![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Astea tin mai degraba de un moft, o viziune particulara care nu este mandatorie. E ca si cand le-ai fi facut pe toate celelalte si astea au mai ramas.. Citat:
Aici este un puritanism care se confunda in mod tragic cu virtutea. Adica cel care n-a calcat stramb nu inseamna ca nu poate sa calce gresit (chiar dupa casatorie) iar cel care a calcat nu inseamna ca neaparat va calca din nou (mai ales in cadrul casatoriei). Citat:
Problema cu moftul asta ti se trage cred din cercul de prieteni stilisti unde probabil toti se bat cu pumnul in piept pe chestia asta. Baiul este ca intr-un cerc de oameni normali, despre lucrurile astea nici nu trebuie sa se vorbeasca, in primul rand pentru ca sunt chestii intime iar in al doilea rand (si cel mai important) in general o virtute trebuie ascunsa, ca altfel praful se alege de ea. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Voi vedea, la momentul potrivit, ce se va intampla. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ceea ce vă scapă este ce a spus și Sophia: baza înfrânării în zile de post este voința comună (după căsătorie există un "noi" și nu un "eu" și "tu"). Deci, dacă unul dintre soți îl refuză pe celălalt, invocând obligația postului, săvârșește păcat. Refuzul datoriei conjugale este păcat grav, fiind condamnat explicit în Cartea Sfântă. În această privință, operează distincția dintre poruncile lui Dumnezeu și poruncile Bisericii în materie de disciplină a vieții de credință. Când soțul îți cere să încalci o poruncă a lui Dumnezeu, el trebuie refuzat, fiindcă se cuvine să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni. Dar, dacă îți cere să încalci o materie de disciplină, el nu trebuie refuzat, cu atât mai mult când un astfel de refuz e explicit condamnat de învățătura apostolică. Să presupunem că soțul ne cere să furăm de la servici. "Dragă, nu mai avem bani să dăm Fanta la copilași. Voi aveți fond de protocol la serviciu, iar tu ai cheia de acolo. Adu și tu o sticlă de Fanta când vii, să avem să punem pe masă". În mod evident, o astfel de cerință contravine unei porunci a lui Dumnezeu, deci trebuie respinsă. Acum, să presupunem că episcopul nostru cere tuturor credincioșilor să fie într-o anumită zi, într-un anume loc, pentru o prăznuire. Dar, soțul nu ne lasă. Este o cu totul altă situație. Cerința soțului primează. Sintetizând, putem spune: deși Biserica are autoritate atât în credință și morală, cât și în materie de disciplină eclezială, numai în privința credinței și moralei această autoritate îi leagă pe toți credincioșii în mod absolut. "Bine, bine" s-ar putea spune "dar de unde știm că obligația postului trupesc este de natură disciplinară și nu morală ?" Putem ști că obligația postului trupesc este de natură disciplinară din aceea că este posibil a fi schimbată. Numai cele ale credinței și moralei sunt neschimbabile, fiindcă se referă la legătura omului, a cărui natură nu se schimbă, cu Dumnezeu, care este Neschimbatul Însuși. Dimpotrivă, cele disciplinare sunt schimbabile: țin de un anume timp, uneori de un anume loc sau stare. "OK", ar putea spune altcineva, "dar schimbabile sunt și cele referitoare la cult. Dacă, de exemplu, soțul ne cere să introducem în uleiul sfințit din candelă un pic de ulei din motorul mașinii lui, ca să îi meargă mașina bine, trebuie să primim un astfel de lucru în numele ascultării ?". Răspunsul este negativ. În cele ale cultului soțul nu are autoritate, pe când Biserica are. Într-o zi, Biserica ar putea cere să se folosească ulei de mașină pentru candele. Această cerere ar fi legitimă și ar trebui urmată. Dar, dacă aceeași cerere vine din partea soțului, e un cu totul alt caz și nu trebuie urmată (nu este legitimă). Atunci, să ne întrebăm: are sau nu are soțul competență în problema legăturii matrimoniale într-o anumită zi ? Răspuns afirmativ. A se citi din 1 Corinteni cap 7. "Totuși", ați putea spune, "împrejurarea că unul dintre soți cedează celuilalt în numele ascultării, nu înseamnă aceasta că o asemenea căsnicie, ori asemenea nuntă, nu mai este curată ?". Amintiți-vă de cuvintele Domnului, trimise Apostolului în vis: "Ceea ce Domnul a curățat, să nu numești spurcate !"
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 27.07.2011 at 08:49:10. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu ma gandeam ce sa aleg. Adica daca imi aleg un baiat care vrea acelasi lucru si se intampla uneori sa nu respecte ceea ce ne-am dorit, nu-i zic:"Vai tu, pacatosule, lasa-ma in pace!!!". Dar daca este vorba de unul obisnuit, stii de la inceput ce ti-ai ales. Last edited by Azzuurra; 27.07.2011 at 17:03:03. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Și, dimpotrivă, bine va fi dacă veți alege unul asemenea. Și dacă, în asemenea caz, s-ar întâmpla să dovedească slăbiciune, nu-l lăsați, spunând "Mulțumesc, Doamne, că nu sunt precum vameșul acesta". Ce altceva este căsătoria, dacă nu suiș spiritual ? Pot copiii să mănânce mâncare tare de la început, ca aceea de adulți ? Nu pot: și totuși Dumnezeu, în bunătatea Lui, mai repede îi mântuiește ! De aceea, nu trebuie să uitați că postul nu e scop în sine. Noi nu postim ca să postim. Ci suntem conștienți că, în starea noastră actuală, în concupiscența noastră, suntem pe jumătate îngeri și pe jumătate animale. Dar noi, mai mult asemenea îngerilor am vrea să fim și de aceea ținem post. Dar dacă, postind, îl rănim pe celălalt, care poate ajunge să se întrebe: "dar eu pentru ce m-am căsătorit ???", dacă, în loc să-l îndumnezeiască și să guste dulceața abținerii de dragul lui Cristos, mai rău se răscolește jumătatea biologică din el ? Dacă va ajunge la concluzia că Dumnezeu ne-a dat niște legi așa de aspre, încât nu prea le putem duce, astfel împingându-l în dezădejde ori sminteală ? Atunci postul nu ar fi de folos familiei noastre. Nu uitați că modalitatea concretă de a ține post nu e materie de credință, ci simplă lege eclezială. Nu oamenii sunt pentru legi, ci legile pentru oameni. Ce respectare a legii ecleziale ar fi aceea care ar introduce dezordine în familia mea, care este Ecclesia domestica ? Deci, scopul Ecclesiei, cea mică (familia) sau cea mare (Biserica) aceste este: mântuirea. Când respectarea unei legi ar putea duce mai mult la pierzanie decât la mântuire, atunci spunem că legea e respectată în formă, dar nu în fond: acesta este fariseismul.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
:) Multumesc. Sunt intru totul de acord. |
|
||||
|
||||
![]()
Ei, atunci poate nu-ți mai faci atâtea probleme până nu ajungi să te lovești efectiv de ele.
|
||||
|
||||
![]()
ba eu o inteleg ca si eu sunt la fel. imi fac probleme dinainte pentru ca atunci cand nu-mi faceam, adica nu ma preocupam, ma trezeam in diverse situatii si atunci ma gandeam.... dar oare de ce nu mi-am pus problema mai din timp? cum de am ajuns in situatia asta?
azzurra este f bine ca te gandesti la viitorul tau si nu vrei sa lasi lucrurile la voia intamplarii. singurul lucru pe care te rog sa nu-l uiti este ca, oricat de mult ai planifica tu, sa spui intotdeauna Da-mi Doamne intelepciunea sa planific bine, sa iau deciziile potrivite, si daca ceva din ce-mi doresc nu va fi spre binele meu si mantuirea mea, faca-se voia TA nu a mea.
|
|||
|
|||
![]()
:) Va multumesc pentru sfaturi.
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu zic sa ai grija sa nu faci ca in vorba aia "Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ". Poti sa faci 1000 de planuri cum spui tu, cu programul de iubit, cu ore daca vrei. Daca o sa fi foarte indragostita de sotul tau, s-ar putea, cel putin la inceput, sa-ti calci tu peste program, fara sa-ti ceara el.
Sunt discutii de prisos. Cred ca totul depinde de persoana cu care o sa ajungi. In toata ecuatia asta cu dragostea trupeasca si atractia fizica are un cuvant greu de spus. E normal ca daca faci o casatorie doar asa ca sa fie, sa nu ramai nemaritata, sa te poti tine de programul asta si sa te lupti cu sotul tau pentru a-i impune aceste idei. Dar ia in calcul si posibilitatea ca poti cunoaste un baiat crestin, bun la suflet, pe care sa-l iubesti si sa te si iubeasca. Si daca pe deasupra mai esti foarte atrasa fizic de el, s-ar putea sa-ti uiti tot orarul cu martea si joia. (cel putin primul an de la nunta). |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nunta | honney | Nunta | 27 | 27.04.2011 19:25:22 |
Sfântul Ioan Botezătorul, îndemn la viață curată | NECTARIE | Generalitati | 0 | 03.01.2011 14:29:47 |
Biserica ortodoxa marturiseste ca impreunarea din casatorie este foarte curata! | mihailt | Nunta | 23 | 02.11.2010 21:03:03 |
campania pt o biserica curata initiata de webmaste | sofiaiuga | Stiri, actualitati, anunturi | 2 | 08.03.2008 22:00:11 |
Casnicie curata | nicoleta34 | Nunta | 35 | 03.07.2007 21:53:44 |
|