![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dintre autorii ortodocși consonanți cu Yannaras, recomand pe Ioannis Zizioulas cu capodopera lui ”Ființa eclezială” (editura Bizantină) și ”Euharistie, Episcop, Biserică” (editura Basilica). Ambele se pot achiziționa (și) de pe internet.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 20.11.2011 at 19:31:56. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
”Libertatea moralei” și ”Contra religiei” dintre astea traduse în românește, dar mai pe larg în ”Comentariu la Cântarea Cântărilor” (deocamdată disponibilă în alte limbi)
|
|||
|
|||
![]()
Titlul șochează din cauză că ne-am obișnuit să considerăm creștinismul ca fiind o religie. Steinhardt spusese și el, în „Jurnalul fericirii”, că este un mod de viață, nu o religie.
Yannaras atrage atenția asupra faptului că sentimentul religios izvorăște din instinctul natural, foarte adânc înrădăcinat în om (și în orice viețuitoare), al autoconservării. Or, Hristos e Cel care aduce viața cea adevărată, cea duhovnicească, nu biologică, care o transcende pe aceasta și care, îndrăznesc să spun, chiar i se opune. După cum dragostea jertfelnică se opune dragostei de sine, adică instinctului de conservare. Dacă se privește cu sinceritate, omul religios poate constata că gesturile sale, ale „creștinului practicant”, sunt adesea făcute din dragoste de sine, nu de altul, pentru a se pune la adăpost, pentru a „se pune bine” cu divinitatea. Reacțiile violente față de ceea ce amenință să-i zdruncine idolii țin tot de instinctele primare, sunt o expresie a ego-ului care urăște mai mult decât orice jertfa de sine. |
|
|||
|
|||
![]()
Pana la urma tot nu am inteles, am adresat si doua intrebari pe acest topic. Cineva care i-a citit din lucrari poate spune daca are conceptii ecumeniste?
Din pacate Sorin Dumitrescu (care vad ca a fost si gazda) stiu ca are aceste conceptii, le-am auzit chiar eu intr-un interviu, asta pe langa lucrurile bune pe care le face. |
|
|||
|
|||
![]()
Foarte bună sinteza, Priceputule, bine ai revenit!
Aș mai spune doar că nu există om religios pur sau om eclezial integral. În realitate, cu toții suntem adesea când într-o situație, când într-alta, diferența dintre cele două tipuri de raportare la Dumnezeu fiind adesea insesizabilă. Cartea lui Yannaras are meritul de a fi foarte ”practică”, în sensul că, citind-o, ne identificăm imediat și spontan tendințele ”religioase” și apucăturile individualiste. Sunt multe accente care pot părea excesive, dar ele sunt astfel tocmai pentru a ne determina măcar să reflectăm asupra așezării noastre întru cele bisericești și, eventual, să ne determine să punem început bun.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://theologhia.wordpress.com/2010...ratia-europei/ În legătură cu Sorin Dumitrescu, Cătălin, te înșeli pentru că încă nu te-ai deprins să sesizezi nuanțele discursului său. De exemplu, că alienarea icoanei în ortodoxie s-a făcut prin influență catolică, iar pietismul ortodoxist, atât de evident în majoritatea parohiilor noastre, nu este altceva decât contaminare cu habitusuri evlavioase heterodoxe. Fă-ți timp și ascultă conferința ”Ruptura” de pe secțiunea audio a acestui site, , poate o să începi să te desprinzi din optica asta reducționistă, de tip ”alb - negru” (antiecumenist - ecumenist).
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 20.11.2011 at 21:02:09. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Preotii nu sunt infailibili,mai ales in ziua de azi,insa asta nu inseamna ca trebuie sa-i judecam public,sa-i "indreptam". PArerea mea este ca Yannaras este un ingamfat,un om mandru,si nu i se potriveste deloc acea simpla definitie a smeritilor dar marilor PArinti: Teolog este cel care se roaga si cel ce se roaga este teolog. |
|
||||
|
||||
![]()
Numai Dumnezeu stie cum suntem cu adevarat. Sa-i lasam lui judecata si incearca sa scapi si tu cat mai repede de aceste ganduri.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Inainte de Christos si dupa Christos | Decebal | Dogmatica | 5 | 04.09.2012 18:59:26 |
conferinte | mirela.b | Generalitati | 0 | 09.07.2011 17:42:43 |
Conferinte - Dan Puric | anaana71 | Generalitati | 23 | 01.03.2010 22:33:47 |
Iisus Christos descris de Publius Lentullus | lareine | Generalitati | 28 | 08.01.2010 17:38:28 |
Conferinte Ortodoxe | C.tin | Stiri, actualitati, anunturi | 4 | 24.11.2008 14:43:57 |
|