Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.03.2013, 00:29:47
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Am auzit că la București și la Cluj deja islamicii au început să își deschidă moschei în numele lui Allah Atotmilostivul
Un dialog cu Marele Muftiu, avînd sau nu legătură cu deschiderea moscheilor:
http://www.ftoub.ro/index.php?view=a...ent&Itemid=301

"Întâlnirea cu liderul Cultului musulman din România a reprezentat pentru studenții teologi o ocazie de a înțelege mai bine necesitatea dialogului interreligios și interetnic în contextul social european marcat în ultimii ani de extinderea comunităților musulmane. În acest sens, Murat Jusuf a prezentat comunitatea musulmană din țara noastră și s-a referit cu precădere la modelul dunărean de conviețuire interetnică și interreligioasă, care există de opt secole și se bucură de o mare apreciere în tot spațiul european." - zice acolo...

Last edited by cezar_ioan; 26.03.2013 at 00:32:32.
Reply With Quote
Vechi 26.03.2013, 00:39:40
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
... stăpânirea turcilor a fost o adevărată dezinfestare forțată a bisericescului de căpușele politice, precum mai recent în cazul României, închisorile comuniste.
Iertare, nu prea înțeleg; ești bun să adaugi un exemplu ori o nuanțare?
Cum au curățat închisorile comuniste căpușele politice din Biserică? (Te referi cumva la unii dintre legionari?... La unii dintre preoți? - mira-m-aș...)
Reply With Quote
Vechi 26.03.2013, 01:53:17
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Iertare, nu prea înțeleg; ești bun să adaugi un exemplu ori o nuanțare?
Cum au curățat închisorile comuniste căpușele politice din Biserică? (Te referi cumva la unii dintre legionari?... La unii dintre preoți? - mira-m-aș...)
În deceniile premergătoare căderii Constantinopolului, relațiile dintre Biserică și Imperiu s-au dereglat complet, în sensul că mai toate personajele care au lăcomit la puterea politică au folosit Biserica pe post de damă de companie pentru obținerea unor avantaje strategice. Modelul va fi fost probabil cel franc, care s-a soldat cu struțocămila politico-religioasă vaticaneză.

Contextul românesc din secolul XX a fost diferit în ceea ce privește platforma ideologică și asemănător în schema de ansamblu: atragerea Bisericii într-un proiect politic mundan în postura de marionetă a puterii seculare. Și oricât de tare te-ai mira, mă refer în primul rând la legionari, dar și la cei pe care i-au turmentat cu soluțiile lor seducătoare în teorie și catastrofale în practică. Desigur, o mare parte dintre aceștia au fost oameni de bună credință și de o calitate umană deosebită, dar asta nu i-a exonerat de consecințele implicării lor în aventura extremistă legionară. Dar așa cum procedează adeseori iconomia divină, tot răul s-a transfigurat într-un bine superlativ, întrucât credința deparazitată de fantasme politicianiste și finisată de suferință i-a propulsat pe unii dintre ei, pare-se, în vecinătatea sfințeniei.

Last edited by Mihailc; 26.03.2013 at 01:56:29.
Reply With Quote
Vechi 26.03.2013, 17:19:58
Banned

Implicit

Mulțumesc frumos, Mihail!
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 00:53:09
Banned

Implicit

Minutul 17,30 aici: https://www.youtube.com/watch?featur...&v=NWrTvSvBTiE
Lucrurile se complică...

Cum oare ne raportăm la acești oameni? Unde alegem să punem accentul: pe viața lor dinainte de pocăință și martiriu SAU pe eliberarea lor interioară prin pocăință și martiriu?
Ce vom povesti, ce vom pomeni despre viața lor? Cum au fost înainte de temniță SAU cum au fost în temniță (și mai apoi, până astăzi - în veci)?
Cui acordăm atenția noastră: apartenenței lor la iureșul lumii, cândva SAU experienței lor cutremurătoare în mănăstirile cu chip de temniță comunistă?

Pe cine vom cinsti? Ca vechii evrei, doar pe cei care au dovedit curăție exemplară în întreaga lor viață fiind numiți drepți SAU creștinește, pe cei cărora Dumnezeu le-a arătat începînd cu un moment al vieții lor mila Lui, curățindu-i cu focul harului de-a lungul renașterii lor în Duhul Adevărului?
Ce importanță mai acordăm, de fapt, pocăinței? Cât mai prețuim întoarcerea fiului risipitor?

"Cine este fără de păcat, să ridice primul piatra", par a uita cei care, de pildă, s-au opus din motive aparent de protejare a bunelor legi și reguli sociale (ce fel de societate?), cinstirii unor bărbați ca Ilie Lăcătușu sau Grigore Gafencu...

În adîncul memoriilor omului pulsează memoria unității noastre cu Dumnezeu. Cred că oamenii care au lucrat, la suprafața vieții lor, unele fapte regretabile/păcătoase/criminale înainte de ridicarea în Duh și Adevăr, au fost cercetați de Dumnezeu acolo, în adînc și cred că Domnul i-a găsit treji, neadormiți. Și i-a pus la sfânta treabă a trezirii depline, a convertirii, a metanoiei născătoare de mucenici. Or fi dormit la suprafața lor, scindați între adîncul inimii și lucirile corticale ale minții, or fi greșit grav, s-or fi îmbătat cu narcoticele tari ale ismelor și ideologiilor trecătoare... DAR INIMA LOR VEGHEA, cred, iar aceasta a fost credincioșia pentru care Domnul i-a dăruit cu mucenicia. De care s-au învrednicit până la sfârșit, iar noi se cade să îi prețuim și să îi cinstim pentru această bărbăție neabătută.
Întrucât suntem, dincolo de neîncetatele manevre de iluzionist ale istoriei mundane, români și creștini. Ceea ce, să recunoaștem, tot istorie este: o cu totul altă Istorie...

Last edited by cezar_ioan; 27.03.2013 at 01:53:37.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 11:26:48
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Minutul 17,30 aici: ttps://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NWrTvSvBTiE
Lucrurile se complică...
Cum am scris si pe topicul despre Miscarea legionara, Parintele Ilie Lacatusu nu a fost legionar, nu scrie nimic in biografia sa. Asta nu inseamna ca nu au fost poate si printre legionarii inchisi sfinti, si chiar sa aiba si sfinte maoste.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 14:45:17
Banned

Implicit

Așa cred și eu.
Pe de altă parte, din câte înțeleg despre omul creștin, miezul legăturii lui cu Dumnezeu este pocăința, lucrarea pe care o persoană o începe, cu harul Duhului Sfânt, în Biserică.
Sfințenia unui om cred că se exprimă prin roadele pocăinței (implicit, nu poate fi evaluată prin raportare la condițiile și situațiile premergătoare ei).
Așadar, legionari sau nu, curați ca lacrima sau mânjiți de unele păcate și fapte regretabile, cei din închisorile comuniste au avut prilejul să își îmbunătățească omenitatea până la sfințenie.
Unii s-au folosit de prilej, alții au ales să devină turnători și unelte de tortură ale torționarilor.
Cred că toți cei care au dus cu demnitate crucea temniței, vădindu-se buni creștini în acele ipostaze de coșmar și iad, au parte de mângâierea și prietenia lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 15:03:30
Banned

Implicit Marea Ei îndrăzneală

Capitolul XVI "Viața Maicii Domnului"

Marea ei îndrăzneală
Hristos îi răspunsese foarte clar Maicii Sale: "Nu a venit încă ceasul Meu, adică nu a venit vremea să fac minuni, am Eu planurile Mele", însă de dragul ei Și-a refăcut planul. Și Evanghelistul consemnează: Acest început al minunilor l-a făcut Iisus în Cana Galileei și s-a arătat slava Sa (Ioan 2,11).

Cu siguranță, ca Atotcunoscător, Iisus a știut că Maica Lui Îi va strica planurile.
Știa că în Cana va face această primă minune, cu toate că nu fusese în plan să facă aici prima minune. Și asta, ca să ne arate că doar de dragul ei este gata să schimbe și să zădărnicească planurile Sale cele înțelepte.
Pentru că vinul se terminase, înseamnă că și masa ajunsese spre sfârșit, așa încât cu toții băuseră vin. Cu toate acestea, Iisus, pentru a nu strica bucuria Maicii Sale, Și-a schimbat planurile.
Să ne gândim ce ar fi făcut dacă ar fi fost nevoie cu adevărat de vin. Să ne gândim ce-ar fi făcut atunci când L-ar fi rugat Maica Sa pentru ceva cu mult mai serios decât vinul. Să ne gândim ce ar fi făcut dacă L-ar fi rugat pentru sufletele noastre.
Iată, Biserica îi cântă Maicii Domnului: "Știm bunătățile tale, știm că orice vrei vei dobândi." Toate sunt în mâna Maicii Domnului, rugăciunea ei este poruncă.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 15:24:14
Alanna Alanna is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.05.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de myself00 Vezi mesajul
N-am cuvinte!
De acord, nici eu. Sunt lucruri care nu trebuie explicate ci simtite...daca am "gandi" cu inima am gasi mai usor raspunsurile pe care le cautam.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 19:13:00
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Capitolul XVI "Viața Maicii Domnului"

Marea ei îndrăzneală
Hristos îi răspunsese foarte clar Maicii Sale: "Nu a venit încă ceasul Meu, adică nu a venit vremea să fac minuni, am Eu planurile Mele", însă de dragul ei Și-a refăcut planul. Și Evanghelistul consemnează: Acest început al minunilor l-a făcut Iisus în Cana Galileei și s-a arătat slava Sa (Ioan 2,11).

Cu siguranță, ca Atotcunoscător, Iisus a știut că Maica Lui Îi va strica planurile.
Știa că în Cana va face această primă minune, cu toate că nu fusese în plan să facă aici prima minune. Și asta, ca să ne arate că doar de dragul ei este gata să schimbe și să zădărnicească planurile Sale cele înțelepte.
Pentru că vinul se terminase, înseamnă că și masa ajunsese spre sfârșit, așa încât cu toții băuseră vin. Cu toate acestea, Iisus, pentru a nu strica bucuria Maicii Sale, Și-a schimbat planurile.
Să ne gândim ce ar fi făcut dacă ar fi fost nevoie cu adevărat de vin. Să ne gândim ce-ar fi făcut atunci când L-ar fi rugat Maica Sa pentru ceva cu mult mai serios decât vinul. Să ne gândim ce ar fi făcut dacă L-ar fi rugat pentru sufletele noastre.
Iată, Biserica îi cântă Maicii Domnului: "Știm bunătățile tale, știm că orice vrei vei dobândi." Toate sunt în mâna Maicii Domnului, rugăciunea ei este poruncă.
Ce poate fi mai elocvent decat atat?
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi.