![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by dani2004; 26.04.2010 at 13:38:49. |
|
||||
|
||||
![]()
Problema este ca majoritatea tinerilor din ziua de astazi nu isi construiesc deloc cultura. Ei nu cunosc conceptul de cultura. Ei se lasa influentati de turma inculta si se alatura ei prin destrabalari, desfranari si placerile lumii acesteia in general.
De ce sa citeasca o carte cand pot frunzari printr-o revista de prost gust sau atunci cand au televizorul la dispozitie. Tanarul de rand imediat ia telecomanda in mana si se "delecteaza" cu senzationalul din ce in ce mai evident in televiziune. Eminescu? Lasa Eminescu, ce Eminescu visezi? Ala cu dragostea dintre fiinte apartinand planurilor diferite? Las' ca dau drumu la TV, ma uit la ProTV si vad drama reala, ca Ion i-a dat in cap Alinei ca nu a spalat vasele sau ca bunicul Gheorghe de 86 de ani si-a violat nepoata de 10 ani. Dostoievsky? Cine-i si asta? Ala cu crima si pedeapsa? Hai lasa cu glume d-astea, uite avem OTV cu prostituate care danseaza pe masa sau cu tiganci care prezic viitorul si alte aberatii si bazaconii. Nici in materie de muzica nu exista vreo diferenta. Vorbiti voi ce vorbiti despre opereta si muzica clasica in general, ca indeamna la aspiratii mai inalte etc si sunt complet de acord cu voi. Insa ne confruntam in demoncratia de astazi cu un mod de viata de-a dreptul degradat. In Romania, tara extremelor, cand vine vorba de muzica, avem doua stereotipuri pe care sunt sigur ca le-ati intalnit: Avem pe de o parte manelistul incult a carui singur scop in viata este reprezentat de desertaciuni precum: bani, masini, femei, vile etc. Eu tot nu pot sa inteleg cum asemenea specimene au ajuns sa aiba o imagine atat de puternica in aceasta tara si cum atat de multi oameni de-a dreptul tampiti au ajuns sa-i venereze. Pe de alta parte avem tanarul non-comformist, care asculta porcarii precum black/death metal cu versuri mai indracite decat talmudul, care scuipa si huleste de fiecare data cand trece pe langa vreo biserica. Cineva a spus odata ca cel ce nu iubeste muzica clasica nu iubeste muzica in general. Propun un experiment in privinta aceasta. Mergeti voi intr-un loc unde se asculta amalgamul asta hipnotizant de muzica degradata din ziua de astazi si puneti sa cante un vals si o sa vedeti cati vor sari in capul vostru. Asta caracterizeaza tanarul de rand, ura si dispretul total fata de valorile culturale ale acestei lumi. Pe zi ce trece vezi din ce in ce mai putini oameni adevarati, intelectuali, cumsecade, care sa faca ceva productiv in timpul lor liber. Sa citeasca literatura (dar sa fie de valoare), sa asculte o melodie simfonica timpurie, sa vizioneze un film vechi. Din ce in ce mai putini oameni vad sa faca aceste lucruri. Dar si noi dormitam in loc sa actionam si sa schimbam ceva in privinta aceasta. Daca nu putem promova crestinismul in randul oamenilor, macar sa promovam muzica clasica, sa ii indemnam sa asculte o simfonie etc., ca astfel sa se destepteze din somnul lor cel vecinic si sa avanseze pe scara valorilor culturale. Asa ca nu mai vorbiti despre opera cum ca ar fi vreun pacat. Nu este, atata timp cat nu te indeparteaza de calea, adevarul si viata Lui Hristos. Uitati-va la Requiem de Verdi, care are puternice ecouri religioase in versuri, in ciuda tentelor catolice. Dies Irae cel putin este o piesa foarte puternica care, in parerea mea, reda foarte bine senzatie de cutremurare pe care o ai atunci cand te gandesti la Judecata de Apoi. Nu uitati de asemenea ca majoritatea pieselor clasice au fost create in tari si timpuri in care Crestinismul era cel mai important pentru om. Inchei prin a va propune un vals de Tchaikovsky: http://www.youtube.com/watch?v=-sU4mgkGtrs Uitati-va la acest filmulet si spuneti-mi daca aveti vreun gand pacatos din pricina melodiei. Eu n-as prea crede. Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Dar daca sunt un intelectual rafinat, care apreciaza o opera buna, o carte buna, un vin bun, maniere, eleganta alea alea, o icra neagra, o maslina, o dama cu tot tacamul si traiesc in lumea mea cu spectacole de teatru inedite cu actori in pielea goala, cum sunt?
Sau daca am treizeci de ani, ascult muzica buna, ma uit la filme bune vechi, de cinemateca, consider ca mi-e ingaduit totul si ca viata e pentru a fi traita si pentru a experimenta totul la maxim, tres avantgarde, si ca o discutie filozofica post coitum cu partenerul meu de acelasi sex e extrem de savuroasa, ceva la care manelistii n-ar avea acces niciodata, cum sunt? Eu m-am cam saturat de placa asta cu manelistii si cu otv-ul, pentru ca am impresia ca noi zicem ca originea tuturor pacatelor e incultura, si ca, cu cat esti mai spalatzel, cu atat duci o viata mai morala. Exista suficient pacat si in vietile astora culti care-asculta Bach, si-nca pacate mult mai rafinate si greu de dibuit decat banalul cascat al ochilor la burtile unei dansatoare care da din buric pe masa. ATENTIE ca nu le iau apararea primilor, dar nici nu ridic in slavi automat tot ce-i frumos si estetic si nu se pateaza pe mansetele de olanda cand taie vitelul cu tacamurile de argint mostenite de la strabunici, laolalta cu biblioteca de n volume imbracate-n piele, pe care le stie din scoarta-n scoarta. Poti sa fii robit cu totul instinctelor si cand te balacesti in cultura ba chiar plictisit de naturalete si de simplitate, sa iti inventezi si altele pe deasupra.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu cultura te salveaza, dar cultura poate fi un mediu natural de viata, ca si viata simpla la tara. Iti amintesti de familia de boieri care traiau o viata chiar dupa evanghelie la care ajunge Pelerinul rus la un moment dat?
|
|||
|
|||
![]()
Muzica clasica si opera este o muzica rafinata,ai dreptate.Insa diferenta intre aceasta muzica si muzica psaltica este ca cea dintre un tablou si o icoana.
Tabloul s-ar putea sa fie spendid executat,sa-ti ofere stari rafinate,insa icoana iti deschide o alta lume,te deschide spre Dumnezeu. La fel si muzica din Biserica,dar nu ascultata acasa,ci chiar in Biserica ,iti deschide lumea spre Dumnezeu. Aceasta este diferenta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai bine ar fi sa ne fie mila si sa recunoastem ca vina nu e a tanarului de rand, ci a celor 50 de ani de comunism. Cu ce era sa se umple golul? Dar parintii lor ce pazeau in timpul asta, de dupa '89? Nu cumva ii uitau prin fata televizoarelor ca sa se tampeasca de mici? Nu cumva le-au lasat prea multa libertate de distractie, si-au fost eventual fermi doar in privinta orelor de intoarcere seara acasa, si nu de "unde te duci si cu cine si-n principiu cam ce cauti tu pe-acolo"? Nu cumva nu i-a prea interesat ce note ia odrasla la scoala? Ca e greu sa repari la tzashpe ani tot ce-a mers prost inainte. Eu cand vad un manelist (luat asa, generic, intruchiparea tuturor belelelor si lipsurilor), nu-l vad doar pe el, ci si un esec al familiei lui (in ideea ca ai lui or fi fost vreodata culti sau cu bun-simt, si n-au fost in stare sa ii transmita valorile lor [ am avut asa cazuri intre colegii de facultate ] sau din contra, ca n-au avut nici ei parte de bucurii de genul, caz in care oricum n-aveau ce sa ii transmita, si bietul om e nevinovat ca a apucat sa se formeze intr-un anume fel, mai greu dupa ce-ti intra maneaua-n sange sa asculti mozart si chiar trebuie sa fii motivat (dar din ce sa se nasca motivatia asta) ca sa iti iesi din gusturi si sa incerci altceva)
„Ca o carpa lepadata toata dreptatea noastra” (Is 64,5) Last edited by Jane Says; 26.04.2010 at 15:24:15. |
|
|||
|
|||
![]()
O stiu si-mi place piesa, insa nu am ascultat toata opera.
|
|
|||
|
|||
![]()
Interesante sunt lucrarile de muzica clasica sau simfonica ale marilor compozitori, scrise pentru a fi interpretate in bisericile din Apus. Aici, cultura lumeasca a invadat intr-atat spatiul eclezial, incat bisericile te trimit cu gandul mai mult la galerii de arta si sali de concerte.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ascultand Mathaeus Passion de Bach sau Messiah de Haendel nu poti sa nu vezi asta. Chiar daca sigur, nu corespunde cu felul nostru de a intelege slujba. Dar sunt inaltatoare.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apusenii au si ei, prin traditie, muzica gregoriana, ce are aceleasi radacini cu psaltica noastra. Probabil li s-a parut demodata si atunci au introdus in cult muzica "teatrelor". Nu inteleg, de asemenea, cum s-a putut intampla acest lucru, din moment ce potrivit Parintilor Bisericii Primare, de acest fel de muzica trebuie sa ne delimitam. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mergem din nou la Sfanta Parascheva! | glykys | Generalitati | 27 | 01.05.2013 10:26:46 |
Cat de des mergem la biserica? | cristian sergiu | Generalitati | 30 | 16.07.2011 21:25:20 |
Sambata mergem la Sf.Paraschiva!!! | elizabeta | Generalitati | 67 | 23.11.2009 23:12:37 |
Cum ar trebui sa mergem la Sfanta Biserica! | alecsandru | Tinuta in Biserica | 35 | 26.07.2009 01:57:02 |
De cate ori trebuie sa mergem la Sf Maslu | pui | Maslul | 16 | 10.06.2008 20:23:11 |
|