Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.11.2012, 02:27:47
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism Vezi mesajul
-dar despre ce a zis [font=&quot]Liviu Filimon de ce nu ai zis nimic ?
-sau despre faptul ca in tehnicile de hipnoza se foloseste imaginatia care e zic sfintii parinti "puntea dracilor" de ce nu zici nimic ?
-despre anumite efecte negative ale hipnozei terapeutice,pshihologice de ce nu zici nimic ?
-toate sunt bune si frumoase?
-despre faptul ca unii psihologi sunt influentati de anumite practici yoghine sau orientale de ce nu zici nimic?
-despre faptul ca majoritatea pshihologilor sau parapsihologilor nu prea au treaba cu ortodoxia autentica de ce nu zici nimic?
-pai cum putem sa avem incredere in astfel de psihologi care nu sunt ortodocsi /
Prietene, tu citesti oare ce scriu eu?
Intrucat in postarile anterioare, chiar in cea de adineauri, am spus exact ce ceri tu sa spun.
Tocmai scriam ca exista o influenta dinspre yoga orientala in ceea ce priveste relaxarea, in sensul ca sunt preluate formele/formulele. Insa motivatia, cadrul teoretic, mecanismele vizate, scopurile, finalitatea sunt cu totul diferite.
Nu facem hipnoza ca sa ajungem in Nirvana, omule drag! Nu vrem sa ne contopim cu constiinta cosmica, bunule om!
Nu credem in ce cred si cum cred budistii si toate scolile orientale. In genere, nu amestecam lucruri ce tin de alte naturi si obarsii!

De Liviu Filimon nu stiu nimic. Trebuia sa stiu? Daca da, mea culpa!

Frate, Parintii vorbesc de imaginatie in alt duh si in alta acceptiune decat bag seama ca crezi tu. Ce intelegem noi prin imaginatie nu e totuna cu ce inteleg Parintii.
Iar daca vrem totusi un inteles oarecum apropiat, ei vorbesc cam despre ce vorbim si noi in psihologie cand avertizam asupra reveriei patologice, asupra scenaritei si asupra altor forme de onirism care apar ca mecanism de aparare a eului in nevroze si alte tulburari psi.
Poftim: imaginatie pacatoasa are gelosul, are paranoidul, are anxiosul. Acum pricepi in ce sens e pacatoasa imaginatia?
Pacatoasa e si cand incep sa imi fac fel de fel de visuri, cu ochii inchisi sau larg deschisi, in legatura cu nu stiu care fata sau nu stiu ce avere su nu stiu ce mariri. Iata imaginatia pacatoasa, frate!
Pacatoasa e si cand imi fac planuri de viitor, planuri de umplut hambarele, fara sa tin cont de voia lui Dumnezeu. iata cum e pacatoasa imaginatia!
Dar cand proiectez un nou mecanism, un bec, un avion, o carte de povesti, un aparat medical, o casa, un pantalon, o furculita, un scaun, un nou sistem hidraulic etc. ... Asta nu mai e imaginatie pacatoasa ci pur si simplu manifestarea vocatiei creatoare a omului, cel dupa chipul lui Dumnezeu.
Computerul de care te folosesti tu acum vine din imaginatie, ca doar nu a picat direct din Ceruri, bunule om...

Iar hipnoza nu e bazata pe imaginatie, cat mai ales pe anumite alegeri voluntare si pe anumite asteptari, precum si pe un anumit grad de sugestibilitate, care e o trasatura d epersonalitate a fiecarui om in parte. Poate iti voi spune candva despre ce e vorba, daca renunti sa mai fii atat de speriat si de agresiv. Sunt gata sa iti spun tot ce stiu, daca voiesti cu onestitate sa ma intrebi. Nu e nici un miracol, nici o vraja, nici un mister: doar fiziologie si psihologie chioara. Asta e hipnoza de care va temeti atat si careia ii dati o importanta incredibil de mare! Doamne, cat proiectati propriile spaime si neintelegeri. Va rog frumos, dati-va seama... E copilareste ce faceti, oameni buni.

Prietene, eu sunt psiholog ortodox. Ca vai de mine, pacatos cum sunt, insa prin Botez si prin credinta si poate, rareori, prin fapte, da, sunt crestin! Ortodox. Ar fi trebuit sa remarci asta din cele 2000 de postari de pana acum, din ultimii 2 ani de cand sunt pe forum. Ca nu sunt de acord cu rastalmacirile unora si cu o sama de erori flagrante in unele domenii unde am oarescari cunostinte, asta e altceva. Nu inseamna ca nu sunt ortodox, daca nu sunt de acord in nu stiu ce nuante cu alt ortodox. Nu suntem ortodocsi dupa cum vrea un ortodox sau altul. Ci suntem toti asa cum ne-a lasat Dumnezeu sa fim. Si nici nu cred ca e cazul sa avem buletin de ortodox, sa ni-l lipim in frunte. Dimpotriva! Se cuvine niscaiva discretie.
Oare psihologii trebuie sa aiba stea in frunte sau alt tip de insemn ca sa crezi tu, in sfarsit, ca sunt ortodocsi?
Uite ca din promotia mea, o multime mi-au spus mie ca sunt ortodocsi (oameni care se tin de Biserica, nu ca mine). Or fi fiind chiar mai multi, nu stiu, nu i-am numarat ca nu sunt curios.
Tu de unde iti iei, bunule, datele despre realitate?
Nu cumva, cu adevarat iti imaginezi?

Last edited by cezar_ioan; 27.11.2012 at 03:12:56.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 02:49:56
Banned

Implicit

Aici esti chiar rautacios!
Doamna Holdevici, care e un om admirabil si un profesor exceptional, care a ajutat pe lumea asta sute de oameni sa iasa din lumi de iad, care a format mii de studenti in domeniul foarte gingas al psihoterapiei si consilierii, care e o femeie de o mare delicateta si totodata robustete, a fost intr-adevar profesor universitar la SRI. Ce facea acolo? Solicitata sa tina un curs de psihologie generala, preda notiuni elementare studentilor care habar nu aveau ce e aia psihic, gandire, memorie si multe altele.
Credeai cumva ca Doamna Holdevici se uita pe gaura cheii sa te toarne pe tine ca faci yoga?...:)
Nu mai vorbi de rau pe acest om, ca de o intalnesti fie si un minut iti e rusine pana la sfarsitul vietii ca ai spus ce ai spus. Deocamdata crede-ma pe cuvant ca rau ai vorbit, judecind-o si osindind-o fara sa o cunosti ca persoana. Dar cine te opreste? Ce-ar fi sa iti salvezi pielea si sa dai o fuga la facultate si sa participi la un curs? Ca Doamna Holdevici nu sta ascunsa cand preda, ci tine cursurile public, pentru oricine voieste sa participe!
Hai rogu-te, mergi la curs, vorbeste direct cu omul pe care il ponegresti aici si abia apoi vino si spune/ti parerea. Fii in cunostinta de cauza, cand evaluezi! Nu e oare crestineste asa?
Daca esti un om adevarat, asa s-ar cuveni sa faci.

Valabil si pentru alti forumisti care spun ca hipnoza e de la draci iar Doamna Holdevici e un mijlocitor al lor. Fiti oameni adevarati si mergeti la cursurile de la Psihologie, ascultati pe cel incriminat, eventual strigati-i ce spuneti aici pe forum. Vom vorbi mai apoi!
Hai Catalin, ca nu moare nimeni daca vine cu trenul la Bucuresti sa vada cu ochii lui pe cine defaimeaza. Cine stie, poate vine si ceva pocainta cu rodnicie, mai apoi...

P.S. Cat priveste yoga, inca din anul I Doamna Holdevici ne-a spus raspicat sa ne ferim de MISA si de alti asazisi yoghini DEOARECE POPORUL ROMAN ARE ALTA VOCATIE SI ANUME CEA ORTODOXA, IAR NU ORIENTALA.
Spunea mereu ca noi romanii suntem cu totul altfel croiti si ca e bine sa fim ff rezervati cand vine vorba de practici orientale. E drept ca luase unele elemente din tehnicile yoga (a practicat yoga in tinerete, din dorinta de a gasi cai de optimizare a functiilor psihice, asa cum multi credeau prin anii 70, nestiind tot ce ascunde orientalismul), insa cu totul altceva facea cu ele, nu ce fac yoghinii si imitatorii lor carpatini.
Vedeti, fratilor, pe cine injurati voi de fapt?..... Pe omul care ne-a invatat de ce si cum sa fugim de yoghini si de alte tentatii cu risc pentr sanatatea sufletului nostru.

Psihologia face precum Biserica: dupa modelul albinei, culege tot ce e bun de ici, de colo, punind in slujba sanatatii sufletesti tot ce e bun dovedit. Eventual reformuleaza, optimizeaza, uneori chiar renunta cu fermitate, daca practica/experienta indica aceasta.
Cand aruncati cu pietre in psihologie si in psihologi, amintiti-va cum ne simtim noi cand unii arunca cu pietre in Ortodoxie, scotind la iveala tocmai uscaturile... Daca un psiholog (cine il cunoaste?) a spus o vorba, ati reflectat ca, poate, tocmai v-a vorbit o uscatura?
Pana la verificarea surselor vostre, accept sa ma considerati pe mine o astfel de uscatura. De fapt nici nu cred ca sunt altceva, comparativ cu profesorii mei si cu majoritatea colegilor de breasla.

Poate e timpul sa ne amintim cuvintele lui Gamaliel?...

Last edited by cezar_ioan; 27.11.2012 at 03:05:41.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 04:09:16
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism Vezi mesajul
”Hipnoza generează oboseală, este urmată adesea de cefalee și stări de somnolență ce diminuează capacitatea de munca. Hipnoza repetată poate deveni dăunătore”.
(Liviu Filimon, Ce este hipnoza, Editura didactica și științifică, Bacau, 1996)
Observam că dintre multele lucrări stiințifice care tratează acest subiect, numai foarte puține manifestă scepticism. Cele mai multe prezintă așa-zisa față pozitivă a hipnozei.
Tot același remarcabil om de știință, Liviu Filimon, dă și definiția corectă a hipnozei:
”Elementul caracteristic prezent în toate formele de hipnoza este HALUCINATIA, profilată ca idei și imagini fictive, dar considerate ca subiect ca reflectări ale realității.. .
Hipnoza este un fenomen psihic halucinant, ca urmare a stopării activității conștiente ”.

http://www.scribd.com/doc/47355772/Irina-Holdevici-Sugestiologie-si-psihoterapie-sugestiva
-In această fază de pregătire i se cere pacientului sa fie cât mai pasiv șisă nu încerce să-l ajute sau să se opună terapeutului.
-Inducția hipnotică presupune distragereade la stimulii perturbatori externi, concentrarea asupra unui obiectde di-mensiuni mici și asupra spuselor terapeutului, sugerarea somnolenței, stimularea jocului liber și a imaginației
(stim ca imaginatia e puntea demonilor,zic Sfintii Parinti)

-metoda de inducție hinnotică prin fixarea privirii asupra unui punct (seamana cu concentrarea yoghina intr-un singur punct):

-Doresc să privești un punct din tavan, să-țifixezi atenția asupra lui. Orice punct este potrivit. Alege un punct pe care ți-e comod să-l privești. Nu-ți face probleme dacă privirea se abate de la punctul respectiv sau dacă ai tendința de a clipi. Dacă ți se întâmplă acest lucru, readu încet privirea la punctul fixat. Fixează-l Cât poți de bine. Stai relaxat. Relaxează-te și fii atent doar la vocea mea, la ceea ce îți voi spune. Corpul tău se relaxează din ce in ce mai mult, tot mai mult. Relaxează labele picioarelor, gleznele,coapsele, brațele, mâinile. întregul tău corp devine tot mai greu și o stare de toropeală plăcută te cuprinde tot mai mult. Simți o stare plăcută care îți cuprinde tot corpul. Corpul devine greu greu,foarte greu. Brațele devin grele,foarte grele, picioarele devin grele, foarte grele, din ce în ce mai grele. Ești relaxat,toropit, de parcă ai fi pe punctul de a adormi. O stare de căldură plăcută, adormitoare îți cuprinde întregul corp.Te cufunzi într-o stare de relaxare adâncă, o stare care seamăna cu un somn plăcut, odihnitor. Pleoapele devin grele, tot mai grele. toropeala și somnul te cuprind. Vocea mea te adoarme, te relaxează, te face să dorești să te relaxezi. Ți-e imposibil sa tii ochii deschiși, ochii se închid, pleoapele devin grele, foarte grele ca de plumb. Devii tot mai toropit, mai relaxat și în curând nu putea deschide ochii. Pleoapele devin tot mai grele, tot mai strâns lipite. Ochii sunt închiși acum și le relaxezi tot mai profund. Vei fi atent numai la vocea mea. Iți vei reveni atunci când îți voi spune eu să-ți revii. Te vei simți foarte relaxat. Nimic nu te va tulbura. Te vei relaxa profund, ….”

„Voi înceta să-ți vorbesc pentru un timp, iar tu vei continua să rămâi profund relaxat. Vei intra treptat într-o stare de relaxare tot mai profundă, tot mai adâncă, tot mai adâncă. Când voi începe să-ți vorbesc, vei fi mult mai relaxat,mult mai profund relaxat decât ești acum. Te simți foarte bine, nimic nu te mai tulbură. Te vei relaxa tot mai mult, și mai mult, cu fiecare expirație devii tot mai relaxat" (terapeutul va face o pauză de 10 secunde; dacă intervalul se prelungește, subiectul poate trece în somn natural).”

Tehnica asta seamana aprope identic cu postura mortului pe care o practicam eu cand eram la yoga ,la secta satanica MISA,ne adormea pe toti instructoarea de yoga folosind aceasta tehnica de hipnoza.
Cand vei practica rugaciunea lui Iisus, ceva mai serios, vei incepe oare sa strigi ca e hipnoza?
Cand vei privi o ora intr-un singur punct (doua degete deasupra sfarcului stang), cu toata concentrarea, cu mintea golita de ganduri, cu alungarea oricarei imagini etc., cand iti vei simti corpul cuprins de caldura si moale inmanusat ca in vata, cand vei avea senzatia fizica de topire a oaselor, cand vei simti toata fiinta imbaiata in dulceata de nespus, cand nu vei putea sa opresti lacrimile si nici nu vei dori sa opresti aceasta, cand vei silabisi monoton aceleasi 5 cuvinte, de sute sau mii de ori, cand vei face gestul monoton al pipairii metanierului, de mii de ori: vei striga ca-i hipnoza?
Nu. nu vei face aceasta (ca nu ai cunostinte despre ce se/ntampla), ci vei da slava lui Dumnezeu, fireste, prin harul Duhului Sfant!
Dar stii ceva?: tocmai vei fi luat o portie zdravana de (auto)hipnoza. Inevitabila, in transa rugaciunii. Care insa nu se reduce la ce "cunosti", frate, despre hipnoza. Domnul ne vrea cufundati in inima! Iar asta, vrei nu vrei, se numeste si stare hipnoida. Fara a reduce rugaciunea la hipnoza sau a minimaliza in vreun fel harul Duhului.

Dar cand te invaluie fumul tamaierii, cand iti picura glasul cadelnitei in auz, cand la strana se tine monoton isonul (iar cantaretul nu rage ca un turc), cand vecernia te invaluie incet, amestecindu-se cu soapta rugaciunii neincetate, cand mintea ta va intalni astfel, fragezit, drumul catre adincul fiintei tale, catre inima vei striga ca e hipnoza si ca-i de la draci? Nu, desigur, ca nu ai fost invatat sa recunosti hipnoza! Ci numai s-o respingi si sa-i atribui insusiri demonice. Desi nu stii ca astfel te respingi pe tine singur, in travaliul mai aparte al coborarii mintii in inima. (Poate de asta nici nu-ti iese, ca te autosabotezi singur. Asadar, culegem ce am semanat.)

Treci la experienta, frate, mai vartos, si mai vorbim atunci!
Mult mi-ar placea sa fii tu omul cu care sa pot schimba opinii, impartasindu-ne din experienta...
Domnul sa ne ocroteasca!

Last edited by cezar_ioan; 27.11.2012 at 09:39:07.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 09:59:27
Banned

Implicit

Istoria psihologiei si practica rugatorilor arata ca nu putem accesa voluntar inconstientul personal (pentru a deveni UNUL, IAR NU SCINDATI) decat in doua feluri:
a) indirect, prin tehnica dialogului psihanalitic (analiza viselor, tehnica asociatiilor libere) si a altor procedee cum ar fi jocul de rol sau analiza produselor de factura artistica (poezie, cantec etc.)
b) direct, prin intrarea in starea de transa hipnotica (aceasta se realizeaza si prin cantec, dans, leganare etc.).

La rugaciune, coborind treptat in inima, ne aflam evident in stare hipnoida. Transa se adinceste tot mai mult pe masura ce ATENTIA si VOINTA (ALEGEREA LIBERA) isi vad tot mai vartos de treaba. Cu cat suntem mai focalizati si ne izolam de ganduri si de orice impresie senzoriala, cu atat ne adincim in rugaciune si in transa. Asa ajung unii si la extaz, cand sunt purtati hat-departe.... Cu cat alegem sa indepartam orice alta preocupare a mintii, cu atat suntem purtati mai departe in noi insine (de unde intelegem ca noi insine inseamna ceva ne-marginit, pana la fruntariile Imparatiei. Si mai intelegem de ce Imparatia este inlauntrul nostru, pe aici prin subiectivitatea adinca trecind firul subtire ce leaga pe om de Dumnezeu. Uneori ne poarta Duhul pe Cale, alteori ne pot purta duhuri si alte dihanii... Depinde cu ce ravna ne-am asezat la rugaciune, depinde de curatia inimii, de umilinta noastra, de cainta, de lacrimi, de suspin. Depinde de gradul nostru de lepadare de sine (de cele egotice, cum ar fi imaginea de sine, importanta propriei persoane, centrarea lumii pe noi - adica slava desarta, fala, mandria si toate ale ei). Depinde de relatiile pe care le avem cu Stapanul si Domnul nostru in fiece zi, in fiecare ceas si clipa. Depinde ce putem jertfi, cand imaginile, gandurile, grijile de tot soiul ne asalteaza, tinindu-ne in cele ale trupului, care nu e osarduitor ci mercantil si meschin si mereu poftitor si cartitor nemultumit.

Ca urmare, de felul in care vorbeste omul despre hipnoza, ne dam foarte simplu seama si de celelalte corelate, pe care le-am insirat adineauri.
Mai sustine cineva ca hipnoza e de la draci, cand toata traditia ascetica vorbeste despre faptul ca Insusi Domnul ne cere sa ne apropiem de El aflati in stare de transa (adica de deslipire de sine, de decentrare de pe eu, depasire a caderii mintii exclusiv in constiinta mundana)?

In concluzie, ca sa dau si un exemplu de inducere a transei, nu ma voi referi nici la formule repetate de genul postat de antiecumenism, nici la tehnica globului de cristal, ci la aceea pe care o cunosc din Biserica: rugaciunile cantate, tamaierea, psalmodierea, cadelnita si, mai presus de toate, rostirea cu toata lepadarea de sine si cainta a dulcelui "Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma!".
Iata, asadar, cum stau lucrurile. Cine voieste sa priceapa, bine face. Cine nu, macar sa nu mai zica despre ce nu cunoaste. Ca e-n van si se numeste rostire in desert.

Last edited by cezar_ioan; 27.11.2012 at 10:05:34.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 13:30:07
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Prietene, tu citesti oare ce scriu eu?
Intrucat in postarile anterioare, chiar in cea de adineauri, am spus exact ce ceri tu sa spun.
Tocmai scriam ca exista o influenta dinspre yoga orientala in ceea ce priveste relaxarea, in sensul ca sunt preluate formele/formulele. Insa motivatia, cadrul teoretic, mecanismele vizate, scopurile, finalitatea sunt cu totul diferite.
Nu facem hipnoza ca sa ajungem in Nirvana, omule drag! Nu vrem sa ne contopim cu constiinta cosmica, bunule om!
Nu credem in ce cred si cum cred budistii si toate scolile orientale. In genere, nu amestecam lucruri ce tin de alte naturi si obarsii!

De Liviu Filimon nu stiu nimic. Trebuia sa stiu? Daca da, mea culpa!

Iar hipnoza nu e bazata pe imaginatie, cat mai ales pe anumite alegeri voluntare si pe anumite asteptari, precum si pe un anumit grad de sugestibilitate, care e o trasatura d epersonalitate a fiecarui om in parte. Poate iti voi spune candva despre ce e vorba, daca renunti sa mai fii atat de speriat si de agresiv. Sunt gata sa iti spun tot ce stiu, daca voiesti cu onestitate sa ma intrebi. Nu e nici un miracol, nici o vraja, nici un mister: doar fiziologie si psihologie chioara. Asta e hipnoza de care va temeti atat si careia ii dati o importanta incredibil de mare! Doamne, cat proiectati propriile spaime si neintelegeri. Va rog frumos, dati-va seama... E copilareste ce faceti, oameni buni.

Prietene, eu sunt psiholog ortodox. Ca vai de mine, pacatos cum sunt, insa prin Botez si prin credinta si poate, rareori, prin fapte, da, sunt crestin! Ortodox. Ar fi trebuit sa remarci asta din cele 2000 de postari de pana acum, din ultimii 2 ani de cand sunt pe forum. Ca nu sunt de acord cu rastalmacirile unora si cu o sama de erori flagrante in unele domenii unde am oarescari cunostinte, asta e altceva. Nu inseamna ca nu sunt ortodox, daca nu sunt de acord in nu stiu ce nuante cu alt ortodox. Nu suntem ortodocsi dupa cum vrea un ortodox sau altul. Ci suntem toti asa cum ne-a lasat Dumnezeu sa fim. Si nici nu cred ca e cazul sa avem buletin de ortodox, sa ni-l lipim in frunte. Dimpotriva! Se cuvine niscaiva discretie.
Oare psihologii trebuie sa aiba stea in frunte sau alt tip de insemn ca sa crezi tu, in sfarsit, ca sunt ortodocsi?
Uite ca din promotia mea, o multime mi-au spus mie ca sunt ortodocsi (oameni care se tin de Biserica, nu ca mine). Or fi fiind chiar mai multi, nu stiu, nu i-am numarat ca nu sunt curios.
Tu de unde iti iei, bunule, datele despre realitate?
Nu cumva, cu adevarat iti imaginezi?

-pai foarte rau ca exista o influenta dinspre yoga orientala chiar daca scopul vostru nu e nirvana sau a celorlalti psihologi,deci tocmai asta zic ca e foarte rau sa ti cont de orice tehnica de yoga,e rau ca anumiti psihologi se folosesc de anumite tehnici orientale (chiar daca motivatia, cadrul teoretic, mecanismele vizate, scopurile, finalitatea sunt cu totul diferite. )chiar daca ai preluat acea tehnica direct din India,de la sursa ; de ce ? pentru ca :
YOGA ESTE DEMONICA !

-deci eu sunt nu numai impotriva sectelor satanice ,new-age-iste de tip MISA,ci si impotriva oricarei forme de yoga chiar daca e practicata in India sau altundeva.
-eu am inteles ca esti psiholog ortodox si e foarte bine ,sa fie cat mai multi oameni ortodocsi ,fie ca sunt medici sau psihologi ...dar asta nu inseamna ca nu ai putea avea anumite rataciri,de exemplu acceptarea hipnozei,sau mai stiu eu ce altceva
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 13:50:57
Banned

Implicit

Citat:
Aici esti chiar rautacios!
Doamna Holdevici, care e un om admirabil si un profesor exceptional, care a ajutat pe lumea asta sute de oameni sa iasa din lumi de iad, care a format mii de studenti in domeniul foarte gingas al psihoterapiei si consilierii, care e o femeie de o mare delicateta si totodata robustete, a fost intr-adevar profesor universitar la SRI. Ce facea acolo? Solicitata sa tina un curs de psihologie generala, preda notiuni elementare studentilor care habar nu aveau ce e aia psihic, gandire, memorie si multe altele.
Credeai cumva ca Doamna Holdevici se uita pe gaura cheii sa te toarne pe tine ca faci yoga?...:)
Nu mai vorbi de rau pe acest om, ca de o intalnesti fie si un minut iti e rusine pana la sfarsitul vietii ca ai spus ce ai spus. Deocamdata crede-ma pe cuvant ca rau ai vorbit, judecind-o si osindind-o fara sa o cunosti ca persoana. Dar cine te opreste? Ce-ar fi sa iti salvezi pielea si sa dai o fuga la facultate si sa participi la un curs? Ca Doamna Holdevici nu sta ascunsa cand preda, ci tine cursurile public, pentru oricine voieste sa participe!
Hai rogu-te, mergi la curs, vorbeste direct cu omul pe care il ponegresti aici si abia apoi vino si spune/ti parerea. Fii in cunostinta de cauza, cand evaluezi! Nu e oare crestineste asa?
Daca esti un om adevarat, asa s-ar cuveni sa faci.

Valabil si pentru alti forumisti care spun ca hipnoza e de la draci iar Doamna Holdevici e un mijlocitor al lor. Fiti oameni adevarati si mergeti la cursurile de la Psihologie, ascultati pe cel incriminat, eventual strigati-i ce spuneti aici pe forum. Vom vorbi mai apoi!
Hai Catalin, ca nu moare nimeni daca vine cu trenul la Bucuresti sa vada cu ochii lui pe cine defaimeaza. Cine stie, poate vine si ceva pocainta cu rodnicie, mai apoi...

P.S. Cat priveste yoga, inca din anul I Doamna Holdevici ne-a spus raspicat sa ne ferim de MISA si de alti asazisi yoghini DEOARECE POPORUL ROMAN ARE ALTA VOCATIE SI ANUME CEA ORTODOXA, IAR NU ORIENTALA.
Spunea mereu ca noi romanii suntem cu totul altfel croiti si ca e bine sa fim ff rezervati cand vine vorba de practici orientale. E drept ca luase unele elemente din tehnicile yoga (a practicat yoga in tinerete, din dorinta de a gasi cai de optimizare a functiilor psihice, asa cum multi credeau prin anii 70, nestiind tot ce ascunde orientalismul), insa cu totul altceva facea cu ele, nu ce fac yoghinii si imitatorii lor carpatini.
Vedeti, fratilor, pe cine injurati voi de fapt?..... Pe omul care ne-a invatat de ce si cum sa fugim de yoghini si de alte tentatii cu risc pentr sanatatea sufletului nostru.

Psihologia face precum Biserica: dupa modelul albinei, culege tot ce e bun de ici, de colo, punind in slujba sanatatii sufletesti tot ce e bun dovedit. Eventual reformuleaza, optimizeaza, uneori chiar renunta cu fermitate, daca practica/experienta indica aceasta.
Cand aruncati cu pietre in psihologie si in psihologi, amintiti-va cum ne simtim noi cand unii arunca cu pietre in Ortodoxie, scotind la iveala tocmai uscaturile... Daca un psiholog (cine il cunoaste?) a spus o vorba, ati reflectat ca, poate, tocmai v-a vorbit o uscatura?
Pana la verificarea surselor vostre, accept sa ma considerati pe mine o astfel de uscatura. De fapt nici nu cred ca sunt altceva, comparativ cu profesorii mei si cu majoritatea colegilor de breasla.

Poate e timpul sa ne amintim cuvintele lui Gamaliel?...
Cine este Irina Holdevici

http://www.puterea.ro/articol/exclus...u_doua_luni_in

Fost profesor universitar la Facultatea de Psihosociologie din Academia Națională de Informații și la Catedra de Psihologie din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Bucureșt.. Înainte de Revoluție, cariera ei nu a decurs așa de lin. Psiholog și instructor de yoga la Institutul de Educație Fizică și Sport, unde l-a cunoscut și pe Andrei Pleșu, ea a fost trimisă după scandalul privind “meditația transcendentală” – 1982 – ca angajat necalificat la Plafar București. Fără bani și cu rate la casă, după cum a recunoscut, Holdevici este repusă pe linia de plutire când este angajată ca psiholog la Întreprinderea Textila Grivița. După aceea ajunge logoped la Policlinica Caraiman – unde se ocupa de copiii bolnavi de leucemie - și apoi psiholog la Spitalul nr. 9. După Revoluție, Irina Holdevici ajunge cu acte în regulă la SRI, devenind decan al Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații. Aici ea se ocupa de pregătirea psihologică a noilor ofițeri de Securitate. În octombrie 2009, ea a fost avansată în grad de președintele Traian Băsescu, primind gradul de general cu o stea și trecerea în rezervă.

http://bataiosu.wordpress.com/2011/0...oare-ordinara/

Psihologul Irina Holdevici, o turnătoare ordinară

“Psihologul Holdevici Alice-Irina a recunoscut toate notele informative date Securității, cu excepția celor legate de Frontul Salvării Naționale, despre care spune că „nu își aduce aminte”. Fostul profesor de la Academia Națională de Informații admite că a primit bani de la fostul regim opresiv și că printre cei turnați se numără și prieteni. În ceea ce privește cariera avută după 1989, Holdevici a spus că nu a fost întrebată la angajare de SRI despre trecutul ei.
Reporter “Puterea”: Cum ați fost recrutată de Securitate?
Holdevici Alice-Irina.: Lucram la Plafar.
R: În rapoartele ofițerilor se notează că ați primit bani de la Securitate.
H.A. Da, am primit bani. Erau și niște spray, și alte lucruri.
R: Ați dat note informative despre Ion Vulcănescu?
H.I: Da, și acestea sunt reale.
R: Domnul Gheorghiu știa de legăturile dvs. cu Securitatea?
H.A.: Da, bineînțeles.
R: Ați dat informații și despre soția dlui Gheorghiu?
H.A.: Da
R: De ce ați dat atâtea note la Securitate?
H.A.: Cum să vă spun, nu m-a bătut nimeni. Este greu de spus de ce. Eu sunt dintr-o familie complicată, bunicul meu este refugiat din Basarabia, preot. Străbunicul – împușcat de comuniști pentru că au botezat un copil. Fratele lui tata a făcut închisoare ca legionar. O familie puțin mai cu probleme. Nu am fost educată împotriva regimului. Dimpotrivă, am fost un om normal, nimeni nu mi-a spus nimic despre chestiile astea, am fost pionieră, utecistă, am intrat în partid la cerere, n-am fost împotriva regimului comunist, nici împotriva regimului ăstuia, n-am fost niciodată împotriva vreunui regim. Acesta este modelul meu, că este prost sau bun…
Pe parcursul celor șase ani în care a colaborat cu Securitatea, Holdevici Alice-Irina a dat 244 de materiale informative, dintre care 149 s-au păstrat la dosar, iar 115 materiale informative nu s-au găsit. Conform rapoartelor și chitanțelor, titulara a fost recompensată cu 2.800 de lei, primiți în cinci tranșe. Ea a fost racolată de Securitate pentru a-i urmări pe Ion Vulcănescu, Gregorian Bivolaru și pe cei care au făcut parte din mișcarea Meditația Transcendentală.
Apreciată de fostul regim opresiv comunist pentru că „are calități deosebite pentru munca de Securitate” și pentru că „a furnizat un număr mare de materiale de valoare operativă”, Holdevici a fost și răsplătită de Securitate.
Irina-Alice Holdevici a fost practicantă, la rândul ei, de cursuri de yoga, făcând parte din Mișcarea Meditația Transcendentală. După intervenția Elenei Ceaușescu care îi interzice pe transcendentali, Holdevici este dată afară de la Institutul de Educație Fizică și Sport, unde era psiholog, și este trimisă să muncească la Plafar. „Paralel cu activitatea profesională, a desfășurat până în 1982 și s-a ocupat de yoga, fiind instructoare la mai multe cercuri, inclusiv la cercul de yoga de la Casa de Cultură. Întrucât a participat la unele ședințe ale soților S. (n.r. – Stoian) pe linia Meditației Transcendentale, Holdevici a fost exclusă din rândurile membrilor PCR și înlăturată din învățământul superior”, se arată într-o notă din 27 iunie 1984. Ulterior, a fost reabilitată de Securitate, dar nu i s-a dat voie să mai predea în învățământul universitar.”

-foarte rau ca a fost turnatoare la securitate si securista,si ca a practicat yoga si a preluat unele tehnici de yoga in psihologie
-imi zici si mie frate Cezar cine primeste de la Basescu gradul de general cu o stea ? o nenorocita de securista cine altcineva; si tu ii iei apararea ei ? toti nenorocitii de comunisti si securisti care stiu sa controleze ,manipuleze si sa hipnotizeze oamenii au invatat chiar de la Holdevici si de la atii ca ea.(nu ma refer la tine sa nu crezi asta,ci alti care au fost securisti,comunisti,sau au acceptat yoga...)

Last edited by antiecumenism; 27.11.2012 at 14:18:49.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 13:55:35
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Doamne ajută!
Ca o neinițiată în domeniul psihologiei, postez o întrebare... probabil simplistă. Întreb din pură curiozitate: hipnoza chiar se practică în psihoterapie?
Întreb pentru că... îmi pare aproape neverosimilă ideea că o persoană poate induce unei alte persoane stări de transă doar prin cuvinte și că, mai mult decât atât, o poate determina să și relateze, în această stare de inconștiență, diverse întâmplări. Dacă da, cum este posibil așa ceva? Există tehnici speciale... sau cum? De exemplu, stăteam și mă gândeam că, oricât ar încerca cineva să mă hipnotizeze, cred că aș putea rezista. :) Adică ce mi-ar putea face? Mi-ar spune diverse lucruri, iar eu m-aș gândi în altă parte și aș rămâne perfect conștientă. :) Știu că este un topic destul de copilăresc, dar sunt curioasă dacă există, într-adevăr, posibilitatea științifică de a manipula într-o atât de mare măsură mintea cuiva, doar prin cuvinte. :)
Evident, n-am intenția de a apela la astfel de practici pentru că, așa cum se știe, părinții noștri duhovnicești ne sfătuiesc, fără excepție, să le evităm. De asemenea, știam că hipnoza este proprie anumitor practici ezoterice (deci, necreștine). Există și o hipnoză de tip științific, practicată în psihologie?
Întrebam din pură curiozitate.
O absolventă de Psihologie mi-a relatat faptul că, în perioada studenției ei, a asistat la o hipnoză în grup realizată chiar de către unul dintre profesori. Spunea că studenții (cei care au acceptat) chiar au devenit inconștienți în mod real, doar în urma respectării indicațiilor profesorului hipnotizator. După aceea, unul dintre ei nu s-a mai putut trezi până la finalul cursului. :) Personal sunt sceptică față de astfel de întâmplări. Am încredere în persoana care mi-a relatat, dar tind să cred că acei studenți au simulat starea de transă pentru a-i face pe plac profesorului cu veleități de hipnotizator. Cred că putem dispune liber de propriile stări psihice.
Voi ce știți? Ce credeți? :)

O noapte binecuvântată!
DA, se foloseste
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 13:55:39
Banned

Implicit

Citat:
Cand vei practica rugaciunea lui Iisus, ceva mai serios, vei incepe oare sa strigi ca e hipnoza?
Cand vei privi o ora intr-un singur punct (doua degete deasupra sfarcului stang), cu toata concentrarea, cu mintea golita de ganduri, cu alungarea oricarei imagini etc., cand iti vei simti corpul cuprins de caldura si moale inmanusat ca in vata, cand vei avea senzatia fizica de topire a oaselor, cand vei simti toata fiinta imbaiata in dulceata de nespus, cand nu vei putea sa opresti lacrimile si nici nu vei dori sa opresti aceasta, cand vei silabisi monoton aceleasi 5 cuvinte, de sute sau mii de ori, cand vei face gestul monoton al pipairii metanierului, de mii de ori: vei striga ca-i hipnoza?
Nu. nu vei face aceasta (ca nu ai cunostinte despre ce se/ntampla), ci vei da slava lui Dumnezeu, fireste, prin harul Duhului Sfant!
Dar stii ceva?: tocmai vei fi luat o portie zdravana de (auto)hipnoza. Inevitabila, in transa rugaciunii. Care insa nu se reduce la ce "cunosti", frate, despre hipnoza. Domnul ne vrea cufundati in inima! Iar asta, vrei nu vrei, se numeste si stare hipnoida. Fara a reduce rugaciunea la hipnoza sau a minimaliza in vreun fel harul Duhului.

Dar cand te invaluie fumul tamaierii, cand iti picura glasul cadelnitei in auz, cand la strana se tine monoton isonul (iar cantaretul nu rage ca un turc), cand vecernia te invaluie incet, amestecindu-se cu soapta rugaciunii neincetate, cand mintea ta va intalni astfel, fragezit, drumul catre adincul fiintei tale, catre inima vei striga ca e hipnoza si ca-i de la draci? Nu, desigur, ca nu ai fost invatat sa recunosti hipnoza! Ci numai s-o respingi si sa-i atribui insusiri demonice. Desi nu stii ca astfel te respingi pe tine singur, in travaliul mai aparte al coborarii mintii in inima. (Poate de asta nici nu-ti iese, ca te autosabotezi singur. Asadar, culegem ce am semanat.)

Treci la experienta, frate, mai vartos, si mai vorbim atunci!
Mult mi-ar placea sa fii tu omul cu care sa pot schimba opinii, impartasindu-ne din experienta...
Domnul sa ne ocroteasca!
-sfintii asa ziceau: ma duc sa practic rugaciunea inimii ca sa ma autohipnotizez ?
-vad ca amesteci hipnoza cu ortodoxia ceea ce nu e bine
-unde ai gasit tu la duhovnici sau sfinti tehnici de autohipnoza?
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 14:01:39
Banned

Implicit

Citat:
Istoria psihologiei si practica rugatorilor arata ca nu putem accesa voluntar inconstientul personal (pentru a deveni UNUL, IAR NU SCINDATI) decat in doua feluri:
a) indirect, prin tehnica dialogului psihanalitic (analiza viselor, tehnica asociatiilor libere) si a altor procedee cum ar fi jocul de rol sau analiza produselor de factura artistica (poezie, cantec etc.)
b) direct, prin intrarea in starea de transa hipnotica (aceasta se realizeaza si prin cantec, dans, leganare etc.).

La rugaciune, coborind treptat in inima, ne aflam evident in stare hipnoida. Transa se adinceste tot mai mult pe masura ce ATENTIA si VOINTA (ALEGEREA LIBERA) isi vad tot mai vartos de treaba. Cu cat suntem mai focalizati si ne izolam de ganduri si de orice impresie senzoriala, cu atat ne adincim in rugaciune si in transa. Asa ajung unii si la extaz, cand sunt purtati hat-departe.... Cu cat alegem sa indepartam orice alta preocupare a mintii, cu atat suntem purtati mai departe in noi insine (de unde intelegem ca noi insine inseamna ceva ne-marginit, pana la fruntariile Imparatiei. Si mai intelegem de ce Imparatia este inlauntrul nostru, pe aici prin subiectivitatea adinca trecind firul subtire ce leaga pe om de Dumnezeu. Uneori ne poarta Duhul pe Cale, alteori ne pot purta duhuri si alte dihanii... Depinde cu ce ravna ne-am asezat la rugaciune, depinde de curatia inimii, de umilinta noastra, de cainta, de lacrimi, de suspin. Depinde de gradul nostru de lepadare de sine (de cele egotice, cum ar fi imaginea de sine, importanta propriei persoane, centrarea lumii pe noi - adica slava desarta, fala, mandria si toate ale ei). Depinde de relatiile pe care le avem cu Stapanul si Domnul nostru in fiece zi, in fiecare ceas si clipa. Depinde ce putem jertfi, cand imaginile, gandurile, grijile de tot soiul ne asalteaza, tinindu-ne in cele ale trupului, care nu e osarduitor ci mercantil si meschin si mereu poftitor si cartitor nemultumit.

Ca urmare, de felul in care vorbeste omul despre hipnoza, ne dam foarte simplu seama si de celelalte corelate, pe care le-am insirat adineauri.
Mai sustine cineva ca hipnoza e de la draci, cand toata traditia ascetica vorbeste despre faptul ca Insusi Domnul ne cere sa ne apropiem de El aflati in stare de transa (adica de deslipire de sine, de decentrare de pe eu, depasire a caderii mintii exclusiv in constiinta mundana)?

In concluzie, ca sa dau si un exemplu de inducere a transei, nu ma voi referi nici la formule repetate de genul postat de antiecumenism, nici la tehnica globului de cristal, ci la aceea pe care o cunosc din Biserica: rugaciunile cantate, tamaierea, psalmodierea, cadelnita si, mai presus de toate, rostirea cu toata lepadarea de sine si cainta a dulcelui "Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma!".
Iata, asadar, cum stau lucrurile. Cine voieste sa priceapa, bine face. Cine nu, macar sa nu mai zica despre ce nu cunoaste. Ca e-n van si se numeste rostire in desert.
-asa ne invata sfintii si duhovnicii ca trebuie sa intram in starea de transa hipnotica, ca trebuie sa fim in stare hipnoida ?
-asa zic sfintii in filocalii ca trebuie sa ne apropiem de Dumnezeu in stare de transa ? sau asa interpretezi tu cu mintea de formata in stil psihologic...
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 14:24:12
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Nu cunosc o tehnica (un leac, o procedura) de a ne feri de un hipnotizator agresiv si priceput (viclean). Nu mi s-a intamplat sa traiesc aceasta si nici nu am invatat la scoala.
Am inteles acest lucru; nu mai e nevoie de alte comentarii. Tocmai de aceea am zis, ca singurul mijloc de a ne apara de tot raul, este rugaciunea neintrerupta. Ea creaza un zid in jurul nostru, prin lumina, care emana din numele Domnului Iisus Hristos, aparandu-ne de agresiunile din afara noastra.
Sunt totodata de acord ca ne apara si de noi, caci atata timp cat spunem Rugaciunea inimii, nu putem gandi ceva rau, ci doar bine.
Nu am vazut nici un link despre Rugaciunea inimii; si ce as fi putut comenta despre acesta, decat doar de bine?!? Dar ar fi fost off-topic, caci aici vorbim despre hipnoza.

Cezar, ar trebui sa nu te superi ca vacarul pe sat. Daca vezi ca ceva a scapat atentiei, nu o lua personal, ci vino tu cu observatiile necesare. Facem cu toii acest lucru, cu dragoste, ca sa nu ranim pe nimeni, nici macar pe noi insine.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Acupunctura, Hipnoza, Reiki, Radiestezia reprezinta vrajitorie sau nu? mihaisepo Vrajitoria 58 06.11.2018 01:27:29
Ierarh adevarat- mai exista la noi asa ceva aurel1211 Mari Duhovnici si predicile lor 24 04.03.2013 19:26:09
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10
Psihologie sau Ortodoxism C-tin Teologie si Stiinta 93 10.04.2008 13:58:36