![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
fallen, eu ti-as sugra sa il intrebi si pe preotul din zon "de fitze" daca dispus sa va fac sfestania free sau mai ieftin. Nu pierzi nimic intreband. Ii explici frumos situatia, ii explica ca doresti neaparat sa va fie sfintita casa, le explici e ce ati ramas fara bani si, eventual, poti sa ii spui ca vei plati sfestania la salar.
Nu stica sa intrebi...
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca ai avea un butic in cartier, sau un cabinet stomatologic, frizerie, coafor, etc, si ar veni unii ca s-au mutat si ei de curand si nu mai au bani de mancare sau sa se tunda/trateze, dar sa ai incredere ca pe viitor vor mai apela la tine ???? ( si or sa-ti mai ceara si alte servicii gratuite, cu sigranta, ca au vazut ca esti om bun si ii servesti mereu...)
Io cred ca tot mai multe sanse as avea cu parintele meu, asta daca nu apare vreo neintelegere pana atunci... Bine, mie una mi-ar fi rusine sa cer cuiva un serviciu fara sa-l platesc, dar iata ca asta este o provocare din partea necredinciosilor, sa vada daca biserica chiar ofera ajutor neconditionat...( eu as vrea sa ma inteleg cu preotul, eventual sa-l platesc inainte, si sa-l rog cand vine sa nu ii ceara bani sotului, sau chiar sa-l refuze...dar ar fi o chestie fortata, daca nu vrea si dansul sa demonstreze asta...si pd alta parte, daca chiar nu ar fi de acord sa vina in eventualitatea ca n-as avea bani, m-ar dezamagi si pe mine... e ca si cum as cere ajutorul unui prieten si m-ar refuza....stiti cum se spune, daca nu vrei sa strici o prietenie, nu cere/nu da bani cu imprumut...) Last edited by fallen; 12.01.2015 at 15:52:07. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
un butic,un cabinet? Nu se poate,nu exista comparatie. Se intelege de aici ca doar cu bani poti sa-ti cumperi sfintenia sau sa-ti faci relatii lsa Dumnezeu!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]()
Intradevar, mi se pare anormal ca un preot sa faca sfintirea unei case in functie de cati bani da proprietarul acelei case! In fata Lui Dumnezeu si pentru preoti, toti ar trebuii sa fim egali, indiferent cati bani avem!
|
|
|||
|
|||
![]()
A zis parintele ca vine sa ne faca sfestanie doar daca ne primeste al meu. Daca nu vrea si el, nu vine.
Acum nu inteleg exact: sa fie de acord, sau chiar sa vrea si el cu adevarat? Posibil ca daca eu vreau, el sa fie de acord, chiar daca totusi el nu vrea neaparat, poate sa stea si fara.... Si atunci eu ce fac? Stau cu casa nesfintita, daca el nu tine neaparat, sau caut alt popa pe carenu-l intereseaza cine vrea si cine nu vrea? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Voi din ce credeti ca se intretine o Biserica, din aer? Preotul are de platit lumina, taxe, apa, reparatii etc. De unde sa faca toate astea? Biserica nu este cladirea personala a preotului, ci este a tuturor mirenilor din acea comunitate. Nu platim taxa lunara, nu ajutam cu nimic parohie, nu il cunoastem pe preot, dar avem pretentia cand il chemam pe preot sa faca totul gratis si daca nu face cum vrem noi, il mai si barfim. Inainte era un preot la 12 familii. Acele familii ajutau, constant, Biserica si pe preot. Preotul, la randul lui, ii vizita mereu, avea grija de ei, stia care copil are varicela, care are pojar, cine e pe patul de moarte etc. Oamenii dadeau bani, produse la Biserica mereu, fara sa le ceara nimeni, ptr. ca erau constienti ca e Biserica lor si trebuie sustinuta. Platit taxa lunara, implicativa cu ce puteti in parohie, sinchisitiva sa il cunoasteti pe preotul respectiv, si o sa vedeti ca nu o sa mai ia nici un ban la botez, cununie, inmormantare, sfintirea casei etc. Bine, acum o sa veniti cu exceptiile. Preotii care sunt preoti doar ptr. bani. Apăi, daca oamenii s-ar duce doar la preotii buni, preotii nevrednici si-ar pierde clientii. Oamenii nu se implica, nu cauta un preot bun, dar au pretentii sa ca preotul sa le sufle in coarne si sa le faca toate poftele. Si cand nu ne place ceva, il facem popa si il barfim pe la colturi. (Si inainte se spunea popa, dar cu dragoste.) |
|
||||
|
||||
![]()
parascheva, nu toata lumea are posibilitatea sa mearga la preot bun (pe care in unele cazuri ii gasesti la zeci sau sute de km departare). Nu toata lumea isi permite sa dea pentru o sfestanie 100-200 de lei. Daca omul ala nu are banii aia, ramane cu casa nesfintita?
Acum, pe langa contributia anuala sau lunara sau cum o fii (nu, nu o platesc - prefer sa dau banii aia la Biserica unde chiar am gasit un preot bun), daca iti vine cu botezul acasa si pui mai putin de 10 lei pe masa ti se reproseaza ca trebuia sa pui macar 10 ca oamnii de obicei pun cel putin 15; nu conteaza ca te-a luat pe nepregatite si nu aveai bani in casa; oare avea si POS sa platesc cu cardul? Asa ca in oras eu nu contribui cu nimic la biserici; nu le bag eu benzina in bolide (ca deh, se respecta oamenii; nu conduc orice, numai audi, bmw, mercedesuri si ditamai wv passat - o fi o moda? - au); Si din pacate preotii care sunt preoti doar pentru bani nu prea sunt exceptiile; nu in orase oricum; exceptiile sunt preotii buni, pe care ii gasesti greu si departe. Preotul bun pe care l-am gasit eu e preotul din sat de la bunica mea. Imi inspira si incredere, se implica in comunitate, face lucruri pentru mireni, a renovat biserica, vorbeste bland si da sfaturi foarte bune; nic cand ma mustra nu ma supar, pentru ca o face intr-un mod frumos; el e preotul la care mai am curaj sa ma spovedesc, dupa toate "intamplarile" de prin oras (lucru care m-a si facut vreo 7-8 ani - pana ininte de cununie sa nici nu ma mai spovedesc si automat impartasesc). Ma rog, ideea era ca nu toti sunt la fel si uneori ca sa gasesti un preot bun, bland si care sa nu fie doar pentru bani dureaza o vreme si poate ai si ghinionul sa il gasesti la 50 -60 km departare - sau mai mult.
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Da oaie, din pacate da; multi au tupeu sa CEARA atat. Nu am nimic cu cei care vor sa dea la biserica bani peste ceea ce cere preotul; foarte bine, dar daca nu am de unde, eu (si mult mai multi decat pare) ce facem? Ne lasam casa nesfintita, nu mai deschidem preotului pentru botez, nu ne mai botezam copiii, nu ne mai cununam? Ce facem?!
In oras cunosc un singur preot (si fiul sau de fapt, deci 2) care au intr-adevar preturi pentru toate buzunarele pentru servicii (asa sunt trecute pe tabelul cu taxele - aici macar au un tabel cu taxe); in schimb, la catedrala mare de exemplu, au niste preturi de te usca, si fiecare preot (sunt 3) are preturi diferite... se poate asa ceva?! Eu in mod normal apartin de catedrala mare, dar nici macar la Liturghie nu am fost acolo de mai mult de 2 sau 3 ori; merg la biserica de langa mine sau la biserica de lemn din alt cartier daca am posibilitatea. Iar de spovedit si impartasit, la bunica in sat si probabil voi merge si la preotul care m-a cununat (si cel la care m-am spovedit dupa ani buni e nespovada; cel de la biserica de lemn).
|