Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Preotia (Hirotonia)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.02.2012, 17:47:49
N.Priceputu
Guest

Implicit

Ba da. Trebuie parcurs drumul de la literă la duh. Neapărat.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 17:53:28
Marius D
Guest

Implicit

Pai exact asta spun si eu. Episcopul locului de sunt eu spunea ca la judecata personala, Dumnezeu ne va judeca tinand dreptatea in mana stanga si mila in mana dreapta. Trecand peste frumusetea figurii de stil, totusi a spus un adevar, nu? Cred ca se poate face conexiunea asta cu interpretarea "in spiritul" legii. Dumnezeu este pentru mine, un Dumnezeu plin de dragoste si mila si nu unul vindicativ, care abia asteapta sa ne dea pedeapsa cuvenita pentru pacate. Ci unul grabnic spre ajutor, dar zabavnic la manie.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 22:00:19
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit Liberté, Égalité, Fraternité, ou la Mort

Citat:
În prealabil postat de Marius D Vezi mesajul
Femeie, esti cu dracul! :) Iti raspund in logica de Ev Mediu pe care o ai si tu. Cred ca si preotul exorcist de la Tanacu ar fi dezarmat inaintea ta.

Tu esti eretica atata vreme cat spui ca "egalitatea" si "fraternitatea" nu sunt valori ale Bisericii noastre Ortodoxe (ar trebui sa te pocaiesti acum inaintea arhiereului ori sa fii excomunicata), ii hulesti pe patriarhi acuzandu-i de apostazie si ma faci pe mine - eretic, pe ce motiv? Pe motiv de ascultare inflacarata fata de invataturile ecumeniste ale patriarhilor Teoctist, Daniel, Atengoras sau Bartolomeu, patriarhi pe care tu ii hulesti? Tu traiesti intr-o biserica separatista undeva sau intr-o secta si te dai ortodoxa sau ce bai ai tu, de fapt? Daca respingi autoritatea patriarhilor ortodocsi, nu te chemi ortodoxa, te chemi schismatica. Deci alearga degraba la preot si te spovedeste, caci smintitu-te-ai foarte, iar pasii tai alearga spre satana. Cei ce smintiti credinciosii cu vorbe de ocara la adresa altor crestini, in loc sa-i invatati iubirea lui Hristos, pedeapsa voastra nu va adasta!

Osanda voastra nu dormiteaza!
Spiritul revolutionar nu doarme.

Ce am invatat de cand citesc acest forum: feriti-va de cei ce proclama iubirea fara frontiere. Au intotdeauna un pumnal in maneca.

Ce a zis blanda sora Lore de a ajuns sa fie "excomunicata" virtual?
Pai ce poate trezi cea mai mare furie?
Adevarul.

Banuiesc ca Marius are argumente solide din Scripturi si scrieri patristice pt a demonstra ca egalitate si libertate, in acceptiunea lor lumeasca si revolutionara.. sunt valori crestine.
(de al treilea cuvant nu ma leg pt ca la revolutia franceza "fraternitate" se referea la fraternitatea revolutionara.. nu la toti oamenii. Cei care nu erau din "fraternitate" erau ucisi fara mila...)
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 22:11:20
Marius D
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Spiritul revolutionar nu doarme.

Ce am invatat de cand citesc acest forum: feriti-va de cei ce proclama iubirea fara frontiere. Au intotdeauna un pumnal in maneca.

Ce a zis blanda sora Lore de a ajuns sa fie "excomunicata" virtual?
Pai ce poate trezi cea mai mare furie?
Adevarul.

Banuiesc ca Marius are argumente solide din Scripturi si scrieri patristice pt a demonstra ca egalitate si libertate, in acceptiunea lor lumeasca si revolutionara.. sunt valori crestine.
(de al treilea cuvant nu ma leg pt ca la revolutia franceza "fraternitate" se referea la fraternitatea revolutionara.. nu la toti oamenii. Cei care nu erau din "fraternitate" erau ucisi fara mila...)
Eu nu am amintit niciodata deviza revolutiei franceze, "blanda sora Lore" s-a legat de faptul ca am scris "Cred in pace si fraternitate" la descrierea din profil. Dar asta n-avea nicio legatura cu deviza franceza; nu m-am gandit niciun moment la asta. Tousi, nu vad ce argumente scripturale sau patristice ar putea exista pentru ca valorile "egalitatii" si "fraternitatii" sa nu fie considerate, de asemenea, si valori crestine. Sunt ele contra lui Hristos?
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 22:51:34
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant. Nu am venit sa aduc pacea, ci sabie.

Iar in ce priveste conceptul de fraternitate, eu nu l-am prea intalnit. Ar fi si problematic pt ca nu pot vorbi de fraternitate in Hristos decat despre persoane care chiar traiesc intru Hristos, ceea ce este o raritate. Se foloseste termenul biserica pt comunitatea crestina.

Indiferent daca te-ai gandit sau nu la deviza franceza, de acolo s-au raspandit aceaste idei in lume.
Originea acestei lozinci este masonica.
"Originea devizei Libertate, Egalitate, Fraternitate continuă să suscite controverse. Le Moniteur Universel din 27 februarie 1848 anunța că guvernul provizoriu a decis să înscrie sub drapelul național, cuvintele “Republique Française, Liberté, Egalité, Fraternité“. Cîteva zile mai tîrziu, o delegație a Marelui Orient al Franței afirma în prezența guvernului provizoriu că “francmasonii au purtat dintotdeauna, pe baniera lor, aceste cuvinte: Libertate, Egalitate, Fraternitate”. Într-o circulară din 7 aprile 1848, Marele Orient al Franței se felicita să fi asistat la triumful valorilor masonice “Libertate, Egalitate, Fraternitate”. "
(Citat de pe un site masonic)

Alt citat (prefer sa nu dau sursele, ca nu sunt crestine, iau citatele de la ele de acasa):
În timpul unei alte revoluții, cea de la 1848, generalului mason Giuseppe Garibaldi i-a fost reamintit de către șefii săi secreți sensul acestei devize: „Libertatea înseamnă independență fără limite, sustragerea noastră față de orice autoritate, nerecunoașterea niciunei voințe, nici a unui Rege, nici a unui Papă, nici măcar a lui Dumnezeu. Independența totală față de cer și față de pământ. Emancipare! Cu această pârghie vom distruge religia și legătura omului cu Dumnezeu. Egalitatea înseamnă expropiere, abolirea dreptului ereditar, echilibrul salariilor. Cu ajutorul acestei pârghii și speculând lăcomia umană vom face să dispară aristocrația. Fraternitate înseamnă fraternitate în interiorul frăției francmasonice pentru a constitui un stat în Stat prin mijloace independente și necunoscute Statului, un stat superior Statului și un stat contra Statului.”
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 23:36:57
Marius D
Guest

Implicit

OK, am inteles ideea cu avantul revolutionar, inca o data - eu nu faceam trimitere la nicio revolutie. Insa observ ca multa lume foloseste aici apelativele "frate" si "sora". Pai ce inseamna asta, nu fratietate/fraternitate intru Hristos Domnul? Inca nu pot pricepe cum in religia noastra ortodoxa, unde suntem chemati la iubire fata de semenul/aproapele nostru, e posibil sa spui ca "fraternitatea" e un concept strain? Au doara nu trebuie sa ne avem ca fratii?

Despre egalitate, nici nu mai vorbesc, credinta mea e ca inaintea lui Dumnezeu, toti oamenii sunt egali. Sigur ca nu suntem toti egali in har sau nu suntem toti egali in roadele de credinta pe care le dam, insa cred ca suntem toti egali ca importanta pentru Dumnezeu, ai Carui fii suntem. Zice Domnul: "Oaia pierdută și rătăcită o voi întoarce la staul, pe cea rănită o voi lega și pe cea bolnavă o voi întări, iar pe cea grasă și tare o voi păzi și voi păstori cu dreptate." (Iezechiel, 34:16) Nu rezulta de aici ca fiecare om e important pentru Dumnezeu?

Cat despre femeia asta, denumita atat de afectuos - "blanda sora Lore", n-a debordat de blandete in discutia cu mine, replicile ei anterioare stau marturie in acest sens. E drept ca mi-am pierdut cumpatul, insa asta s-a intamplat doar la provocarile ei repetate, iar eu ca un om carele sunt, am apostrofat-o. Nu exista niciun conflict intre mine si femeia asta, decat unul ideologic. A gresi e omeneste, am gresit amandoi in abordarea pe care am avut-o, temperamentul meu e mai vulcanic, asta a fost. Ma voi ruga pentru amandoi.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2012, 23:38:47
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Ba da. Trebuie parcurs drumul de la literă la duh. Neapărat.
AMIN! AMIN! AMIN!
Greu ne este tuturor, dar acesta-i drumul, cred. Aici se si incurca ...duhurile...
Reply With Quote
Vechi 12.02.2012, 21:21:47
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Fii liniștit, că nu te vei plictisi, odată ce ai abordat tema asta. Probabil cătălin2 nu are timp să-ți răspundă acum sau poate s-a plictisit să reia aceleași răspunsuri de zeci de ori.
:)) Mi-am facut datoria intre timp: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...666#post428666
Reply With Quote
Vechi 12.02.2012, 22:02:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
1. - inainte de hirotonie , barbatul respectiv , are har de la Dumnezeu , revarsat asupra lui , necesar mintuirii.(conform definitiei date)
- la hirotonie i se da iarasi har !!! Mai mult decit prima data , adica nu este suficient numai o administrare sau o doza de har ? Sau harul este de mai multe feluri, cum este ? Adica putem cadea in inselarea neoprotestanta legat de preotia universala a tuturor oamenilor ?
- dupa caterisire , ce se intimpla cu harul preotului ? Il pierde, il detine in continuare , este injumatatit , ramine in adormire, e valabil toata viata sau doar pe o perioada ,cum vine ?
2. - este vreo lucrare(slujba) in care aceasta , adica efectele ei , sa depinda direct de harul si nu de darul preotului ! Adica , pina la urma este vreo deoasebire ca efecte intre o taina si o ierurgie , din punctul de vedere al savirsitorului ?
3. - de ce exista opinia, adevarul si formularea frazeologica ca ,,puterea preotului depinde de harul lui", sau mai bine zis de ,,cum lucreaza cu harul" , de cum il cultiva , il ingrijeste, il sporeste ?
- de ce , pe baza exemplelor din Pateric, din Vietile Sfintilor si Proloage, nu orice preot poate exorciza(scoate diavolii) oamenii cu un folos .
Cum citim si in Sfanta Scriptura toti credinciosii primeau har prin punerea mainilor, iar efectul vizibil era vorbirea in limbi. Acest lucru il faceau la inceput Apostolii. Apoi au randuit episcopi care sa aiba aceleasi atributii, nu puteau boteza toti cei care deveneau credinciosi. Fiecare Sfanta Taina are ceva special al ei, altfel ar fi doar o taina generala, nu sapte. Am citit undeva ca sfintii pot face minuni, dar nu pot face ce face un preot obisnuit, chiar pacatos. Numai prin hirotonie cineva poate avea acea calitate de a ierta pacatele, de a savarsi Sfanta Liturghie si a sluji prefacerea darurilor. Nu stiu daca primeste har in plus, probabil.
In schimb orice preot trebuie sa tinda la fel ca orice credincios spre sfintenie, hirotonia nu-l mantuieste automat. Harismele se capata dupa despatimire si urcusul duhovnicesc, omul devenind vas curat si astfel pastrator al harului. Daca stie cineva mai mult sa completeze.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2012, 18:45:00
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ea_duhului.htm
Răspunde

Tags
har, preoti

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Preoti de tara sau preoti de oras? paulac Preotul 38 26.06.2013 10:55:03
preoti rentea Preotul 5 01.04.2013 11:52:24
O lume fara Dumnezeu si fara suflet alicette Intrebari utilizatori 1 01.04.2011 23:38:40
romania,tara fara fara reactie iulyaan Generalitati 78 24.01.2011 10:02:13
fara casa, dar nu fara credinta! mirelat Stiri, actualitati, anunturi 5 07.08.2008 21:07:42