![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu se pune la îndoială că este Trupul și Sângele lui Hristos în mod real în Împărtășanie. Numai că a analiza în amănunt ce se întâmplă cu acesta după ce creștinul le mănâncă este imposibil sau nu se cuvine. Primești Trup și Sânge, dar te unești cu Hristos în duh. Chimia nu mai are niciun cuvânt de spus aici.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Explicația profundă a realității și semnificației Euharistiei o face părintele Dumitru Stăniloae în fragmentul de mai jos: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...tie-68966.html Protestanții au teoretizat subiectivizarea extremă a calității Împărtășaniei, ca reacție la obiectivizarea extremă catolică care a mers până într-acolo încât o adoră în sine, dedicându-i un cult special. "Împărtășirea" fătului din pântecele mamei este improbabilă inclusiv din punct de vedere fiziologic, întrucât fătul se hrănește din sângele mamei prin intermediul placentei. Or noi nu cunoaștem în ce măsură și dacă Trupul și Sângele Domnului subzistă autonom în componentele bio-chimice rezultate în urma digestiei, prin urmare orice aserțiuni categorice sunt excluse. Dacă s-ar admite o formă de "împărtășire" prin tangență cu ceva sfințit în prealabil de Euharistie, înseamnă, de exemplu, că bărbatul care-și sărută nevasta după ce s-a împărtășit transmite mai departe particule microscopice din Sfintele Taine. Însă, odată ajunși în acest stadiu, putem să cerem certificat de smintiți fiindcă îl merităm pe deplin. PS - Mulțumesc mult Cristian, întotdeauna generozitatea aprecierilor tale îmi depășește cu mult meritele.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 11.08.2015 at 17:24:15. |
|
||||
|
||||
![]()
Vorbim de taine mari și mă tem să nu greșim, căci fără a avea o minte luminată de Duhul Sfânt nu putem să înțelegem cele duhovnicești. Eu cam atât reușesc să înțeleg până acum: Pâinea și vinul devin Trup și Sânge prin pogorârea Duhului Sfânt, tot așa cum Hristos a luat trup din Fecioară. Trupul Său a rămas omenesc, dar unit cu ipostasul Său divin, în Duhul Sfânt.
La fel, Împărtășania, fără a înceta să fie pâine și vin, devine Trup și Sânge al lui Hristos cel Înviat. Dar după cum cine Îl atingea pe Hristos în trup nu atingea ființa lui Dumnezeu, așa și noi, primind Trupul și Sângele Său nu ne unim cu El după ființă. Cred că oricine este de acord cu asta, căci Dumnezeu este intangibil în ființa Sa. Prin urmare, ne unim cu El tot prin mijlocirea Duhului Sfânt, adică a harului, căci, din nou, persoanele noastre nu se pot uni cu o Persoană a Dumnezeirii. Orice corecție este binevenită. |
|
||||
|
||||
![]()
Postarea de mai sus a fost un răspuns pentru Cătălin.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca exista reglementari ce sa faca cel ce varsa in acea zi... Si aici s-ar putea pune problema daca mai are acel credincios dupa multe ore particule in stomac, dar tot trebuie sa faca ce e necesar (sa o arda sau sa o ingroape, daca nu ma insel). Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Într-una din scrisorile lui Sfântul Chiril al Alexandriei către Nestorie, îi reproșează acestuia că își dă prea mult cu presupusul despre lucruri care țin de iconomiile ascunse ale lui Dumnezeu, neîncăpătoare în capacitatea umană de înțelegere. Și nu doar că-și dă cu presupusul, dar și meșteșugește asocieri vag raționale ca să transmorme presupunerile în dogme. Certarea Sfântului Chiril rămâne valabilă și pentru creștinii contemporani, amatori de speculații obraznice.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 11.08.2015 at 18:19:54. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Problema e ca unii nu au inteles exact ce este Sfanta Imparatsanie, care este chiar painea si vinul, nu doar un har care e prezent acolo, cum crede Luther. Iar painea si vinul daca nu sunt asimilate inseamna ca nu s-a impartasit acea persoana. Intreba cineva daca a varsat dupa cateva ore mai e valabila impartasania. Nu se stie pe forumul asta, in rest toti credinciosii stiu. |
|
|||
|
|||
![]()
Raspunsuri ale Par. Pruteanu, ca tot intreba cineva de acel forum:
http://forum.teologie.net/viewtopic....start=20#p7947 si despre transfuzie: http://forum.teologie.net/viewtopic.php?t=1400#p11361 Citez: "Observația mea la comparația făcută de părintele George dintre femeia însărcinată și copilul ei mi se pare nepotrivită în sensul că "interdicția" de a dona sânge în această zi nu se leagă de primitor, ci de faptul că acest sânge va trece print tot felul de seringi, furtune și chiar poate să picure pe jos, iar după regulile bisericești, asta e la fel de grav cu a vomita în acea zi." Deci sangele contine in acea zi (sau poate contine) parti din Sf. Impartasanie. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu credeam că postezi explicații cu privire la femeia însărcinată care se împărtășește.
ps: cu câteva luni în urmă îl prigoneai pe părintele într-o dispută, tot pe tema împărtășirii. :)) Observ că a început să-ți placă părintele Pruteanu. Slavă Domnului! Last edited by ovidiu b.; 11.08.2015 at 18:48:38. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim saptamanal | Daniel777 | Impartasania (Taina Euharistiei) | 433 | 23.05.2015 02:12:04 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|