Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2012, 14:36:13
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

AlinB: Nu văd nicio greșeală în a dori ca oricine să se mântuiască, ba dimpotrivă, mai ales atunci când vezi într-un heterodox roadele pe care ar trebui să le ai tu. Noi ortodocșii, ne comportăm adesea ca niște babe trecute, care se laudă la toată lumea cât de frumoase și curtate erau în vremuri demult apuse. Trăim mai mult din amintiri, ignorând senin decrepitudinea gândirii și simțirii noastre bisericești.
Am postat acum câteva luni pe forum, un fragment din însemnările sfântului Nectarie de la Eghina, pe marginea acestei aroganțe nesăbuite a pravoslavnicilor, legată de ”scaunele cele dintâi la ospățul veșnic”. O să găsești acolo un exemplu de gândire duhovnicească asupra acestor aspecte.

Să vrei binele aproapelui heterodox pănă la capăt (adică mântuirea), nu-i totuna cu validarea adevărului ideilor lui ”religioase”. Și atitudinea asta n-are nimic de-a face nici cu ”corectitudinea politică” (pe o invocă mulți pe-aici fără să aibă habar ce înseamnă), nici cu ”ecumenismul” (alt termen ”fantomă” vehiculat pe forum cu voioșie semidoctă).
Vechi 14.02.2012, 14:43:56
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Problema nu e aceasta, ortodoxia spune ca aproapele nostru este orice om. Problema este ca unii au inteles gresit, influentati de gandirea aceasta moderna, ca a spuen un adevar, sau a spune ca cineva greseste e o dovada de intoleranta. De fapt e o mare prostie, ce se numeste "corectitudine politica", care nu se manifesta doar in religie, ci in mai multe domenii. Corectitudinea politica spune ca nu exista un adevar absolut, fiecare vede adevarul in felul sau, si o consecinta a acestui fapt e ca e o dovada de intoleranta sa sustii tu un adevar si sa spui ca greseste altul.
In felul asta nimeni nu poate sa spuna ca luna e rotunda, ca daca se supara vreunul care crede ca luna e patrata? Confunda adevarul cu judecarea aproapelui.
Cu atat mai evident se poate observa asta in religie, despre conceptiile ecumeniste, pe care am vazut ca le impartasesti si tu am scris aici: www.crestinortodox.ro/forum/newreply.php?do=newreply&p=429447
Alin B a spus corect ceea ce a spus despre invatatura ortodoxa, aceasta e conceptia ortodoxa, opusul este o alta invatatrua, numita ecumenista, provenita din filozofia lumeasca a veacului acesta.
Doamne ajută!
În primul rând, apreciez sincer faptul că, în toate discuțiile la care participați - am observat de mai mult timp - dvs păstrați un limbaj civilizat, o atitudine tolerantă și deschisă. Sincer m-a întristat faptul că, așa cum ați observat, colegul AlinB m-a acuzat de "rătăcire", "gândire viciată" etc, deși ar fi putut spune simplu că nu-mi împărtășește opinia. Dumnezeu să vă ajute ca, în orice discuție - pe forum, sau în viața reală - să vă păstrați atitudinea actuală, adică să evitați cuvintele ce l-ar putea întrista pe celălalt.

În privința relativismului confesional, potrivit căruia toate confesiunile creștine ar fi la fel de adevărate, v-am mai spus și repet că nu-l promovez și nu-l împărtășesc, deoarece îmi pare a fi o ideologie... și încă una lipsită de orice logică. Evident că mărturisesc, împreună cu întreaga Biserică, adevărul credinței noastre ortodoxe și cred în necesitatea promovării acestei sfinte credințe. Normal că, atunci când interlocutorul meu susține faptul că luna este pătrată, am datoria de a-i atrage atenția că... realitatea obiectivă este puțin diferită. :) Dar această controversă (chiar dacă sunt în discuție probleme de credință) nu mă împiedică nicidecum să păstrez orelație amicală cu nonconformistul, care o ține pe-a lui cu luna pătrată. :) Deci, cam așa stau lucrurile cu exemplul dvs despre luna rotundă sau pătrată: nu poate fi pătrată și rotundă în același timp (fiindcă s-ar încălca principiul noncontradicției din logică), așadar nu putem fi relativiști; din acest motiv, avem datoria de a-i atrage atenția interlocutorului nostru că se află într-o amăgire, dar, în același timp, putem aprecia în continuare ideile și faptele lui pozitive.
Cred că faptul de a nu-i împărtăși celui de altă credință ceea ce ni s-a revelat ar constitui un păcat grav, un refuz de a ne îmnulți talanții și chiar o lipsă de consecvență față de Cel Care ne-a poruncit să-L mărturisim în fața oamenilor. Dacă am datoria și bucuria de a-L putea mărturisi pe Domnul Hristos, trebuie să mărturisesc și faptul minunat că, la fiecare Sfântă Liturghie, El ni Se dăruiește pe Sine prin Sfânta Euharistie și că această supremă comuniune cu Hristos, posibilă încă din viața pământească, se realizează în Biserica ortodoxă. Dacă-l iubesc pe aproapele meu protestant sau neoprotestant, mă simt datoare să-i vorbesc și lui despre bucuria de a-L putea primi în ființa mea, în trupul meu, pe Însuși Mântuitorul și Dumnezeul nostru, de Care și el, protestantul, încearcă să se apropie așa cum îi stă în putință (prin rugăciune, citirea Sf. Scripturi etc). Nu-l pot lăsa în întuneric pe aproapele meu sub pretextul toleranței (să nu fie!), dar am, în aceeași măsură, datoria de a recunoaște faptul că, deși credința lui nu este în totalitate adevărată, totuși mă poate lumina și el pe mine, mă poate învăța (nu din punct de vedere dogmatic, ci moral) lucruri pe care le-a înțeles, poate, printr-o cunoaștere intuitivă și prin anumite experiențe spirituale inaccesibile sufletului meu păcătos.
Știm că Ortodoxia este sigur adevărată și mântuitoare, iar celelalte credințe cuprind doar fragmente de adevăr amestecate cu neadevăruri, dar n-avem de unde ști în ce măsură aderenții acelor credințe vor dobândi sau nu mântuirea. De asemenea, avem certitudinea faptului că, dacă noi am părăsi Ortodoxia după ce ne-am bucurat de cunoașterea ei, L-am întrista pe Duhul Sfânt și am fi vrednici de a ne numi trădători ai credinței celei adevărate. Am curajul de a afirma aceasta cu privire la mine însămi (eu, Laura, dacă aș trăda Ortodoxia, aș fi vrednică de moartea veșnică), dar numai Dumnezeu știe care este situația celorlalți, care s-au născut în alte credințe, n-au înțeles corect Ortodoxia sau, din diverse motive, au refuzat-o și se află (mai mult, sau mai puțin conștient) în căutarea ei. Să nu uităm că mari personalități ale Bisericii noastre (de exemplu, Pr. Rafail Noica) s-au apropiat de Ortodoxie după ce au căutat-o în diverse forme de creștinism. Dacă un semen de-al meu creștin susține o idee incompatibilă cu învățătura dogmatică a Bisericii noastre, eu, ca și ortodox, conștientizez faptul că acea idee este o erezie, dar n-am certitudinea că cel care o susține ar fi eretic. De ce? Pentru că El, așa cum poate, așa cum consideră a fi corect, crede în Hristos și-L caută, iar Hristos, Care este Adevărul absolut și Viața cea veșnică, îl va călăuzi pe acel creștin - mai devreme sau mai târziu, într-un mod mai mult sau mai puțin tainic și imprevizibil - către Ortodoxie.
Nădăjduiesc că am reușit, cât de cât, să exprim clar ceea ce simt și ceea ce gândesc... pentru că, de când am intrat în vacanță, m-am deconectat așa, de la orice efort intelectual, încât abia mai sunt în stare să-mi formulez ideile. :) Cam așa se-ntâmplă după fiecare sesiune. :)

Vă doresc o zi binecuvântată!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 14:55:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
AlinB: Nu văd nicio greșeală în a dori ca oricine să se mântuiască,
Pai de ce sa nu-ti doresti?
Doar nu crezi ca o sa te deranjeze in Rai, nu?
Dar vezi tu..la fel de bine poti sa poftesti si dupa o vila si un iaht, nu inseamna ca sigur le vei avea candva.

Citat:
ba dimpotrivă, mai ales atunci când vezi într-un heterodox roadele pe care ar trebui să le ai tu.
Interpretabil.
Oamenii judeca superficial ceea ce nu cunosc ale altora.
Si cele rele dar si cele bune.
Roadele cui sau a ce, poti sa te intrebi in primul rand.
E bun sa simpatizezi cu ceea ce vezi bun la altii, dar speculatiile ar trebui sa se opreasca aici.

Citat:
Noi ortodocșii, ne comportăm adesea ca niște babe trecute, care se laudă la toată lumea cât de frumoase și curtate erau în vremuri demult apuse. Trăim mai mult din amintiri, ignorând senin decrepitudinea gândirii și simțirii noastre bisericești.
Serios, pentru tine chiar atat de departe este amintirea Sfintilor?
Pentru ca asta e rapoartarea, indiferent de starea Bisericii Luptatoare, nimic nu poate stirbi autoritatea si necesitatea Bisericii.

Pe de alta parte, cum spui tu, imi displace profund atitudinea unor ortodocsi si ortodoaxe care stau cu bata in mana langa capul tau, gata sa-ti inchida gura daca ai ceva de spus si nu le place, care nu sufera cu nici un chip contrazicere, si in cealalta mana cu predica despre frumusetei ortodoxiei.

Citat:
Am postat acum câteva luni pe forum, un fragment din însemnările sfântului Nectarie de la Eghina, pe marginea acestei aroganțe nesăbuite a pravoslavnicilor, legată de ”scaunele cele dintâi la ospățul veșnic”.
O să găsești acolo un exemplu de gândire duhovnicească asupra acestor aspecte.
Link te rog.

Citat:
Să vrei binele aproapelui heterodox pănă la capăt (adică mântuirea), nu-i totuna cu validarea adevărului ideilor lui ”religioase”.
Din pacate in unele cazuri - si astea le critic, este.
Ai un exemplu chiar mai sus (pagina precedenta).
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 15:00:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Între timp a plecat de pe forum Culai, omubun dar nimeni nu i-a simțit lipsa. Un creștin-ortodox de toată lauda cu suflet curat și tare sincer.
A obervat cineva? Nu cred!
N-am observat. Am citit puține dintre postările acestui coleg de forum, dar țin minte că erau deosebit de interesante și ziditoare de suflet.
Oare de ce s-a retras?
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 15:31:52
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pai de ce sa nu-ti doresti?
Doar nu crezi ca o sa te deranjeze in Rai, nu?
Dar vezi tu..la fel de bine poti sa poftesti si dupa o vila si un iaht, nu inseamna ca sigur le vei avea candva.
Păi se putea să nu cazi în sarcasme de-astea ieftine!

Citat:
Interpretabil.
Oamenii judeca superficial ceea ce nu cunosc ale altora.
Si cele rele dar si cele bune.
Roadele cui sau a ce, poti sa te intrebi in primul rand.
E bun sa simpatizezi cu ceea ce vezi bun la altii, dar speculatiile ar trebui sa se opreasca aici.
Și unde le-ai văzut plecând? (speculațiile)

Citat:
Serios, pentru tine chiar atat de departe este amintirea Sfintilor?
Pentru ca asta e rapoartarea, indiferent de starea Bisericii Luptatoare, nimic nu poate stirbi autoritatea si necesitatea Bisericii.
La Judecată nu te va întreba nimeni cât de duios ai păstrat amintirea sfinților.

Citat:
Pe de alta parte, cum spui tu, imi displace profund atitudinea unor ortodocsi si ortodoaxe care stau cu bata in mana langa capul tau, gata sa-ti inchida gura daca ai ceva de spus si nu le place, care nu sufera cu nici un chip contrazicere, si in cealalta mana cu predica despre frumusetei ortodoxiei.
Aici nu-i nimic de comentat!

Citat:
Link te rog.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=2702&page=33
Vechi 14.02.2012, 15:35:23
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Intrebare cheie: puteti afirma si ca nu este?
Da, desigur.
Dar nu pot afirma că toți aderenții acelei credințe vor pierde mântuirea, dacă nu vor deveni ortodocși. De ce? Fiindcă, așa cum ați scris și dvs, nu ne putem substitui judecății lui Dumnezeu. Știu sigur că doar Ortodoxia este mântuitoare, dar n-am de unde să știu dacă protestantul X, care L-a iubit și L-a mărturisit întreaga lui viață pe Hristos, va ajunge în iad. Nu știu asta, fiindcă este foarte posibil ca X, râvnitor de a trăi creștinismul în duhul iubirii evanghelice, să fi găsit în parohia lui doar indiferență și habotnicie, "încremenire în proiect", formalism și fariseism. Și mai este posibil ca X să fi fost un om simplu, lipsit de cunoștințe teologice solide, sau să fi avut cunoștințe teologice combinate cu alte ideologii în care a fost educat, sau să fi trăit orfan și părăsit din copilărie, iar în parohia ortodoxă, în care a încercat să se integreze, să fi găsit aceeași indiferență revoltătoare și să fi fost judecat de către ceilalți pentru că n-a aprins câte 33 de lumânări pe lună. :) Este posibil ca, din aceste motive și/sau din multe altele, personajul X să-L fi căutat cu înflăcărare pe Hristos, să fi visat o solidaritate creștină aidoma celei descrise de către Sfântul Luca în Faptele Apostolilor, dar, fiind lipsit de discernământ duhovnicesc și de o educație creștină autentică, să fi fost atras de către protestanți. Dumnezeu nu cred că judecă după grile (ai crezut o dogmă greșită, fiindcă trăiai în Africa și n-ai cunoscut decât catolicismul? Mergi în iad!), ci după legea dreptății=iubirii Sale infinite.

Doamne ajută!

P. S. Să știți că mie chiar îmi par constructive discuțiile în contradictoriu. :) Singura problemă a fost că - știți dvs în care dintre mesaje - mi-ați scris că am o gândire viciată, că sunt în rătăcire... deși nu știți exact nici ce cred, nici nu ne cunoaștem măcar. Totuși, vă înțeleg, fiindcă rețin că și mie mi s-a întâmplat, acum mai mult timp, să scriu pe un alt site creștin ceva ce am regretat ulterior. :)

O zi binecuvântată să aveți!

Last edited by laurastifter; 14.02.2012 at 15:52:03.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 15:39:14
Senior Member

Implicit

Cât de frumos spunea părintele Rafail Noica. Încerc să citez din memorie: "noi știm sigur unde este Ortodoxia, dar nu știm unde nu este". :)

Hristos în mijlocul nostru!
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 15:48:34
Kyrie Eleison's Avatar
Kyrie Eleison Kyrie Eleison is offline
Member

Data înregistrării: 10.02.2012
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Ca un tunet sunt vorbele acestui sfant si corecte intru adevar.

Dumnezeu sa te binecuvanteze pentru a fi postat gandurile acestui mare intelept!

Mereu mi s-a parut si mie, ca si acestui mare sfant, ca habotnicia exagerata a multor ortodocsi, facandu-i sa cada in extremismul religios (prost inteles), ii va duce negresit pe calea osandei si a pierzarii. Acestia raspund agresiv la orice tentativa de dialog civilizat si politicos, muscand ca o fiara din partenerul de conversatie, oricand acesta are o parere diferita de a lui, vizavi de religie si credinta; iar in biserici fac plecaciuni ostentative si se manifesta vocal si vizibil, aidoma fariseilor, pentru a-si arata "evlavia". Oare Domnul acestea voieste? Sa ne fereasca bunul Dumnezeu de astfel de "oameni"!

Sa luam aminte la Sfintii Parinti si sa ne pazim sufletele! Domnul sa ne binecuvanteze cu blandete si indelunga rabdare!
Vechi 14.02.2012, 16:00:18
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Kyrie Eleison Vezi mesajul
Ca un tunet sunt vorbele acestui sfant si corecte intru adevar.

Dumnezeu sa te binecuvanteze pentru a fi postat gandurile acestui mare intelept!

Mereu mi s-a parut si mie, ca si acestui mare sfant, ca habotnicia exagerata a multor ortodocsi, facandu-i sa cada in extremismul religios (prost inteles), ii va duce negresit pe calea osandei si a pierzarii. Acestia raspund agresiv la orice tentativa de dialog civilizat si politicos, muscand ca o fiara din partenerul de conversatie, oricand acesta are o parere diferita de a lui, vizavi de religie si credinta; iar in biserici fac plecaciuni ostentative si se manifesta vocal si vizibil, aidoma fariseilor, pentru a-si arata "evlavia". Oare Domnul acestea voieste? Sa ne fereasca bunul Dumnezeu de astfel de "oameni"!

Sa luam aminte la Sfintii Parinti si sa ne pazim sufletele! Domnul sa ne binecuvanteze cu blandete si indelunga rabdare!
Daa, mi-a plăcut și mie foarte mult acel fragment din scrierile Sfântului Nectarie - un Sfânt minunat, aproape contemporan cu noi.

P. S. Am impresia că pe dvs vă cunosc de undeva, nu știu, parcă-mi este cunoscut user name-ul. Cumva suntem colegi de facultate? Sau vă confund? :) Rețin că avea un coleg adresa de mail "Kyrie eleison", dar nu sunt sigură, fiindcă rețin foaarte greu adresele de mail. :)

Last edited by laurastifter; 14.02.2012 at 16:05:24.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 16:13:43
Kyrie Eleison's Avatar
Kyrie Eleison Kyrie Eleison is offline
Member

Data înregistrării: 10.02.2012
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
P. S. Am impresia că pe dvs vă cunosc de undeva, nu știu, parcă-mi este cunoscut user name-ul. Cumva suntem colegi de facultate? Sau vă confund? :) Rețin că avea un coleg adresa de mail "Kyrie eleison", dar nu sunt sigură, fiindcă rețin foaarte greu adresele de mail. :)
Va salut cu bucurie duhovniceasca, domnisoara. Va spun sincer ca nu cred ca am mai comunicat. Nu stiu sa ne cunoastem, eu am terminat deja facultatea, insa din cat am putut sa citesc pe acest forum, pot sa va spun ca va admir modul de gandire si va apreciez, sunteti in multe privinte un etalon.
Domnul sa va binecuvanteze!