Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.02.2015, 23:50:44
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

bin te rog, sa tii cont, ca nu eu am deschis discutia despre varsta primilor oameni, eu eram doar la partea cu perpetuarea rasei, indiferent de varsta ei :) Cat ani are Sf Ilie? Mai putini ca Enoh :) Nu-i bai daca nu ai raspuns la intrebari,erau doar curiozitati, dar nu-mi pasa ateismul in brate pe post de scuza ca nu-i kosher :)

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 16.02.2015 at 23:54:41.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 23:55:32
bob2909 bob2909 is offline
Banned

Data înregistrării: 04.07.2010
Implicit

https://www.youtube.com/watch?v=eZMsx-cHNCU
Reply With Quote
Vechi 17.02.2015, 00:19:13
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Pai daca unii cred ca Dumnezeu stia inainte de creatie ca Adam o sa cada, atunci de ce nu ar fi plauzibila ideea lui Mihnea sau a teologilor catolici ( dupa cum am inteles de la voi ), ca Dumnezeu a creat si entropia de la inceput, dar a suspendat-o pana la cadere ?
Reply With Quote
Vechi 17.02.2015, 00:20:14
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Cred că protopărinții noștri aveau organe sexuale (sau o formă care a suferit transformări) de la început, Dumnezeu știind de mai înainte că va urma căderea.

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Nu am nici cel mai vag dubiu ca Dumnezeu nu a stiut ca va urma caderea.
Pai a stiut sau nu a stiut ? :)
Reply With Quote
Vechi 17.02.2015, 00:23:32
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Bineinteles ca a stiut, Dumnezeu stie dintotdeauna tot,fara exceptie, chiar EL a spus asta in textele biblice.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2015, 00:24:28
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Arrow

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
. Ei au fost creati inca de la inceput cu organe sexuale pt ca Dumnezeu a stiut ce se va intimpla.
Logica asta e defecta,vrei sa spui de fapt ca omul a fost construit pentru starea pacatoasa cand inca nu era in starea pacatoasa,adica era "pedepsit" pentru ceva ce inca nu facuse?

Citat:
Altfel ar trebuie sa spunem ceva foarte straniu: Dumnezeu i-a creat fara organe sexuale, nu a stiut ce va urma si surprins de evenimente i-a inzestrat cumva cu ele dupa incalcarea poruncii, sau aveau ceva gen organe sexuale care s-au transformat in altceva, sau orice alta jonglerie interpretativa pe tema asta.
N-are nici o legatura crearea omului cu dotari specifice pentru Rai , cu surprinderea lui Dumnezeu in momentul caderii.Dumnezeu i-a oferit cele 2 posibilitati de alegere ,vrea sa zboare il doteaza cu un avion,vrea sa mearga in mina,il doteaza cu tarnacop.Unde vezi tu surprindere?

Citat:
Ar fi o uriasa speculatie,nu numai ca textul nu spune nimic de asa ceva dar un Dumnezeu care nu stie actiunile viitoare ale propriilor sale creaturi isi pierde orice sens, ar fi doar o divinitate imperfecta iar soarta noastra ar fi foarte nesigura. Ce vreau sa spun: daca ce spui tu Ovidiu este corect inseamna ca discutam o ipoteza despre care Dumnezeu a stiut ca nu se va intimpla. Discutia isi pierde orice sens.
Dupa logica ta ,Adam si Eva trebuiau facuti direct in starea cazuta si in afara Raiului ,ca sa nu fie cumva surprins Dumnezeu,de ceva.
Dumnezeu l-a dotat pe om pentru cer,nu pentru pamantul plin de maracini,dupa ce a ales maracinii i-a luat dotarile pentru cer si ia dat dotarile necesare pentru existenta pe pamant.Simplu.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2015, 00:35:14
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

bin sper ca iti dai seama ca postarea mea pe care tu o comentezi este la randul ei un comentariu la o postare a lui Ovidiu, unde se afirma ca aveau organe sexuale si ca Dumnezeu a stiut. Adica daca tragi in comentator il executi si pe autor.Hai sa-ti pun o intrebare simpla,in comparatie cu celelalte: Dumnezeu a stiut ca Adam si Eva urmau sa pacatuiasca inainte sa se intimple asta?
Reply With Quote
Vechi 17.02.2015, 00:45:25
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Logica asta e defecta,vrei sa spui de fapt ca omul a fost construit pentru starea pacatoasa cand inca nu era in starea pacatoasa,adica era "pedepsit" pentru ceva ce inca nu facuse?
Oare prezența organelor sexuale ne fac păcătoși sau starea noastră lăuntrică (firea noastră căzută, pătimașă)?
Cum îți explici că au fost sfinți care au ajuns la starea lui Adam înainte de cădere, adică și-a vindecat ochiul minții astfel încât să nu mai vadă lumea cu ochi pătimași? (de ex. să nu mai fie ispitiți de frumusețea unei femei)

Ce înțelegi prin "Erau amândoi goi și nu se rușinau"?

Last edited by ovidiu b.; 17.02.2015 at 00:59:31.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2015, 01:00:06
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Arrow

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Oare prezența organelor sexuale ne fac păcătoși sau starea noastră lăuntrică?
Cum îți explici că au fost sfinți care au ajuns la starea lui Adam înainte de cădere, adică și-a vindecat ochiul minții astfel încât să nu mai vadă lumea cu ochi pătimași (de ex. să nu mai fie ispitiți de frumusețea unei femei)?

"Erau amandoi goi si nu se rusinau" - ce înțelegi tu prin acest verset?
Desigur ca nu prezenta organelor sexuale ne face pacatosi ,e vorba de utilitatea lor intr-o anumita stare.Eu cred ca in Rai erau inutile si dupa Inviere vor fi inutile,ele sunt utile doar in starea actuala.

Desigur ca ma pot insela.

Last edited by bin000; 17.02.2015 at 01:03:08.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2015, 01:13:04
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Eu ma duc sa ma culc, desi dialogul este interesant.Bin, pana te mai gandesti, iti spun eu doua aspecte: conform Sfantului Simeon Noul Teolog, ca sa dau doar un exemplu, Dumnezeu a stiut.Ba chiar mai spune ceva foarte interesant, gasesti toata argumentatia in ,,Discursuri teologice si etice" Scrieri I. In al doilea rand Dumnezeu a ingaduit asta, caderea in acel mod, pt ca era raul cel mai mic. Cel putin asa sustine regretatul dvs duhovnic Parintele Cleopa,citand o opinie a Sfantului Ioan Gura de Aur (nu stiu din ce scriere citeaza dar probabil veti recunoaste voi mai usor).Conform opiniei mentionate daca Adam, in Eden fiind, ar fi mancat din Pomul Vietii omul nu ar mai fi avut pocainta, se impietrea si cadea ca satana, nu mai murea niciodata si s-ar fi chinuit tot ca satana, in veci. Vezi mai jos textul, a doua intrebare al doilea paragraf din ea. http://www.crestinortodox.ro/intervi...-si-70500.html

Trage ce concluzii vrei tu, daca trag eu linie cine stie ce in ce categorie ma trezesc incadrat. Daca vrei sa mai cautam opinii patristice vorbim in zilele urmatoare.Ovi, tot in textul mentionat, gasesti argumentatia pt inmultirea prin ,,cuvant", ii apartine lui Vasile cel Mare, probabil la aceea opinie te-ai referit :) Mai gasiti si alte argumente interesante, care ar fi meritat amintite sau ar merita.Noapta buna oameni buni.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 17.02.2015 at 01:19:05.
Reply With Quote
Răspunde