Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.05.2012, 11:53:29
galaditul galaditul is offline
Banned

Data înregistrării: 08.05.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Preacinstirea si iubirea Maicii Domnului nu e obligatorie. E raspunsul firesc al celor care, iubindu-L pe Hristos, nu-si pot permite s-o ignore pe Cea care
L-a nascut.
1. Eu am o credinta crestin-apostolica. Va rog, dati-mi exemple despre modul cum au preacinstit-o Sfintii Apostoli pe Maica Domnului (atat in timpul vietii cat si dupa moartea ei). Aveti la indemana cele 21 de epistole ale Sfintilor Apostoli si cartea Faptele Apostolilor. Argumentati-va filozofia cu exemple din invataturile si trairea Sfintilor Apostoli.

2. Sunteti sigura ca dvs. o preacintiti pe Maica Dommnului? Nu cumva cinstiti o plasmuire? Dvs. trebuie sa-i atribuiti Maicii Domnului caracteristicile de "nascatoare de Dumnezeu" (de parca o creatura la nascut pe Creator) sau "pururea fecioara" (lucru care nu aveti cum sa-l demonstrati) si altele. Abia asa puteti sa o "preacinstiti". Ce ar fi sa invatati sa o preacinstiti considerand-o, foarte simplu, ca fiind cea aleasa de Dumnezeu, prin care sa se intrupeze Fiul? Punct. Fara alte "titulaturi". Mai sunteti in stare sa o preacinstiti?
Reply With Quote
Vechi 23.05.2012, 12:52:11
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de galaditul Vezi mesajul
1. Eu am o credinta crestin-apostolica.
Lauda de sine nu miroase-a bine!
Reply With Quote
Vechi 23.05.2012, 12:59:59
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Lauda de sine nu miroase-a bine!
Nu este o lauda. Nu am spus cat sunt de credincios ci am spus ce sta la baza credintei mele: Invataturile si vietuirea Domnului Iisus Hristos si ale Sfintilor Sai Apostoli (asta insemnand credinta crestin-apostolica).

Ca sa reveni la tema topicului (care nu este persoana mea), ma puteti ajuta cu exemple de invataturi si fapte ale Sfintilor Apostoli (gasite in epistolele apostolilor si cartea Faptele Apostolilor) referitoare la cinstirea Maicii Domnului?
Reply With Quote
Vechi 23.05.2012, 13:16:23
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
1. Eu am o credinta crestin-apostolica. Va rog, dati-mi exemple despre modul cum au preacinstit-o Sfintii Apostoli pe Maica Domnului (atat in timpul vietii cat si dupa moartea ei). Aveti la indemana cele 21 de epistole ale Sfintilor Apostoli si cartea Faptele Apostolilor. Argumentati-va filozofia cu exemple din invataturile si trairea Sfintilor Apostoli.

Am spus ca nu e obligatoriu sa te minunezi in fata tainei. Daca nu scrie in Biblie negru pe alb sa te miri de taina Maicii Domnului, dvs. ce faceti? Nu va mirati, ca doar nu scrie in Biblie. Nu va dati seama cat de reductionist intelegeti voi Scriptura daca o cititi pe gaura cheii?

Nu e obligatoriu sa te minunezi si s-o cinstesti pe Maica Domnului. E doar un semn de alienare, de instrainare a propriului duh de Duhul Sfant. Nimeni nu poate obliga pe nimeni sa-i aduca Maicii Domnului imne de lauda, daca in launtrul lui e strain de taina care s-a petrecut cu Ea.
E o stare nefireasca de blazare, ca privind sa nu vedem, auzind sa nu pricepem, sa nu ramanem muti de uimire, si in starea asta de mirare fiind, sufletul sa nu se bucure, sa nu-i vina sa-i aduca si Maicii Domnului imne de lauda! Valabil si pentru ortodocsi si catolici, nu doar np. Duhul de mortaciune al blazarii, nemirarii si caderii in rutina in fata tainelor e o epidemie transconfesionala.

Impasibilitatea in fata tainelor - o alta implinire a cuvintelor evanghelice ”ca vazand sa nu vada si auzind sa nu inteleaga”.

Vi s-a mai spus si altadata, ca daca nu stiti dvs. ce s-a mai intamplat dupa ce Scriptura a fost terminata de scris, nu inseamna ca nu s-a intamplat nimic. Mergeti doar de curiozitate pana in Tara Sfanta sa vedeti si simtiti pe viu biserici purtandu-i numele de pe vremea primilor crestini.

O rugaminte - puteti va rog sa renuntati la tonul acesta ultimativ si contracronometru?
V-am mai spus, daca dvs. insiva nu gasiti argumente in launtrul dvs. pt. a o iubi si cinsti prin imne de lauda pe Maica Domnului, atunci nimeni din afara nu va poate demonstra si impune nimic. Iubirea fata de ea se traieste launtric, nu e o teorema demonstrabila prin mijloace empirice si transmisibila dinspre exterior inspre un suflet opac si inchis ermetic.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2012, 13:18:29
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Nu este o lauda. Nu am spus cat sunt de credincios ci am spus ce sta la baza credintei mele: Invataturile si vietuirea Domnului Iisus Hristos si ale Sfintilor Sai Apostoli (asta insemnand credinta crestin-apostolica).
Dimpotrivă, ceea ce stă la baza credinței dumneavoastră, adică erezia Sola Scriptura, cu greu poate fi numită creștină, și categoric nu poate fi numită apostolică.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2012, 13:20:23
Illuminatu Illuminatu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Mures
Implicit

Citat:
Cum sa cred asa ceva? Copiii sunt in grija Domnului, asa nebotezati cum sunt. "Lăsati copilasii să vină la Mine, si nu-i opriti, căci Împărătia cerurilor este a celor ca ei" - spune Mantuitorul referindu-se la copilasi nebotezati. Apoi, i-a binecuvantat (nu i-a botezat).
Si atunci cum intra copiii in Imparatia cerurilor?
Tu cum ai intrat: prin simpla ta decizie sau botezandu-te?
Reply With Quote
Vechi 23.05.2012, 13:22:41
Illuminatu Illuminatu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Mures
Implicit

Citat:
Se pare ca dvs. nu stiti ce este botezul crestin. O intrebare: credeti ca exista botez crestin fara credinta celui botezat?
Cum definesti tu credinta, galaditule?
Doar concluzia intelectuala ca Dumnezeu exista?
Reply With Quote
Vechi 23.05.2012, 13:33:47
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
Sunteti sigura ca dvs. o preacintiti pe Maica Dommnului? Nu cumva cinstiti o plasmuire? Dvs. trebuie sa-i atribuiti Maicii Domnului caracteristicile de "nascatoare de Dumnezeu" (de parca o creatura la nascut pe Creator) sau "pururea fecioara" (lucru care nu aveti cum sa-l demonstrati) si altele. Abia asa puteti sa o "preacinstiti". Ce ar fi sa invatati sa o preacinstiti considerand-o, foarte simplu, ca fiind cea aleasa de Dumnezeu, prin care sa se intrupeze Fiul? Punct. Fara alte "titulaturi". Mai sunteti in stare sa o preacinstiti?

V-am mai raspuns la asta, (atat cat poate fi spus in cuvintele mele anemice), si pe vremea raposatului dvs. avatar Vasinec si a raposatului avatar Grasu.

V-au raspuns altii infinit mai bine ca mine, vi s-au dat linkuri, explicatii si tot degeaba. Vi s-a explicat ca voi, toti np faceti o confuzie nepermisa intre cei doi termeni esentiali ai discutiei despre Theotokos: fire si ipostas.

Nevermind, mai scriu o data, dar va rog, incercati sa retineti macar esenta a ce scriu, macar pana la urmatoarea banare. Retineti va rog, ca e vorba de distinctia dintre fire si ipostas (persoana).

Un sfat: Pentru amnezie e buna lecitina. Pentru maladia facerii ca ploua, trebuie tratament duhovnicesc de specialitate.

______

Deci, revenind la expresia Theotokos= Nascatoare de Dumnezeu, subliniez ca Maica Domnului nu a nascut firea dumnezeiasca, ci a nascut o persoana (un ipostas) care avea deja din vesnicie firea dumnezeiasca.

Există firea dumnezeiasca existentă de la sine si prin sine. Aceasta fire divina o au din vesnicie doar 3 ipostasuri (persoane): Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

Si există firea umana care e comuna miliardelor si miliardelor de persoane care au existat, exista si vor exista.

Niciodata nu se naste o fire, ci o persoana purtatoare a acelei firi. Persoana (ipostasul) e starea de sine a unei firi.

Una din Persoanele divine ale Sf. Treimi s-a lasat pe Sine nascuta si ca om. Acea Persoana (ipostas) a Sf. Treimi exista din vesnicie avand doar fire dumnezeiasca insa prin nastere dintr-o faptura umana, si-a mai luat o fire.

Pentru ca Intruparea sa fie cu adevarat autentica, Unul din Treime nu si-ar fi putut lua aceasta fire umana decat in acelasi mod in care orice persoana umana isi ia firea umana: adica prin nastere dintr-o mama umana.

De aceea, afirmam ca Maica Domnului e Nascatoarea lui Dumnezeu, adica e persoana umana de la care si-a luat firea umana pe care n-o avea din vesnicie. Din vesnicie, persoana a doua a Sf. Treimi avea doar firea divina, insa nu avea si fire umana cu o constitutie de om.

La momentul intruparii, firea Lui omeneasca a inceput sa existe concret in Persoana preexistenta din vesnicie.

Noi nu sustinem nicidecum ineptia ca A Doua Persoana ar fi inceput sa existe doar din momentul zamislirii Lui ca om.

Cel ce S-a lasat nascut din Fecioara Maria, preexista din vesnicie, dar nu avea si fire umana. De la Maica Domnului a luat-o.

Maica Domnului L-a nascut pe unul din Treime, nu in sensul ca Ea ar fi cauzat existenta Lui dumnezeiasca, ci doar e „cauzatoarea” existentei Lui umane (desigur in colaborare cu Duhul Sfant).

Noi nu sustinem nici o invatatura in contrasens cu adevarul ca Dumnezeu exista de la sine si prin sine. Firea Lui dumnezeiasca nu e cauzata de nimeni si nimic, in schimb firea Lui umana e cauzata, e datorata, e data, e primita de la mama Lui, intrucat El nu o avea.

Ca sa aiba si Dumnezeu aceasta fire umana, la un moment dat al istoriei, S-a lasat nascut asa cum se nasc cei care au firea umana.

Maica Domnului I-a dat uneia din Cele Trei Persoane o natura/fire/ esenta pe care El nu o avea. Iar aceasta fire umana pe care nu o avea si-a impropriat-o in interiorul Persoanei Lui preexistenta din veci.

Repet, niciodata nu se naste o fire, ci o persoana purtatoare a acelei firi. Persoana (ipostasul) e starea de sine a unei firi.

Cand mama ta te-a nascut pe tine, ea nu a nascut firea umana, ci doar o persoana purtatoare a firii umane. Tu ai inceput sa existi doar din acel moment.

Cand Maica Domnului L-a nascut pe Unul din Treime, Ea nu a nascut firea lui divina sau pe cea umana, ci a nascut o Persoana care avea deja o fire iar prin nastere din ea si-a mai luat una.

Nu in momentul nasterii din Fecioara incepe sa existe A doua persoana a Sf. Treimi, ci El e din veci. Insa odata cu nasterea umana incepe sa existe concret si ca om. Din acel moment, unul din Treime nu mai are doar o singura fire, ci lasandu-Se nascut de o mama, asa cum se naste orice om, a mai dobandit o fire.
O singura persoana (ipostas) cu doua firi.

Persoana care S-a nascut din fecioara Maria este una si aceeasi cu Persoana Logosului care exista din vesnicie, doar ca odata cu intruparea, aceasta Persoana apartinand deja firii divine, se face posesoare si a firii omenesti. Aceasta Unica Persoana apartine si firii divine (alaturi de celelalte doua, Tatal si DUhul Sfant) dar apartine si firii umane alaturi de cele cateva miliarde de persoane care au fire umana.

A nega ca Fecioara Maria este Nascatoarea care i-a dat lui Dumnezeu constitutie umana, inseamna a nu recunoaste ca Una din cele trei persoane ale Sf. Treimi S-a lasat nascuta ca om de catre o fiinta umana.

Lui Dumnezeu-Treime nu i-a creat/nascut/ nimeni firea divina, in schimb una din Cele Trei Persoane a fost nascuta asa cum se nasc toate persoanele care au fire umana, adica dintr-o mama umana.

Maica Domnului e Nascatoarea lui Dumnezeu, nu in sensul ca Ea ar L-ar fi adus pe Dumnezeu la existenta, asa cum gresit presupun np, ci in sensul ca Ea L-a nascut pe Dumnezeu ca om.

Pt. ca Dumnezeu sa se faca om, trebuia sa se lase nascut, zamislit, conceput, cauzat asa cum se nasc, concep, zamislesc cei care au fire umana. Adica dintr-o mama umana.

In acest caz cu totul special, ortodoxia nuanteaza: Hristos e o singura persoana care are doua firi. Firea dumnezeiasca o are din vesnicie, fara de inceput, de la Tatal care L-a nascut, mai inainte de toti vecii. Iar firea umana o are doar din momentul in care si-a luat-o de la cea pe care si-a ales-o sa-i fie mama umana.

In Hristos se poate vorbi de doua nasteri: una din vesnicie mai inainte de toti vecii, din Tata dumnezeiesc, fara de mama iar alta, ca om, cand S-a nascut din mama fara tata (uman). De la Tatal isi are firea dumnezeiasca iar de la Fecioara Maria isi are firea umana.

Ma opresc aici. Sper sa retii esenta, ca deja de cate ori am spus acelasi lucru in toate felurile, numai din reavointa si orbire mai poti nega in continuare ca Maica Domnului nu s-ar numi Theotokos, adica Cea care L-a nascut pe Dumnezeu ca om.

Last edited by delia31; 31.05.2012 at 15:02:35.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2012, 13:43:33
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Am spus ca
Nu ati spus nimic. V-am rugat sa-mi dati exemple din invataturile si viata Sfintilor Apostoli (consemnate in cele 21 de epistole apostolilor si cartea Faptele Apostolilor) referitoare la cinstirea Maicii Domnului. Astept, in continuare, un raspuns la fel de clar ca solicitarea mea. Daca ma puteti ajuta. Daca nu, spuneti (nefiind nevoie sa umpleti paginile forumului, fara sa raspundeti la ceea ce vi s-a solicitat, clar si punctual).
Reply With Quote
Vechi 23.05.2012, 13:48:26
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Dimpotrivă, ceea ce stă la baza credinței dumneavoastră, adică erezia Sola Scriptura, cu greu poate fi numită creștină, și categoric nu poate fi numită apostolică.
Invatatura si credinta crestina au la baza viata si invataturile Domnului Iisus Hristos si ale Sfintilor Sai Apostoli. Iar acestea se gasesc "numai in Scriptura"(sola Scriptura).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Adormirea Maicii Domnului - despre post si sarbatoarea in sine- Laura19 Diverse Sarbatori 4 15.08.2017 04:15:24
Despre cinstirea Duminicii strajeru Secte si culte 131 07.06.2014 14:19:18
Despre cinstirea Sfintilor strajeru Secte si culte 74 07.12.2012 14:39:56
Despre sabia de a trecut prin sufletul Maicii Domnului mihailt Generalitati 11 16.04.2012 00:10:35
Despre cinstirea icoanelor strajeru Secte si culte 2 14.08.2008 18:06:19