Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.06.2012, 01:37:33
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit Secretul Spovedaniei în situații critice

Doamne ajută!
Așa cum îmi este stilul, am găsit un alt prilej de a problematiza... altfel spus, de a despica firul în 4 pe o temă care nu mă interesează în mod direct pentru că, în mod evident, îmi va fi imposibil să devin vreodată preot duhovnic. :)
Totuși, de dragul conversației, voi posta o întrebare care mi-a venit recent în minte: ce ar trebui să facă un duhovnic, dacă un credincios i-ar mărturisi, în Taina Sfintei Spovedanii, ceva ce ar trebui neapărat și fără întârziere aflat și de către alții. De exemplu, dacă unui preot i s-ar mărturisi un ucigaș care, cu totală încredere că secretul va fi păstrat, ar spune că a ucis și are intenția de a comite și alte crime. Într-o astfel de situație, preotul duhovnic ar trebui să păstreze secretul (având în vedere faptul că ucigașul i s-a mărturisit în cadrul Tainei Spovedaniei și, în plus, a avut încredere să-și deschidă inima în fața sa), sau ar avea datoria să-l denunțe pe criminal în fața autorităților, astfel încât să nu mai aibă ocazia să se dedea și altor tentative de crimă? În primul caz, secretul ar fi păstrat, duhovnicul ar putea gândi că nu și-a trădat fiul duhovnicesc, dar... i-ar avea pe conștiință pe cei care, în viitor, ar mai cădea victime ale celui care și-a destăinuit clar intenția de a mai ucide. În schimb, dacă părintele ar lua decizia de a anunța autoritățile, nu s-ar mai face vinovat de complicitate la crimă, dar... conștiința i-ar spune că a trădat o persoană care a avut totală încredere să-i mărturisească toate gândurile sale ascunse, știind că Taina Pocăinței este secretă. În plus, acea persoană n-ar mai avea încredere niciodată să se spovedească sincer, nici chiar atunci când ar ajunge să-și regrete păcatele și să tânjească după îndreptare.
Un alt exemplu asemănător, care mi-a venit în minte: ce decizie ar fi bine să ia un duhovnic, în cazul în care un adolescent i-ar mărturisi, în cadrul Spovedaniei, că vrea să fugă de acasă și să intre într-un clan de drogați? Dacă, în acest caz, părintele ar tăcea, tânărul inconștient și-ar distruge viața sau poate chiar ar muri. Totuși, dacă duhovnicul i-ar anunța pe părinții adolescentului că fiul lor are acele planuri grave, ar avea conștiința încărcată de păcatul... trădării.
Cum ar putea fi rezolvate aceste situații? Până unde trebuie să meargă păstrarea secretului Spovedaniei? Până în situații critice?
Presimt că va începe o polemică între cei care vor răspunde... dar nădăjduiesc să fie o polemică interesantă și constructivă, fără a degenera în conflict. :)

Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
SECRETUL SPOVEDANIEI ! cristiboss56 Generalitati 22 20.09.2012 15:49:42
Secretul vietii ladyanda Generalitati 10 19.12.2010 20:17:52
RUSINEA DE DINAINTEA SPOVEDANIEI. CUM SA O IN- razvan_m Despre Biserica Ortodoxa in general 6 18.07.2010 00:26:11
Au voie ortodocsii sa critice tehnologia? Marius22 Generalitati 8 09.04.2009 12:46:24
SECRETUL SPOVEDANIEI ! cristiboss56 Generalitati 7 04.03.2007 22:44:21