Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 13.09.2012, 08:26:38
Andreea2012
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Gresesc sau nu ?

In ultimul timp ma rog mai mult, ascult cantari bisericesti(de ex Prea milostiva Maica-Marian Moise) si stau pe site-uri ortodoxe. Tatal meu a observat acestea si ma critica spunanad ca nu este bine sa ascult astfel de cantari, si nu ii place cand vede ca stau pe site-uri ortodoxe.De rugaciuni inca nu a zis nimic, dar ma astept.Gresesc eu cu ceva?
Mentionez ca tatal meu, nu merge la biserica si nu prea stie el despre religia ortodoxa.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 13.09.2012, 08:47:06
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andreea2012 Vezi mesajul
In ultimul timp ma rog mai mult, ascult cantari bisericesti(de ex Prea milostiva Maica-Marian Moise) si stau pe site-uri ortodoxe. Tatal meu a observat acestea si ma critica spunanad ca nu este bine sa ascult astfel de cantari, si nu ii place cand vede ca stau pe site-uri ortodoxe.De rugaciuni inca nu a zis nimic, dar ma astept.Gresesc eu cu ceva?
Mentionez ca tatal meu, nu merge la biserica si nu prea stie el despre religia ortodoxa.
Draga mea, nu gresesti cu nimic. Este o reactie normala din partea unui om nemers la Biserica, chiar daca este vorba de parinte. Nu este nimic gresit daca asculti cantari ortodoxe sau citesti siteuri ortodoxe. Nu stiu acum cum sa impaci si capra si varza. Incearca sa asculti muzica ortodoxa la casti, ca sa nu se irite tatal tau. Iar legat de site-uri ortodoxe ai putea sa incerci sa ii explici ca inveti lucruri frumoase gen sa fi bun,milostiv, sa iubesti pe toate lumea etc. ceea ce e mult mai bine decat daca ti-ai lua informatiile din siteuri ateiste sau mai stiu eu.

Sa vorbesti totusi cu duhovnicul despre treaba asta, caci este f.delicata si cere multa rabdare si mult tact. Prin ceea ce faci tu poti sa il aproprii pe tatal tau de Biserica, insa ai nevoie sa te inarmezi cu multa, f. multa rabdare si sa te astepti din cand in cand la reactii negative.

Si eu cand am inceput sa merg la Biserica am avut certuri cu ai mei, mai ales cu mama. Inainte sa plec la Bise, mai ieseam asa mai pe seara dupa 5-6, dar cand am vrut sa merg la Sf.Maslu care incepea la 6, se termina la 9 deci ajungeam acasa pe la 11 seara, mama s-a suparat si a inceput sa spuna ca unde plec la ora aia, ca e o prostie, ca pierd timpul etc.

Similara reactie de cand am inceput sa cumpar carti ortodoxe si icoane,tamaie etc. Mereu cand mai primesc un colet si mama vede ca sunt carti ortodoxe spune ca dau banii pe prostii, ca la ce imi folosesc, ca ce, acele carti ma vor ajuta sa invat si sa imi gasesc un job etc.

Am dat aceste exemple din viata mea privata ptr. ati arata ca nu esti singura si sunt multi tineri care se confrunta cu aceasta problema. Sa fi tare, sa ai rabdare, si cel mai important, sa nu renunti sa iti practici ortodoxia. Trebuie vorbit si cu duhovnicul ptr. ati da sfaturi exacte si eventaul sa te indrume si sa iti spuna ce poti face ptr. al calma pe tatal tau si sa il aproprii de Biserica. Duhovnicul meu a zis ca incet-incet ne vom ocupa si de problema asta. Pr.Amfilohie Branza a spus asa: porneste tu pe calea sfinteniei ca altii sa te urmeze pe tine. (ti-am dat cred acel video cu sfaturile dansului, deci stii la ce ma refer)

Totusi, ti-a spus exact de ce nu este bine sa asculti acele cantari ortodoxe? Ti-a dat un motiv, in afara de "nu e bine" ? Intreb caci daca nu este o pb. ptr. a asculta muzica lumeasca, nu vad de ce asa mare bai ptr. cantarile ortodoxe.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 13.09.2012, 08:56:05
Andreea2012
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
Totusi, ti-a spus exact de ce nu este bine sa asculti acele cantari ortodoxe? Ti-a dat un motiv, in afara de "nu e bine" ?
A zis ca doar pocaitii asculta melodii dinalea. Ca nici preotul ortodox de la noi nu asculta asa ceva. Imi cer iertare pentru cei de alte religii dar acesta a fost cuvantul folosit.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 13.09.2012, 09:21:34
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andreea2012 Vezi mesajul
A zis ca doar pocaitii asculta melodii dinalea. Ca nici preotul ortodox de la noi nu asculta asa ceva. Imi cer iertare pentru cei de alte religii dar acesta a fost cuvantul folosit.
Probabil nu cunoaste cu adv. termenul de "pocait". Si dupa cum ai zis si tu, nefiind apropriat de Biserica i se pare ceva exagerat. Daca ai asculta un Paraclis sau un Psalm ar zice la fel? Daca te macina asa tare, de ce nu mergi sa vb. cu duhovnicul tau? Poti vb. despre acesta probleme cu el?
Reply With Quote
  #5  
Vechi 13.09.2012, 10:24:39
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.751
Implicit

Ascultă, Andreea, cuvântul Domnului:
Nu socotiți că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie.
Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.
Și dușmanii omului (vor fi) casnicii lui.
Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.


Despre ce fel de sabie vorbește, aici, Domnul ? Să fi venit Blândul Isus, oare, ca să aducă învrăjbire între oameni și să despartă familiile în două ? Nu la o astfel de sabie se referă Domnul nostru, ci, așa cum ne lămuresc cei care cunosc Scripturile mai bine decât noi și care au primit autoritate ca să ne lămurească, sabia pe care o aduce Domnul este cuvântul Evangheliei. Deci, faptul că unii sunt alături de Cristos, pe când alții sunt mai departe de El într-o familie, poate fi, și este adesea, subiect de neînțelegeri. Uite, am să-ți fac o confidență aici: în toate serile care sunt în perioade de post, eu vorbesc cu copiii mei despre Isus. Asta numim noi "cateheză". Da, numai că soția mea, care e preabună din multe puncte de vedere, mai îmi spune câteodată: "ce, vrei să-i faci mitropoliți" ? Creștinii au fost mereu priviți cel puțin ca niște ciudați, dacă nu cumva cu ură. Așa a fost de la început, iar primul care a pățit chestia asta a fost Însuși Domnul nostru.

Pe de altă parte, te rog să observi că, în pasajul de mai sus (din Matei cap 10 versetul 34 și următoarele) Dumnezeu se adresează unui auditoriu format din oameni maturi. Pe de altă parte, în numeroase locuri El îi îndeamnă pe copii să își asculte părinții. După cum ai să înveți mai târziu, ascultarea e o mare virtute, pe care toți sfinții, fără excepție, au exersat-o. Ea însă face parte din ceea ce numim "viruți mediane", adică are limite în ambele părți: poți păcătui din prea puțină ascultare sau poți păcătui din prea multă ascultare. Care este limita de la care, încolo, nu trebuie să asculți de părinții tăi, de profesorii tăi, chiar de episcopul tău, iar mai târziu de soțul tău, de cei din organigrama companiei sau firmei unde vei lucra ? Această limită este dată de păcat și de încălcarea demnității tale. Dacă vreunul, sau chiar toți dintre aceia cărora le datorezi ascultare îți cer să faci ceva care este un păcat, ori care este un lucru nedemn, înseamnă că nu trebuie să asculți. Spune-mi, te rog, crezi că a nu asculta un anumit gen de muzică este un păcat ? Ori a nu citi anumite cărți, ori a nu vizita anumite sit-uri ori forumuri, chiar dacă ele sunt despre credință ? Desigur că nu: nici Dumnezeu, nici Biserica nu ne-au poruncit ca fiind o obligație să facem astfel de lucruri. Deci, dacă tatăl tău și-a exprimat mai mult decât o părere, dacă a fost imperativ în a-ți interzice asemenea lucruri, exersează creștinismul practic ascultându-l. Mai târziu, poate foarte târziu, poate nu în viața aceasta, ai să fii răsplătită pentru asta. Știi că mulți sfinți, care Îl iubeau pe Domnul așa de mult încât vroiau să facă mult mai mult decât să asculte muzică ori să viziteze sit-uri despre El, vroiau să Îl lăude în rugăciune și contemplare permanent, au primit interdicție de la superiorii lor să facă asta, primind în schimb însărcinări absurde, de exemplu să curețe verzele pentru mănăstire ? Și toți, fără nicio excepție, au ascultat. Tu ești mică, ție Domnul nu ți-a trimis asemenea încercări, ci pe acelea pe care le poți duce. El se va bucura dacă, păstrându-L în inima ta, ai să asculți de părinții tăi care nu îți cer să faci ceva care L-ar jigni pe El.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #6  
Vechi 13.09.2012, 10:58:56
RalucaG RalucaG is offline
Member
 
Data înregistrării: 22.11.2010
Mesaje: 82
Implicit

Andreea, daca tu duci o viata de crestina practicanta nu ai decat de castigat, atat pe plan spiritual, cat si pe cel material (loc de munca). Un om care respecta invatatura crestina este un om muncitor, rabdator, care pune suflet atat in credinta, cat si in munca, deci nu are de ce sa fie defavorizat in gasirea unui loc de munca din cauza ca e crestin! Asta nu inseamna ca trebuie sa iti sfidezi parintii. Una dintre Porunci este sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta. Poti insa sa le spui (si sa le demonstrezi prin fapte) ca asta iti face tie bine si ca nu iti dauneaza in rest. Daca mama ta se supara ca vii inapoi de la slujba la 11 noaptea, e de inteles, nu de condamnat. Ii e frica pentru siguranta ta fizica.
Ai rabdare si, mai ales, hotaraste ce vrei tu cu adevarat. Vrei sa te implici in viata religioasa manastireasca? Vrei sa ramai in mediul laic? Asta numai tu poti sa simti, in functie de chemarea ta.
In orice caz, nu gresesti absolut deloc daca asculti muzica religioasa in loc de lady Gaga sau alte hidosenii aflate acum la mare pret.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 13.09.2012, 11:41:57
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Are 19 ani spre 20, a terminat liceul, nu prea mai e un copil imatur. E tanara adulta, femeie in toata firea, are discernamant. Da, nu are mintea unei femei de 40 de ani, dar nici a unei fetiscane de 14 ani. Desi, am vazut copilasi ducand o suferinta si o cruce f.grea, pe care oamenii maturi abia o pot cara in spinare.

Acum ce sa faca, sa nu mai mearga la Biserica, sa nu mai posteasca, sa nu asculte in propria camera o cantare bizantina? Sa nu ne oprim in a ne practica noi ortodoxia doar ptr. ca ceilalti ne jignesc si ne rastigensc. Ar fi frumos sa incerce sa isi aduca tatal pe linia Bisericii Ortodoxe, sa se roage ptr. el si prin exemplul ei acesta sa fie atras de Biserica.

Ascultarea nu este o exploatare. Asculti de duhovnic, de sot, de parinti atat timp cat acestia sunt intr-un Domnul Iisus Hristos. Asa, daca Sfanta Parascheva si-ar fi ascultat parintii, astazi probabil ca nu mai era Sfanta mult iubita de romani. La fel si Sfanta Filofteea. Si exemple mai sunt. Acum nu zic sa se certe cu el, dar sa gaseasca o cale de mijloc, astfel incat sa isi poata practica ortodoxia, dar sa existe si o anumita intelegere din partea tatal ei.

Oricum, este usor sa dam sfaturi peste sfaturi, mai ales daca nu am trecut prin aceasta incercare, caci nu e usor sa fi tanar si sa fi prigonit ptr. ca iti practici credinta ortodoxa de mama sau de tata. E greu de dus acesta mucenicie, iar in acest caz cel mai bine este sa asculte de duhovnic. Unii duhovnici le dau dezlegare in post de ex., la astfel de tineri, dar le cere sa se roage mai mult. Alti duhovnici, cer sa tina post orice ar fi si chiar daca vor exista certuri si tulburari, Domnul Hristos cu siguranta il intareste pe tanar sa faca ascultare de duhovnicul sau. Este o chestiune delicata, cere rabdare si mult tact. Sfatul, canonul duhovnicului este cel mai indicat in acesta situatie. Mie duhovnicul mi-a spus sa tin post cat pot si sa practic atat cat pot, desi stie situatia mea din familie. Si a zis ca ma sustine.

Biserica Ortodoxa, mai exact anumiti mari duhovnici ortodocsi, unii in viata, altii trecuti la cele vesnice, sfatuiesc credinciosii sa nu citeasca anumite carti sau sa asuclte anumite tipuri de muzica. Cartile gen Harry Potter, Twilight, unii duhovnici mai stricti dau canon daca citesti din Eliade; muzica rock, pop(Lady Gaga, Rihana etc.) nu prea sunt vazute bine de Biserica. Daca te uiti pe indreptarul ortodox de spovedania ai sa gasesti mai multe pacate care aparent sunt nimicuri.

@Raluca. Nu Andreea are probleme cu mama si cu venitul la 11 acasa de la Biserica, ci era exemplu din viata mea. Ea are probleme cu tatal, nu cu mama. Ca sa intelegi mai exact treaba cu venitul la ora 11. In jur de o ora jumatate imi ia numai drumul spre si dinspre Biserica. Chestiunea este ca inainte, cand duceam o viata de adolescenta tipica zilelor noastre, veneam tot asa la 11-12 noaptea-in vacante- si nu era problema. Brusc problema a aparut numai cand am vrut sa merg la Biserica, desi cu cateva saptamani inainte venisem de afara tot pe la ora 10-11, dar atunci iesisem cu un coleg de clasa. Nu pot explica aceste chestiuni f.bine, ptr. ca tine de o istorie mai lunga. Am observat ca la inceput, cand am mers ptr. primele dati la Bise, era asa din senin o problema ca ies din casa si ca 'pierd timpul', dupa ce nu am mai mers o perioada la Bise, nu a mai zis nimeni nimic. E mai complicata treaba.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 13.09.2012, 12:25:26
RalucaG RalucaG is offline
Member
 
Data înregistrării: 22.11.2010
Mesaje: 82
Implicit

Asa este, Laura. Scuze, am mixat mesajele (batranetea...) :)
Este adevarat ca pentru unii parinti este mai usor sa te stie "in siguranta" atunci cand esti insotita de cineva, chiar daca cineva-ul te duce la discoteca. Sunt oameni care, poate, si-au trait tineretea in spiritul flower power si nu considera mersul la discoteca drept ceva rau, atata vreme cat prietenul te aduce acasa dupa. Mai ciudat e sa nu vrei sa te duci la discoteca, asta poate fi un semn de izolare sociala pentru unii, iar daca ai renuntat la discoteca (si la prieten, culmea!) ca sa te duci - unde? LA BISERICAAAAAA? Unde se lalaie ceva monoton si mormaie unu niste vorbe pe care nu le intelege nimeni, la sarbatori e plin de babe carcotase si mai si miroase a transpiratie? Sa te duci sa lesini p-acolo? Nu, asta nu-i semn bun!
Suna cunoscut?
Cred ca nu ai alta scapare decat sa iti gasesti un prieten civilizat, cu care sa mergi si care sa te aduca acasa de la biserica, asa cum te aducea celalalt de la plimbare.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 13.09.2012, 12:54:10
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.809
Implicit

Citat:
În prealabil postat de RalucaG Vezi mesajul
Asa este, Laura. Scuze, am mixat mesajele (batranetea...) :)
Este adevarat ca pentru unii parinti este mai usor sa te stie "in siguranta" atunci cand esti insotita de cineva, chiar daca cineva-ul te duce la discoteca. Sunt oameni care, poate, si-au trait tineretea in spiritul flower power si nu considera mersul la discoteca drept ceva rau, atata vreme cat prietenul te aduce acasa dupa. Mai ciudat e sa nu vrei sa te duci la discoteca, asta poate fi un semn de izolare sociala pentru unii, iar daca ai renuntat la discoteca (si la prieten, culmea!) ca sa te duci - unde? LA BISERICAAAAAA? Unde se lalaie ceva monoton si mormaie unu niste vorbe pe care nu le intelege nimeni, la sarbatori e plin de babe carcotase si mai si miroase a transpiratie? Sa te duci sa lesini p-acolo? Nu, asta nu-i semn bun!
Suna cunoscut?
Cred ca nu ai alta scapare decat sa iti gasesti un prieten civilizat, cu care sa mergi si care sa te aduca acasa de la biserica, asa cum te aducea celalalt de la plimbare.
Andreia eu zic sa o intrebi pe maicata daca vrea sa mearga cu tine poate se intoarce si ea cu fata catre Dumnezeu. Pr Arsenie Papacioc asa zicea copii nasc pe parinti.
Stai tare in credinta nu ai nimic de pierdut.
__________________
Rugaciunea care-i plansa
In a lacrimei parau,
Te sfinteste si te-nalta
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
  #10  
Vechi 13.09.2012, 14:08:27
Andreea2012
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

RalucaG, m-am gandit cum ar fi daca m-as implica in viata religioasa manastireasca, dar nu sunt hotarata. Momentan vreau doar sa fiu aproape de Dumnezeu si Maica Domnului, sa cunosc cat mai bine religia si sa ii ajut pe cei din jur cu ce pot.

Hartford, daca te referi la mama mea si la mine, aici nu este o mare problema.Mama merge la biserica.Recunosc ca si ea ma mai critica uneori, ca cica exagerez cu aceasta schimbare, dar ei pot sa ii raspund si sa ii dau argumente deoarece ea mai stie cate ceva despre religie.Astfel nu poate sa ma contrazica stiind ca am dreptate.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Unde gresesc? Barbara2000 Generalitati 33 22.04.2010 13:51:27
Unde gresesc??? simona76 Generalitati 7 30.12.2009 13:59:35