Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Iudaismul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 25.10.2005, 22:55:41
Mikhael Mikhael is offline
Member
 
Data înregistrării: 31.08.2005
Mesaje: 52
Implicit

Cum oare tocmai poporul iubit de Dumnezeu, poporul din care au facut parte marii profeti, care au vestit neincetat venirea Mantuitorului, nu L-a recunoscut pe Mesia?
In vremurile biblice, cu siguranta evreii asteptau venirea Sa, erau atenti la fiecare semn, si totusi, cand s-a intamplat, nu au inteles nimic...
Dar, inainte sa-i judecam...sa ne gandim la urmatorul lucru:
(pentru ca eu mi-am pus mereu intrebarea)
Oare daca as fi fost acolo, daca as fi fost evreu atunci...L-as fi recunoscut?


De ce nici acum nu recunosc ca au gresit? Cum oare isi explica suferinte prin care au trecut in ultimii doua mii de ani(nu cred ca e o coincidenta), ani in care au fost haituiti prin toata lumea, nu intram in detalii....
Reply With Quote
  #2  
Vechi 26.10.2005, 12:24:51
Abell's Avatar
Abell Abell is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.09.2005
Locație: Suceava
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 119
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Abell
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mikhael
Cum oare tocmai poporul iubit de Dumnezeu, poporul din care au facut parte marii profeti, care au vestit neincetat venirea Mantuitorului, nu L-a recunoscut pe Mesia?
Daca ne uitam la istoria poporului evreu putem lesne vedea ca in mare parte a fost tot timpul sub dominatia cuiva a egiptenilor, a romanilor etc. Aveau vechiul testament la indemana cu toate profetiile spuse despre venirea Lui Iisus si ei asteptau asta. Erau foarte constienti ca acest Dumnezeu e Dumnezeul evreilor si acest Mesia va veni pentru ei. Il vedeau venind ca un eliberator, unul care sa-i scape de sub dominatia romana. Aveau profetiile care vorbeau de o imparatie si asteptau venirea ei, dar asteptau o imparatie pamanteasca. Mare a fost mirarea cand Iisus a spus ca imparatia Lui nu este din lumea aceasta, de aici cred si neacceptarea lor. Iisus trebuia sa-i scape de romani, nu sa vina bland ca un miel. Trebuie sa tinem cont ca Iisus a adus conceptul de mila (mila voiesc si nu jerfa) intr-o societate care nu cunostea asa ceva. Romanii nu se sfiau sa arunce in arena sau la pesti carnivori orice sclav care gresea putin.
Nu exista o valoare a omului ca individ, erau doar clase sociale, bolnavii erau parasiti in desert si Iisus a adus mila: vindecand bolnavii, ajutand suferinzii.
Imaginea aceasta nu se prea potrivea cu cu imaginea Regelui din profetii care trebuia sa ridice imparatia Sa imparatie in care ei evreii trebuiau sa fie conducatori.
De aceea a fost foarte greu sa accepte un Mesia in termenii acestia.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 03.01.2006, 07:59:36
Mircea
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Cred ca nu au vrut. Domnul Iisus a spus cine are urechi de auzit sa auda si cine are ochi de vazut sa vada. E vorba de urechile si ochii duhovnicesti. Poate noi nu vom apuca zilele in care evrei se vor intoarce la Dumnezeu, dar stiu ca ei o vor face.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 02.04.2006, 15:18:23
spinu spinu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.03.2006
Mesaje: 140
Implicit

nu stim daca se vor intoarce sau nu , dar ar trebui sa se grabeasca; pentru ca,judecand dupa ce se petrece azi in lume ,sfarsitul este aproape.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 02.04.2006, 15:22:23
spinu spinu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.03.2006
Mesaje: 140
Implicit

Cu totii vedem ce se intampla in toata lumea ,stim de necredinta oamenilor si mai stim ca oamenilor nu le mai pasa pt ca s-au afundt in cele trupesti,si simtim ca nu mai e mult.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 04.05.2006, 17:46:52
Macarie Macarie is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.01.2006
Mesaje: 138
Implicit

In decursul istoriei multi evrei au primit crestinismul, Nostradamus este un exemplu tipic pentru acea vreme, familia lui luind numele de Nostredame tocmai la crestinare. Nicolae Steinhard si Monica Fermo au facut asemenea in timpurile mai noi.

Nu cred ca trebuie sa asteptam o crestinare de Stat sau o decizie a Rabinului suprem de a recunoaste ca Mesia a venit.
Si in vremea aceea au fost multi care au cunoscut ce se intampla. Pe Iisus il urmau multimile, la inmultirea painilor: ”Cei ce mîncaseră, erau ca la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii.” Matei 14:21

La Cinzecime spune apostolul:
Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri, şi pentru toţi cei ce sînt departe acum, în oricît de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.
Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezaţi; şi în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adaus aproape trei mii de suflete.
Fapte 2:39,41


Evident nu toti au aceptat venirea Lui, dar sa nu credem ca in tarile noastre crestine lucrurile ar sta cu mult mai bine, noi ne-am nascut aici si crestinismul a fost parte din mediul in care am crescut, de aceea multi il accepta ca pe ceva dat, pentru ca asa s-au obisnuit. Atunci schimbarea a fost dramatica, si multi nu au reusit sa treaca peste conceptiile in care s-au format, si care la evrei erau in mod deosebit rigide.

Ce s-a facut cu acele mii care s-au crestinat atunci, si cu alte mii de atunci incoace, e greu de spus. Istoriile spun ca nu au mai stat alaturi de confratii lor nici ca natie, si s-au asimilat in popoarele in mijlocul carora traiau, dar eu... nu stiu ce sa spun...
Reply With Quote
  #7  
Vechi 01.08.2006, 20:31:57
Radu_Tavi Radu_Tavi is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 01.08.2006
Mesaje: 1
Implicit

Pr. Nicolae de la Rohia, evreu convertit la ortodoxie, avea o cuvantare cu titlul <Mantuirea vine de la evrei>, pornind de la aceste cuvinte ale Mantuitorului cu femeia samarineanca... (Cred ca in cartea "Daruind vei dobandi").

Cred ca multi din Poporul Ales (al Primei Aliantze) au ajuns deja la cunoasterea si acceptarea lui Iisus-Mesia, si au devenit crestini, altii inca il mai cauta...Sper si eu sa-L gaseasca curand pe Mantuitorul si Fiul lui Dumnezeu, si sa intre in bucuria Noului Legamant: in casa Tatalui sunt multe lacasuri...
Reply With Quote
  #8  
Vechi 07.09.2006, 20:02:10
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2005
Mesaje: 1.328
Implicit

Oricum diferenta este mare intre noi si ei chiar daca noi avem dreapta credinta, ei sunt mai credinciosi religiei lor deacat suntem noi religiei noastre.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 08.09.2006, 00:51:47
mioara mioara is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 11.08.2006
Mesaje: 149
Implicit

Parintele Arsenie Boca spunea:"Aceasta e ratiunea profetica pt. care crestinilor le este interzis antisemitismul. Poporul Israel e inca un popor ales dar pus deoparte pt. vremurile viitoare,cu o ramasita a lui,care a implinit totusi si destinele sale ultime."Din nou ai dreptate Laurentiu,caci ei sunt mult mai credinciosi religiei lor si unui Mesia care trebuie sa vina si sa le rezolve lor problemele politice,decat noi drept-credinciosii pt. care Hristos-Adevaratul Dumnezeu s-a facut OM ca sa ne duca pe noi la Dumnezeu si sa ne dea Imparatia Sa care nu este din aceasta lume.Dumnezeu sa ne dea intelepciune si sa ne pazeasca!
Reply With Quote
  #10  
Vechi 30.11.2006, 17:05:53
06dec 06dec is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.12.2005
Mesaje: 337
Implicit

Personal am vorbit cu o doamna din Israel,s-a nascut aici,si locuieste acolo cam de vreo 35-40 de ani.Ajungand la teologie,mi-a spus ca in religia lor Il recunosc pe Iisus,doar ca un om simplu,profet.Nu am intrebat-o despre tatal Lui.Am scris cu t mic deoarece la ei e un semn de intrebare cine e tatal Lui.Si am impresia ca in scripturile lor la toti marii profeti le sunt trecuti parintii trupesti.Repet,nu am intrebat-o,dumneaei mi-a spus ca nu I se cunoaste tatal.Si in acel moment m-am bucurat enorm,cred ca mi-au si dat lacrimile.Nu a ingaduit Atotputernicul ca in scripurile lor tata sa-i fie dreptul Iosif!!!Pur si simplu s-a omis!Cand i-am spus ca Tatal Lui e si atal nostru,nu a negat,nici nu m-a confirmat.
Am auzit ca aici in tzara sunt evrei care isi zic mesianici,dar dau tare mult cu neoprotestantzii,asa ca ,atentzie mare!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Evreii din viata mea cristipuiu Intamplari adevarate 100 26.11.2011 03:24:19
Talmudul Babilonian- cel recunoscut de Sinagogile evreiesti podolski_2 Generalitati 27 03.07.2011 14:44:15
Evreii Mesianici Danut7 Generalitati 0 23.01.2010 11:48:28
divort recunoscut de biserica? alex190 Nunta 48 05.10.2009 21:54:05
evreii jezisovi_pivo_nelej Iudaismul 28 14.07.2009 20:07:27