Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 15.02.2015, 00:16:02
iuliana57 iuliana57 is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2015
Mesaje: 1
Implicit Despre citirea psaltirii

Iertare daca mai e un forum asemenea. Am si eu cateva nelamuriri : cand cititm psaltirea (cate o catisma pe zi , dupa cum e recomandarea mai frecventa) si incheiem cu rugaciunile respectivei catisme, a doua zi daca vrem sa citim din nou continuam cu catisma de dupa cea finalizata? Si incepem cu rugaciunile incepatoare ?
Doamne ajuta !
Reply With Quote
  #2  
Vechi 15.02.2015, 00:44:27
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.752
Implicit

Personal, citesc un singur psalm, cel mult doi odata. Citesc, insa, si comentarii. Adica, prefer o "lectura tip studiu" mai degraba decat o "lectura tip slujba".

Pe de alta parte, visez la un concediu in care sa fac "lecturi de tip slujba", caz in care m-as folosi de Ceaslov. Adica, as face o retragere la manastire si as face Ceasurile acolo. Nu am gasit niciodata timp. Mereu "acum nu e momentul".
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #3  
Vechi 15.02.2015, 15:13:57
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.457
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliana57 Vezi mesajul
Iertare daca mai e un forum asemenea. Am si eu cateva nelamuriri : cand cititm psaltirea (cate o catisma pe zi , dupa cum e recomandarea mai frecventa) si incheiem cu rugaciunile respectivei catisme, a doua zi daca vrem sa citim din nou continuam cu catisma de dupa cea finalizata? Si incepem cu rugaciunile incepatoare ?
Doamne ajuta !
Cred ca pentru fiecare dintre noi este un mod unic prin care reusim sa ne apropiem de Dumnezeu. Unii cauta sa respecte un anumit tipic din care n-ar iesi pentru nimic in lume. Altii incep prin a avea un fel de monolog, fara a respecta carari deja batatorite (ma refer la rugaciunile lasate de sfintii parinti). Altii se ostenesc mult citind psalmi sau catisme, acatiste sau paraclise... Daca toata osteneala noastra ne apropie sau nu de Dumnezeu, asta se poate descoperi cu usurinta in timp.
Despre "nelamuriri", e destul de delicat sa dam sfaturi celorlalti, ca si cum am fi mari nevoitori. Personal, gasesc ca e normal intr-un an ume fel, dar asa cum spuneam mai devreme, "normal"-ul este exact acela care ne apropie mai usor de Dumnezeu, iar asta se simte pur si simplu. In opinia mea, cred ca orice rugaciune am face, ar trebui sa inceapa prin "rugaciunile incepatoare". Cunosc rugaciunea de inceput pentru citirea catismelor, dar de acolo o data sau de doua ori am citit integral. Intelegand esenta, m-am limitat si ma limitez zilnic la aceleasi rugaciuni incepatoare pe care - zic eu - fiecare crestin ar trebui sa le stie pe dinafara. "Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri..." , apoi "Impararte ceresc..." apoi "Tatal nostru", dupa care "Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne...", apoi "Nu te mania pe noi, foarte...", apoi "Usa milostivirii, deschide-ne-o noua, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara..." si abia acum sa intram in rugaciunea propriu-zisa, care poate fi unul sau mai multi psalmi, una sau mai multe catisme, un acatist sau paraclis. Si evident, la incheiere, reluam aceleasi rugaciuni pe care le-am folosit ca si rugaciuni incepatoare, si care repet, niciun crestin adevarat n-ar trebui sa le treaca cu vederea.
Doamne-ajuta!
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
  #4  
Vechi 21.04.2015, 19:23:56
aetoyenis aetoyenis is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 21.04.2015
Mesaje: 3
Implicit Catismele

Sfântul Antonie, Arsenie, Macarie, Maxim și Petru Damaschinul și mulți alții recomandă Psalmii pentru despătimire.
Sfântul Petru Damaschinul separă Rugăciunea de Psaltire în sensul că prima are ca scop vorbirea cu Dumnezeu, următarea are ca scop despătimirea. Sigur că aceste împărțiri sunt relative, dar și utile! (Sunt de găsit în Filocalia 5 (?) la "Faptele de despătimire trupească", le găsiți voi ușor)
Tot Sfântul Petru Damaschinul recomandă revenirea la formulele liturgice consacrate. Adică rugăciunile începătoare (Împărate... Sfântă Treime... Tatăl Nostru...) înainte de catismă, și "Slavă" între Psalmi! Acesta explică (și am pățit și eu) că uneori te pierzi citind psalm după psalm! și astfel te expui unui atac!
Eu așa procedez!

P.S. dacă citești 2 catisme consecutiv nu mai este nevoie de rugăciunea începătoare, dar este nevoie de formule consacrate liturgic (Slavă...) pentru a aminti!
P.P.S. Vă recomand Tâlcuiri la Psalmi de Emilianos Simonopetritul!
Reply With Quote
Răspunde