Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.10.2015, 11:25:20
gabrielap85 gabrielap85 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 18.08.2015
Implicit Socrii nu vor sa vina la nunta

Scriu acest mesaj pentru ca sunt intr-o mare dilema. Eu si prietenul meu am decis in cursul acestui an sa ne unim destinele. Am vrut sa ne facem nunta spre toamna, insa am reusit sa gasim liber restaurantul pe care il vroiam abia in data de 7 noiembrie. In ultimii ani luna noiembrie nu mai este o luna chiar atat de friguroasa si am decis sa ramanem la aceasta data, fara a mai amana nunta pentru anul viitor.

Ne-am dorit insa, ca cununia religioasa sa fie un moment special, intim de care sa ne bucuram alaturi de persoanele cu adevarat speciale in viata noastra: parinti, nasi, bunici. Am vrut un moment simplu in care sa nu fim stresati cu prezenta rudelor indepartate pe care nu le-am vazut decat de vreo 2-3 ori in viata, si pentru care cununia noastra ar fi prilejul de a se vedea cu alte rude si in loc sa pastreze un moment solemn, de liniste si rugaciune pentru unirea noastra in fata lui Dumnezeu, sa faca circ (spun asta pentru ca am fost la nunti in care in timpul slujbei rudele erau bucuroase ca si-au vazut nu stiu ce alta ruda si discutau galagios in loc sa fie atenti la slujba. Iar preotul era nevoit sa intrerupa slujba pentru a le cere sa faca liniste). Mai mult decat atat, ne-am dorit ca slujba religioasa sa fie in ziua de duminica, si nu sambata asa cum majoritatea dintre tinerii de azi o oficiaza - eu am fost invatata ca sambata este zi de pomeni si parastase, ori mi se pare deplasat sa fac nunta in acea zi. Ca sa nu mai lungesc discutia, am stabilit ca si zi de cununie religioasa, ziua de duminica cu o saptamana inaintea petrecerii de nunta, deci pe 1 noiembrie. Problema vine din partea socrilor - la ei in zona s-a perpetuat obiceiul catolic ca in ziua de 1 noiembrie sa se oficieze pomenirea mortilor (Halloweenul de la catolici). Ei bine, preotul la care oficiem cununia a spus ca nu este nicio problema si ca acea sarbatoare catolica nu are nicio relevanta in ortodoxie. Ca dimpotriva mosii de iarna (pomenirea mortilor) este in prima sambata din noiembrie, si nicidecum duminica. Socrii mei o tin mortis ca nu, ca ei asa sarbatoresc, si acum, cu cat s-a apropiat aceasta data, vazand ca nu mai schimbam, incearca sa ne santajeze (sau cel putin asta este parerea mea) spunand ca ei nu o sa participe la nunta noastra daca nu schimbam acea data.

De schimbat, nu o sa mai schimbam nimic, insa cum sa facem sa ii induplecam? Sincer mi-ar parea rau sa incepem viata de familie cu aceasta impotrivire (absurda si nefondata, cred eu) a socrilor. Maine o sa mergem la preotul care ne va oficia cununia pentru a ne spovedii, impartasii (daca considera ca este cazul), si o sa ii spun si aceasta situatie. Dar pana atunci, daca aveti sfaturi sau un cuvant pentru mine, chiar mi-as bucura sa imi scrieti. Multumesc.
Reply With Quote

Tags
impotrivirea socrilor, nunta