Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.10.2024, 18:29:52
David_1859 David_1859 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2019
Implicit CHIRA VASILE (AUR) – un personaj dubios „din partea BOR” pentru Parlamentul României

De la o vreme încoace, nu prea multă, unul dintre numele necunoscute publicului larg (asta neînsemnând că nu are nicio notorietate, avînd în vedere că este lector la „Hermanștat” la Teologie, este și scriitor etc.) care apare pe buzele unor personaje cu audiențe mari sau măricele, este acela al scriitorului CHIRA VASILE, care este și lector cum am menționat mai sus (nu este lector numai în prezent, are o carieră universitară). Acest scriitor este și membru al așa-zisului „partid” AUR, mai mult, fiind și propus pe lista acestui partid de la nivelul județului Sibiu pentru Camera Deputaților la următoarele alegeri politice.

Cu câteva luni în urmă, l-am auzit pe preotul Mega Ciprian, și nu o dată, cred că de vreo 2-3 ori menționând numele lui Chira Vasile, făcîndu-i cumva reclamă la niște emisiuni ale lui Gușă Cozmin, ba mai mult la una dintre emisiuni preotul Mega Ciprian se plângea în public în legătură cu așa-zise umilințe sau marginalizări pe care scriitorul Chira Vasile le-ar fi suferit din partea lui George Simion, cum că l-ar fi pus pe un loc „jenant” pe lista pentru alegerile locale de la „Hermanștat”.

Recent, de fapt alaltăieri, însuși George Simion, într-o emisiune de 2 ore de propagandă la așa-zisa „RTV”, i-a menționat numele scriitorului Chira Vasile, în contextul în care vorbea despre oameni „din rîndul Bisericii” cooptați de către AUR, ulterior acestora Gigi Becali, autointitulatul „războinic al luminii”, menționând că pentru Chira Vasile a „intervenit” la el chiar așa-zisul „mitropolit de Hermanștat-Kronștat” IPS STREZA (Liviu), zis și „Laurențiu”, fără ca eu să fac vreo insinuare la natura, scopul și rezultatul acelei „intervenții”, însă astea au fost declarațiile publice ale lui Georgică Becali, după cum se poate auzi din conținutul emisunii postate pe YT:

https://youtu.be/ELgptCcVqz4?si=DCsmBJTw28fyD239&t=1824
sau
https://www.youtube.com/watch?v=ELgptCcVqz4&t=1824s

Trecînd de această scurtă prezentare, menționez că ar fi destule lucruri de discutat, de clarificat pe cât posibil, legat de acest personaj Chira Vasile, de raporturile lui cu George Simion, zis și Georgică „Che Gargara”, și cu anumite fapte extrem de grave săvîrșite de acest nemernic, dar și de raporturile cu „vicarul” IPS Streza și cu anumite fapte incalificabile săvîrșite de acest personaj, fapte despre care am mai discutat pe forum și în care este implicat și Georgică „Che Gargara”.

Pentru început, aș vrea să menționez că lectorul Chira Vasile era și probabil că âncă este cunoscut, printre persoane din mediul studențesc, pentru anticlericalismul său, pentru criticile sistematice făcute printre studenți la adresa clericilor la modul general. (Cu toate astea, se vede că IPS Streza nu s-a dat înapoi de la a „interveni” în favoarea lui, deși este imposibil ca IPS Streza să nu fi auzit și să nu cunoască despre acest aspect, și deși este cunoscut clericalismul, sau mai exact „arhierismul” extrem al acestui personaj.) Pentru cei care nu au informații sau pur și simplu nu vor să accepte referirea la anticlericalismul lectorului, scriitorului Chira Vasile, pe lângă faptul că sînt generații de studenți dintre care unii știu despre ce este vorba (nu neapărat toți, că au fost și destui studenți care nu frecventau deloc sau aproape deloc cursurile lectorului Chira), aș vrea să aduc în atenție că scriitorul Chira Vasile și-a permis să aibă o astfel de „ieșire” anticlericală chiar într-o emisiune la care a participat ca și competitor, este vorba despre „Vedeta populară” de la TVR, emisiune axată pe folclor, în principal românesc; se întîmpla în 2019, acum aprox. 5 ani, și eu personal cred că am surprins inițial acea „ieșire” în direct, că mai urmăream din când în când acea emisiune, fiind un iubitor al folclorului românesc.

Mai exact, după cum se poate vedea și auzi, la un moment dat, dând niște explicații, după interpretarea unei colinde, scriitorul Chira Vasile, vorbind despre sceneta cu măști adusă și ea în emisiune, a spus că, sesizat fiind de cineva cu mirare cum că prin acea scenetă „l-ar fi băgat pe dracu în casa popii”, Chira Vasile a spus în direct la TVR la o oră cu audiență destulă, că „tot timpul este dracul în casa preotului, însă noi de data asta l-am făcut vizibil, dar el este de fapt tot timpul”.

https://youtu.be/WEa6kHRTsw8?si=rScZaRedz8ITPHOO&t=262
sau
https://www.youtube.com/watch?v=WEa6kHRTsw8&t=262s

Nu vreau să comentez astfel de afirmații ale scriitorului Chira Vasile, care se vede din înregistrare că i-a luat prin surprindere și în sens neplăcut pe cei care erau în juriul emisiunii, însă caracterul ei anticlerical este destul de perceptibil, ori dacă personajul și-a permis așa ceva în public, și în fața unui public larg, că emisiunea aia avea ceva audiență, să vină cineva și să conteste ceea ce am spus mai sus, cum au perceput unii studenți de la teologie accentele anticlericale ale lectorului Chira Vasile, este pur și simplu nesustenabil.

(Dar mai sînt și alte aspecte de evidențiat și de discutat referitor la personajul, la AURistul Chira Vasile.)