![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajuta!
Este sau nu este un pacat sa culegi strugurii intr-o zi de duminica?:) |
|
||||
|
||||
![]()
Depinde. În timpul liturghiei, sau după ce ai participat la liturghie? Mai mult de atât, în funcție de context, poate fi chiar o faptă bună, iar faptele bune nu sunt oprite duminica.
|
|||
|
|||
![]()
Dupa Liturghie, insa m-am gandit sa intreb pt. ca stiu ca este pacat sa lucrezi la camp duminica, si culesul strugurilor este considerat munca la camp nu?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ai ajutoare ? Oricum deja trebuiau culeși că se scutură sau îi usucă insectele, mai culegi sub jumătate, eu la începutul lui Octombrie am mai recoltat foarte puțini raportat la total/maxim. Din ce am observat, timpul optim e cel târziu penultima săptămână din Septembrie, depinde și de vreme.
|
||||
|
||||
![]()
Motivul pentru care a lucra duminica este păcat – și nu doar la câmp – este că mai ales în această zi trebuie să ne dedicăm Lui prin rugăciune și lucrări duhovnicești (cultivarea credinței prin citire, un ajutor pentru cei în nevoie etc.). Cu alte cuvinte, munca nu devine păcat în această zi, ci lipsa de preocupare pentru Dumnezeu este păcatul. Spre exemplu, a ne mulțumi să nu lucrăm nimic duminica fără a ne ruga împreună cu ceilalți credincioși la liturghie nu ne face mai virtuoși decât cei care lucrează.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Măcar rezumă-te la cules, nu mai fă altceva, adică selectat boabele, zdrobit în zdrobitor și teșit în presă, măturat și aruncat frunzele și hoaspele, tăiat uscături sau alte corecturi și apucă-te după ce ai participat la Liturghie. Ai vie pe deal sau în curte pe niște țevi de fier ? Că e mai greu să culegi cu scara, cu mâinile în aer, la înălțime, decât să ai vie la 1 m maxim și să intri pe lângă ea din picioare. Ideal ar fi să termini și să mergi și la vecernie sau acatist, e prea puțin doar mersul la Liturghie Duminica.
|
|||
|
|||
![]()
Si eu ma declar pacatos, am cules duminica cativa struguri cu tata (pe care ulterior cred ca ii si arunc) si in plus nu merg la vecernie si de multe ori mai chiulesc si la Liturghie.
In plus am mai lucrat si pentru servici duminica asa ca as fi si ipocrit sa zic ca doar culesul viei odata pe an e pacat , atata vreme cat l-am facut si cu altele . Totul este pacat in viata mea, si multe lucruri pot fi considerate ca si pacat ,inclusiv lucrul Duminica. Deci daca ar fi a 2 a oara sa trebuiasca sa culeg m-as gandi la castig : daca este ceva care ma departeaza de Dumnezeu mai bine sa nu o fac, cum ar fi dorinta de a face recolta de a strange bunuri materiale. Daca sunt obligat de imprejurari,nu am timp in alta zi, atunci m-as revolta de ce am ajuns sa fiu obligat si mi-as reanaliza viata Daca insa o fac sa ajut pe altul din mila nu din dorinta de castig, atunci doar Dumnezeu este cel care va judeca nu oamenii, caci Domnul zice despre Sine "Eu sunt Domn si al sabatului" , si "care dintre voi daca ii cade vita in groapa de sabat nu o scoate de acolo"? Eu nu cred ca a merge la Liturghie iti da dreptul sa lucrezi Duminica ,sunt probleme separate. Eu am fost la Liturghie in aceea zi, si tocmai acolo am gasit rasspunsul daca sa ma duc , sau nu la cules, pentru ca era chiar in duminica cand preotul spunea si analiza despre a iubi pe aproapele tau ca pe tine insuti. Si m-am gandit ca nu pentru mine merg ci pentru tata,si ca in alte duminici am lucrat pentru mine si nu m-am stresat atat. Cel mai important e sa cauti in tine insuti si sa asculti vocea lui Dumnezeu,caci de aceea ne da El astfel de ispite, ca sa ne indrume catre adevarul Sau. Last edited by iustin_dumitru; 12.10.2025 at 00:11:30. |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Iar treaba cu mersul și la alt tip de slujbă, în afară de Liturghie am auzit-o de la doi preoți iscusiți, unul de mir, altul de mănăstire, cum nu mănânci doar odată în săptămână așa e și cu implicare activă. Mai ales că unii preoți după slujba de seară care poate fi vecernie, acatist, paraclis, mai țin și o mini-cateheză, mergi acasă cu un cuvânt de învățătură. Decât să mă uit la toate lăturile tv, sau pe internet și asta e o formă de implicare, între 12:30 și 17 iarna și 18 ora de vară când e slujba de seară Duminica am timp suficient să fac și altceva, nu mai spun că pe la unele biserici la 12 e gata și anafura împărțită. Iar la unele parohii, se împarte și litie la Slujba de Seară, dacă luni urmează sfinți locali cu albastru în calendar sau sărbători, or sfinți cum ar fi Paisie Aghioritul. Și am găsit chiar parohii care fac Duminica maslu câteodată. Citat:
Citat:
Dacă tot e să muncesc și nu pot în altă zi, să nu calc Liturghia și nici slujba de seară, să fac minimalul, adică doar recoltatul și să lucrez cât mai eficient, să prind ultima slujbă din zi. Doi dacă tot mă apuc de cules, să nu las via să se usuce, să cadă 64% din ea pe jos și să o distrugă insectele, am făcut într-un alt an când am cules via în septembrie pe căldură 70 de litri, am făcut anul ăsta în Octombrie după ce au dat și niște ploi și vânt 25 de litri. Deci am pierdut 64% din struguri, mulți îi călcam în picioare pe jos, nu e păcat să distrug recolta ? Eu nu am cules Duminica, ci prea târziu, nu aș culege sub nicio formă Duminica, aș culege or înainte de lucru, or după, oricum nu am mult și m-aș întinde maxim pe 2 zile cu recoltatul. Citat:
Citat:
Practic e o jerfă a ta, timpul pierdut cu culesul, selecția boabelor sănătoase, spălatul ustensilelor, căratul lor, căratul scării dacă te cațări, investiții în scule pe care le cumperi tot din munca ta când sacrifici alt timp din viața ta, curățatul viei toamnă-primăvară, vara de frunze să ajungă soarele, apa pe care o plătești să uzi via daca o extragi electric sau efortul să o cari, săpatul viei.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 12.10.2025 at 01:46:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Citind mesajele am ales sa nu ma duc la cules azi, am propus pentru maine insa tatal meu a vrut azi neaparat, e el mai incapatanat de fel :)
Am mai facut eu o prostie de Sf. Ilie sa ma enervez pe niste prieteni si m-am ales cu o durere de genunchi pe care o am si azi dupa aproape 3 luni. Doamne ajuta tuturor! |
|