Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 03.12.2007, 10:41:20
irina4m irina4m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.11.2007
Mesaje: 120
Implicit

Am citit in forum in diverse topicuri "Cristos" in loc de "Hristos". Cineva mi-a zis ca este pacat sa zici asa ca pangaresc numele mantuitorului nostru. Dar altcineva mi-a zis ca nu conteaza cum este scris sau spus, conteaza ce e in suflet. Luminati-ma si pe mine, va rog, cum se spune, cum se scrie corect ? De ce unii oameni scriu intr-un fel si altii in alt fel ? de ce se scrie Hristos si de ce se scrie Cristos ? Va rog ajutati-ma cu aceasta nelamurire.
Doamne ajuta
Reply With Quote
  #2  
Vechi 03.12.2007, 10:46:28
MARIUS_DANIEL MARIUS_DANIEL is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 11.06.2006
Mesaje: 670
Implicit

Eu stiu ca se spune Hristos.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 03.12.2007, 10:48:51
irina4m irina4m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.11.2007
Mesaje: 120
Implicit

ps: adaug si numele Christos
Reply With Quote
  #4  
Vechi 03.12.2007, 11:41:13
vsovi vsovi is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.025
Implicit

Cand zici Cristos sau Christos e vorba de Biserica Luptatoare, cand zici Hristos te referi la cea Biruitoare... iar cum noi ne aflam dupa inviere ne referim la Hristos fiul lui Dumnezeu, dar ne referim ca shi creshtini... ortodocshi :) cel putzin eu asha am priceput dar nu-i exclus sa ma inshel shi sa fie doar o observatzie irelevanta... dar poate ca e relevanta pentru unii... adica Harul shi Ritualul prin Iisus shi Sfintzenie de jertfa nesangeroasa de prinos... daca este sa o iei pe literele respective :) unde r vine shi de la rabdarea in ispite. sa ma combata cine are coraj :D
Reply With Quote
  #5  
Vechi 03.12.2007, 12:24:10
vsovi vsovi is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.025
Implicit

Domnule am citit acum pe site despre nume shi schimbarea numelui, dar tot nu se intzelege fraza aia simpla, shi nici eu n-am priceput-o pana de curand, dar am priceput-o in cele din urma prin tatonari shi ajutat de scrierile shi zicerile Duhovnicilor de pe net; Ca atunci cand spune Mantuitorul dupa ce l-a recunoscut Simon fiul lui Iona drept Mesia care trebuia sa vina, ii zice shi nu numai lui ci shi celorlaltzi ca nu ii zice la ureche ci de fatza cu ceilaltzi: "Tu eshti Petru (te numesc pe tine Petru) shi pe aceasta piatra voi ridica biserica Mea", nu este asha intzelesul ca pe apostol v-a ridica biserica Sa ci acolo era o discutzie despre intrebarea "cine credetzi voi ca este EL? cine credetzi ca sunt EU?"! shi nu trebuie scoasa fraza respectiva din context ca iese o aiureala, ci intzelesul este altul, ca Hristos se referea la sine insushi ca fiind Piatra din Capul Unghiului trimisa de Tatal sa faca Lucrarea Tatalui in Cuvantul Tatalui shi in voia Tatalui iar Petru cu nume semnificand o piatra este Cu ce anume va ridica Biserica Sa, cu ucenicul viitor apostol, cu sfantul, cu credinciosul, cu popa, cu proorocul, cu cel ce vegheaza, cu cel ce se roaga, cu cel ce se pocaieshte, cu cel ce posteshte shi cu toate celelalte pietre o va ridica pe Piatra care este Hristos... Piatra pe Piatra shi portzile iadului nu o vor putea birui... niciodata. :)
Reply With Quote
  #6  
Vechi 03.12.2007, 12:44:40
vsovi vsovi is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.025
Implicit

"Ca nu sangele sau carnea a vorbit, a marturisit ci tzi-a dat tzie sa spui adevarul Tatal Meu care este in Ceruri" ceva de genul asta.... dar apoi poate ca intr-adevar a devenit cel mai mare dintre apostoli ca s-a pocait cu durerea din dragoste cea mai mare de pacatul sau shi de lepadrea sa, ca cine se coboara se inaltza shi cine se inaltza pe sine... se va cobora... poate de catre cineva... in cele din urma... dar decat sa fi mustrat mai bine sa te smereshti, fiindca daca ai inima slaba, atunci mori de frica la o mustrare cum a patzit-o aceii de i-a mustrat Sfantul Petru, nu ca i-a omorat Duhul ci au murit de frica aceea ca li s-a desvelit pacatul prin mustrare... shi de aici ne arata Hristos, ca shi mustrarea e paguboasa nu numai sa ii spui ceva aproapelui ca e prost sau nebun sau nevrednic, shi sfantul Petru la fel a plans shi dupa aceiia ca au ascuns shi au vrut sa tzina bani pentru ei, la fel a plans ca shi dupa sine, shi iar s-a pocait shi Hristos l-a iertat iarashi... asta in schimb doar banuiesc, ca n-are cum fi altfel... ca nu dorea Duhul sau Sfantul petru Moartea niciunui pacatos... dar sarmanii mustratzi au pierit , shi asha patzesc shi multzi copii care mustratzi fara duhul blandetzii ishi pun capat zilelor ca iau o nota rea la shcoala, sau au cazut intr-un pacat minor shi ii bate taticul, sau se fac de rushine in fatza colegilor... :(
Reply With Quote
  #7  
Vechi 03.12.2007, 14:22:36
Annamarria Annamarria is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.12.2006
Mesaje: 260
Implicit

Uite, am cautat informatii pentru tine pe net. Din ceea ce am citit:

Numele de Hristos, Cristos sau Christos provine din grecescul "Christos" care se scrie in greaca Χριστός :

" Cuvantul <<Hristos>> vine din cuvantul grecesc <<Christos>>, traducerea greceasca a cuvantului "Messiah" din Vechiul Testament. Si inseamna <<Cel ce este uns>>". ( R.C Sproul, Numele lui Hristos)

Si in engleza e cam acelasi lucru:

"Christ is the English term for the Greek word Χριστός (Christós), which literally means "The Anointed One." The Hebrew word for Christ is מָשִׁיחַ (Mačíaḥ, usually transliterated Messiah)." ( wikipedia)

Iar daca o sa cauti in DEX vei gasi toate trei formele. Toate trei formele au aceeasi origine si toate sunt acceptate.
De asemenea important este sa vedem ca termenul nu este un nume, ci un titlu:

""Hristos" este un titlu.. Este ca si cum i-am spune presedintelui Statelor Unite, Presedintele William Jefferson Clinton, sau oricine ar fi presedinte in acel moment. Presedinte este titlu, William este numele lui. Deci, in acest caz titlul care este folosit este "Hristos"
"The word may be misunderstood by some as being the surname of Jesus due to the frequent juxtaposition of Jesus and Christ in the Christian Bible and other Christian writings. Often used as a more formal-sounding synonym for Jesus, the word is in fact a title, hence its common reciprocal use Christ Jesus, meaning The Anointed One, Jesus."

Cu toate acestea am observat ca ortodocsii folosesc forma de "Hristos" iar catolicii de "Cristos". Oricum, originea este aceeasi si inseamna acelasi lucru. Dar in scriere greceasca se incepe cu "H" iar in scriere latina se incepe cu "Ch" care apoi a devenit simplu "C"

Sper ca te-am ajutat cu ceva, nici mie nu mi-e totul prea clar, dar atat am putut afla pe net...ceva mai mult in carti sau la specialisti. Poate este vreun specialist pe aiciReply With Quote
  #8  
Vechi 03.12.2007, 16:38:28
veilur veilur is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.423
Implicit

Adica sa intelegem ca Domnul nostru ave numele propriu de Iisus, si misiunea lui pe Pamant a fost sa fie Hristosul pentru toti oamenii. Adica lunadu-ma dupa comparatia ta Anamarria, ar insemna sa fie asa: dupa cum stim ca William a fost Presedinte, asa si Iisus a fost Hristos. Sper sa nu fi inteles gresit, dar eu cred ca anamrria s-a informat bine. Dar si d.p.d.v logic este cat se poate de firesc, pentru asta a venit El pe pamant, sa fie Hristosul nostru, al tuturor.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 03.12.2007, 18:08:04
cristina83 cristina83 is offline
Member
 
Data înregistrării: 29.03.2007
Mesaje: 93
Implicit

In urma cu multi ani, cind prof. de lb. romina ne spunea sa scriem Iisus cu un sg. I , am citit in revista Excelsior un articol legat de cum se scrie corect numele Mintuitorului. Nu mai am revista, dar stiu sigur ca dupa o explicatie de o pagina, articolul se termina asa: "... deci, corect se scrie Iisus Cristos." Mai cautati si voi alte explicatii...:)
Reply With Quote
  #10  
Vechi 03.12.2007, 21:38:52
irina4m irina4m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.11.2007
Mesaje: 120
Implicit

ms pt info. dar ma intrebam daca e corect si-asa si-asa de ce pe cruci scrie IS-HR-NI-KA si nu au scris altfel, nusj...IS-C(CHR)-NI-KA
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Venirea lui Mesia (Isus Cristos) Alin27 Din Noul Testament 23 23.12.2010 17:25:14
Frica si indoiala lui Cristos !(marcu 14,33-36) Radu32 Din Noul Testament 15 03.12.2010 10:43:03
Cristos cu mana pe bici ! Radu32 Despre Sfanta Scriptura 56 28.06.2010 00:15:26
Mos Craciun sau Isus Cristos? Ioan_Ciobota Generalitati 2 27.12.2007 00:16:57