Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 12.03.2008, 07:15:00
umilinta umilinta is offline
Member
 
Data înregistrării: 01.03.2007
Mesaje: 35
Implicit

Chiar daca multora nu o sa le convina , am sa scriu cateva reguli pe care le-am auzit ,dar pe care nu le respect nici eu .1 Dupa Tipicul Sfantului Sava , in prima luni din postul mare nu are voie sa manance nimeni nimic , nici daca este bolnav trupeste .
2 Sfantul Ioan Hrisostom suferea de o boala a stomacului si avea nevoie sa se duca la baia publica de vreo trei ori pe saptamana (apa calda ii facea bine).El zice (si facea si el) ca in postul mare nu are voie nimeni sa se spele si" daca cineva zice ca s-a imputit si nu mai poate sta nimeni langa el, trimiteti-l la mine". Asa ca mai incet cu alimentele toxice .
Reply With Quote
  #2  
Vechi 12.03.2008, 11:19:49
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.09.2006
Mesaje: 4.836
Implicit

Indreptar pentru Marele si Sfantul Post

In cadrul regulilor stabilite pentru postul Pastelui, ce anume hotarasc cu exactitate regulile postului? Nici in vremurile stravechi si nici in zilele noastre n-a fost vreodata o uniformizare exacta, dar majoritatea autoritatilor ortodoxe sunt de acord asupra urmatoarelor reguli:

1) In timpul saptamanii dintre Duminica Vamesului si a Fariseului si cea a Intoarcerii Fiului Risipitor, este in general dezlegare de la orice fel de post. Carnea si produsele din animale pot fi consumate chiar si miercurea si vinerea.

2) In saptamana care urmeaza, adesea numita saptamana Lasatului de Carne, postul obisnuit se tine miercurea si vinerea. Altfel nu este nici un post special.
In saptamana dinaintea postului Pastelui, carnea este interzisa, dar ouale, branza si alte produse lactate pot fi mancate in orice zi, inclusiv miercurea si vinerea. In zilele saptamanii (de luni pana vineri inclusiv) in timpul celor 7 saptamani de post al Pastelui, sunt restrictii atat asupra numarului de mese zilnice cat si asupra felurilor de mancare, dar cand o masa este permisa, nu sunt fixate limite in ceea ce priveste cantitatea.

a) In zilele saptamanii din prima saptamana a postului, postul este foarte strict. Conform regulilor stricte, in timpul primelor 5 zile de post, numai doua mese sunt permise, una miercuri si alta vineri, in ambele cazuri dupa Liturghia Darurilor Inainte Sfintite. In celelalte 3 zile, cei ce au putere sunt incurajati sa pastreze un post absolut; cei pentru care acest lucru nu este posibil, pot manca marti si joi (dar nu luni daca este posibil), seara dupa vecernii, cand pot servi apa si paine, sau ceai sau sucuri de fructe, dar nu mancare gatita. Trebuie specificat de la inceput ca in zilele de astazi aceste reguli sunt in general relaxate. La mesele de miercuri si vineri se recomanda "xerofagia". Ad literam inseamna "mese uscate". Interpretat strict, inseamna ca putem manca numai legume preparate cu apa si sare, si de asemenea fructe, nuci, paine si miere. In practica, scoicile si caracatita sunt de asemenea permise in zilele de xerofagie.
Dar urmatoarele categorii de alimente sunt cu desavarsire excluse:
I)carne;
II) produse animale (branza, lapte, unt, oua, zer, etc.);
III) peste (peste cu oase);
IV) ulei (de exemplu ulei de masline) si vin (orice bautura alcoolica).
V) In zilele saptamanii (de luni pana vineri inclusiv) in a doua, a treia, a patra, a cincea si a sasea saptamana, o masa pe zi este permisa, sa fie servita dupa amiaza, dupa vecernie, aceasta masa va urma regulile xerofagiei.

In Joia Mare se serveste o singura masa, cu vin si ulei (de exemplu ulei de masline).
In Vinerea Mare, cei ce au putere pot sa urmeze traditia din zilele de inceput ale Bisericii si sa tina post negru. Cei ce nu pot acest lucru sa manance paine, cu putina apa, ceai sau sucuri de fructe, dar nu inainte de apus, sau in orice caz nu inainte de Vecernie si Prohodul Domnului.
In Sambata Mare, in principiu, nu se mananca, deoarece dupa traditia straveche la sfarsitul Liturghiei Sfantului Vasile credinciosii ramaneau in biserica pentru citirea Faptelor Apostolilor, si ca intarire primeau putina paine si fructe uscate, cu o cupa de vin. Daca, asa cum se intampla acum de obicei, se intorc acasa pentru a servi masa, pot servi vin dar nu ulei; deoarece in aceasta sambata, singura dintre sambetele anului, uleiul de masline nu este permis.
Regula xerofagiei este mai putin stricta in urmatoarele zile:
1) Sambetele si duminicile postului, cu exceptia Sambetei Mari, se pot servi doua mese in mod obisnuit, la amiaza si seara, cu vin si ulei; carnea, produsele din animale si pestele nu sunt permise;
2) De Buna Vestire (25 martie) si de Florii, este dezlegare atat la peste cat si la vin si ulei, dar carnea si produsele animale nu sunt permise.
Daca Buna Vestire cade in primele 4 zile ale Saptamanii Mari, este dezlegare la vin si ulei dar nu peste. In cazul in care cade in Vinerea sau Sambata Mare, este dezlegare la vin dar nu la peste sau ulei;
3) Este dezlegare la vin si ulei in urmatoarele zile, in cazul in care cad intr-o zi din cursul saptamanii in a doua, a treia, a patra, a cincea sau a sasea saptamana:
Prima si a Doua Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul (24 februarie);
Sfintii 40 de Mucenici din Sebastia (9 martie);
Inaintepraznuirea Bunei Vestiri (24 martie);
Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil (26 martie);
Hramul Bisericii sau al Manastirii;
4) Este dezlegare la vin si ulei in miercurea si joia saptamanii a cincea, este dezlegare la vin datorita Canonului cel Mare - si dupa unele autoritati, si ulei - in vinerea din aceeasi saptamana datorita vegherii Acatistului Maicii Domnului;

Dintotdeauna s-a hotarat ca aceste reguli ale postului nu sunt asa de stricte pentru cei in varsta sau bolnavi. In zilele noastre si pentru cei sanatosi strictetea postului este supusa dezbaterii.

Numai cativa ortodocsi in zilele noastre incearca sa tina post negru lunea, martea si joia din prima saptamana sau in primele trei zile din Saptamana Mare.

In cursul saptamanii - cu exceptia poate a primii saptamani si a Saptamanii Mari - se obisnuieste sa se manance doua mese gatite in loc de una singura. Din prima pana in a sasea saptamana, multi ortodocsi folosesc vin, si chiar si ulei, martea si joia, si mai rar lunea. Deseori in aceste saptamani este dezlegare la peste.

Factorii personali trebuie luati in considerare, ca de exemplu un ortodox izolat ce trebuie sa imparta casa cu neortodocsi, sau care este obligat sa manance la cantina fabricii sau a scolii.

In cazurile neclare fiecare trebuie sa ceara sfatul duhovnicului sau. Tot timpul sa ne amintim ca "nu sunteti sub lege ci sub har" (Rom 6:14), si ca "litera ucide, iar duhul face viu" (2 Cor. 3:6).

Regulile postului, trebuie tratate cu seriozitate, nu trebuie interpretate cu asprime si pedanterie legalista: "caci imparatia Domnului nu este mancare si bautura, ci dreptate si pace si bucurie in Duhul Sfant" (Rom. 14:17).
Reply With Quote
  #3  
Vechi 12.03.2008, 11:36:46
philalex philalex is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 30.05.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 521
Implicit

increc sa tin...desi sunt slab...tin miercurea si vinerea si ultima saptamana sau ultimele doua...vreau sa ma si impartasesc...sa speram ca e bine...;)
Reply With Quote
  #4  
Vechi 12.03.2008, 13:15:30
umilinta umilinta is offline
Member
 
Data înregistrării: 01.03.2007
Mesaje: 35
Implicit

In biserica sunt apostoli, al doilea prooroci...Sfantul Simeon Noul Teolog spune ca asa cum a fost vechea biserica ,asa este si astazi si de aceea episcopii si patriarhii trebuie sa-i recunoasca pe unii dintre mireni ca fiind prooroci iar pe altii ca apostoli. Crestin=Sfant . Asa ca daca duhovnicul tau nu este sfant nu este crestin .Sa nu se mai impartaseasca deoarece "Sfintele se dau sfintilor".Apostolii pot fi si calugarii (ex :Simeon Evlaviosul ,Irina Hrisovalant), preoti (Simeon Noul Teolog ), diaconi (apostol intii muc si arhidiacon Stefan), mireni (cativa care au fost martirizati in Constantinopol). Mi-ar place sa prindem al 8 sinod ecumenic , si pe ala fals si pe ala bun , si sa puteti sa le faceti fata prietenilor mei .
Reply With Quote
  #5  
Vechi 12.03.2008, 22:32:36
iosif iosif is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.017
Implicit

In Postul cel Mare, atentie la ganduri si la toate incercarile care ne vor ajuta sa scoatem la suprafata neputintele, sa vedem inlauntrul nostru ce anume ne lupta, unde aunume trebuie sa ne curatim prin post si rugaciune!

Despre lupta cu gandurile se vorbeste mult in Sfintii Parinti si in Sf Scriptura. Sa luam aminte!

http://iosifcristian.blog.com/
Reply With Quote
  #6  
Vechi 13.03.2008, 04:21:50
mirelat
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel
Tot timpul sa ne amintim ca "nu sunteti sub lege ci sub har" (Rom 6:14), si ca "litera ucide, iar duhul face viu" (2 Cor. 3:6).

Regulile postului, trebuie tratate cu seriozitate, nu trebuie interpretate cu asprime si pedanterie legalista: "caci imparatia Domnului nu este mancare si bautura, ci dreptate si pace si bucurie in Duhul Sfant" (Rom. 14:17).
iata ceva mai bun decat toata lista de reguli de mai inainte.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 13.03.2008, 10:54:12
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.069
Implicit

Postul Mare este o calatorie duhovniceasca de la smerenia vamesului, pana la rugaciunea talharului de pe cruce. Altfel spus, de la "înaltimea" unui presupus drept, pana la "micimea" unui raufacator mantuit.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 14.03.2008, 09:17:16
alynnna alynnna is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.12.2007
Mesaje: 386
Implicit

Pentru a folosi trupul de postul de mancare trebuie sa posteasca si sufletul de toata rautatea si clevetirea altfel transformam postul in cura de dezintoxicare sau slabire..:):D
Reply With Quote
  #9  
Vechi 18.03.2011, 15:02:52
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.346
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iosif Vezi mesajul
In Postul cel Mare, atentie la ganduri si la toate incercarile care ne vor ajuta sa scoatem la suprafata neputintele, sa vedem inlauntrul nostru ce anume ne lupta, unde aunume trebuie sa ne curatim prin post si rugaciune!
Asa este. Postul Mare este perioada in care se cere ca rugaciunile noastre sa se indrepte catre Dumnezeu precum tamaia, dupa cum ne invata aceasta frumoasa cantare de la Liturghia Darurilor mai inainte Sfintite:

http://video.crestinortodox.ro/9dPZU...iunea_mea.html

Fie ca rugaciunile si ostenelile noastre sa fie o jertfa bine primita de Dumnezeu!

Last edited by Marius22; 18.03.2011 at 15:31:38.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 18.03.2011, 16:33:57
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.808
Implicit

Citat:
În prealabil postat de umilinta Vezi mesajul
Chiar daca multora nu o sa le convina , am sa scriu cateva reguli pe care le-am auzit ,dar pe care nu le respect nici eu .1 Dupa Tipicul Sfantului Sava , in prima luni din postul mare nu are voie sa manance nimeni nimic , nici daca este bolnav trupeste .
2 Sfantul Ioan Hrisostom suferea de o boala a stomacului si avea nevoie sa se duca la baia publica de vreo trei ori pe saptamana (apa calda ii facea bine).El zice (si facea si el) ca in postul mare nu are voie nimeni sa se spele si" daca cineva zice ca s-a imputit si nu mai poate sta nimeni langa el, trimiteti-l la mine". Asa ca mai incet cu alimentele toxice .
"trimiteti-l la mine" - cum ai putea face asta acum? il omori?!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
La ce sa luam aminte mai mult in Postul Mare? antoniap Generalitati 8 29.04.2013 15:06:38
O noua blasfemie pregatita de presa , inainte de intrarea in Postul Mare ! cristiboss56 Generalitati 60 06.03.2012 21:09:11
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
Canonul cel Mare, citit numai in postul Pastelui alcatel001 Intrebari utilizatori 1 08.04.2010 11:33:08
postul mare iriniava Generalitati 0 21.02.2007 20:24:53