Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 21.06.2008, 00:01:34
brdcane brdcane is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 20.06.2008
Mesaje: 14
Implicit

Ați auzit de părintele ieromonah Vicențiu Gruzea,stareț al Mânăstirii Bâldana,din comuna Tărtășești,Dâmbovița?
Reply With Quote
  #2  
Vechi 21.06.2008, 00:05:50
brdcane brdcane is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 20.06.2008
Mesaje: 14
Implicit

Daca ati auzit,imi puteti spune daca i-a luat cineva un interview?Daca da,cine si unde pot gasi articolul respectiv?Stiu ca suna aiurea,dar vreau eu sa stiu,sunt acum curios...Doamne ajuta!
Reply With Quote
  #3  
Vechi 21.06.2008, 12:31:06
Ionela11 Ionela11 is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 02.02.2008
Mesaje: 9
Implicit

In opinia ta daca satana s-ar pocai Dumnezeu L-ar ierta?
Reply With Quote
  #4  
Vechi 21.06.2008, 13:14:54
brdcane brdcane is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 20.06.2008
Mesaje: 14
Implicit

Imi pare rau,dar nu vad ce legatura are intrebarea dvs cu ce am intrebat eu...
Reply With Quote
  #5  
Vechi 20.07.2008, 15:16:52
nicodim7 nicodim7 is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 20.07.2008
Mesaje: 2
Implicit

Citat:
În prealabil postat de brdcane
Daca ati auzit,imi puteti spune daca i-a luat cineva un interview?Daca da,cine si unde pot gasi articolul respectiv?Stiu ca suna aiurea,dar vreau eu sa stiu,sunt acum curios...Doamne ajuta!
Intra pe site-ul "Chipul nemuritor al lui Dumnezeu" la adresa http://prgabriel.wordpress.com/
vei gasi un articol despre Parintele Vicentiu si Manastirea Baldana.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 09.08.2008, 00:23:25
mihailt mihailt is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.262
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ionela11
In opinia ta daca satana s-ar pocai Dumnezeu L-ar ierta?
Iata aici raspunsul din "Viata Sfantului Antonie cel Mare":


"Deci, s-a intimplat odata un lucru ca acesta: Doi diavoli s-au sfatuit ca sa vina la el, zicind intre ei ca nimeni nu indrazneste sa se apropie, caci se temea ca nu cumva sa fie ranit de dinsul; pentru ca venise batrinul in mare nepatimire si in viata cea desavirsita si se intarise cu Sfintul Duh. Deci, unul din diavoli a zis catre celalalt prieten al sau: "Frate Zerefere, asa era numele acelui diavol, oare de s-ar pocai cineva din noi l-ar primi Dumnezeu intru pocainta? Oare se poate sa fie asa sau nu?" Raspuns-a celalalt: "Cine poate sa stie aceasta?". Iar Zerefer i-a zis: "Mi se va da voie sa merg la Antonie, batrinul care nu se teme de noi si de la dinsul sa ma incredintez de aceasta?".

Celalalt a raspuns: "Mergi, dar te fereste cu dinadinsul, fiindca batrinul este inainte-vazator si va cunoaste ispitirea ta si nu va voi sa intrebe de aceasta pe Dumnezeu; insa mergi, doar cumva vei cistiga dorirea". Atunci, mergind Zerefer la Antonie, s-a inchipuit in om si a inceput a plinge si a se tingui inaintea lui. Iar Dumnezeu vrind sa arate, cum ca nu se intoarce dinspre cei ce voiesc sa se pocaiasca, ci pe toti cei ce alearga la El ii primeste - prin aceasta dind chip omului celui pacatos, ca diavolul incepatorul rautatii, de s-ar pocai cu adevarat, nu l-ar intoarce -, a tainuit aceasta o vreme de batrinul, ca sa nu cunoasca sfatul diavolesc. Drept aceea, vedea cuviosul pe cel ce venise la dinsul ca pe un om, iar nu ca pe un diavol, si i-a zis: "Ce plingi asa, tinguindu-te din inima, omule, sfarimindu-mi si al meu suflet cu lacrimile tale cele multe?".

Iar diavolul cel viclean a raspuns: "Eu, sfinte parinte, nu sint om, ci diavol, pentru multimea faradelegilor mele". Iar batrinul l-a intrebat: "si ce voiesti ca sa-ti fac tie, frate?" si i-a zis diavolul: "De nimic altceva nu ma rog tie, sfinte parinte, fara numai sa te rogi lui Dumnezeu cu dinadinsul ca adica sa-ti arate tie de va primi pe diavolul intru pocainta sau cu totul nu-i trebuieste Lui? Pentru ca de va primi pe acela, apoi si pe mine, cel ce am facut lucruri asemenea ca acela, ma va primi". Batrinul i-a raspuns: "Precum voiesti voi face, inca sa te duci astazi la casa ta, iar dimineata sa vii aici si-ti voi spune ce va porunci Domnul despre aceasta".

Ducindu-se diavolul, si sosind noaptea, si-a ridicat batrinul cuvioasele sale miini spre cer si s-a rugat lui Dumnezeu, iubitorul de oameni, ca sa-i arate lui de va primi pe diavolul intorcindu-se la pocainta. si indata ingerul Domnului stind inaintea lui, i-a zis: "Asa graieste Domnul, Dumnezeul nostru: Pentru ce rogi a Mea stapinire pentru diavol? Pentru ca acela a venit cu viclesug sa te ispiteasca". si a zis batrinul catre inger: "De ce nu mi-a descoperit Domnul Dumnezeu, ci a ascuns aceasta de catre mine, ca sa nu cunosc viclesugul diavolesc?"

ingerul i-a zis: "Sa nu te tulburi de lucrul acesta, caci este o minune a lui Dumnezeu, spre folosul celor ce gresesc; ca adica sa nu deznadajduiasca pacatosii care fac multe faradelegi, ci sa vina intru pocainta, stiind ca de catre nici unul nu se intoarce Preabunul Dumnezeu, cind vine la El, chiar cind acel diavol vrajmas ar veni cu adevarat; drept aceea, cind va veni la tine sa te ispiteasca si te va intreba, sa nu te smintesti de el, ci sa-i zici astfel: "Vezi ca iubitorul de oameni Dumnezeu niciodata nu se intoarce de catre cel ce vine la El, chiar daca diavolul ar veni; iata, fagaduieste a te primi si pe tine, numai de vei pazi cele poruncite de El".

Iar cind te va intreba: "Care sint cele poruncite de El?", sa-i zici ca astfel graieste Domnul Dumnezeu:

"Te stiu pe tine cine esti si de unde ai venit ispitindu-ma, caci tu ai rautatea cea veche si nu poti sa fii bunatate noua, fiind incepator de mult al raului si acum nu vei incepe a face binele. Ci deprinzindu-te cu mindria, cum vei putea a te smeri cu pocainta si a face mila?

Dar ca sa nu ai acest raspuns in ziua judecatii, caci voiai sa te pocaiesti si nu te-a primit Dumnezeu, iata si tie iti pune pocainta bunul si milostivul Dumnezeu, numai daca vei voi, pentru ca zice sa savirsesti trei ani stind la un loc, si intorcindu-te spre rasarit, ziua si noaptea, sa strigi cu glas mare, si sa zici astfel: "Dumnezeule, miluieste-ma pe mine, rautatea cea veche". Iar aceasta sa o zici de 100 de ori. si iarasi alta rugaciune: "Dumnezeule, miluieste-ma pe mine, care sint inselaciunea cea intunecata"; la fel de 100 de ori sa o zici. si iarasi: "Dumnezeule, miluieste-ma pe mine, uriciunea pustiirii", sa o zici de 100 de ori, si astfel sa strigi catre Domnul neincetat; caci nu ai alcatuire trupeasca, ca sa te ostenesti sau sa slabesti. si dupa ce vei savirsi aceasta cu gind smerit, atunci vei fi primit in rinduiala ta cea dintii, si te vei numara cu ingerii lui Dumnezeu".

si de va fagadui demonul a face aceasta, sa-l primesti intru pocainta; dar stiu ca rautatea cea veche nu poate fi bunatate. Sa se scrie aceasta neamurilor celor mai de pe urma, ca adica sa nu se deznadajduiasca pacatosii care voiesc sa vina intru pocainta, pentru ca foarte cu inlesnire se vor incredinta oamenii dintr-aceasta pricina a nu se deznadajdui de a lor mintuire". Aceasta zicind ingerul catre Cuviosul Antonie, s-a suit la cer. A doua zi a venit diavolul si a inceput de departe a se tingui, ca si cum plingea in chip de om, si, venind la batrinul, s-a inclinat. Batrinul dintii nu l-a vazut, ci in mintea sa ii zicea: "Rau ai venit, mincinosule diavole, scorpie, incepatorule al rautatilor, rautate veche, sarpe prea viclean".

Apoi sfintul i-a zis: "M-am rugat Domnului Dumnezeului meu, precum ti-am fagaduit, si te primeste intru pocainta, de vei primi cele ce prin mine iti porunceste Stapinul si Atotputernicul". Diavolul a zis: "si care sint cele ce a poruncit Dumnezeu sa le fac?" Batrinul a raspuns: "ti-a poruncit Dumnezeu astfel: Sa stai la un loc trei ani nemiscat, privind spre rasarit si strigind ziua si noaptea: "Dumnezeule, miluieste-ma pe mine rautatea cea veche"; zicind aceasta de 100 de ori. si iarasi de 100 de ori sa zici: "Dumnezeule, miluieste-ma pe mine, uriciunea pustiirii"; si iarasi de acelasi numar de ori: "Dumnezeule, miluieste-ma pe mine, inselaciunea cea intunecata". si cind le vei face acestea, atunci te vei numara a fi cu ingerii lui Dumnezeu in aceeasi slujba, in care ai fost si mai inainte".

Iar Zerefer indata lepadind acel inselator chip al pocaintei, a ris tare si a zis batrinului: "O! calugare, eu de-as fi voit a ma numi insumi rautatea veche, uriciunea pustiirii si inselaciune intunecata, apoi din inceput as fi facut aceasta, ca sa ma fi tamaduit. Acum sa ma numesc rautate veche? Sa nu fie aceea; si cine zice aceasta? Pentru ca eu pina acum sint minunat intru ispravi si toti temindu-se, se supun mie; si oare as putea ca eu singur sa ma numesc uriciunea pustiirii sau inselaciune intunecata? Nicidecum, calugare, caci inca stapinesc pe cei pacatosi si ei ma iubesc; eu in inimile lor sint si ei umbla dupa voia mea; iar ca sa fiu rob netrebnic si prost prin pocainta nu voiesc, raule batrin, nu, nu, sa nu fie aceea: ca adica din cinstea cea mare sa ma duc intr-o necinste ca aceea".

Acestea zicind si strigind, diavolul s-a facut nevazut. Iar batrinul, sculindu-se la rugaciune, a multumit lui Dumnezeu, zicind: "Cu adevarat ai zis Doamne, ca rautatea veche nu poate fi bunatate noua; incepatorul rautatilor, facator de bunatati noi nu se preface. Acestea, fratilor, nu in desert le-am sirguit a le spune voua, ci ca sa stiti bunatatea Stapinului si milostivirea Sa; caci daca este gata ca si pe diavol sa-l primeasca prin pocainta, apoi cu cit mai ales pe om, pentru care si-a varsat singele. Esti pacatos? Pocaieste-te; iar de nu, apoi mai amar decit diavolii in veci te vei chinui in gheena; nu ca ai gresit, pentru ca toti gresim si nimeni nu este fara de pacat decit numai unul Dumnezeu, ci de vreme ce n-ai voit sa te pocaiesti si sa te rogi Judecatorului mai inainte de sfirsitul tau; caci precum va afla moartea pe fiecare din noi, astfel ne va si trimite acolo.

De vei muri fara pocainta, slujind diavolului in multe feluri de pacate, cu adevarat te vei osindi cu dinsul in focul cel vesnic, cel pregatit diavolului si slugilor lui; iar daca mai inainte de sfirsit, fugind de pacat, vei placea Domnului prin pocainta si prin marturisire, o! de cite bunatati te vei indulci dupa sfirsit; pentru ca vei afla pe Judecatorul milostiv, si te vei invrednici fericirii, cu ingerii cei luminati te vei salaslui, unde este frumusetea cea negraita a tuturor placutilor, veselia si bucuria cea pururea fiitoare; pe care fie noua tuturor, a le dobindi, intru Iisus Hristos, Domnul nostru, Caruia se cuvine slava, impreuna cu Tatal si cu Sfintul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
"
Reply With Quote
  #7  
Vechi 09.08.2008, 00:32:05
mihailt mihailt is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.262
Implicit

Pe scurt mai soro Ionela daca nu ai rabdare sa citesti tot ce e scris mai sus daca Satana s-ar pocai Dumnezeu l-ar ierta.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 12.08.2008, 10:23:17
nsd nsd is offline
Member
 
Data înregistrării: 16.07.2008
Mesaje: 64
Implicit

Aveti grija ca va apropiati de apocatastaza...
personal stiu ca ingerii au inteligenta, dar ei judeca intuitiv, asa cum gandesc oamenii, prin rationamente..
ori avand o inteligenta intuitiva ceea ce au ales este ireversibil.
deci nu se poate ca ei sa se converteasca....
oricum, daca se va continua discutia se va ajunge la intebarea Dumnezeu poate sa faca ceva mai mare ca el?
sau poate sa faca un bolovan pe care sa nu poata sa-l ridice?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
parintele iustin si parintele proclu cosmin95 Generalitati 48 01.03.2010 18:25:58
Parintele Parintele Iustin Parvu ClauCioc1969 Intrebari utilizatori 2 10.02.2010 15:10:10
Parintele Arsenie Papacioc despre parintele Justin: “ARE DREPTATE!” tot-Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 3 20.01.2009 05:57:26
parintele Trifon cristina83 Generalitati 5 27.09.2007 19:20:36
Parintele Ilie Cleopa catre Parintele Arsenie Boca Laurentiu Mari Duhovnici si predicile lor 0 04.02.2007 16:57:47