Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.12.2008, 01:36:59
podolski_2's Avatar
podolski_2 podolski_2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.10.2008
Locație: ”Oamenii te iarta daca faci crime. Dar nu te iarta daca esti fericit”
Religia: Ortodox
Implicit cum vad personal o facultate de teologie

Mult timp am fost dezgustat de procesul de formare al preotilor .
Stim cu totii ce fapte savarsesc preotii de azi (ma refer la cele elementare nu cele dogmatice). Vad clar aceiasi doza de lumesc si in noii studenti, in viitorii preoti.

Consider ca nu e vina lor ci a celor care ii conduc.

Scoala crestina reprezenta un ajutor al viitorului preot, insa este o conditie. Ceva cu totul nelumesc s-a trasformat in ceva cu totul lumesc. Din misiune , din chemare a devenit meserie.

Mi se parea mai potrivita o perioada de pregatire intr-o manastire in care ar fi invatat si ar fi fost protejati de lumea exterioara.
Pt ca toata vina "boacanelor" (omenesti si normale de altfel) ale preotiilor si viitorilor preoti tin de lumesc.
Se apara
de mediul dur si crud, necrestin prin aceiasi atitudine pana cand inconstient cad prada chiar aceluiasi pacat.
Caci preotia nu a fost si nu va fi o meserie, nu este o metoda de supravietuire , un job, ci o jertfa uriasa pe care tineri nu mai stiu sa o faca nu pt ca nu ar vrea ci pt ca nu i-a invatat nimeni sa o faca.
O jertfa (viata lor insasi) adusa lui Dumnezeu .

Mi-au povestit foarte multi oameni ca nu au putut ajunge preoti desi si-au dorit foarte mult pt ca nu au avut bani, ceea ce e adevarat in multe cazuri.
Un copil de la sate nu are absolut nici o sansa daca nu este cineva care sa-l sprijine financiar, ceea ce mi se pare absurd.

In locul cursurilor trebuiau misiuni de ingrijire in spitale, in locul examenelor (de altfel foarte tampite dupa mine [in examen nu ii poti testa moralitatea, bunatatea] ) trebuiau nopti de privegheri si toate acestea intr-o scoala de preoti, o manastire.

Sa nu se scoata pe banda rulanta sute de teologi ci doar cativa preoti pe an.Teologia o stiu si dracii si o stiu degeaba.

Sa nu se supere studenti la teologie pe mine.
Dar astfel printr-o implicare mai mare din partea conducerii fata de viitorii preoti aveam cu toti de castigat.
Excursii gratuite in Athos, Ierusalim, privegheri, programul de manastire, programe de ajutorare a sinistratilor, a bolnaviilor din spitale nu ar fi putut decat sa imbunatateasca preotii si sa le ofere o experienta absolut necesara in Jertfa ce urmeaza sa o faca.

Foarte multi studenti sunt nemultumiti pt ca nu ii invata sa cante.
Si pe buna dreptate. Un preot aduce jertfa si prin cantare si asta ar trebuii sa invete in scoli(facultati) nu prin meditatii.

Si uite asa primi raspuns la intrebari. De ce nu se duc preotii la sate, ci prefera orasele? Pt ca ei nu vad si nu au fost invatati sa priveasca preotia ca pe o jertfa ci ca pe job pe care il obti doar cu ajutorul unui master in teologie.
Ei nu au vina ,in cazul asta, ca sistemul de formare al preotilor e atat de LUMESC .
  • Daca de frica nu folosesti harul preotiei si predai armele cu care trebuie sa lupti, atunci treci in randul mirenilor si lasa locul aceluia care poate lupta si apara turma lui Hristos. (cuvant impotriva preotilor care nu savarsesc Moliftele Sf. Vasile cel Mare)
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
admitere facultate Joulie Stiri, actualitati, anunturi 0 30.08.2012 11:34:18
Dumnezeu personal tara tara vrem ostas Generalitati 18 06.08.2011 15:04:35
Facultate Teologie. alexdu Generalitati 18 12.02.2010 16:30:33
Facultate Teologie fr alexdu Generalitati 2 02.02.2010 16:30:06
Preotul - ce invata el la facultate? sophia Preotul 40 15.11.2009 19:36:50