![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
1. Despre mutarea Arhiereului.
Am observat ca exista doua tendinte: Cea ruseasca, in care un episcop este mutat foarte usor dintr-o episcopie in alta si cea greceasca, in care episcopul odata hirotonit pentru o episcopie, ramane definitiv acolo. In ce conditii se poate face mutarea episcopului? Este canonic sau corect ca el sa fie mutat? 2. Cat de corecta este practica de hirotonie a episcopilor vicari? Mai exista si in alte biserici practica de a se hirotoni episcopi vicari, fara a avea de facto un ,,scaun"? Daca da, ce statut au ei? Au aceleasi atributii cu episcopii vicari din BORo ? 3. Exista vreo diferenta intre functiile de episcop vicar si arhiereu vicar ? |
|
|||
|
|||
![]()
Sa ma ierti daca dau un raspuns partial, sa ma corecteze cei mai avizati.
1) Din cate stiu in primele timpuri se considera ca episcopul e "casatorit" cu biasrica sa, deci nu se muta. Dar nu stiu daca exista canon care sa zica asta, mi se pare ca nu este. 2) Practica episcopilor vicari este de fapt o smecherie pt a nu incalca LITERA canonului care spune ca un episcop nu poate fi hirotonit fara loc, episcopie. Episcopii vicari nu au de fapt episcopie, ci sunt auxiliari, adica ajuta un episcop cu episcopie la treburile lui, functie care revenea presbiterilor inainte. Dar ca sa nu se incalce regula, li se da un titlu fictiv, al unei episcopii care a disparut deoarece este acum pe teritoriu musulman, de ex. Exista si la alte biserici, de ex. la Constantinopol, la greci si la rusi, la ceilalti nu stiu exact, dar cred ca si la ei. 3) Nu stiu... cred ca nu. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez | Savonarola | Sfinti Parinti (Patrologie) | 15 | 20.07.2013 13:28:48 |
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei | tigerAvalo9 | Generalitati | 34 | 02.12.2010 15:37:16 |
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor | gheorghecoser23 | Preotul | 5 | 25.06.2008 17:01:23 |
|