Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 18.09.2009, 19:05:50
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 22.09.2006
Mesaje: 4.837
Implicit Anul Nou la Evrei

Sambata, 19 septembrie, si duminica, 20 septembrie, evreii vor sarbatori Anul Nou (Ros Hasana). Am inteles ca in aceasta perioada se saluta cu "Shana Tova", adica "Sa ai un an bun". Le urez si eu Shana Tova.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 19.09.2009, 17:11:53
mirelat
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Da, este Anul Nou la evrei : Rosh Hashanah 5747
- asta-i anul pe care-l sarbatoresc, semnificand aniversarea momentului cand Dumnezeu a creat Omul, pe Adam.

Drept sa spun n-am auzit nici un salut special cu ocazia asta.

Eu le-am zis colegilor mei doar traditionalul "Happy New Year"!

Peste o saptamana (pe 28 sept) este cea mai importanta sarbatoare evreiasca: Yom Kippur
Reply With Quote
  #3  
Vechi 19.09.2009, 17:23:01
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.069
Implicit

In timpul acestei sarbatori, evreii trebuie sa reflecteze asupra experientelor din anul precedent si sa-si evalueze in mod scrupulos actiunile - bune si rele. Rosh Hashanah este un moment in care trebuie sa-ti reevaluezi viata, atat din punct de vedere etic cat si religios, sa te rogi lui Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut si sa te obligi sa te schimbi in bine in anul nou care abia incepe.
Rosh Hashanah trebuie sa fie sarbatorita intr-un spirit de optimism. Se mananca lucruri dulci care sa simbolizeze dorintele noastre pentru un an nou bun si dulce.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 19.09.2009, 19:10:44
luxlux luxlux is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 19.09.2009
Mesaje: 2
Smile

cea mai mare sarbatoare e shabatul ''adica simbata care o tzin ei'' iar de importantza mare e PESAH care reprezinta scoaterea poporului evreu din robia egiptului . Si apropo se zice shana tova si hag sameah ,adica ''un an bun'' si ''sarbatoare fericita''. Sa auzim numai de bine
Reply With Quote
  #5  
Vechi 19.09.2009, 19:51:41
Evreulcelales's Avatar
Evreulcelales Evreulcelales is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.07.2009
Locație: Israel-Ierusalim
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 495
Implicit In numele evreilor de pe forumul

se pare fiind singurul,vreau sa va multumesc pentru urari.
Deoarece am observat multa bunavointa dar si lipsa de informatii despre evrei, calendarul lor si anul lor,va pun aci un articol care l-a scris un prieten al meu care este profesor la universitatea canadiana.


DE S. CERBU
B.A. STUDI JUDAICE
CONCORDIA UNIVERSITY
MONTREAL, CANADA


CALENDARUL DE PE PERETE ARATA CA SANTEM IN 2009.
CALENDARUL EVREIESC POVESTESTE CA SANTEM IN ANUL 5770.
CUM ESTE POSIBIL. DOAR EXISTA UN SINGUR TIMP PENTRU TOATA UMANITATEA. NU POATE FI DIFERITE TIMPURI.
ca sa gasim raspuns trebuie sa intrebam ce reprezinta 2009 sau 5770. raspunsul este ca calendarul evreiesc masoara timpul de la creerea lui adam, iar calendarul folosit acum in toata lumea masoara timpul de la nasterea lui Iisus. calendarul a devenit popular pentru ca a fost adoptat de imperia romana.
deci calendarul crestin incepe cu nasterea unei religi, iar calendarul evreiesc are o perspectiva mai universala, incepand cand umanitatea a inceput. interesant de notat ca calendarul evreiesc nu a inceput cand evrei au devenit o natiune , nici cu nasterea lui mose, sau abraham, primul evreu si primul monoteist. mult mai inportant decat aceste evenimente, era momentul in care dumnezeu a creat omul. calendarul evreiesc este cea mai puternica declaratie de respect pentru toata umanitatea.


calendarul nu incepe de la prima ZI de creatie. incepe de la ZIUA a sasea de creatie.
filozofi evrei explica ca ZIUA in povestea creatiei nu poate sa se refere la ziua noastra de 24 de ore. pentru ca o asemenea zi e legata de relatia intre pamant si soare. dar biblia spune ca soarele nu a fost creat ca in ZIUA a patra. asta inseamna ca ZILE biblice nu erau ZILE cum noi le definim acuma. aceste ZILE erau perioade de timp in care universul sa developat. din punct de vedere divin erau ca ZILE, dar de fapt o ZI biblica putea sa fie lunga de miliarde de ani.
o poveste evreiasca ne spune de un om tare sarac care se roaga la dumnezeu: " o doamne, pentru tine o mie de ani este ca un minut. tu esti dumnezeul eternitati.pentru tine sa dai un milion de dollar este ca si cand ai dat un cent. deci, te rog dumnezeule, cum asta nu reprezinta prea mult pentru tine...fa sa fiu bogat. si dumnezeu raspunde: "NU ESTE NICIO PROBLEMA. NUMAI ASREAPTA UN MINUT".


evei nu sant contra doctrinei de evolutie. darwin nu a gresit in legatura cu sequenta in care toate sau developat .numai ca judaismul crede ca mutatile nu sau intamplat la intamplare. erau maimute inainta omului. de alfel in MIDRASHIM scrie ca inainte de adam a fost creat, erau semi-umani cu cozi ca maimutele. dar asta era inainte ca dumnezeu a suflat spiritul divin transformand adam in primul om, separat ca spetie de maimute. deci judaismul nu se opune faptului ca maimutele au existat pe pamant inainte de aparitia omului. dar calendarul evreiesc incepe sa numere ani cu aparitia primului om.
aveti dreptul sa fiti in indoiala de cele de mai sus. dar va rog sa va aduceti aminte de explicatia care am dato mai inainte intrun alt articol despre"lumina separata de intuneric".
nu uitati ca si astazi tot numim "TEORIA"lui darwin, o teorie.


un an in calendarul universal , are 365 de zile .asta reprezinta timpul in care pamantul termina o orbita intreaga de jur inprejurul soarelui. asa un calendar se numeste un calendar SOLAR.
calendarul evreiesc numara lunile dupa miscarile lunei. deci este un calendar LUNAR. incepand de la LUNA PLINA pana cand inca odata apare luna plina trec 29 zile si jumatate. cand o luna plina apare se sarbatoreste ROSH HODES, adica inceputul nou, ROSH fiind cap, inceput, iar HODES vine de la HADAS, adica nou.
UN AN LUNAR ARE NUMAI 354 DE ZILE IN LOC DE 365 IN CALENDARUL SOLAR.
asta inseamna ca anul evreiesc este mai scurt. sarbatorile sar muta pe calendar din an in an, si o sarbatoare care ar trebui sa cada in toamna ar cadea in iarna. asa se intampla la religia islamica care are un calendar lunar pur, fara ajustari.
dar judaismul urmareste un calendar lunar/solar. adica ajuta o luna in plus de sapte ori intrun ciclu de 19 ani. ca informatie precisa, intro perioada de 19 ani se ajuta o luna in anul al 3, 6, 8, 11, 14, 17, si 19. asta mentine diferenta intre calendarul judaic si solar la minimum. in felul asta pastele ramane, asa cum cere biblia, o sarbatoare de primavara. in plus, cea ce se intampla in natura este foarte relevant la diferite sarbatori evreiesti. deci o sarbatoare de primavara nu poate fi toamna.
o sa va intrebati: dar dece isi bat capul cu compesarea, etc. cand ar fi cu mult mai practic sa adopte calendarul solar.
primul raspun este ca dumnezeu a zis sa se numere asa ani. de alfel calendarul lunar/solar este derivat din biblie.
ca si poporul lui israel care contine 12 triburi, asa si calendarul lunar contine 12 luni cu nume care vin din perioada cand evrei erau exilati in babilonia. va dau si paralela in calendarul solar:


TISREI SEPTEMBRIE/ OCTOMBRIE
HESVAN OCTOMBRIE/NOVEMBRIE
KISLEV NOV./DEC.
TEVET DEC./IAN.
SVAT IAN./FEB.
ADAR FEB./MAR.
ADAR SENI FEB./MAR
NISSAN MAR/APR
IYAR APR/MAI
SIVAN MAI/IUNIE
TAMUZ IUNIE/IULIE
AV IULIE/AUG.
ELUL AUG/SEPT


aproape in fiecare luna exista o sarbatoare, unele bucuroase, altele triste. uite o lista:
TISREI - ANUL NOU (ROS HA SANA), YOM KIPUR SI SUKOT.
HESVAN - SURPRIZA, DAR IN HESVAN NU ESTE NICIO SARBATOARE.
KISLEV - HANUKA
TEVET - SE POSTESTE PE DATA DE 10 A ACESTEI LUNI.
SVAT - TU B'SVAT
ADAR - POSTUL DIN INAINTE DE PURIM. PURIM.
NISSAN - PASTELE. SI, YOM HA-SOA, ZIUA DE AMINTIRE A HOLOCOSTULUI.
IYAR - YOM HA-ATZMAUT, ZIUA DE INDEPENDENTA A ISRAELULUI, SI ZIUA JERUSALIMULUI.
SIVAN - SAVUOT
TAMUZ - POSTUL DE PE ZIUA DE 17 TAMUZ
AV - TISA B'AV
ELUL - TOATA LUNA SE SPUN RUGACIUNI SPECIALE IN AJUN DE ANUL NOU.
N. B. o sa va explic in alt articol despre diferitele sarbatori evreiesti.


viata, zicea un filozof, este cea ce ni se intampla cand facem planuri sa traim. viata fuge foarte repede, asa de repede ca nu avem timp sa ne oprim ca sa gandim. noi traim, dar uitam de ce. si inainte de intelem ce sa intamplat, viata sa terminat. si poate de acea dumnezeu nea dat SABATUL. cuvantul sabat vine de la cuvantul LISBOT care inseamna sa faci greva, sa te opresti. deci formula judaismului este : 6 zile ai grije de necesitatile corpului, si o zi ai grija de necesitatile sufletului. sau cum un alt filozos a scris: PENTRU 6 ZILE TRAIM LA NIVELUL DE "CUM", IAR A SAPTEA ZI TRAIM LA NIVALUL DE "DE CE '.
sabatul este asa de inportant in judaism, ca celelante zile nu au nume. se numara prima zi(yom rison), a doua zi, etc pana la a saptea zi care este singura zi cu un nume ...sabat. asta da un anumit dinamism saptamani, indreptanduse direct zilnic spre sabat. e ca si cand noi nu ne odihnim ca sa muncim, mai degraba noi muncim ca sa ne odihnim. sabat este un ordin divin. sabatul este ordonat in cele 10 legi primite de mose pe sinai. si ca sa fie clar de inportanta zilei, dumnezeu explica ca aceasta zi este SABAT PENTRU DUMNEZEU.
DACA CELE 6 ZILE DE CREATIE SA CREAT, DECE A SAPTEA ZI A FOST SOCOTITA, DACA NU SA FACUT NIMIC? ODIHNA NU ESTE CREATIE. RASPUNSUL E CA A SAPTEA ZI FACE PARTE INTEGRALA DIN CREATIE. E LA FEL DE INPORTANTA CA CELELANTE ZILE. DACA PENTRU 6 ZILE DUMNEZEU A CREAT, IN ZIUA A SAPTEA NOI SANTEM CHEMATI SA CONTRIBUIM LA CREERE. DAR CUM?.
deci uite o explicatie data de un alt filozof: ODIHNA DE SABAT E DIFERITA DE ODIHNA ORDINARA. PE SABAT OMUL SE OPRESTE SA FIE UN ANIMAL CARE SINGURA SA OCUPATIE ESTE LUPTA DE A SUPRAVETUI, CA SASI SUSTINA VIATA BIOLOGICA. SABAT ESTE ZIUA CAND OMUL ESTE IAR UN OM, CU NU ALTA OBLIGATIE CA SA FIE OM.
dar ce se face sabat? traditia judaica recomanda sa fie 3 mese in familie (vineri seara, pranzul sambata si a treia masa spre seara sambata care se numeste "seudat slisit", adica a treia masa.) inbracaminte sarbatoresti. se merge la sinagoga sambata dimineata, se studiaza torah, veselie,se canta cantece scrise pentru sabat. SI NU E VOIE SA SE DISCUTE DE LOC DESPRE ACTIVITATILE NOASTRE IN CURSUL SAPTAMANI.
TOATE SARBATORILE INCLUSIV SABAT INCEP CU CADEREA NOPTI O ZI INAINTE. DECI SABAT INCEPE VINERI SEARA PANA SAMBATA SEARA, UN TOTAL DE 25 DE ORE.
__________________
Cine nu vrea sa imbatraneasca niciodata ,sa aiba grija sa moara tanar...
Reply With Quote
  #6  
Vechi 19.09.2009, 20:33:36
mirelat
Guest
 
Mesaje: n/a
Lightbulb erata

Da, Moshe, ai dreptate... AD 2009 este pentru evrei Anul Noul 5770 scuze, se pare ca situl de pe care am luat eu informatia nu era updatat. apropo, am observat ca multi evrei din ziua de azi (probabil cei ne-religiosi) sarbatoresc Rosh Hashanah dar habar nu au in ce an sunt, adica in ce an evereiesc.

Oricum, La Multi Ani si toate cele bune!
Reply With Quote
  #7  
Vechi 19.09.2009, 21:38:33
Iulia11's Avatar
Iulia11 Iulia11 is offline
Member
 
Data înregistrării: 09.06.2009
Locație: Strasbourg
Religia: Ortodox
Mesaje: 76
Implicit

La multi ani tuturor evreilor care citesc forumul asta si nu numai!

Stiu ca si la noi in perioada medievala parca se foloseau "anii de la facerea lumii"....care cred ca sunt aceeasi cu cei din calendarul evreiesc :)
Reply With Quote
  #8  
Vechi 20.09.2009, 01:11:28
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 615
Implicit

Doamne ajuta-i pe evrei sa gaseasca drumul spre pace!

Shana tova si hag sameah!

Doamne-ajuta!
__________________
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
Reply With Quote
  #9  
Vechi 20.09.2009, 13:02:50
Evreulcelales's Avatar
Evreulcelales Evreulcelales is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.07.2009
Locație: Israel-Ierusalim
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 495
Implicit Asa se intelege cum Judaismul

se "impaca" cu "teoria evolutii" ca inceputul anilor se face de la facerea omului.
Apropo, Judaismul nu a pretins niciodata ca pamantul este plat si Ierusalimul este "buricul" lumii. Galileo Galileii nu ar fi avut la noi necazuri ca Judaismul nu se impotriveste la descoperiri si inovatii noi.El vrea numai ca poruncile Judaismului sa fiu implinite absolut.
Nu se poate spune ca este multa inteligenta in asta.Sunt sigur ca atunci cand Crestinismul va avea varsta Judaismului azi fi la fel de logic si se poate mai mult.
Nu de mult in alt forum mi s-a scris de catre un crestin ca religia Crestina cere: "crede si nu ancheta".Mie mi se pare asta cam straniu.Este adevarat?QUOTE=Iulia11;167303]La multi ani tuturor evreilor care citesc forumul asta si nu numai!

Stiu ca si la noi in perioada medievala parca se foloseau "anii de la facerea lumii"....care cred ca sunt aceeasi cu cei din calendarul evreiesc :)[/quote]
__________________
Cine nu vrea sa imbatraneasca niciodata ,sa aiba grija sa moara tanar...
Reply With Quote
  #10  
Vechi 25.10.2009, 21:52:37
mirelat
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Evreulcelales Vezi mesajul
Nu de mult in alt forum mi s-a scris de catre un crestin ca religia Crestina cere: "crede si nu ancheta". Mie mi se pare asta cam straniu. Este adevarat?
nu este adevarat. "crede si nu cerceta" nu este in preceptele bisericii crestine.

mai multe poti citi aici: http://www.laurentiudumitru.ro/crede-si-nu-cerceta.php

si ceva aici: http://blog.sirg.ro/2008/09/10/despr...si-nu-cerceta/
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre Evrei Darkanian Generalitati 46 30.09.2012 01:43:47
Calculul zilei la evrei culianul Sfintele Pasti - Invierea Domnului 9 17.04.2012 21:49:52
Ritualul inmormântării la evrei cristiboss56 Slujba inmormantarii 5 30.06.2010 17:04:15
Inmormantarea la evrei. Evreulcelales Iudaismul 9 17.12.2009 19:44:18
intrebari despre evrei dianadi Generalitati 9 01.02.2009 23:10:20