![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
poate sa-mi explice cineva diferenta intre cantec si cantare? si de ce in cultul ortodox se foloseste termenul de cantari bisericesti si nu cantece bisericesti?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa am sa incerc. Cantec.. este o melodie oarecare, interpretata de un om, ce are diverse scopuri; sa gadile placut urechea, sa iti induca anumite sentimente; in general se refera la ceea ce este lumesc, laic, nesfant. Cantare... inseamna cantare de lauda, adusa lui Dumnezeu; in Biserica nu se canta, nu este un spectacol, ca la un concert ci este lauda adusa lui Dumnezeu, facuta asa cum putem noi oamenii sa facem, prin vocea noastra. Aceasta cantare nu se face oricum, si nu sunt niste 'melodii' cum sunt in genurile lumesti, interpretate de un artist; exista foarte multa randuiala, ce s-a format in 2000 de ani de existenta a Bisericii, si cantarea este rugaciune, multumire, lauda catre Dumnezeu folosind vocea. Important ar fi ca ortodoxia care marturiseste adevarata credinta in Hristos si nu se adapteaza deloc la modern si la lume, spre deosebire de alte culte crestine, NU se folosesc deloc instrumentele si cantecele moderne [ si ma bucur ca este asa, si sper sa ramana asa pana la sfarsitul lumii ] Deci cam de aceea cred eu ca nu este folosit termenul cantec; ar fi impropriu si gresit sa numim 'ridicarea glasului catre Dumnezeu' un cantec. |
|
|||
|
|||
![]()
Cu siguranta nici eu nu stiu a da o explicatie. Insa mesajul anterior ma duce cu gandul la o nota de subsol din biblia tradusa de Anania la rugaciunea domneasca. Acolo se face diferenta dintre greseli si gresale, si anume ca greseli e folosit pentru situatiiile obisnuite, iar gresale pentru datoriile fata de Dumnezeu, ca si pentru pacatul ca nu faci binele.
|
|
||||
|
||||
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Cantarile laice NU se potrivesc in Biserica ortodoxa, sunt prea lumesti si nu au absolut nimic sfant in ele! Eu si majoritatea crestinilor prefera cantarile bizantine (corurile teologice, numai barbati) si cantarile psaltice care sunt cu adevarat cantari sfinte!
Si Biserica ortodoxa din pacate a luat ceva nou, corul laic, in acest fel indeparteaza credinciosii de la Biserica! De exemplu la mine in oras, nu este decat o singura Biserica care NU are cor laic, si foarte multi credinciosi care apartin de alta Biserica, merge la Biserica fara cor (laic)! Daca nu au loc sa intre in Biserica si se face Slujba afara! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cantare auzita la maslu | Bianca14 | Muzica Bisericeasca | 2 | 03.07.2012 11:01:27 |
O CANTARE DIN VECERNIE | GEORGIANA22 | Despre Vecernie | 15 | 10.02.2011 20:39:15 |
O cantare ortodoxa - o blasfemie de fapt! | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 99 | 10.02.2011 13:23:22 |
cantec | ValentinaN | Generalitati | 5 | 14.01.2009 18:24:47 |
o cantare | anamaria90 | Muzica Bisericeasca | 3 | 09.10.2008 22:41:16 |
|