Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 06.02.2010, 14:36:32
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.12.2009
Mesaje: 1.074
Implicit Ce inseamna sa fii crestin?

Vin si eu cu aceasta intrebare. Nu stiu daca s-a mai abordat subiectul pana acum. Ce inseamna sa fii crestin? Eu consider ca sunt crestini si in afara bisericii ortodoxe. Sunt nenumarate biserici crestine, fiecare spune ca este adevarata biserica a lui Hristos. Adevaratul rod al unei credinte este omul, din punctul meu de vedere. Voi cum credeti ca este adevaratul crestin?
Reply With Quote
  #2  
Vechi 06.02.2010, 14:51:01
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.907
Lightbulb crestin

Iata un raspuns cules din topicul ce contine cuvinte din Pateric:

"... mergi, nu te slabi pe tine si nu grai de rau pe cineva si nu te lenevi de rugaciunea ta !"
Reply With Quote
  #3  
Vechi 06.02.2010, 15:18:15
Silencer Silencer is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.08.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 105
Send a message via Skype™ to Silencer
Implicit

ce se are in vedere prin "nu te slabi pe tine " ??
Reply With Quote
  #4  
Vechi 06.02.2010, 15:30:06
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.361
Arrow CRESTINUL este ICOANA LUI HRISTOS!

A fi crestin inseamna a fi purtator de Hristos! adica sa fii HRISTOFOR! Si noi ortodocsii pe drept cuvant ca suntem puratatorii lui Hristos prin Sf.Euharistie, prin Sf.Botez si prin Sf.Taine in general!
Deci un crestin (christianus in lat, sau hristofor in greaca) fiind purtatorul lui Hristos implicit Il are de model de vietuire pe Hristos! El a spus: Inavatati-va de la Mine ca sunt Bland si Smerit cu Inima! sau Sau ne spune Eu sunt Calea, Adevarul si Viata!Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. Deci ne spune clar Domul Hristos ca nu ne putem mantui, nu putem intra in Imparatia Sa, de Il avem pe El. Si cum Il avem? Il putem dobandi prin Sf.Rugaciune, facuta simplu si cu inima deschisa, ca si catre cel ma Bun prieten si cu adevarat ca este! Il dobandim spin curatirea inimii de patimi: de rautate, manie, viclenie, ura, invidie, clevetala, mandrie! In inima murdara Hristos nu va intra, si de va intra, indata va iesi! Caci daca o curatim de pacate, inima noastra se face locas Presfintei Treimi! Si atunci ce putem fi? TEOFORI! Adica Purtatori de Dumnezeu! Si fiind Teofori, oare ce putem face? Sf.Treime atunci lucreaza in noi virtutile cele mai frumoase: Smerenia, Bunatatea, Blandetea, Curatia, IUBIREA fata de toata creatia lui Dumnzeu: om, animale, natura! Fiind Teofor, Hristosfor, CRESTIN, nu ai cum sa fii cu ura fata de un copil: ex. Avortul. Un CRESTIN ACEVARAT isi iubeste prorpiul copil si nu il da la gunoi! De aici si expresia Marilor Parinti a a juns omul mai rau ca animalul! Un crestin nu se poarta cu ura si rautate si IARTA MEREU pana la MOARTE, ca si Insusi Domnul Hristos pe Cruce sau Sf.Stefan omorat cu pietre!
Un crestin are inchipuit pe fata lui, chipul Insusi ai lui Hristos!
__________________
Reply With Quote
  #5  
Vechi 06.02.2010, 17:11:20
almaris
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Un crestin adevarat este un om care a inteles responsabilitatea pe care o are in fata semenilor lui, aceea de a reprezenta cat mai cuprinzator valorile crestine in viata lui. Un crestin autentic nu le spune altora ce au de facut ci este atent cu propria comportare astfel incat sa nu poticneasca pe nimeni cu ce ar spune sau cu ce ar face. Asta asa pe scurt.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 06.02.2010, 17:36:48
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.907
Lightbulb "nu te slabi pe tine"

Citat:
În prealabil postat de Silencer Vezi mesajul
ce se are in vedere prin "nu te slabi pe tine " ??
... sa-ti pastrezi puterea, sa nu te poticnesti in credinta cand dai de greu si vine valul furios al necazurilor peste tine ...
Reply With Quote
  #7  
Vechi 06.02.2010, 18:07:54
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.01.2010
Mesaje: 2.306
Implicit

Sa fii crestin inseamna sa marturisesti cu gura si cu fapta pe Hristos.
Cei de alte religii o pot face doar cu fapta ,dar nu si cu gura.Caci nu il stiu sau nu Il inteleg pe Hristos.Iar la sfarsit vor fi judecati chiar de El,cum altfel,decat prin inima lor.
Apoi sunt sectanti,cei care sunt pe jumate tot crestini.Caci au credinta buna,in Hristos,au faptele bune care le fac,dar nu au ajutorul Duhului si lucrarea Sa.Acestia nu pot rodi sfinti,caci nu pot fi desavarsiti.Dar totusi credinta si faptele lor le pot asigura mantuirea in Hristos.
In cele din urma sunt ortodoxi,care au si credinta completa,caci au si pe Duhul de partea lor,si sfintii in ajutor,si pe Hristos in ei.Dar ei trebuie sa rodeasca faptele cele bune.Oricat ar fi numarul sfintilor care ne inconjoara si cantitatea de rugaciuni care o facem,daca acestea nu rodesc in virtuti in viata noastra,inseamna ca nu iubim pe Domnul. Cel ce a primit 5 talanti va trebui sa intoarca 10.
Si chiar cei ce au primit mai putin,vor trebui sa rodeasca,si,se vor chema ,crestini la Judecata.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 06.02.2010, 19:07:59
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.722
Implicit

Sa fii crestin inseamna si o evolutie a ta,sa simti in interiorul tau ca te-ai schimbat si te schimbi pe zi ce trece in ceva mai bun....
Fiecare din nou se schimba mai mult sau mai putin,iar la sfarsitul vietii ramane cu ce a acumulat....

Bineinteles,fiind in interiorul Bisericii ortodoxe...
Reply With Quote
  #9  
Vechi 06.02.2010, 19:33:18
HorvathLiviu HorvathLiviu is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 06.02.2010
Mesaje: 2
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Sa fii crestin inseamna si o evolutie a ta,sa simti in interiorul tau ca te-ai schimbat si te schimbi pe zi ce trece in ceva mai bun....
Fiecare din nou se schimba mai mult sau mai putin,iar la sfarsitul vietii ramane cu ce a acumulat....

Bineinteles,fiind in interiorul Bisericii ortodoxe...
Daniel draga in definitia ta nu e niciunde Hristos sau Dumnezeu(Sf.Treime),definitia ta o poate spune orice ateu care e un om moral,sau un evolutionist(m-a izbit cuvantul "evolutie) care nu crede ca Dumnezeu l-a creat. "In ceva mai bun" nu are nici un sens daca nu definim bine ce e binele. sa ti dau un exemplu:Pentru un om al scolii, Sf Ap.Pavel a facut o prostie cand a lasat toata invatatura acumulata de la Gamaliel,pentru a fi un obscur facator de corturi,un sectar pe vremea aceea. Nu insa si in ochii lui Hristos.Pentru El Pavel e un vas ales.
Prima data numele de "crestini" il gasim in Scripturi,in cartea Faptele Apostolilor, la uceinicii lui Hristos din Antiohia. Pe scurt spus,a fi crestin inseamna a fi urmas ,martor a lui Hristos. Martor,nu in sensul iehovist de azi,ci martor al Invierii Lui, si martor pana la moarte. Radacina cuvantului martir vine de la cuvantul martor. A fi crestin inseamna sa te fi intalnit cu Hristos, si viata ta e o continua urmare a Lui.

"Fiecare din nou se schimba mai mult sau mai putin,iar la sfarsitul vietii ramane cu ce a acumulat...".

Tu definesti viata de crestin doar pana la sfarsitul vietii.Pai daca nu ar fi viata viitoare, toata Evanghelia si spusele Sfintiilor Printi e doar vorba goala.
Pistis e ancorata in Elpis,adica credinta noastra e trasa ,incurajata de nadejdea noastra in ce ne asteapta dincolo. Daca numai pentru viata asta ne gandim, suntem cei mai de plans oameni,spune Sf.Ap.Pavel. Majoritatea sfintiilor au murit ca martiri, si toti cei ce vor sa fie cucernici in Hristos vor fi prigoniti, ne spune tot SF.AP. Pavel. Deci daca nu suntem bine ancorati in Dumnezeu crestinismul e doar o religie ca orice alta.
Dumnitru Staniloaie spune ca noi, crestini, trebuie sa fim fiinte liturgice.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 06.02.2010, 19:48:24
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.361
Implicit

Citat:
În prealabil postat de HorvathLiviu Vezi mesajul
Prima data numele de "crestini" il gasim in Scripturi,in cartea Faptele Apostolilor, la uceinicii lui Hristos din Antiohia. Pe scurt spus,a fi crestin inseamna a fi martor a lui Hristos. Martor, nu in sensul iehovist de azi, ci martor al Invierii Lui, si martor pana la moarte. Radacina cuvantului martir vine de la cuvantul martor. A fi crestin inseamna sa te fi intalnit cu Hristos, si viata ta e o continua urmare a Lui.
...asa este frate... Dar noi azi suntem MARTORII INVIERII LUI HRISTOS nu ca martori oculari, ci prin Sf.Taine si Sf.Scripturi. NOI suntem MOSTENITORII PREDANIILOR APOSTOLESTI si PRIN IERARHIE, lasata noua prin SUCCESIUNEA APOSTOLICA! Duhul Sfant prin Sf.Taine ne face pe noi MARTORII/MARTURISTORII lui Hristos. Marturisitotii sunt MARTIRII BISERICII primare, care si-au dat VIATA pt Hristos. Jerfindu-si propria lor viata, au castigat VIATA, adica pe Hristos!
__________________
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce inseamna? VladCat Spiritualitatea ortodoxa 42 17.12.2011 00:11:19
Ce inseamna? florin.oltean75 Generalitati 8 24.07.2011 10:59:13
Ce inseamna a fi crestin? costel Generalitati 24 09.02.2011 11:59:41
Stiinta nu inseamna tehnologie asa cum religia nu inseamna credinta I.Calin Generalitati 2 17.01.2011 20:21:42