Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2010, 11:16:01
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit Lingua latina

De curand mi-am adus aminte de orele de limba latina din timpul liceului. Recunosc, nu prea mi-au placut la vremea respectiva, mai ales ca nu e o limba usoara, chiar si pentru noi, vorbitorii de limba romana.

Dar chiar si asa e o placere sa citesc in latina sau sa aud cum e vorbita. E socant de asemanatoare cu limba romana si daca citim altceva decat texte antice. Limba latina este limba oficiala a Vaticanului. Tot un organism catolic este si cel care se ocupa in continuare de mentinerea limbii, asa cum Academia Romana se ocupa de limba romana: Opus Fundatum Latinitas, infiintata in 1976 de catre Papa Paul al IV-lea. Pe langa periodice in limba latina, aceasta organizatie publica si liste de neologisme (Lexicon recentis Latinitatis). Stiati ca termenul latin pentru "computer" este instrumentum computatórium? Sau ca la "hangar" se spune receptáculum aërinávium?

Exista si o varianta in limba latina a Wikipedia (Vicipaedia), care contine aproape 40 de mii de articole. Pana la urma este adevarata zicala: [i]Quod non est in interrete non est in mundo[/url] - sesizati va rog frumusetea cuvantului interrete (internet). Tot de pe Vicipaedia am aflat ca presedintele Romaniei este domnul Traianus Băsescu, iar prim-ministru este Aemilius Boc - aici cred ca editorii au cam sarit calul :)

Pe Youtube situatia e insa trista. Majoritatea limbii latine este vorbita de vorbitori nativi de engleza, care cred ca pur si simplu nu sunt in stare sa-si insuseasca un accent corect sau nu cunosc reguli elementare de pronuntie. Am gasit Crezul (da, e cu filioque) si alte rugaciuni catolice, care, din fericire, au o pronuntie perfecta. Si un copil de patru ani care citeste o rugaciune in latina.

Daca mai gasesc ceva interesant despre limba mama a limbii romane, o sa postez aici si va rog si pe voi sa faceti la fel.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.

Last edited by horatiu.miron; 31.05.2010 at 11:21:12.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
rugaciuni in latina floaredecolt Biserica Romano-Catolica 6 16.07.2008 13:41:54