
Horia Bernea
Locatie: Bucuresti
Varsta: 62 ani
Data nasterii: 14 Septembrie 1938
Data decesului: 04 Decembrie 2000
Horia Bernea a trecut la cele vesnice pe 4 decembrie 2000, la Paris, dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale pe cord deschis. Trupull sau a fost adus in tara si inmormantat la Biserica Mavrogheni, in apropiere de Muzeul Taranului Roman.
Horia Bernea s-a nascut pe 14 septembrie 1938, in Bucuresti, fiind fiul sociologului si etnologului Ernest Bernea (1905-1990). Intre anii 1957 si 1959 Horia Bernea a urmat cursurile Facultatii de Matematica si Fizica a Universitatii Bucuresti, intre anii 1959 si 1965 – Scoala Tehnica de Arhitectura si intre anii 1962-1965 Institutul Pedagogic. A debutat public ca pictor in anul 1965.
Din anul 1990 a detinut pana la moartea sa, functia de director general al Muzeului Taranului Roman.
"Horia Bernea a facut din muzeu un spatiu al Bisericii si a facut acest lucru fara ostentatie, iar muzeografia lui este, structural, una teologica, o slavire a lui Dumnezeu. El este singurul, de altfel, care a vorbit despre muzeografie palpaitoare, marturisitoare, el a gasit si a pus in practica acest concept unic. Era un om frumos in multe ale sale. In echipa neamului, rolul sau ar fi acela de aripa", afirma Costion Nicolescu.
Horia Bernea a pasit apasat pe calea credintei dupa intalnirea sa cu poetul Daniel Turcea. Dupa aceasta intalnire, a inteles ca, daca tot picteaza, atunci pictura lui trebuie sa fie o marturisire. Chiar daca nu a pictat icoane in sensul traditional, prezenta simtirii religioase apare in majoritatea lucrarilor sale.
Despre religiozitatea artistului Horia Bernea, parintele Constantin Coman marturisea: "Domnul Bernea functiona, in evaluarea lucrurilor, dupa criterii biblice. El verifica orice dupa criteriile viu sau neviu. Or, stim ca, prin excelenta, viul este un criteriu pe care ni-l descopera Dumnezeu. Viul este semnul asezarii pe traiectoria adevarata, aceea care izvoraste de la Dumnezeu".
Premii obtinute de Horia Bernea
• Premiul pentru Pictura al U.A.P. (1970)
• Premiul "Stahly" la Bienala Tineretului de la Paris (1971)
• Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Romane (1978)
• Marele Premiu al U.A.P. (1983)
• Premiul al Fundatiei Culturale Romane
• Premiul Grupului pentru Dialog Social (2000)
• Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Mare Cruce acordat de catre Presedintia Romaniei (2000)
Adaugat de costel costel (costel) la data de 06 Ianuarie 2012