Tipuri de cruci

In prezent, sunt cunoscute aproximativ 400 de tipuri de cruci, dintre care le amintim pe cele mai raspandite:

Crucea latina, cu brate inegale (latura verticala mai lunga), este forma cea mai cunoscuta. Potrivit traditiei este crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul.

Crucea "Tau“, in forma de "T“ este cunoscuta in mod deosebit ca fiind "crucea egipteana”, adesea reprezentata cu un cerc sau un oval deasupra ei.

Crucea decussata - crucea in forma de ,X", pe care a fost rastignit Sf. Andrei, primul dintre apostolii Domnului, care a fost si in partile noastre, in Scitia Minor (Dobrogea), unde a propovaduit crestinismul (sec. I);

Crucea gammata  - asemanatoare cu "gamma" Γ (litera mare a treia din alfabetul grec), cruce denumita svastica. Acest semn a fost folosit si de crestini, inca din sec. IΙΙ, ca forma ascunsa a crucii crestine (de teama persecutiilor). Sapaturile arheologice au descoperit crucea gammalt pe monumente si obiecte funerare (vase) din sec. ΙV-VI pana in epoca feudala.

Crucea monogrammatica - semn ce reprezinta o cruce verticala asemanatoare cu litera "rho" ρ, din alfabetul grec, care combinat cu literele "iota" I si "chi" X , tot din alfabetul grec, au format o monograma pe care crestinii au preluat-o ca modalitate de a desemna numele lui Iisus Hristos.