Despre credinta

 

Despre credinta

Noi, dintru inceputul plamadirii acestui neam, asa ne stim, romani si crestini ortodocsi. Asa ne-am nascut si avem datoria sa pastram curat si deplin ce am mostenit de la strabuni, ca de la Dumnezeu. Dar noi, obste ortodoxa romana, sa nu uitam niciodata evlavia, ravna si jertfa domnitorilor, stramosilor si parintilor nostri, cu care ei au aparat de-a lungul a aproape doua mii de ani, patria si aceasta credinta care le-au fost date drept sfanta mostenire de la Domnul nostru Iisus Hristos, prin Duhul Sfant, in Biserica Sa dreptmaritoare. Nu vrem sa stricam linistea nimanui in cele ale constiintei, dar nici nu vrem a ne departa si a parasi mostenirea strabuna in care noi simtim ca sta unitatea adanca a neamului nostru.

Pentru noi, patria si ortodoxia sunt " gradina Raiului " data noua de Dumnezeu sa " lucram in ea si sa o pazim " ( Facere 2, 15 ) cu sfintenie. Sa stiti ca nu toata credinta in Dumnezeu este buna. Auzi ce spune marele Apostol Pavel : Fiule Timotei, sfatuieste pe crestini sa fie sanatosi in credinta.Poate sa creada cineva in Dumnezeu si credinta lui sa nu-i aduca nici un folos, daca nu crede cum marturiseste Biserica, adica credinta adevarata Ortodoxa. Si dracii cred in Dumnezeu !

Nu spune Apostolul Iacob ( cap. 2, 19 ) ca si demonii cred si se cutremura ? Dar ce le foloseste diavolilor credinta, daca ei nu fac voia lui Dumnezeu ?

Primul fel de credinta este CREDINTA DREAPTA, adica ORTODOXA, singura care este lucratoare si mantuitoare.

Apoi este credinta schismatica. Schismaticii sunt acei cu stilul vechi de la noi. Ei au credinta ortodoxa, exact ca noi, dar fiindca nu asculta de Biserica, se numesc dezbinati de Biserica. Sunt afurisiti de Biserica, pana vin si se intorc inapoi, sa asculte de Sfantul Sinod. Credinta schismatica este si credinta catolica, care inseamna universala, dar nu mai este dreapta, adica ortodoxa, caci au schimbat unele dogme stabilite de Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti la cele sapte Sinoade Ecumenice. Din aceasta cauza ei s-au rupt de credinta si de crezul ortodox si cred in Papa.

Apoi este credinta eretica.Si sectarii cred,dar asta este credinta eretica.Daca cineva stramba credinta ortodoxa, ea nu mai este dreapta si nu-i placuta lui Dumnezeu. Ca marele Apostol Pavel spune asa : Pace peste cei ce vor urma cu dreptarul acesta - adica cu dreapta credinta - si peste toti alesii lui Dumnezeu. Si iar zice : Fiule Timotei, lupta-te ca un bun ostas al lui Iisus Hristos,ca cine nu se lupta dupa lege, nu se incununeaza(2 Timotei 2,5).Deci este o lupta si o credinta lucratoare,cand se face dupa legea lui Dumnezeu .Aceasta este credinta dreapta.Iar daca nu-i credinta dreapta, aceea este credinta eretica sau schismatica sau stramba,adica cu abatere de la dreapta credinta ortodoxa. Protestantii zic " Sola fide ",mantuirea numai prin credinta.Omul se mantuieste numai prin credinta, fara fapte,zic ei. Oare nu auzi ce spune Apostolul Iacob ? Credinta fara fapte e moarta, ( cap. 2, 20 ), precum si faptele fara credinta. deci credinta care nu este unita cu faptele bune ne este mantuitoare; ca si diavolii cred, dar nu fac voia lui Dumnezeu. Ati auzit ce spune marele Apostol Pavel?Acea credinta este mantuitoare,care se lucreaza prin dragoste. Credinta cunoscatoare au si dracii, iar credinta lucratoare o au numai crestinii cei buni. Credinta care este impodobita si imbracata cu faptele bune este credinta lucratoare, care aduce mantuire sufletului. Numai credinta care se lucreaza prin dragoste, numita credinta ortodoxa lucratoare, il poate mantui pe om.

Deci, sa nu va inselati cu ideile sectarilor, care vin din sanul Bisericii Protestante, care zic ca numai credinta, adica " Sola Fide " ajunge pentru mantuire, si ca pot sa-si faca de cap, ca n-au nevoie de sfat. Sau " Sola Gratia ", care inseamna mantuirea prin har. Nu este adevarat !

A zis Apostolul : In dar suntem mantuiti ? Da. Dar acelasi Apostol care a zis aceasta, a spus si : Toti vom sta inaintea divanului lui Iisus Hristos, ca sa luam fiecare dupa cum a lucrat, dupa faptele lui. Ai auzit ca cere fapte ? Si Mantuitorul spune in Evanghelie : Cand va sedea Fiul Omului pe scaunul slavei Sale ... si va rasplati fiecaruia dupa faptele lui; si in Psalmul 61 zice : Ca Tu vei rasplati fiecaruia dupa faptele lui. Auzi ce le spune lor Hristos ? Toata fapta buna sau rea, o va trage Dumnezeu la judecata. Si in multe parti ale Scripturi iveti gasi acestea. Deci, numia credinta dreapta este mantuitoare, daca este unita cu faptele. Auzi ce spune Sfantul Apostol Iacob : Daca ar veni cineva la voi si ar fi goi si lipsiti de hrana cea de toate zilele si v-ar cere ajutor, si le-ai zice : Du-te, frate ! Mergi in pace ! Dumnezeu sa te hraneasca; Dumnezeu sa te faca sanatos, Dumnezeu sa te primeasca, dar nu i-ai dat nimic, care este folosul ? ( Iacob 2, 14 - 17 ).

Fereasca Dumnezeu ! Dumnezeu ar putea sa-l miluiasca fara sa-l trimita la tine. Dar l-a trimis la tine sa vada dragostea ta; sa vada credinta ta, ca tu vrei sa-l ajuti, sa-l hranesti, sa-l primesti ca pe un strain in casa ta si sa-l adapi.

Deci, creddinta ortodoxa unita cu fapta buna este credinta mantuitoare. Iar acea credinta in care nu-ti pasa de durerea aproapelui tau, este credinta stearpa, nelucratoare si nu aduce mantuire, caci credinta fara fapte este moarta. Credinta mozaica, este credinta evreilor primita prin proorocul Moise. Ei nu cred in Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, refuzand Legea cea Noua adusa de El si de aceea prigonesc pe crestini.

Alta credinta este credinta pagana, a celor ce nu cred in adevaratul Dumnezeu. Cele mai mari religii pagane sunt : mahomedanismul, budismul, brahmanismul, parsismul, hinduismul, sintoismul, etc. Ei se inchina la alti dumnezei, care sunt idoli sau diavoli. Ce zice psalmismul David ? Idolii paganilor sunt argint si aur, lucruri facute de maini omenesti; gura au si nu vor grai .. si celelalte. deci, cine crede in alti Dumnezei si nu se inchina Dumnezeului Celui in Treime, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, Dumnezeu Care a facut cerul si pamantul, acela are credinta pagana.

Credinta crestina poate fi uneori superstitioasa, alteori fanatica. Oamenii care cred in vrajitorii, in descantece, in vise, in vedenii si alte naluciri, acestia sunt oameni superstitiosi si au credinta bolnava sau stricata. N-ai vazut ce spune la Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah, la capitolul 34 ? Precum este cel ce alearga dupa vant si vrea sa prinda umbra sa, asa este omul care crede in vise. Ca pe multi visele i-au inselat si au cazut cei ce au nadajduit in vise. Cel ce crede in vise este asemenea celui ce merge la vrajitori.

Dar ce este credinta fanatica ? Credinta care nu are la baza dreapta socoteala. Are un elan in toate : posteste prea mult, se nevoieste prea mult, o ia strasnic cu postul, cu milostenia, cu lepadarea de sine, cu metaniile si n-are un bilant, n-are o dreapta socoteala. Vorba proverbului : " N-o lua lata, ca ramane negrapata ! " Credinta fanatica stii cum este ? Cum ai incarca o masina cu tot felul de bunatati si pe urma i-ai da drumul la vale fara frana. Se duce si unde ajunge,se rastoarna. Gata ! Asa-i credinta fanatica.

Nu asa ! Toata fapta buna trebuie s-o conduca dreapta credinta in Iisus Hristos si dreapta socoteala sau cumpana dreapta. Dumnezeiasca Scriptura zice : " Nu te abate nici la dreapta nici la stanga. Calea de mijloc este cale imparateasca ". Deci, este o credinta care nu are echilibru, o credinta fara dreapta socoteala se numeste fanatica. O ia intr-o parte si mai incolo se rastoarna.