A |
-
Manastirea Afteia
Manastirea Afteia datreaza din a doaua jumatate a secolului al XVII-lea. Inchisa in prima parte a perioadei comuniste, Manastirea Afteia va fi redeschisa in 1975. Actuala biserica s-a construit incepand cu anul 2005. Asezamantul mai cuprinde un corp de chilii cu paraclis si un altar de vara. De trecutul Manastirii Afteia este legat si numele Sfantului Cuviosul Sofronie Marturisitorul, care si-a inchinat viata luptei pentru apararea ortodoxiei in Transilvania. In timpul cat acesta a fost staret, manastirea a devenit principalul centru de lupta pentru apararea credintei stramosesti impotriva unirii bisericii cu Roma.
-
Schitul Aiud
In anii 1992-1994, s-a ridicat la Aiud o biserica-mausoleu in memoria martirilor din temnitele comuniste. In anul 2005 s-a infiintat aici Schitul Aiud la initiativa Parintelui Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda. Schitul Aiud se afla sub jurisdictia Arhiepiscopiei de Alba lulia.
-
Manastirea Albac-Rogoz
Ridicarea bisericii Manastirii Albac a inceput in anul 1999 odata cu venirea aici a parintelui Dionisie Ignat si a catorva maici. Locasul de cult a fost finalizat dupa trei ani, si sfintit in anul 2005. Incinta Manastirii Albac mai cuprinde: corpul de chilii, cu un mic paraclis, altarul de vara, clopotnita. In cadrul Manastirii Albac functioneaza ateliere de pictura, sculptura si croitorie.
-
Catedrala Arhiepiscopala Alba lulia sau...
Catedrala Reintregirii a fost construita intre anii 1921-1922. Complexul este alcatuit din catedrala si corpurile aferente. Pictura in fresca apartine pictorului Costin Petrescu. Catedrala este inconjurata de o incinta dreptunghiulara, avand cu doua pavilioane mari in partea de est, unde se afla resedinta si administratia arhiepiscopiei, si doua pavilioane mici in partea de vest, ingloband clopotnita de 58 m. Biserica este catedrala episcopala din 1975, cand s-a infiintat Episcopia Ortodoxa de Alba lulia, care in 1998 a fost ridicata la rang de Arhiepiscopie.
|
B |
-
Schitul Bistra, Campeni
Schitul Bistra a fost infiintat in anul 1998, apartinand de Manastirea Lupsa. Schitul Bistra cuprinde o biserica de lemn, chilii si staretie.
-
Schitul Bulbuc
Schitul Bulbuc este un asezamant nou. La schitul Bulbuc accesul femeilor nu este permis.
|
C |
-
Schitul Calene
Schitul Calene a fost infiintat in anul 1991. Schitul Calene cuprinde biserica, un corp de chilii, staretia, trapeza si o gospodarie anexa.
-
Manastirea Cergaul Mic
Manastirea Cergaul Mic a fost infiintata in anul 2001. Incinta Manastirii Cergaul Mic cuprinde o biserica de lemn, un corp de chilii si o casa de locuit.
-
Manastirea Cheile Cibului
Manastirea Cheile Cibului a fost infiintata in anul 2001. Dupa trei ani, la Manastirea Chiele Cibului s-au inceput lucrarile de construcite a unei biserici in stil bizantin si a unui corp de chilii.
-
Schitul Cut
Schitul Cut a fost infiintat in anul 2005. Schitul Cut cuprinde paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului si care este inclus in corpul de chilii.
|
D |
|
F |
|
H |
-
Schitul Hapria
Schitul Hapria se afla in curs de organizare fiind infiintat in anul 2004, se afla in curs de organizare. Schitul Hapria cuprinde, pana acum, o biserica si un corp de chilii.
|
L |
-
Schitul Lazesti
Schitul Lazesti a fost infiintat in 1994. Schitul Lazesti cuprinde un paraclis si o casa taraneasca.
-
Schitul Livezile
Schitul Livezile a fost infiintat in 1995. Schitul Livezile are o biserica de lemn, in forma de cruce, cu pridvor deschis si turla deasupra pronaosului. Locasul de cult a fost sfintit in anul 2000.
-
Manastirea Lupsa
Biserica Manastirii Lupsa, purtand hramul Sfantul Nicolae, este ctitoria familiei de boieri Gandea la 1429. In anul 1820 biserica a intrat in posesia unitilor iar, la jumatatea secolului al XIX-lea avea sa revina Bisericii Ortodoxe. Manastirea Lupsa a fost reinfiintata in 1990 si dupa patru ani este asezata aici o obste de monahi proveniti de la Manastirea Constantin Brancoveanu. In timp au fost construite: un nou ansamblu de chilii, ateliere, zidul de piatra imprejmuitor, turnul-clopotnita si un paraclis.
|
M |
-
Manastirea Magina
Manastirea Magina a fost mentionata pentru prima data in anul 1611. In 1871 manastirea Magina a fost parasita, locasul de cult fiind folosit de credinciosii greco-catolici ca biserica de parohie pana in 1948, cand a revenit comunitatii ortodoxe din localitate. Dupa anii '90 viata monahala este reactivata fiind ridicata o noua biserica cu hramul Sfantul Evanghelist Ioan.
-
Manastirea Magura, Jina
Manastirea Magura a luat fiinta dupa anul 1989, la initiativa monahiei Maria Streulea de la Ramet. Numele Manastirii de Mugura, vine de la paraul Magura, care trece prin apropiere. Biserica a fost sfintita in 1999.
|
O |
-
Manastirea Oasa
Manastirea Oasa a fost infiintata in 1990, cu obste de maici insa, din anul 2000, a devenit manastire de calugari. Ansamblul manastiresc cuprinde biserica din lemn, corpul de chilii cu turnul-clopotnita la mijloc si alte cladiri ce adapostesc staretia si trapeza.
-
Schitul Obarsii
Schitul Obarsii este un asezamant monahal nou, infiintat in anul 2004, din dorinta credinciosilor din Parohia Ohaba. S-au ridicat un corp de chilii si un mic paraclis. Schitul Obarsii apartine de Arhiepiscopia de Alba lulia.
|
P |
-
Manastirea Patrangeni-Negroiu
Manastirea Patrangeni a fost infiintata in 1993. Incinta Manastirii Patrangeni cuprinde biserica veche ( ridicata in 1910), biserica noua, un corp de chilii, sala de conferinte, trapeza si un altar de vara. In anul 2005 vechea biserica a fost restaurata si, un an mai tarziu, impodobita cu pictura in fresca. Din 2006 Manastirea Patrangeni gazduieste anual, in perioada 1 -15 august, o tabara de pictura.
-
Manastirea Poiana Sohodol
Manastirea Poiana Sodohol a fost infiintata in 1998, in jurul bisericii parohiale din satul Poiana Sohodol. Biserica Manastirii Sodohol dateaza din 1875. S-au ridicat de asemenea un corp de chilii si un altar de vara.
-
Manastirea Ponor
Ansamblul monahal al Manastirii Ponor are forma unei cetati, in centru fiind amplasata biserica. Lucrarile de constructie au inceput in anul 2007 si sunt aproape finalizate. Complexul cuprinde un paraclis, biblioteca, bucatarie, trapeza, ateliere, chilii. Staretul Manastirii Ponor este protos. Irineu Curtescu.
-
Schitul Posaga
Schitul Posaga a fost ctitorit in 1933 ca mai apoi, in urma Decretului 410/1959, sa fie inchis. In 1979 au inceput lucrari de constructie a asezamantului: biserica de caramida, chiliile, clopotnita, zidul de piatra inconjuratori. Biserica din lemn, a fost construita pe fundatie de piatra avand forma dreptunghiulara. Naosul cu pronaosul nu sunt separate, suprafetele formand un spatiu comun.
|
R |
-
Manastirea Ramet
Manastirea Ramet este cea mai veche si importanta vatra monahala din Arhiepiscopia de Alba lulia. Biserica veche a Manastirii Ramet reprezinta un monument arhitectonic si artistic de exceptie. In anul 1982 s-a inceput constructia unei noi biserici, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, finalizata patru ani mai tarziu.
|
S |
-
Manastirea Sfanta Treime, Albac
Manastirea Sfanta Treime din Albac este nou infiintata aflandu-se in curs de organizare.
-
Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Alba lulia
Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul a fost infiintata in 1990, pe locul unui schit, cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, ridicat la 1937. Constructiile cuprind doua parti si se incadreaza intr-un plan in forma de cetate. In incinta manastirii exista ateliere de tamplarie si de icoane. Manastirea are de asemenea o bogata activitate editoriala.
-
Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Rimetea
Biserica Manastirii Rimetea si corbul de chilii au fost ridicate in anul 2000. In Manastirea Rimetea se urmeaza o randuiala liturgica athonita.
-
Schitul Sfantul Lazar
Schitul Sfantul Lazar a fost infiintat pe locul unde a functionat intre anii 1937 si 1999 Schitul Sfantul Ioan Botezatorul. In incinta Schitului Sfantul Lazar functioneaza un centru misionar, tipografia, atelierul de lumanari, caminul preotesc si gospodaria arhiepiscopiei. Ansamblul este format dintr-un mic paraclis de lemn, o casa monahala, inaltandu-se o noua biserica de zid, purtand hramul Sfantul Lazar.
-
Manastirea Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail...
Manastirea Rimetea este nou infiintata, in anul 1998 fiind ridicate biserica si corpul de chilii din cadrul asezamantului monahal. Biserica are hramul Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail.
-
Manastirea Strungari
Manastirea Strungari a fost infiintata in anul 1997. Incinta Manastirii Strungari cuprinde: biserica, altarul de vara, un complex de cladiri precu si clopotnita.
-
Manastirea Sub Piatra, Salciua
Biserica de lemn a Manastirii Sub Piatra, dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, fiind declarata monument istoric. Manastirea Sub Piatra are si o biserica noua, construita in stil bizantin.
|
T |
-
Manastirea Tauni
Manastirea Tauni a fost infiintata in anul 1996. In 1999 s-a inceput contructia corpului de chilii, in care sunt incluse staretia, casa duhovnicului, apartamentul de protocol, sala de conferinte, biblioteca si trapeza. Arhitectura bisericii Manastirii Tauni, reuneste elemente specifice celor 3 provincii romanesti.
-
Manastirea Tet
Manastirea Tet a fost infiintata dupa 1990. Biserica Manastirii Tet, ridicata pe locul unei alte biserici, mai vechi, a fost finalizata in 2000. Incinta asezamantului monahal mai cuprinde corpul de chilii si un mic paraclis de lemn.
|