Harta Manastirilor

Alba

Vezi Alba pe harta »
A
  • Manastirea Afteia Manastirea Afteia

    Manastirea Afteia datreaza din a doaua jumatate a secolului al XVII-lea. Inchisa in prima parte a perioadei comuniste, Manastirea Afteia va fi redeschisa in 1975. Actuala biserica s-a construit incepand cu anul 2005. Asezamantul mai cuprinde un corp de chilii cu paraclis si un altar de vara. De trecutul Manastirii Afteia este legat si numele Sfantului Cuviosul Sofronie Marturisitorul, care si-a inchinat viata luptei pentru apararea ortodoxiei in Transilvania. In timpul cat acesta a fost staret, manastirea a devenit principalul centru de lupta pentru apararea credintei stramosesti impotriva unirii bisericii cu Roma.

  • Schitul Aiud Schitul Aiud

    In anii 1992-1994, s-a ridicat la Aiud o biserica-mausoleu in memoria martirilor din temnitele comuniste. In anul 2005 s-a infiintat aici Schitul Aiud la initiativa Parintelui Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda. Schitul Aiud se afla sub jurisdictia Arhiepiscopiei de Alba lulia.

  • Manastirea Albac-Rogoz Manastirea Albac-Rogoz

    Ridicarea bisericii Manastirii Albac a inceput in anul 1999 odata cu venirea aici a parintelui Dionisie Ignat si a catorva maici. Locasul de cult a fost finalizat dupa trei ani, si sfintit in anul 2005. Incinta Manastirii Albac mai cuprinde: corpul de chilii, cu un mic paraclis, altarul de vara, clopotnita. In cadrul Manastirii Albac functioneaza ateliere de pictura, sculptura si croitorie.

  • Catedrala Arhiepiscopala Alba lulia sau "Catedrala Reintregirii" Catedrala Arhiepiscopala Alba lulia sau...

    Catedrala Reintregirii a fost construita intre anii 1921-1922. Complexul este alcatuit din catedrala si corpurile aferente. Pictura in fresca apartine pictorului Costin Petrescu. Catedrala este inconjurata de o incinta dreptunghiulara, avand cu doua pavilioane mari in partea de est, unde se afla resedinta si administratia arhiepiscopiei, si doua pavilioane mici in partea de vest, ingloband clopotnita de 58 m. Biserica este catedrala episcopala din 1975, cand s-a infiintat Episcopia Ortodoxa de Alba lulia, care in 1998 a fost ridicata la rang de Arhiepiscopie.

B
  • Schitul Bistra, Campeni Schitul Bistra, Campeni

    Schitul Bistra a fost infiintat in anul 1998, apartinand de Manastirea Lupsa. Schitul Bistra cuprinde o biserica de lemn, chilii si staretie.

  • Schitul Bulbuc Schitul Bulbuc

    Schitul Bulbuc este un asezamant nou. La schitul Bulbuc accesul femeilor nu este permis.

C
  • Schitul Calene Schitul Calene

    Schitul Calene a fost infiintat in anul 1991. Schitul Calene cuprinde biserica, un corp de chilii, staretia, trapeza si o gospodarie anexa.

  • Manastirea Cergaul Mic Manastirea Cergaul Mic

    Manastirea Cergaul Mic a fost infiintata in anul 2001. Incinta Manastirii Cergaul Mic cuprinde o biserica de lemn, un corp de chilii si o casa de locuit.

  • Manastirea Cheile Cibului Manastirea Cheile Cibului

    Manastirea Cheile Cibului a fost infiintata in anul 2001. Dupa trei ani, la Manastirea Chiele Cibului s-au inceput lucrarile de construcite a unei biserici in stil bizantin si a unui corp de chilii.

  • Schitul Cut Schitul Cut

    Schitul Cut a fost infiintat in anul 2005. Schitul Cut cuprinde paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului si care este inclus in corpul de chilii.

D
  • Manastirea Dumbrava Manastirea Dumbrava

    Manastirea Dumbrava a fost infiintata in 1996. Incinta Manastirii Dumbrava cuprinde biserica si cladirile in forma de patrulater ce imprejmuiesc locasul de cult. In anul 2009 a avut loc punerea piatrei de temelie a noii biserici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

F
  • Manastirea Farau Manastirea Farau

    Manastirea Farau a fost infiintata in 1995 avand o biserica de lemn din a doua jumatate a secolului al XVII-lea adusa aici din satul Silea. Biserica manastirii Farau a fost pictata in fresca in 2003.

H
  • Schitul Hapria Schitul Hapria

    Schitul Hapria se afla in curs de organizare fiind infiintat in anul 2004, se afla in curs de organizare. Schitul Hapria cuprinde, pana acum, o biserica si un corp de chilii.

L
  • Schitul Lazesti Schitul Lazesti

    Schitul Lazesti a fost infiintat in 1994. Schitul Lazesti cuprinde un paraclis si o casa taraneasca.

  • Schitul Livezile Schitul Livezile

    Schitul Livezile a fost infiintat in 1995. Schitul Livezile are o biserica de lemn, in forma de cruce, cu pridvor deschis si turla deasupra pronaosului. Locasul de cult a fost sfintit in anul 2000.

  • Manastirea Lupsa Manastirea Lupsa

    Biserica Manastirii Lupsa, purtand hramul Sfantul Nicolae, este ctitoria familiei de boieri Gandea la 1429. In anul 1820 biserica a intrat in posesia unitilor iar, la jumatatea secolului al XIX-lea avea sa revina Bisericii Ortodoxe. Manastirea Lupsa a fost reinfiintata in 1990 si dupa patru ani este asezata aici o obste de monahi proveniti de la Manastirea Constantin Brancoveanu. In timp au fost construite: un nou ansamblu de chilii, ateliere, zidul de piatra imprejmuitor, turnul-clopotnita si un paraclis.

M
  • Manastirea Magina Manastirea Magina

    Manastirea Magina a fost mentionata pentru prima data in anul 1611. In 1871 manastirea Magina a fost parasita, locasul de cult fiind folosit de credinciosii greco-catolici ca biserica de parohie pana in 1948, cand a revenit comunitatii ortodoxe din localitate. Dupa anii '90 viata monahala este reactivata fiind ridicata o noua biserica cu hramul Sfantul Evanghelist Ioan.

  • Manastirea Magura, Jina Manastirea Magura, Jina

    Manastirea Magura a luat fiinta dupa anul 1989, la initiativa monahiei Maria Streulea de la Ramet. Numele Manastirii de Mugura, vine de la paraul Magura, care trece prin apropiere. Biserica a fost sfintita in 1999.

O
  • Manastirea Oasa Manastirea Oasa

    Manastirea Oasa a fost infiintata in 1990, cu obste de maici insa, din anul 2000, a devenit manastire de calugari. Ansamblul manastiresc cuprinde biserica din lemn, corpul de chilii cu turnul-clopotnita la mijloc si alte cladiri ce adapostesc staretia si trapeza.

  • Schitul Obarsii Schitul Obarsii

    Schitul Obarsii este un asezamant monahal nou, infiintat in anul 2004, din dorinta credinciosilor din Parohia Ohaba. S-au ridicat un corp de chilii si un mic paraclis. Schitul Obarsii apartine de Arhiepiscopia de Alba lulia.

P
  • Manastirea Patrangeni-Negroiu Manastirea Patrangeni-Negroiu

    Manastirea Patrangeni a fost infiintata in 1993. Incinta Manastirii Patrangeni cuprinde biserica veche ( ridicata in 1910), biserica noua, un corp de chilii, sala de conferinte, trapeza si un altar de vara. In anul 2005 vechea biserica a fost restaurata si, un an mai tarziu, impodobita cu pictura in fresca. Din 2006 Manastirea Patrangeni gazduieste anual, in perioada 1 -15 august, o tabara de pictura.

  • Manastirea Poiana Sohodol Manastirea Poiana Sohodol

    Manastirea Poiana Sodohol a fost infiintata in 1998, in jurul bisericii parohiale din satul Poiana Sohodol. Biserica Manastirii Sodohol dateaza din 1875. S-au ridicat de asemenea un corp de chilii si un altar de vara.

  • Manastirea Ponor Manastirea Ponor

    Ansamblul monahal al Manastirii Ponor are forma unei cetati, in centru fiind amplasata biserica. Lucrarile de constructie au inceput in anul 2007 si sunt aproape finalizate. Complexul cuprinde un paraclis, biblioteca, bucatarie, trapeza, ateliere, chilii. Staretul Manastirii Ponor este protos. Irineu Curtescu.

  • Schitul Posaga Schitul Posaga

    Schitul Posaga a fost ctitorit in 1933 ca mai apoi, in urma Decretului 410/1959, sa fie inchis. In 1979 au inceput lucrari de constructie a asezamantului: biserica de caramida, chiliile, clopotnita, zidul de piatra inconjuratori. Biserica din lemn, a fost construita pe fundatie de piatra avand forma dreptunghiulara. Naosul cu pronaosul nu sunt separate, suprafetele formand un spatiu comun.

R
  • Manastirea Ramet Manastirea Ramet

    Manastirea Ramet este cea mai veche si importanta vatra monahala din Arhiepiscopia de Alba lulia. Biserica veche a Manastirii Ramet reprezinta un monument arhitectonic si artistic de exceptie. In anul 1982 s-a inceput constructia unei noi biserici, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, finalizata patru ani mai tarziu.

S
  • Manastirea Sfanta Treime, Albac Manastirea Sfanta Treime, Albac

    Manastirea Sfanta Treime din Albac este nou infiintata aflandu-se in curs de organizare.

  • Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Alba lulia Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Alba lulia

    Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul a fost infiintata in 1990, pe locul unui schit, cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, ridicat la 1937. Constructiile cuprind doua parti si se incadreaza intr-un plan in forma de cetate. In incinta manastirii exista ateliere de tamplarie si de icoane. Manastirea are de asemenea o bogata activitate editoriala.

  • Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Rimetea Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Rimetea

    Biserica Manastirii Rimetea si corbul de chilii au fost ridicate in anul 2000. In Manastirea Rimetea se urmeaza o randuiala liturgica athonita.

  • Schitul Sfantul Lazar Schitul Sfantul Lazar

    Schitul Sfantul Lazar a fost infiintat pe locul unde a functionat intre anii 1937 si 1999 Schitul Sfantul Ioan Botezatorul. In incinta Schitului Sfantul Lazar functioneaza un centru misionar, tipografia, atelierul de lumanari, caminul preotesc si gospodaria arhiepiscopiei. Ansamblul este format dintr-un mic paraclis de lemn, o casa monahala, inaltandu-se o noua biserica de zid, purtand hramul Sfantul Lazar.

  • Manastirea Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail, Rimetea Manastirea Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail...

    Manastirea Rimetea este nou infiintata, in anul 1998 fiind ridicate biserica si corpul de chilii din cadrul asezamantului monahal. Biserica are hramul Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail.

  • Manastirea Strungari Manastirea Strungari

    Manastirea Strungari a fost infiintata in anul 1997. Incinta Manastirii Strungari cuprinde: biserica, altarul de vara, un complex de cladiri precu si clopotnita.

  • Manastirea Sub Piatra, Salciua Manastirea Sub Piatra, Salciua

    Biserica de lemn a Manastirii Sub Piatra, dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, fiind declarata monument istoric. Manastirea Sub Piatra are si o biserica noua, construita in stil bizantin.

T
  • Manastirea Tauni Manastirea Tauni

    Manastirea Tauni a fost infiintata in anul 1996. In 1999 s-a inceput contructia corpului de chilii, in care sunt incluse staretia, casa duhovnicului, apartamentul de protocol, sala de conferinte, biblioteca si trapeza. Arhitectura bisericii Manastirii Tauni, reuneste elemente specifice celor 3 provincii romanesti.

  • Manastirea Tet Manastirea Tet

    Manastirea Tet a fost infiintata dupa 1990. Biserica Manastirii Tet, ridicata pe locul unei alte biserici, mai vechi, a fost finalizata in 2000. Incinta asezamantului monahal mai cuprinde corpul de chilii si un mic paraclis de lemn.

Arad

Vezi Arad pe harta »
A
  • Schitul Almas Schitul Almas

    Schitul Almas a fost infiintat la sfarsitul anului 1999. Ansamblul cuprinde un paraclis, cu hramul Buna Vestire, si chilii. In Schitul Almas, ca si in Muntele Athos, accesul femeilor este interzis.

  • Manastirea Arad - Gai Manastirea Arad - Gai

    Manastirea Arad - Gai a fost ridicata intre anii 1760-1762 de episcopul Sinesie Jivanovici, servind ca resedinta episcopala de vara. In 1988 a fost adusa in incinta Manastirii Gai o bisericuta de lemn din secolul al XVIII-lea, iar in anii urmatori a fost ridicat paraclisul de vara si un corp de chilii. Atat biserica veche de piatra cat si ce de lemn sunt monumente istorice. Dupa anul 2000 s-a inceput constructia unei noi biserici care se afla in curs de finalizare.

B
  • Schitul Bodrogu Vechi Schitul Bodrogu Vechi

    Schitul Bodrogu Vechi, infiintat in 2000, este situat pe locul unui fost canton forestier. Ansamblul monahal este compus din biserica, un paraclis si un corp de chilii. Schitul Bodrogu Vechi apartine de Manastirea Hodos-Bodrog.

F
  • Manastirea Feredu Manastirea Feredu

    Manastirea Feredeu este mentionata pentru intaia oara in documente in 1761, in timpul persecutiei generalului Bukow. In 1931 s-a pus piatra de temelie a unui paraclis cu hramul Sfantul Gheorghe, pe locul manastirii distruse. In 1959 schitul este inchis si este reactivat in 1987, la initiativa PS Timotei Seviciu. In acelasi an este instalat actualul staret, care, gasind paraclisul in ruina si cladirea aferenta distrusa, demareaza o serie de lucrari de reconstructie.

H
  • Manastirea Hodos Bodrog Manastirea Hodos Bodrog

    Manastirea Hodos-Bodrog este considerata asezamantul cu cea mai veche viata monahala neintrerupta din tara noastra. Traditia vorbeste despre descoperirea aici a unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, fapt pentru care s-a construit o biserica, in care s-a pastrat vreme indelungata nepretuitul odor. Prima atestare documentara a Manastirii Hodos Bodrog este din 1177.

R
  • Schitul Rosia Schitul Rosia

    Schitul Rosia a luat fiinta dupa 1990, fosta biserica parohiala, ce dateaza din 1896, devenind biserica schitului. In vechea casa parohiala au fost amenajate cateva chilii. In prezent, se afla in constructie un corp de chilii, staretia, trapeza.

T
  • Schitul Tamand Schitul Tamand

    Schitul Tamand a fost infiintat in 2009, pe terenul primit din partea Consiliului Judetean Arad, in urma desfiintarii Spitalului social de batrani. Biserica de lemn in stil maramuresean a fost construita inca din 2003, iar, dupa infiintare, in incinta au fost amenajate chiliile, si alte cladiri anexe.

Arges

Vezi Arges pe harta »
A
  • Manastirea Aninoasa Manastirea Aninoasa

    Manastirea Aninoasa dateaza din secolul al XVII-lea, din 1677, si este ctitoria unui boier din zona, Tudoran Vladescu. Intre 1722 si 1730, episcopul de Buzau, viitorul Mitropolit al Ungro-Vlahiei Daniil, fost egumen la Aninoasa in anii 1704-1716, renoveaza manastirea. Biserica mare pastreaza picturi ale lui Parvu Mutu. Stilul architectonic al ansamblului manastiresc este unul brancovenesc.

  • Manastirea Antonesti Manastirea Antonesti

    Manastirea Antonesti - zidirea bisericii din Antonesti a inceput in 1943 pe un teren donat de Gheorghe Erbasu. Prin grija IPS Calinic al Argesului si Muscelului, biserica devine manastire in 1995. Biserica a fost sfintit pe data de 24 iunie 2004.

B
  • Manastirea Bascovele Manastirea Bascovele

    Manastirea Bascovele are o pozitie geografica privilegiata, fiind situata la o departare de 25 km de Pitesti pe soseaua ce duce spre Ramnicu-Valcea. Manastirea Bascovele a fost zidita in anul 1695 de catre Serban Cantacuzino. In urma cutremurului din 1838, biserica manastirii este grav afectata si este reconstruita in 1843. Este desfiintata in 1962 si devine biserica de parohie. Manastirea Bascovele

  • Schitul Bradetu Schitul Bradetu

    Schitul Bradetu se afla pe culmea Dealului Seci. Schitul pastreaza Moastele Sfantului Nectarie din Aeghina si o icoana a Maicii Domnului, daruite schitului de catre Manastirea Sfanta Treime din Aeghina, in anul 2005.

C
  • Manastirea Cetatuia, Negru Voda Manastirea Cetatuia, Negru Voda

    Manastirea Cetatuia este situata deasupra unei creste stancoase - la 881 m deasupra nivelului marii intre Valea lui Coman, Valea Chiliilor si raul Dambovita. Manastirea Cetatuia Negru-Voda este o manastire ortodoxa cu obste de calugari aflata in comuna Cetateni, judetul Arges. Biserica poarta doua hramuri: "Adormirea Maicii Domnului", pana in anul 1918, iar mai apoi si "Izvorul Tamaduirii".

  • Manastirea Ciocanu Manastirea Ciocanu

    Manastirea Ciocanu este situata in com. Bughea de Jos, jud. Arges, la 9 Km V de Campulung. Manastirea Ciocanu este ctitorita in sec. XVII de Nifon monahul (+687). Biserica a fost raparata in 1825 de Cuviosul Neofit si Lupan Radovici; A fost refacuta in 1865, dupa daramarea la cutremurul din 1802, ruinata in 1922, refacuta si repictata in 1932 de Nicandru Manu arhimandritul, care face o biserica noua langa constructia

  • Manastirea Corbii de Piatra Manastirea Corbii de Piatra

    Manastirea Corbii de Piatra este o manastire rupestra. Prima atestare documentara a Manastirii Corbii de Piatra o avem din anul 1512. Aceasta atestare nu reprezinta si infiintarea manastirii. Avem marturii certe conform carora locasul ar fi existat si inainte de aceasta data.

  • Manastirea Cotmeana Manastirea Cotmeana

    Manastirea Cotmeana este considerata cea mai veche vatra monahala din Tara Romaneasca, fiind datata din anul 1292. Radu I, domnitorul Tarii Romanesti (1377-1383), ridica aici o biserica de lemn, care va arde; in timpul domniei sale, Schitul Cotmeana devine manastire.

  • Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges

    Manastirea Curtea de Arges a fost inaltata de Sf. Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mult mai vechi. Este distrusa in anul 1611 de armatele lui Gabriel Bathory si restaurata de Matei Basarab. Paul de Alep, in 1654, considera biserica Manastirii Curtea de Arges "una din minunile lumii". In 1793, Manastirea Curtea de Arges devine, pentru o scurta perioada, sediu al Episcopiei Argesului.

D
  • Schitul Dragoslavele Schitul Dragoslavele

    Schitul Dragoslavele a luat fiinta in anul 1929, ca resedinta patriarhala de odihna. Pe una din vilele asezamantului este prinsa in zid o placa memoriala in care se consemneaza: "Aceasta casa s-a zidit din temelie, iar celelalte s-au refacut cu cheltuiala preotimii muscelene, care le-a daruit Patriarhului Miron in 1929 ca sa fie resedinta de odihna pentru Patriarhul Romaniei." In 1949, PF Justinian a adus la Dragoslavele

G
  • Manastirea Glavacioc Manastirea Glavacioc

    Manastirea Glavacioc - prima atestare documentara a Manastirii Glavacioc dateaza din anul 1441, cand Vlad Dracul intareste proprietatea manastirii asupra unui sat daruit de banul Radu. Manastirea Glavacioc este consemnata intr-un hrisov al lui Radu cel Mare - datat 20 iulie 1507. Manastirea Glavacioc s-a aflat sub Purtarea de grija a mai multor domnitori - Radu cel Mare

  • Manastirea Gorganu Manastirea Gorganu

    Manastirea Gorganu se afla la mica distanta de Manastirea Rancaciov. Biserica de lemn este cea din satul Draghicesti, datand inca din anul 1744. In anul 1986, manastirea devine metoc al Episcopiei Argesului. In anul 1996, metocul se va transforma in manastire de calugari.

I
  • Manastirea Infricosata Judecata Manastirea Infricosata Judecata

    Manastirea Infricosata Judecata a fost ridicata la initiativa preotului Corneliu Popescu, din Ionesti. Este o manastire noua, aflandu-se inca in stare de constructie.

N
  • Manastirea Namaiesti Manastirea Namaiesti

    Biserica manastirii este sapata in piatra, in stanca muntelui. Documentele istorice in legatura cu satul Namaiesti si cu manastirea Namaiesti atesteaza anii 1503-1547 in hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare si Mircea Ciobanul. Biserica manastirii este considerata monument istoric din secolul al XIV-lea.

  • Manastirea Negru Voda - Campulung-Muscel Manastirea Negru Voda - Campulung-Muscel

    Manastirea Negru Voda se afla in orasul Campulung-Muscel, in judetul Arges. Aceasta a fost ctitorita in anul 1215, prin traditie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire.

R
  • Manastirea Rancaciov Manastirea Rancaciov

    Manastirea Rancaciov se afla la mica distanta fata de Manastirea Gorganu, in satul Carstieni. Pisania manastirii mentioneaza faptul ca aceasta a fost rezidita de capitanul Arsenie Soimul, intre 10 iunie 1647 si 17 septembrie 1648. Manastirea este rezidita in anul 1848.

  • Manastirea Robaia Manastirea Robaia

    Manastirea Robaia se afla pe locul unui vechi schit, ridicat in mijlocul padurii, in vrema in care inca se mai luau robi de prin sate. Manastirea Robaia este mentionata intr-un hrisov din anul 1593, de catre Alexandru cel Rau. Biserica de lemn a fost ridicata de Banul Armega.

S
  • Schitul Schimbarea la Fata - Cota 2000 Schitul Schimbarea la Fata - Cota 2000

    Schitul Schimbarea la Fata, aflat la Cota 2000, pe drumul Transfagarasan a fost infiintat la data de 1 decembrie 1998. Schitul se afla in purtarea de grija a celor din Manastirea Sfantul Proroc Ilie, Paltinul.

  • Schitul Sfantul Ierarh Modest Schitul Sfantul Ierarh Modest

    Schitul Sfantul Ierarh Modest a fost ridicat la initiativa parintelui Modest Ghinea, staretul Manastirii Cetatuia, Negru Voda. Bisericuta este de lemn in stil maramuresean. Schitul Sfantul Ierarh Modest nu este electrificat.

  • Manastirea Sfantul Proroc Ilie - Paltinul Manastirea Sfantul Proroc Ilie - Paltinul

    Manastirea Sfantul Proroc Ilie este ctitorita de IPS Calinic al Argesului si Muscelului. Manastirea a fost infiintata in anul 1995.

  • Manastirea Slanic Manastirea Slanic

    Prima atestare survine la 16 mai 1679, cand, printr-un act oficial, popa Nica, fiul lui Macarie calugarul, doneaza si inchina Manastirii Aninoasa biserica cu delnita ei din Slanicul de jos. Dar vine anul 1805, cand, din motive obscure, schitul de desfiinteaza, iar biserica lui este mutata la poalele tarii, undeva in Vlasca.

T
  • Manastirea Trivale Manastirea Trivale

    Manastirea Trivale a fost ctitorita de Trifan si Stanca Stancescu, in cea de-a doua jumatate a veacului al XV-lea. Prima biserica a fost din lemn. Va fi recladita din piatra de evlaviosul domnitor Matei Basarab (1632-1654). Intre 1670 si 1673 aceasta ajunge in ruina, fiind refacuta din piatra si caramida.

V
  • Manastirea Valea Manastirii Manastirea Valea Manastirii

    Manastirea Valea Manastirii este o manastire ortodoxa, mai putin cunoscuta, insa de o minunatie rare, aflata in satul omonim din comuna Titesti, judetul Arges. Manastirea este vietuita de calugari, cu toate ca numarul acestora este unul deosebit de mic - anul 2009 gaseste manastirea cu doar 3 vietuitori.

  • Manastirea Valeni Manastirea Valeni

    Manastirea Valeni. Prima biserica construita din lemn de Zosima Schimonahul, fost Zaharia Gradisteanu (1691-1692); biserica a fost marita in 1810 de Dorotei arhimandritul, zugravita de stareta Platonida (1826-1829), a fost recladita pe acelasi loc de Ghenadie al II-lea al Argesului (1883-1884).

  • Manastirea Vedea Manastirea Vedea


  • Manastirea Vierosi Manastirea Vierosi

    Manastirea Vierosi a fost ctitorita in anii 1571 -1573, de catre vornicul Ivascu Golescu. Marele vistier Stroe Leurdeanu o va reface partial, in anul 1645. Biserica manastirii a fost restaurata intre anii 1955-1956. Manastirea a fost reinfiintata in anul 1998.

Bacau

Vezi Bacau pe harta »
B
  • Manastirea Baimac Manastirea Baimac

    Manastirea Baimac a fost infiintata in anul 1998, cu binecuvintarea Inaltpreasfintitului Eftimie Luca, Arhiepioscopul Romanului si Bacaului. Locasul de cult a fost construit in jurul fostei biserici parohiale din Baimac, ce dateaza din anii 1868 - 1869. Refacuta dupa 1990, cu fondurile adunate de la credinciosii din zona, biserica a intrat in cele din urma in componenta manastirii, condusa in momentul de fata de stareta Iustiniana Condurache. In incinta Manastirii Baimac se afla in constructie un corp de chilii si un turn-clopotnita.

  • Manastirea Bogdana Manastirea Bogdana

    Manastirea Bogdana este ctitoria boierului Solomon Barladeanu si a sotiei sale, Ana, din 1670. Manastirea Bogdana a fost desfiintata in 1959 , devenind azil psihiatric, apoi tabara de copii. Episcopia Romanului, incepand cu 1979, reface vechea asezare monahala, organizand aici un depozit-muzeu. In 1990 este reinfiintata ca manastire de maici.

C
  • Manastirea Calapodesti Manastirea Calapodesti

    Manastirea Calapodesti a fost ctitorita in 1889 si renovata in 1993-1995. Pictura bisericii Manastirii Calapodesti a fost realizata in 1994-1995. In satul din apropierea acestei manastirii s-a nascut, in 1816, Cuviosul Antipa de la Calapodesti.

  • Manastirea Caraclau Manastirea Caraclau

    Manastirea Caraclau a fost ctitorita pe 25 noiembrie 2000, de catre PS loachim. In anul 2004 s-a sfintit biserica din lemn, a Manastirii Caraclau, avand hramul Sfantul Ierarh Spiridon.

  • Manastirea Ciolpani Manastirea Ciolpani

    Manastirea Ciolpani este situata aproape de oraselul Buhusi. Manastirea Ciolpani adaposteste o parte din moaste ale Sfantului mucenic Emilian de la Durostorum, fiind singura manastire din tara ce poarta hramul sfantului. Manastirea Ciolpani este de maici.

  • Manastirea Cotumba Manastirea Cotumba

    Manastirea Cotumba a fost ctitorita in cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Biserica de zid a Manastirii Cotumba fost construita in anul 1766 insa din anul 1864 va deveni biserica de mir. Manastirea Cotumba a fost reinfiintata in anul 1994, cu obste de maici, fiind aduse monahii de la Manastirea Brancoveni, Olt.

D
  • Manastirea Diaconesti Manastirea Diaconesti

    Manastirea Diaconesti a luat fiinta in 1998. In cadrul manastirii Diaconesti functioneaza un atelier de iconografie.

  • Schitul Doamna - Beresti, Tazlau Schitul Doamna - Beresti, Tazlau

    Schitul Doamna - Beresti, Tazlau este ridicat in sec. al XlX-lea, pe terenul donat de locuitorii din Enachesti. In prezent, in cadrul Schitului Doamna s-a construit o biserica de lemn si un corp de chilii.

G
  • Manastirea Giurgeni Manastirea Giurgeni

    Manastirea Giurgeni a fost reinfiintata in anul 1993 ca manastire de maici. In 2000, Manastirea Giurgeni devine de calugari. Locasul de cult este din construita din caramida, avand ziduri groase si planul in forma de cruce.

L
  • Manastirea Lipova Manastirea Lipova

    Manastirea Lipova, desi noua in forma ei actuala, fiind reinfiintata in anul 1995, se afla pe locul unei vechi vetre monahale, datind din anul 1736. Manastirea Lipova a fost metoc al manastirilor Secu si Neamt. Dupa anul 1955 cand mai avea un singur vietuitor, Manastirea Lipova a fost distrusa.

M
  • Manastirea Magura Ocnei Manastirea Magura Ocnei

    Manastirea Magura Ocnei, cu hramul Inaltarea Domnului, a fost reinfiintata in 1990, pe locul unui vechi schit ce dateaza de la 1655. Intre anii 1990-1993, in incinta Manastirii magura Ocnei, s-a zidit o noua biserica. De asemenea, asezamantul mai cuprinde clopotnita, arhondaricul si un paraclis.

O
  • Schitul Oituz Schitul Oituz

    Schitul Oituz - intre anii 2000 si 2003, pe cheltuiala arhim. Epifanie Bulancea, duhovnicul Manastirii Magura, s-a inaltat o biserica din lemn, cu hramul Nasterea Maicii Domnului. In prezent, la Schitul Oituz s-au construit chiliile, trapeza si magaziile.

P
  • Manastirea Parincea Manastirea Parincea

    Manastirea Parincea a fost desfiintata in anul 1964, devenind biserica de mir. Manastirea Parincea a fost reinfiintata in 1991. Actuala biserica a fost construita in perioada 1998-2002 si a fost sfintita de PS Ioachim Mares.

  • Manastirea Plopana Manastirea Plopana

    Manastirea Plopana este asezata in partea de vest a comunei Plopana din judetul Bacau. Manastirea Plopana a fost ridicata in perioada 2000 - 2009. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa pe 16 mai 2004, de catre PS Ioachim Bacauanul. In cadrul manastirii Plopana functioneaza un asezamant social, unde sunt ingrijiti 20 de batrani, monahi si mireni.

  • Manastirea Poglet Manastirea Poglet

    Manastirea Poglet se afla in partea de nord a Comunei Corbasca, la o distanta de cinci kilometri de aceasta, intr-o poiana mare, inconjurata din toate partile de paduri de stejar. Este, alaturi de ctitoria din lemn de la Luncani, singurul locas de cult din lemn monument istoric din judetul Bacau.

R
  • Manastirea Rachitoasa Manastirea Rachitoasa

    Biserica Manastirii Rachitoasa a fost ridicata de Ilie Ianache Tifescu in anul 1697. In 1720 a fost inchinata Manastirii grecesti Vatopedu din Athos. Biserica a fost refacuta in 1739 de egumenul Daniil, iar in 1836 de egumenul Iacov. Manastirea Rachitoasa a fost transformata

  • Manastirea Runc Manastirea Runc

    Manastirea Runc - potrivit traditiei, ctitorul acestei manastiri ar fi Stefan cel Mare. Manastirea Runc ar fi fost ridicata in urma luptei de la Orbie, in jurul anului 1457. Potrivit altor documente, Manastirea Runc a fost citorita de lonascu Isacescu si sotia sa (1695). In anul 1760 s-a zidit biserica actuala. Manastirea Runc a fost desfiintata in 1888 si a devenit biserica de mir. A fost reinfiintata in 1941.

S
  • Schitul Sfantul Andrei Schitul Sfantul Andrei

    Schitul Sfantul Andrei a fost ridicat pe locul unei troite ridicate de niste calugari pe la 1700. Schitul Sfantul Andrei a fost finalizat in 2000 si sfintit de PS loachim Bacauanul.

  • Schitul Sfantul Eftimie cel Mare - Poieni Schitul Sfantul Eftimie cel Mare - Poieni

    Schitul Sfantul Eftimie cel Mare - Poieni a fost infiintat in 2000, cu binecuvantarea PF Eftimie. In anul 2004 s-a ridicat o biserica de lemn, in stil maramuresan, de 22 m inaltime. Schitul Sfantului Cuvios Eftimie cel Mare da viata locului udat si inrosit de sangele atator mii de ostasi cazuti pe campul de lupta, in timpul Primului Razboi Mondial. Acest schit deosebit mai detine si doua edificii ce intregesc ansamblul arhitectonic al sihastriei de pe Ciresoaia, acestea armonizandu-se perfect cu celelalte cladiri ce deservesc obstea monahala de aici

  • Schitul Sfantul Ilie Schitul Sfantul Ilie

    Schitul Sfantul Ilie apartine de Manastirea Sfantul Sava, Berzunti. Schitul Sfantul Ilie este construit pe un platou, facut mai mult artificial, cu buldozerul, pe "Dealul Trei Hotare", inconjurat de jur-imprejur de paduri dese. Schitul Sfantul Ilie Tesviteanul s-a ridicat pe locul in care

  • Manastirea Sfantul Sava - Berzunti Manastirea Sfantul Sava - Berzunti

    Manastirea Sfantul Sava - Actuala biserica a fost construita in 1829 de catre ierom. Varlaam si Vasile. Intre anii 1901 si 1943 a functionat alternativ ca schit de calugari sau de maici. In anul 1960 a fost desfiintat de comunisti, fiind redeschisa in 1990 ca manastire. Biserica mare a fost restaurata si pictata, fiind sfintita in 2002 de PS loachim.

  • Schitul Sihastria Crucii Schitul Sihastria Crucii

    Schitul Sihastria Crucii a lua fiinta pe locul unui vechi scit, ridicat in sec. al XlX-lea, pe Dealul Crucii, distrus in 1945. Schitul Sihastria Crucii isi are inceputul in anul 2000. A fost construit de parintele Atanaila.

  • Manastirea Slanic Manastirea Slanic

    Manastirea Slanic este o manastire ctitorita dupa 1999 de Gavrila Vasile. In 2003 s-a inceput zidirea bisericii mari. Biserica Manastirii Slanic a fost sfintita in 2006, la praznicul Sfantului Stefan cel Mare. Manastirea Slanic a fost finalizata cu ajutorul credinciosilor din zona.

T
  • Manastirea Tisa - Silvestri Manastirea Tisa - Silvestri

    Manastirea Tisa a fost atestat documentar pentru prima oara la 13 aprilie 1729. In 1864 a fost desproprietarita de mosie si de padure si s-a desfiintat. Din 1895 exista mentiunea ca la Tisa fusese un schit de calugari.

V
  • Manastirea Vermesti Manastirea Vermesti

    Ctitorii Manastirii Vermesti sunt Cojocaru Constantin si sotia sa, Elena. Constructia Manastirii Vermesti a inceput la 18 septembrie 2000. Manastirea Vermesti a fost sfintita la 30 iunie 2002, de catre PS loachim.

Z
  • Manastirea Zemes Manastirea Zemes

    Manastirea Zemes a luat fiinta in 1937. In anul 1956 biserica Manastirii Zemes a ars si a fost refacuta in anii 1957-1958. Manastirea Zemes a fost desfiintata in urma Decretulului 410/1959. A fost reinfiintata cu ajutorul Schelelor de petrol Zemes, in 1987. Ierom. Natanail, ca prim vietuitor al manastirii. Manastirea Zemes a fost sfintita in 1993. In 2008 biserica de lemn a ars din nou, fiind distrusa in intregime. In prezent se construieste o noua biserica.

  • Schitul Zimbru Schitul Zimbru

    Schitul Zimbru a luat fiinta in perioada 1956 - 1965. Schitul Zimbru a fost la inceput doar o chilie, a devenit cu adevarat schit in anul 1994. Schitul Zimbru a fost sfintit in 1997 de PS loan Bacauanul.

Bihor

Vezi Bihor pe harta »
B
  • Metocul Baile Felix Metocul Baile Felix

    Metocul Baile Felix , inca nefinalizat, se afla sub ascultarea directa a Centrului Eparhial din Oradea. Metocul Baile Felix cuprinde o biserica de lemn din secolul al XVIII-lea, adusa in anul 1993 din judetul Salaj. De asemenea, metocul detine o colectie de icoane vechi.

  • Schitul Barajul Lesu Schitul Barajul Lesu

    Schitul Barajul Lesu, inchinat Sfintilor Imparati Constantin si Elena, a fost infiintat la dorinta credinciosilor din zona, in anul 1999. Schitul Lesu tine de Manastirea Stana de Vale.

  • Manastirea Buna Vestire - Oradea Manastirea Buna Vestire - Oradea

    Manastirea Buna Vestire din Oradea a fost infiintata in 1998 de catre episcopul Ioan Mihaltan. Alaturi de locasul de cult au fost ridicate alte corpuri de cladiri necesare desfasurarii vietii monahale. Asezamantul mai are un altar de vara, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Sfantul Nicolae, ce are la subsol un paraclis cu hramul Sfantul Mare Mucenic Mina.

C
  • Biserica cu Luna Biserica cu Luna

    Biserica cu Luna a fost construita in anii 1784-1790, in stil baroc, cu elemente neoclasice. I se spune astfel, deoarece in turnul-clopotnita, sub ceas se afla o sfera vopsita jumatate negru, jumatate auriu, care rotindu-se, arata fazele lunii. In biserica este reprezentat portretul lui Horea, chiar deasupra crucii de la tampla. Biserica cu Luna a fost catedrala episcopala pana in urma cu cativa ani.

E
  • Catedrala Episcopala Oradea Catedrala Episcopala Oradea

    Lucrarile la noua catedrala a Episcopiei Ortodoxe Oradea, au inceput in timpul Preasfintitului loan Mihaltan (1992-2006). Catedrala Episcopala Oradea este construita in stil neobizantin.

H
  • Schitul Huta Schitul Huta

    Schitul Huta a fost infiintat in anul 1998, sub ocrotirea Manastirii Stana de Vale. Astazi, el se afla in purtarea de grija a Manastirii Izbuc. Biserica din Schitul Huta a fost zidita in anul 1927, ea fiind restaurata in anul 1973 de episcopul Vasile Coman.

Pagina 1 din 7