Chesarie Episcopul Ramnicului

CHESARIE, episcop la Ramnic. 

N. c. 1720, in Bucuresti, in familia Halepliu, probabil originara din Alepul Siriei, decedat la  9 ian. 1780, in Ramnicu Valcea. 

Studii la Acoala domneasca din Bucuresti. Dupa ce a  fost tuns in monahism, ajunge eclesiarh la catedrala mitropolitana ai protosinghel al Mitropoliei.  Acum a tradus ai tiparit lucrarea lui Simion al Tesalonicului Voroava de intrebari ai raspunsuri (Bucuresti, 1765),  in 1770 a facut parte din delegatia condusa de mitropolitul Grigorie II care a plecat la Petersburg, pentru a cere sprijinul tarinei Ecaterina a II-a.  Loctiitor de episcop la Ramnic (c. dec. 1771 - dec. 1773), apoi

Episcop eparhiot (ales 26 dec. 1773, hirotonit 12 ian. 1774), unde a pastorit pana la moarte. 

- Ca episcop a infiintat o acoala in Bucuresti, alta in Craiova, a refacut tiparnita de la Ramnic, in care a imprimat peste zece carti romanesti:

- Octoihul (1776),

- Triodul (1777),  

- Ceaslovul (1779),

- Mineiele pe oct.- mart. (1776 - 1779), tiparite pentru prima data in romaneste, dupa vechea traducere a episcopului Damaschin, revazuta acum de un grup de carturari (mitropolitul Grigorie II, episcopul Chesarie, viitorul episcop Filaret, monahul Rafail de la Hurezi, ierodiaconul Anatolie de la Episcopie, Iordan Capadocianul gramaticul),  

- Prezinta un mare interes prefetele celor aase Mineie, scrise de episcop, in care se ocupa de originea romane a poporului ai a limbii romane, de continuitatea noastra in teritoriul fostei Dacii.

- Mineiele au contribuit la progresul limbii literare romane, prin ele au intrat in limba noastra o serie de neologisme, de origine greaca ai latina.

 

 

13 Februarie 2009

Vizualizari: 3417

Voteaza:

Chesarie Episcopul Ramnicului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.