Nicolae Ciurea


CIUREA NICOLAE, preot misionar (SUPLIMENT LA DTR)

(17 Ianuarie 1926 - 3 Martie 2002)

Parintele Nicolae Ciurea, s-a nascut la 17 Ianuarie 1926, in portul dunarean Cernavoda, judetul Constanta, ca al saptelea copil, al vrednicei familii de vrednici romani si buni ortodocsi, Constantin si Aneta Ciurea. Din cei noua frati si surori, au trait doar trei surori: Aneta, Luta si Stela, si cu singurul baiat Nicolae.

A avut parte de o copilarie fericita si instructiva din multe puncte de vedere. Scoala primara a facut-o in oraselul Medgidia, Judetul Constanta, unde tatal sau fusese mutat cu serviciul militar.

Intre anii 1937-1945, a urmat cursurile Seminarului Teologic "Kesarie Episcopul" din Buzau, unde tanarul elev Ciurea Nicolae s`a dovedit plin de talente si sarguitor la carte, fiind apreciat de profesori si ajungand dirijorul clasei noastre pentru muzica bisericeasca bizantina. A trait si a suferit impreuna cu colegii dela Seminar, toate greutatile razboiului si ocuparea Tarii de catre rusi.

Dupa absolvirea Seminarului din Buzau, in toamna anului 1945, s- asatorit cu aceea care ii va fi devotata sotie si iubitoare mama, Rafira Badicu din comuna Nedelea-Prahova, dupa care s-a inscris la Facultatea de Teologie din Suceava, unde se mutase vestita Facultate de Teologie din Cernauti, avand profesori renumiti, precum Fratii Iordachescu, Orest Bucevschi, Milan Sesan, Vladimir Prelipceanu, si Iustin Moisescu, viitorul Mitropolit al Transilvaniei, al Moldovei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In anul 1948, Facultatea de Teologie din Suceava a fost desfiintata, iar profesorii si studentii ei au fost transferati la Bucuresti. Asa se face, ca studentl in Teologie Nicolae Ciurea a devenit Licentiat in Teologie al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, cu teza de licenta "Psihologia Predicii", obtinand calificativul "exceptional".

A fost binecuvantat de Dumnezeu cu doi copii de exceptie, Victor si Magdalena. La 26 August 1949, a fost hirotonit Diacon si la 28 August acelasi an, Preot de catre Prea Sfintitul Episcop Vicar Teodor Scorobet, pe seama parohia Jabenita din Protopopiatul Reghin, de unde pe data de 1 Noiembrie 1949 a fost transferat la parohia vecina, Adrian, unde s-a impus prin activitatea sa pastorala, misionara si culturala.

La 1 Aprilie 1957, este transferat la parohia din Predeal, Protopopiatul Brasov, unde a desfasurat aceeasi activitate preoteasca exceptionala timp de zece ani, dupa care, la cererea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Victorin I se da binecuvantarea de a se transfera in Aprilie 1969, la Parohia "Invierea Domnului" din Hamilton, Ontario, pe care o pastoreste pana la pensionarea sa, la 17 Ianuarie 1991. Realizarile sale la Parohia "Invierea Domnului" sunt bine cunoscute de toata lumea si ele ii vor perpetua memoria din neam in neam. Scoala duminicala si de limba romana, serbarile cu tineretul, devenite traditionale la biserica noastra, ansamblul de dansuri nationale "Doina", corul bisericii purtand numele fondatorului si dirijorului Traian Barbu, muzeul parohial, bibliteca si arhiva parohiala, activitatile desfasurate la Casa Romana, activitatile misionare, pastorale culturale, inter-ortodoxe si ecumeniste pe plan local, promovate si cultivate de Pariintele Protopop Nicolae Ciurea au facut ca numele Parohiei noastre sa fie cunoscut si apreciat de toate parohiile ortodoxe surori din Hamilton, precum si din Sfanta noastra Arhiepiscopie.

Anii de pensie i-au fost senini, in ciuda suferintei care i-a scurtat firul vietii, bucurandu-se de dragostea si atentia intregii sale familii. Ii placea sa spuna cu mandrie de parinte iubitor: am venit patru in Canada si acum suntem zece, cu ginerele Van, Patricia, nora noastra si nepotii Alexandra, Nicole, Amanda si Victor-Iulian. A dat la iveala o carte care oglindeste cu fidelitate memoriile si experientele vietii sale, intitulata "In Via Domnului-Memorii", care a aparut in Editura "Danubius" din Bucuresti anul trecut (2001), in 220 de pagini evocatoare ale vietii sale de studiu cu colegii dela Seminarul Teologic "Chesarie Episcopul" din Buzau, ale familiei sale dragi, dar si a familiilor sale mai mari, parohiile ortodoxe romane, ce i-au fost randuite sa le indrumeze pe calea mantuirii, ajutat de scumpa sa sotie, Dna Preoteasa Rafira Ciurea si de copiii lor devotati Magdalena si Victor.

Duminica 3 Martie 2002, a fost chemat la Domnul, priveghiat in clipele sale ultime de intreaga sa familie, de care s-a despartit luandu-si ramas bun dela fiecare si incredintandu-i in purtarea de grija a Bunului Dumnezeu. Miercuri, 6 Martie, 2003, in biserica pe care a pastorit-o cu ravna misionara si dragoste exemplara, "Invierea Domnului" din Hamilton, Ontario a fost prohodit in mijlocul enoriasilor sai iubiti, de Inalt Prea Sfintitul Parinte Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane din Paris pentru Vestul Europei, inconjurat de un mare sobor de preoti. In numele colegilor dela Seminarul Teologic "Chesarie Episcopul" din Buzau si al colegilor dela Facultatea de Teologie din Bucuresti, a evocat personalitatea iubitului nostru coleg si prieten scump de-o viata intreaga, cel ce scrie indurerat sufleteste aceste randuri indoliate intru pomenirea Parintelui nostru Nicolae Ciurea, acum mutat la odihna lui in vesnicele locasuri ceresti! Dumnezeu sa-l ierte si sa-i faca tarana canadiana usoara!

 

13 Februarie 2009

Vizualizari: 1233

Voteaza:

Nicolae Ciurea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.