Catedrala Patriarhala - Bucuresti

10 vietuitori, viata de obste

Hram: Sfintii imparati Constantin si Elena, Sfantul Dimitrie cel Nou (Catedrala Patriarhala), Sfantul Gheorghe, Sfanta Cuvioasa Parascheva (Paraclisul Patriarhal)

Acces: Catedrala Patriarhala se afla in imediata apropiere a Pietei Unirii din Bucuresti; Manastirea de calugari (Catedrala Patriarhala);

Staret: mare arhim. Timotei Aioanei Manastirea de maici (Paraclisul Patriarhal);

Stareta: stavrofora Hristofora Rusu

Adresa: Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25, 040163, sect. 4, Bucuresti

Catedrala Patriarhala din Bucuresti gazduieste doua obsti monahale. Obstea de calugari slujeste la Catedrala Patriarhala, iar obstea de maici slujeste pe langa Resedinta Patriarhala. Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena - asemanatoare in anumite detalii cu Manastirea Curtea de Arges - a fost sfintita in anul 1658, de Patriarhul Macarie al Antiohiei si Mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti. In anul 1668, voievodul Radu Leon hotaraste ca manastirea sa devina resedinta mitropolitana. In anul 1925, Biserica Ortodoxa Romana este ridicata la rangul de Patriarhie, Catedrala Mitropolitana devenind Catedrala Patriarhala.

Pictura a fost realizata de Dimitrie Belizarie, intre anii 1932-1935, in stil neobizantin. In partea dreapta a pronaosului se afla mormintele patriarhilor Miron Cristea (1939), Nicodim Munteanu (1948), Justin Moisescu (1986) si Teoctist Arapasu (2007). In partea stanga sunt asezate Moastele Sfantului Dimitrie Basarabov. Turnul-clopotnita a fost zidit in anul 1698, sub Sfantul Imparat Constantin Brancoveanu.