Expozitie la Muzeul de Arta: 'Rusaliile Negre, Deportarea in Baragan'

La Muzeul de Arta din Drobeta Turnu Severin a fost deschisa joi, 19 mai, expozitia “Rusaliile Negre: Deportarea in Baragan”. Organizata de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei, din cadrul Fundatiei Academia Civica, expozitia face parte din proiectul “Memoria deportarilor din Romania”, sustinut de programul “Europa pentru cetateni. Memoria activa a Europei” al Comisiei Europene.

Expozitia este realizata cu prilejul implinirii a 60 de ani de la deportarea intr-o singura noapte a anului 1951 a 44.000 de banateni si mehedinteni.

In cadrul expozitiei sunt expuse, pe langa fotografii, atat marturii ale celor deportati, cat si date din perioada deportarilor.

Expozitia “Rusaliile Negre: Deportarea in Baragan” este alcatuita din 28 de panouri in care sunt expuse cronologic si tematic: situatia internationala din anii 50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea planului de “dislocare”, alcatuirea “listelor negre”, pregatirea si executarea deportarii, viata in Baragan, cladirea caselor, procurarea apei si mancarii, scoala, munca, inmormantarile, in sfarsit “Domiciliul obligatoriu”. Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, harti si obiecte, toate provenind din baza de date a Centrului International de Studii asupra Comunismului. Marturiile personale sunt transcrieri ale inregistrarilor facute de colaboratorii CISAC. Cat priveste obiectele expuse, ele au fost transferate de la Memorialul Sighet.

Expozitia “Rusaliile Negre: Deportarea in Baragan”, este deschisa la Muzeul de Arta din Drobeta Turnu Severin, in perioada 19-29 mai 2011. Urmatoarele etape ale expozitiei vor fi la Sighet si Braila.

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

.

20 Mai 2011

Vizualizari: 1275

Voteaza:

Expozitie la Muzeul de Arta: 'Rusaliile Negre, Deportarea in Baragan' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE