Noul Testament
Noul legamant pe care il face cunoscut Dumnezeul cel revelat in Iisus Hristos. Aceasta revelare este partial cuprinsa in cartile sfinte care formeaza partea a doua a Bibliei sau Sfin-
tei Scripturi.
Se numeste Testament Nou, pentru ca Legamantul acesta este facut cu un popor nou ales, cel care devine crestin - Noul Israel - provenit din toate neamurile care cred in Hristos. Se numeste Testament Nou, nu pentru ca acesta l-ar desfiinta pe cel vechi, ci pentru ca ii implineste proorociile si-l desavarseste, ramanand insa in vie si constanta legatura cu el (cf. II Cor. 3, 6).
In mod curent si concret, prin denumirea de Noul Testament se intelege volumul continand cele 27 de scrieri sfinte, scrise de apostolii si ucenicii Domnului, sub inspiratia Duhului Sfant. Aceste scrieri sfinte, Biserica le-a ales, le-a deosebit de alte scrieri false, sau apocrife, si le-a adunat laolalta alcatuind Colectia, sau Canonul numit Noul Testament.
Sfintele scrieri ale Noului Testament au unele continut istoric, istorisind viata si faptele Mantuitorului, ca cele patru Evanghelii, dupa : Matei, Marcu, Luca si Ioan ; sau, descriu inceputul si dezvoltarea Bisericii, cu propovaduirea si faptele principalilor apostoli, - indeosebi Petru si Pavel cu multimea colaboratorilor lor, - cum se vede in "Faptele Apostolilor".
Altele au continut didactic, sau de invatatura, cuprinzand cele propovaduite de apostolii si ucenicii lui Hristos, care au continuat propovaduirea invataturii auzite din gura lui Hristos. Asa sunt cele 14 epistole ale sfantului apostol Pavel, catre : Romani, I si II Corinteni, Galateni, Efeseni, Filipeni, Coloseni, I si II Tesaloniceni, I si II Timotei, Tit, Filimon si Evrei; apoi cele 7 epistole sobornicesti : Epistola lui Iacov, I si II Petru, I, II si III Ioap si Epistola lui Iuda.
Ultima scriere sfanta din Noul Testament este o scriere profetica, Apocalipsa, care descrie in figuri, metafore si simboluri descoperirea ce i s-a facut sfantului apostol si evanghelist Ioan, in vedenia din Patmos.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.