Gheorghe Zottu


ZOTTU GHEORGHE, teolog (de neam grec, nehirotonit).

N. 26 oct. 1842, in com. Frangade langa orasul Larisa, in Epir, decedat la 9 mai 1885, in Bucuresti.

A invatat in comuna natala, apoi a facut studii secundare si teologice la scoala " Rizarion" din Atena; studii superioare la Universitatile din Berlin, Erlangen, Leipzig si Tubingen, obutinand licenta in Teologie si doctoratul in Filosofies studii si cercetari la Paris (3 ani); acum a inceput colaborarea la revistele " Union Chretienne" din Paris, condusa de Vladimir Guettee si " Evanghelicos Kirix" din Atena redactata de Constantin Contogonis (primul profesor si decan al Facultatii de Teologie din Atena).

Stabilit cu parintii in Romania, a fost numit profesor de Limba greaca si Filosofie la un liceu in Botosani, apoi la Seminarul " Central" si la Liceul ,,Sf. Sava" din Bucurestis dupa 1872 a fost profesor de Limba greaca, Drept canonic si Omiletica la Seminarul " Nifon", director al Cancelariei Mitropoliei Ungrovlahiei (1875-1885), profesor de introducere si Exegeza Noului Testament la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1881-1883).

A editat si redactat ziarul:

- " Vocea Clerului", apoi revista

- " Ortodoxul" (1880- 1885), in care a publicat numeroase articole cu caracter teologic, traduceri din Sfintii Parinti etc.;

- Alte articolle in " Biserica Ortodoxa Romana" (membru in comitetul de redactie).

13 Februarie 2009

Vizualizari: 360

Voteaza:

Gheorghe Zottu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.