Ieromonah Filothei

FILOTHEI, "sin Agai Jipai",  traducator, ieromonah si psalt.
 
N. a doua jumatate a sec.  XVII, -decedat in 1713.  La 24 dec. 1713, fiind ieromonah si psalt la Mitropolia din Bucuresti;

A terminat de scris o Psaltichie romaneasca, primul manuscris muzical bisericesc cunoscut cu textul in limba Romana.  In prefata arata ca a talmacit "pre a noastra de tara si de obste limba", la indemnul mitropolitului Antim Ivireanul.  Are 518 pagini, cu 967 cantari si note muzicale, iar 226 pagini numai cu text. 

Era o lucrare complexa si pretentioasa  pentru timpul sau; la majoritatea cantarilor a pastrat linia melodica a versiunii grecesti, altele au fost usor adaptate la prozodia si topica limbii romane, ori au fost prescurtate. 

Foarte important este si faptul ca a notat si o veche creatie bisericeasca autohtona, Canonul Floriilor si alta, cu continut laic, si -Rugaciunea lui Filothei pentru Constantin Brancoveanu.

Dupa cercetari mai noi, este socotit identic cu acel Filothei "Sfetagoretul", care a tradus din greceste in romaneste lucrarea invataturii crestinesti (tiparita la Snagov in 1701 ), precum si cartea populara Floarea darurilor ramasa in manuscris - dupa lucrarea Fiore di Virtu, si cu "Filothei ieromonahul", care a tradus si tiparit primul Catavasier in limba romana (Targoviste, 1714).

 

13 Februarie 2009

Vizualizari: 1912

Voteaza:

Ieromonah Filothei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.