Ilarion Gheorghiadis

GHEORGHIADIS ILARION (din botez Ilie), episcop. N. 1777, in Bucuresti (tatal originar din Silistra, mama din Ianina), decedat la  8 ian. 1845, in Bucuresti. 

Studiaza la Scoala de la "Domnita Balasa" cunoscator al limbilor greaca, franceza si germana, rusa, turca, italiana. Calugarit de mitropolitul Dositei Filitti sub numele Ilarion si hirotonit ierodiacon, mai tarziu ieromonah si arhimandrit.

Staret la manastirea Dealu (1808), apoi la "Sf. Ioan cel Mare" din Bucuresti. La 1 nov. 1820 ales episcop al Argesului (hirotonit 20 nov.);

In 1821 a fost unul din sfetnicii apropiati ai lui Tudor Vladimirescu, care-i incredinteaza o misiune la Congresul "Sfintei Aliante" (Rusia, Austria, Prusia) la Laybach (Liubliana); n-a ajuns pana acolo, iar dupa uciderea lui Tudor a ramas la Brasov, refuzând sa-si ia scaunul episcopal in toamna anului 1828 a fost reasezat în scaun, pastorind pana la moarte. 

Apreciat predicator (s-au pastrat insa putine predici de la el); in timpul pastoririi lui, in 1836, s-au deschis cursurile Seminarului din Curtea de Arges.

 

13 Februarie 2009

Vizualizari: 2102

Voteaza:

Ilarion Gheorghiadis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.