Ioan Casian
CASIAN IOAN, teolog din Scythia Minor Dobrogea
(prezentat de scriitorul bisericesc Ghenadie din Marsilia ca fiind "de neam scit")
N. c. 360, probabil in actualul sat Casian - jud. Constanta, decedat. 435, in Massilia (azi Marsilia)
A intrat de tanar intr-o manastire din regiune: in jurul anului 380 a plecat cu un alt calugar, Gherman, in Tara Sfanta, unde a stat vreo 5 ani intr-o manastire din apropierea Bethleemului, apoi mai multi ani in marile asezari ascetice din Egipt, unde a cunoscut o seama de mari parinti duhovnicesti.
Catre anul 400 hirotonit diacon la Constantinopol de catre Sf. Ioan Gura de Aur, ramanand aici catva ani: prin 405 a plecat apoi la Roma unde a fost hirotonit preot. Prin 410 - 411 a plecat la Massilia, unde a intemeiat doua manastiri, (c. 415), una de calugari si alta de calugarite, organizandu-le dupa modelul celor rasaritene.
Praznuit ca sfant (29 febr.)
Lucrari teologice - redactate in limba latina
- Despre asezamintele manastiresti de obste (chinoviale)
- Despre remediile (vindecarea) celor opt pacate capitale, in 12 carti (primele patru sunt regulile monahale propriu-zise, iar ultimele invata pe monah cum sa lupte impotriva a opt pacate capitale: lacomia, desfranarea, arghirofilia, mania, tristetea, trandavia, slava de:arta, mandria)
- Conlatiuni sau Convorbiri cu Parintii, in 24 de carti, in care relateaza convorbirile pe care le-au avut el si prietenul sau Gherman cu cei mai vestiti pustnici ai Egiptului, impartite in trei grupe, dupa cele trei centre manastiresti principale pe care le-au cercetat, pe teme diferite, avand ca scop desavarsirea (despre suflet, rugaciune, curatie, harisme, pocainta etc.)
Prin viata si prin lucrarile sale, Sf. Ioan Casian se numara printre marii asceti si scriitori de limba latina din secolele IV-V. Opera sa a fost tradusa in romaneste in secolele XVIII-XIX si a circulat in manuscris (fiind cunoscut sub numele de Casian "Ramleanul")
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.