Mitropolitul Matei
MATEI, mitropolit, miniaturist, caligraf, panegerist şi istoric.
N. c. 1550, în Pogoniani (Epir-Grecia), decedat în 1624, la mănăstirea Dealu.
Studii la Constantinopol, unde probabil a fost călugărit. Un timp protosinghel, apoi arhimandrit la Patriarhia ecumenică în 1595-1597 era în Rusia, iar în 1600 în Polonia, probabil pentru a întării în credinţă pe ucrainienii ortodocşiş după 1602 a venit în Tara Românesacă, unde i s-a încredinţat egumenia mănăstirii Dealu, pe care o deţine până la moarteş la 11 dec. 1605 ales mitropolit titular de Mira Lichiei.
Lucrări:
Slujba Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa (cu date autobio-rafice şi asupra incursiunilor oştilor lui Gabriel Bathori înTara Românească, în 1610-1611), - acesată parte publicată - în traducere - de N. lorga, Manuscripte din biblioteci străine relative la istoria românilor, Intâiul memoriu, Bucureşti, 1998, p.44-51;
Viaţa şi slujba Cuvioasei maicii nostre Paraschiva cea nouă, prelucrare după Eftimie al Târnoveiş Povestire pe scurt despre neaşteptata cădere din domnie a lui Serban Vodă zis şi Radu şi despre venirea în Tara Românească a lui Radu Voievod, fiul lui Mihnea 1611 - 1613 (publicată de mai multe ori, în greceşte, la Veneţia, iar în româneşte de N. lorga, Manuscripte din biblioteci străine relative la istoria românilor.
Al doilea memoriu, Bucureşti, 1899, p.1 - 27; folosită - pe alocuri integral în Letopiseţul Ţării Româneşti sau Cantacuzinesc şi în lstoriile lui Radu Popescu, lstoria celor petrecute în Tara Românească începând de la Serban Voievod până la Gavril Voievod, 1602-1618 (în versuri - publicată de Al. Papiu llarian,
Tezaur de monumente istorice,l, Bucureşti, 1862, p. 3 27 - 352, text grecesc şi trad. rom.);
Sfaturi către Alexandru Iliaş (în versuri).
Au rămas de la el şi o serie de manuscrise greceşti, frumos caligrafiate şi împodobite (mai ales Evanghelii), păstrate azi la Moscova, Athos, Istanbul şi lerusalimş versuri greceşti, imne liturgice ş.a.
Se presupune că a tradus din greceşte în slavoneste învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie.
<
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.