Nathanail Popp

hiepiscop

POPP NATHANAIL, arhiepiscop.

N. 12 iun. 1940, în Aurora-Illinois (S.U.A.), ca fiu al unor români originari din părţile Sătmarului.

Studii liceale în East Aurora, la Colegiul `Sf. Procopie` din Lisle-Illinois, apoi la Universitatea Gregoriană din Roma (abs. 1966). Hirotonit preot greco-catolic, în 1966, iar în 1968 este primit ca preot în Episcopia ortodoxă română din America. A slujit ca preot ortodox la `Vatra Românească" din Jackson-Michigan, apoi la biserica `Sf. Cruce" din Hermitage/Sharon-Pennsylvania (1975-1980).

La 20 Sept. 1980 ales `episcop auxiliar` pe lângă arhiepiscopul Valerian Trifa, de către un Congres electoral al Episcopiei, întrunit la Cleveland;

La 20 oct. 1984 Congresul electoral al Episcopiei, întrunit tot la Cleveland, I-a ales episcop eparhiot, fiind instalat la 17 nov. 1984 în catedrala ,,Sf. Gheorghe" din Detroit.

In noua calitate, îndrumă editarea ziarului şi calendarului,,Solia", a revistei teologice ,,Luming Lină" - în care a publicat numeroase articole precum şi ,cursurile anuale de educaţie religioasa ale tineretului de la `Vatra Românească", lângă Jackson-Michigan.

Datorită noilor imigrări de români în America, determinate de rigorile regimului comunist din tară, s-au deschis câteva "misiuni" în Statele Unite şi Canada şi s-au construit noi biserici ortodoxe româneşti; s-a întemeiat o mănăstire de maici, cu hramul `Adormirea Maicii Domnului", în apropiere de Vatra; a convocat şi prezidat Congresele anuale ale Episcopiei, la Vatra sau în alte părţi.

<

13 Februarie 2009

Vizualizari: 1976

Voteaza:

Nathanail Popp 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.