Vasile De La Poiana Marului
VASILE, schimonah, de origine slava, indrumator al vietii monahale.
N. c. 1700, decedat la 25 apr. 1767, la schitul Poiana Marului, jud. Buzau.
Staret la Dalhauti vreo 20 de ani, apoi s-a asezat la Poiana Marului, unde a ridicat o biserica si chili; a introdus randuieli monahale noi, de inalta viata duhovniceasca - dupa Sf. Vasile cel Mare, Nil de la Sorska, Dimitrie al Rostovului, - la Poiana Marului si unele schituri invecinate (Dalhauti, Trestieni si Carnu); indrumator duhovnicesc al viitorului staret Paisie de la Neamt, pe care I-a calugarit ("imbracat in mantie") in anul 1750, la Athos.
A copiat o serie de manuscrise in limba slavona si a scris cateva lucrari originale in slavona bisericeasca:
- Cuvant inainte sau inainte calatorie la cartea Iui Grigorie Sinaitul inainte cuvantare spre capetele fericitului Filotei Sinaitul,
- Cuvant inainte la cartea fericitului Nil de la Soesca,
- Adaugire sau cuvant pre urma la cartea Sfantului Nil de la Soesca.
- Inchipuire cum sa cade noua celor ce suntem patimri si calcam poruncile ... sa ne indreptam prin pocainta si sa ne invatam Iucrarii cei cu mintea vietuind intru supunere.
- Intrebatoare raspunsuri adunate din Sf. Scriptura pentru departarea de bucatele cele oprite oprite fagaduintei calugaresti cei de buna voie (tiparita la Neamt in 1816) s.a.
- Opera sa a fost de indata tradusa in limba Romana si copiata in zeci de manuscrise.
- Se cunosc sapte manuscrise slave copiate la schitul Poiana Marului, din care patru cuprind unele din lucrarile mentionate;
- Unl (ms. 756) este copiat de staretul Vasile, iar un altul, cuprinzand versiunea slava a scrierii alegorice-religioase spaniole "Desiderie", a fost copiat tot de el.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.