Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Diverse Sarbatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5056)
-   -   Sfintii Zilei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14297)

forever... 16.09.2014 15:03:32

Sfanta Mucenita Eufimia

Sfanta Eufimia s-a nascut in Calcedon si a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Tatal ei, senatorul Filofron si mama sa, Theodorisia, erau crestini. Pentru ca refuzat sa implineasca porunca proconsului Pricus de a aduce jertfe idolilor, a fost supusa la multe chinuri. Cand a fost intrebata de ce a sfidat porunca data de proconsul, Sfanta Eufimia a raspuns: "Comanda imparatului si a ta se cuvine sa fie implinita atunci cand nu este contrara poruncii lui Dumnezeu. Dar daca ea este potrivnica poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai ca nu trebuie implinita, dar trebuie si combatuta”. A fost aruncata intr-un cuptor incins, intr-o apa plina de taratoare otravitoare, dar insemnandu-se cu semnul sfintei cruci, a iesit nevatamata. Si-a dat sufletul cand a fost aruncata la fiarele salbatice.

Sfanta Eufimia mai este praznuita pe 11 iulie, cand facem pomenire de minunea petrecuta la sfintele sale moaste. (Pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta - in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia. Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei).

Moastele Sfintei Eufimia pot fi venerate in Catedrala patriarhala "Sfantul Gheorghe" din Fanar.

http://str1.crestin-ortodox.ro/foto/...ta-eufimia.jpg

Ioan_Cezar 16.09.2014 16:56:50

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 566299)
31 August - Sfântul Aidan de Lindisfarne

http://pemptousia-4.wpengine.netdna-...t-aidan-31.jpg

În secolul al VII-lea, regiunea Northumbria (sud-estul Scoției de astăzi) cuprindea două regate, Bernicia și Deira, și constituia câmpul de bătaie în care sorțile regilor rivali aveau să determine care dintre Biserici, cea Celtică sau cea Romană avea să devină forța misionară principală. În anul 616, pe când regele Ethelfrith al Northumbriei era înfrânt în luptă și ucis, fiul său, Oswald, s-a refugiat în Scoția și a fost convertit la creștinism la Iona. Edwin, noul rege, s-a creștinat și el, dar sub influența episcopului de York, Paulinus, care era devotat Romei. După moartea lui Edwin, în 633, episcopul Paulinus a abandonat activitatea misionară în nordul Angliei. Prințul Oswald s-a întors din exil și, probabil, a fost înscăunat rege, drept pentru care a trimis o delegație la Iona, căutând un episcop care să predice evanghelia în Northumbria.

Cel dintâi episcop celt, Corman, a sosit în Northumbria, dar s-a reîntors în scurtă vreme la Iona, spunând că anglii din Northumbria sunt mult prea încăpățânați și dificili. Istoricul Beda scrie că, întâlnindu-se să discute această chestiune, un călugăr irlandez numit Aidan, a sugerat faptul că, poate, Corman fusese prea dur cu ascultătorii săi neînvățați și „nu le-a dat, așa după cum ne-a spus Apostolul [Pavel], lapte” („Și eu, fraților, n-am putut să vă vorbesc ca unor oameni duhovnicești, ci ca unora trupești, ca unor prunci în Hristos. Cu lapte v-am hrănit, nu cu bucate, căci încă nu puteați mânca și încă nici acum nu puteți, fiindcă sunteți tot trupești” 1 Corinteni 3, 1-3). Nu după multă vreme, Aidan a fost trimis în Northumbria, ca episcop.

Puține lucruri sunt cunoscute despre viața timpurie a Sfântului Aidan; știm doar că a ucenicit Sfântului Senan, în insula Scattery. În Northumbria a ajuns în anul 635, și cu îngăduința regelui Oswald, a avut reședința în insula Lindisfarne, aproape de castelul regal de la Bamburgh. Parteneriatul lor a fost fructuos, iar regele Oswald chiar a slujit ca traducător al cuvintelor Sfântului Aidan, care nu cunoștea limba engleză.

După ce Oswald a fost ucis în luptă, în anul 542, Sfântul Aidan a conlucrat la fel de bine cu Oswin, regele din Deira. Aidan a călătorit pe jos, predicând, prin mai toată Northumbria, vorbind cu oricine îi ieșea în cale. Atunci când regele Oswin i-a dăruit un cal, pentru a-l folosi în terenurile mai dificile, Aidan l-a dat, nebunește, unui cerșetor care cerea milostenie. Oswin a fost furios, până când, așa după cum scrie Beda Venerabilul, Sfântul Aidan l-a întrebat dacă nu cumva, regelui, îi este mai de preț fiul unei iepe decât un fiu al lui Dumnezeu? Oswin l-a iertat pe Sfântul Aidan, promițând că nu va mai întreba, și nici nu va regreta, dacă averea sa va fi împărțită fiilor lui Dumnezeu. Atât regele Oswald, cât și regele Oswin, sunt cinstiți în Anglia ca sfinți și martiri.

celtic_cross_inMai mulți călugări scoțieni și irlandezi îl ajutau pe Aidan în lucrarea misionară, construind biserici și răspândind creștinismul celtic, astfel încât Lindisfarne a devenit „capitala” creștinătății engleze. Mulți tineri anglo-saxoni își dobândeau educația la Lindisfarne; printre ei, Sfânta Eata, egumena Mănăstirii Melrose și, mai apoi, a Mănăstirii Lindisfarne. Mai târziu, ucenicul Sfintei Eata, Sfântul Cuthbert, avea să devină episcop de Lindisfarne.

Sfântul Aidan a dus o viață simplă, încurajându-i pe laici să postească și studieze Scriptura. El însuși postea miercurea și vinerea, și arareori mânca la masa regelui. Dacă se afla la vreun praznic, dădea mâncarea celor flămânzi. Darurile pe care le primea, le împărțea săracilor sau le dădea pentru eliberarea sclavilor, dintre care unii au și ajuns preoți. În vremea postului Mare, se retrăgea pe mica insulă Farne pentru rugăciune și nevoință. În anul 651, pe când se găsea pe această insulă, a văzut fum ieșind dinspre cetatea Bamburgh, care se afla sub asediul regelui păgân Penda din Mercia, și s-a rugat ca vântul să se schimbe, iar mulți dintre asediatori au pierit de foc.

Atunci când regele Oswin a fost ucis de vărul său, Oswy, regele Berniciei, în 651, Sfântul Aidan s-a necăjit mult, iar după douăsprezece zile, a murit în chilia sa din curtea bisericii din Bamburgh.

preluat de pe : pemptousia.ro

Ce vremuri... Ce frumusețe de oameni!
Mulțumesc, Mirela, pentru minunata postare. M-ai făcut să plâng nițel...

sophia 17.09.2014 15:46:13

Astazi 16 septembrie serbam pe Sf. Sophia cu fiicele ei: Pistis, Agapis si Elpis (Credinta, Dragoste si Nadejde). Esenta credintei. Mai mult nu este de spus.

http://www.crestinortodox.ro/calenda...is-121233.html

http://www.crestinortodox.ro/icoane/...s-121240.html#

Nu stiu de ce nu pot sa pun poza. Imi da mereu eroare la incarcare.

tabitha 18.09.2014 06:51:25

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 567227)
Ce vremuri... Ce frumusețe de oameni!
Mulțumesc, Mirela, pentru minunata postare. M-ai făcut să plâng nițel...

Cu plăcere, Cezar. Mă bucur că mai atinge pe câte cineva la inimă ceea ce se scrie pe aici.. :)

Mulțumesc "forever" :53: - pentru postarea cu Sfânta Eufimia. Mi-am adus aminte de bunica mea care se numea Eufimia,. Dumnezeu s-o odihnească în pace.

Dragă Sophia, chiar dacă nu este numele tău adevarat ci este doar un simplu nick - eu îți urez cu drag : La Mulți Ani!! să fii iubită.

forever... 18.09.2014 07:01:15

Adevărat, ce scăpare :-(

Sophia, îți urez și eu La mulți ani pentru ziua numelui! Domnul să te ocrotească!

Jennyy 21.09.2014 22:47:56

Fratilor, va astept la Sfantul Ierarh Teodosie de la manastirea Brazi

Viata Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi

Viata Sfantului Teodosie de la Manastirea Brazi

Sfantul lerarh Teodosie s-a nascut in Tinutul Vrancei. In prima jumatate a veacului al XVII-lea, si, iubind din tinerete viata calugareasca, s-a lepadat de lume si a primit sfantul chip ingeresc al calugariei. Cugetand ziua si noaptea la Legea lui Dumnezeu si deprinzand de la dascalii incercati din manastirile Tarii de Jos invataturile cele folositoare, a fost ales egumen al manastirii Bogdana reconstruind, in vremea staretiei sale, acest sfant locas. Pentru vrednicia si pentru bunele sale obiceiuri, a fost hirotonit episcop de Radauti in anul 1670. iar peste un an a fost trimis sa pastoreasca Episcopia Romanului. Iubind cu adevarat sfintele lui Dumnezeu Biserici, a cercetat si a ajutat pe cat i-a stat in putinta schiturile si manastirile din eparhia sa, sprijinind, totodata, si pe binecredinciosii crestini aflati in felurite necazuri sau cuprinsi de saracie.

Sfantului Ierarh Teodosie de la Brazi

In anul 1674, fericitul si preainvatatul mitropolit Dosoftei, silit de vitregia vremurilor, s-a retras in Polonia, impreuna cu domnitorul Stefan Petriceicu, iar Moldova a fost asuprita de cetele de turci si de tatari, care au adus la carma tarii pe Dumitrascu din neamul Cantacuzinilor. Acesta, vazand ca moldovenii au fost lipsiti de pastorul lor, a cerut arhiereilor sa-si puna mitropolit. Noul domn avea nevoie urgenta de un nou cap al Bisericii Moldovene pentru a-si legitima domnia, primind de la acesta indatinata ungere. Ierarhul Teodosie, desi nu voia, mai mult fiind silit, a luat conducerea Mitropoliei Moldovei in acele vremuri greu de indurat, cand turcii si tatarii intrasera ca lupii infometati in smerita lui turma. De aceea, bunul arhiereu nu a rabdat mult a vedea in toate zilele cum sunt nedreptatiti crestinii, ci, punandu-si sufletul pentru acestia, a mers la domnitor si i-a cerut sa puna capat asupririi poporului si sa alunge dincolo de hotare pe pagani. Maniat, Dumitrascu Voda nu a voit sa auda mustrarile cele drepte ale mitropolitului, ci, fara judecata, l-a silit sa-si paraseasca scaunul, pe care nu statuse decat vreme de un an, fiind pus sub paza in Manastirea " Sfantul Sava " din Iasi. Rabdand cu mult curaj cumplita prigonire, ierarhul marturisitor al dreptatii a stat inchis acolo pana la revenirea in tara a blandului Dosoftei mitropolitul, care l-a scos pe fericitul Teodosie din surghiunul sau. Acesta s-a retras in partile Tarii de Jos. locuind cand la Focsani cand in Manastirea Bogdana.
In rastimp s-a ingrijit, indeosebi, de reconstruirea Manastirii Brazi, unde a ridicat o noua biserica si chilii, asezand acolo monahi, pe care i-a pus sub ascultarea egumenului Zaharia, care vietuise o vreme in Sfantul Munte Athos.
n anul 1688, pe cand se afla la Focsani a fost rapit si dus in Tara Romaneasca, unde a indurat, vreme de 10 saptamani, inchisoare si chinuri. fiind cercetat - pentru pricini inchipuite - de unii greci, pusi la cale de rudeniile lui Dumitrascu Voda, fostul domnitor al Moldovei. Scapand insa cu viata si din aceasta grea incercare, Ierarhul Teodosie a continuat sa se ocupe de sfintele locasuri din Tinutul Vrancei, pregatind toate cele necesare pentru ridicarea a inca trei schituri.

In toamna anului 1694 tatarii au navalit, din nou, in Moldova, jefuind pe crestini si distrugand bisericile. Cunoscandu-si mai dinainte sfarsitul, fostul mitropolit Teodosie s-a pregatit duhovniceste asa cum se cuvine a face orice crestin adevarat. Curand, la Mänästirea Brazi, a venit o ceatä de tatari, care l-au schingiuit pe batranul arhiereu, cerandu-i sa le predea avutul si odoarele sfantului locas. Acesta a refuzat, preferand mai degraba sa fie chinuit decat sa dea in mainile paganilor putinele valori si sfintele vase. In cele din urma, tatarii, dupa ce l-au chinuit indelung, i-au taiat capul. Noaptea, a fost ingropat in graba de cativa credinciosi. Asa a castigat cununa muceniciei mult-patimitorul Ierarh, primindu-si prin sabie sfarsitul, suferind pentru dragostea de Dumnezeu. Sfantul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), pe care biserica noastra il pomeneste la 10 ianuarie, fiind novice la Manastirea Brazi, in anul 1842, a fost de fata la descoperirea in chip minunat a moastelor mitropolitului martir.

El relateaza urmatoarele: " Inainte ca arhimandritul Dimitrie sa fie staret al Manastirii Brazi din Moldova, el a trait viata pustniceasca aspra intr-o padure mare, unde din intamplare a gasit ingropat un vas mare plin cu bani de aur. In vas a gasit o insemnare, in care se spunea ca acesti bani sunt de la Mitropolitul Dositei (Thodosie) care i-a ascuns acolo, prevazandu-si sfarsitul sau mucenicesc din mana turcilor. In insemnare se mai spuneau si acestea: " cine va gasi acesti bani este indatorat sa zideasca din ei o manastire si trei schituri " si ca " la terminarea de zidit a celui din urma, al treilea schit, va afla si moastele mele ". Instiintand pe mitropolitul de la Iasi despre aceasta minunata descoperire si primind de la el binecuvantare, arhimandritul Dimitrie a inceput cu ravna sa implineasca ultima dorinta a fericitului mitropolit [ …] A inaltat o mare biserica, iar dupa ce a terminat de construit cel de-al treilea schit, a randuit ca in ograda lui (n.n. a schitului) sa se sape si pentru dansul un mormant.

[ …] Deoarece groapa pe care el poruncise sa i se sape se darama mereu, a pus sa se sape din nou, in prezenta lui, si, sapandu-se, s-a gasit sicriul cu moastele fericitului mitropolit […] "

Despre aceea aflare a sfintelor moaste relateaza si insusi staretul Dimitrie, scriind, intr-o insemnare din 20 februarie 1842:"Am vrut sa-mi fac mormantul meu in tintirim la Brazi, tocmai in mijlocul locului unde a fost biserica veche. Si, sapand adanc de sase palme […] am gasit locul unde la picioarele raposatului Mitropolit Teodosie, ctitorul Manastirii Brazi, se gasea capul mormantului meu. Si, sapand in sus, am gasit tot trupul deplin, insirate oasele, iar capul l-am gasit cu gura in jos, pus pe o caramida mare in cornuri, precum este stiut cä a fost taiat de tatari si ingropat noaptea de niste credinciosi". Sfantul Antipa adauga: ,,M-am invrednicit eu insumi sa vad si sa sarut aceste moaste, din care iesea un parfum foarte mirositor ". La 6 mai 1842 osemintele au fost prohodite de un sobor de slujitori si asezate in mormant nou, zidit in partea de nord a paraclisului subteran.

Cinstirea sa ca Sfant a inceput cu adevarat din momentul mortii lui martirice, prin care si-a pecetluit ostenelile intregii vieti. Potrivit relatarii Sfantului Antipa mitropolitul Teodosie si-a prevazut dinainte sfarsitul, ascunzand banii daruiti de credinciosi pentru construirea a patru biserici, insotindu-i cu un text lamuritor. Aflarea acestor bani de catre ieroschimonahul Dimitrie, tocmai cel insarcinat cu conducerea Manastirii Brazi, ne arata limpede lucrarea lui Dumnezeu, Care a facut sa se implineasca toate sfintele dorinte ale slujitorului Sau: zidirea celor patru locasuri de cult si, indata dupa aceasta, aflarea cinstitelor sale moaste. Prezenta unei miresme deosebite ce iese din acestea - lucru confirmat cu claritate nu de oricine, ci chiar de catre Sfantul Antipa - este un semn neindoielnic al sfinteniei potrivit Traditiei ortodoxe. Remarcam, de asemenea, ca Sfantul Antipa il numeste fericit pe mitropolitul Teodosie si se inchina cu evlavie sfintelor lui moaste. El subliniaza si faptul ca aflarea sfintelor moaste s-a facut ,, In chip minunat".Cinstirea acordata de Sfantul Antipa de la Calapodesti Ierarhului Martir Teodosie este o dovada incontestabila a cultului de care s-a bucurat. Nu mult dupa aflarea minunata a moastelor Mitropolitului Teodosie, capul a fost scos din mormant si tinut in mare cinste de vietuitorii sfantului locas.

Dupa 1989, redeschiderea Brazilor ca manastire in urma demersurilor facute de noi catre Sfantul Sinod si prin osteneala unor maici, in frunte cu fosta stareta Iustina si maica Pavelina, care-si aveau metania aici, a readus si cinstirea fericitului Mitropolit Teodosie. Acesta a fost pictat ca sfant cu aureola la troita de la intrarea in manastire, precum si in pridvorul Palatului episcopal din Buzau, iar la inceputul anului 2002, cercetarile facute din incredintarea noastra, pe locul fostului paraclis subteran, au dus la aflarea sfintelor moaste ale Mitropolitului Teodosie.

De aceea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ca urmare a deselor noastre demersuri si la propunerea Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfintilor Romani, a aprobat canonizarea Mitropolitului Teodosie al II-lea al Moldovei, randuind a fi cinstit in toata Biserica noastra si trecut in calendarul crestin-ortodox cu denumirea de SFANTUL IERARH MUCENIC TEODOSIE DE LA MANASTIREA BRAZI, ziua de praznuire fiind 22 septembrie - data trecerii sale la cele vesnice dupa cum rezulta si din Tomosul Sinodal.

Spre deplina cinstire a Ierarhului Martir, am randuit si alcatuirea sfintelor sale slujbe, ce se publica in continuare, pentru ca preotii nostri, cantaretii de strana, monahii, monahiile si dreptcredinciosii crestini, citindu-le in biserici ori in casele fratiilor lor in ziua pomenirii, in clipe de liniste si la vreme de necaz, sa dobandeasca ocrotirea si mijlocirea Ierarhului Teodosie, la Dumnezeu, pentru iertare de pacate, sanatate, pace si mantuire.

Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Teodosie, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin !
+ EPIFANIE

EPISCOPUL BUZAULUI SI VRANCEI

tabitha 22.09.2014 07:33:33

Citat:

În prealabil postat de Jennyy (Post 567693)
SFANTUL IERARH MUCENIC TEODOSIE DE LA MANASTIREA BRAZI, ziua de praznuire fiind 22 septembrie

Să te rogi si pentru noi, Jenica, dacă ajungi azi/ mâine la mănăstire.
Sfântul Ierarh Teodosie să ne acopere și să ne ajute tuturor, pentru pomenirea lui !

http://www.doxologia.ro/sites/defaul...f_teodosie.jpg

tabitha 24.09.2014 07:29:18

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 566825)
Astăzi 11 Septembrie l-am sărbătorit pe Sfântul Siluan Athonitul (1938).

http://3.bp.blogspot.com/_KWYOqUgRaM...f+siluan+4.bmp

Interesant că este sărbătorit "cu adevărat" pe 24 septembrie -
adică atunci când "cade" 11 septembrie pe calendarul vechi !

adrian7 24.09.2014 21:07:40

Sfantul Siluan Athonitul praznuit pe 24 septembrie a fost un "dascal profetic si apostolic" si a lasat in urma sa un pretios manuscris in Muntele Athos, dupa cum este scris si in cartea "Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei" - Cuviosul Siluan Athonitul.
Tot in aceasta carte Sfantul Siluan spune cum multumeste Parintelui Ioan din Kronstadt ca datorita lui a ajuns in Sfantul Munte Athos.

Jennyy 01.10.2014 07:44:08

Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului

Maica Domnului sa ne acopere cu Sfantul Ei Acoperamant pe toti!

SFintii Chiriac si Ioan de la Bisericani
Cu multa bucurie va marturisesc ca ne-a ingaduit Maica Domnului sa ajungem la Bisericani la Sfintii cei bineplacuti ai Ei. Dragii mei cei care aveti drum prin Moldova noastra faceti popas si urcati la Bisericani. Nu o sa va para rau. E atat de multa bucurie acolo. Drumul e foarte bun, peisajul pitoresc.. practic din sosea va abateti cel mult jumatate de ora cu masina dar la capatul drumului gasiti multa bucurie..Va doresc tuturor sa ajungeti la Bisericuta din copac si la Pestera sfintilor.
Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieste pe noi pentru rugaciunile Sfintilor Chiriac si Ioan de la Bisericani si ale tuturor Sfintilor Tai.

tabitha 02.10.2014 08:58:06

Citat:

În prealabil postat de Jennyy (Post 568337)
Maica Domnului sa ne acopere cu Sfantul Ei Acoperamant pe toti!

SFintii Chiriac si Ioan de la Bisericani
Cu multa bucurie va marturisesc ca ne-a ingaduit Maica Domnului sa ajungem la Bisericani la Sfintii cei bineplacuti ai Ei. Dragii mei cei care aveti drum prin Moldova noastra faceti popas si urcati la Bisericani. Nu o sa va para rau. E atat de multa bucurie acolo. Drumul e foarte bun, peisajul pitoresc.. practic din sosea va abateti cel mult jumatate de ora cu masina dar la capatul drumului gasiti multa bucurie..Va doresc tuturor sa ajungeti la Bisericuta din copac si la Pestera sfintilor.
Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieste pe noi pentru rugaciunile Sfintilor Chiriac si Ioan de la Bisericani si ale tuturor Sfintilor Tai.

Doamne ajută, Jenica. Mulțumim !! :53:

forever... 02.10.2014 11:42:54

În această lună, în ziua a doua, pomenirea Sfântului sfințitului Mucenic Ciprian vrăjitorul și a sfintei Iustina fecioara.

Acesta era din Antiohia Siriei în vremea împăratului Deciu (către 250), de bun neam și bogat, filozof și vrăjitor cumplit. Și a fost câștigat la credința cea întru Hristos de către Iustina fecioara și creștina, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat, fiind și ea din Antiohia. Căci un bărbat oarecare elin, numit Aglaid, de dragostea frumuseții ei rănindu-se și neajungându-și scopul a venit la Ciprian; iar acesta de trei ori trimițând demonii către tânăra, n-a izbutit nimic. Deci după ce a cunoscut că meșteșugul său este neputincios, s-a botezat și, arzând vrăjitoreștile sale cărți, a crezut în Domnul. Apoi a fost făcut episcop și pe mulți povățuindu-i la credința lui Hristos, a fost prins împreună cu Iustina de către stăpânitorul Damascului, și strunjindu-li-se coastele au fost băgați în cazan de fier; și fiind trimiși la Nicomidia li s-au tăiat capetele. Iar marele Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, nu pe altul, ci pe acesta îl numea iubit Fecioarei. Și se săvârșește soborul lor la locul muceniciei, care se afla de acea parte, la locașurile lui Solomon.

tabitha 03.10.2014 06:11:18

Citat:

În prealabil postat de forever... (Post 568385)
În această lună, în ziua a doua, pomenirea Sfântului sfințitului Mucenic Ciprian vrăjitorul și a sfintei Iustina fecioara.

[...] Iar marele Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, nu pe altul, ci pe acesta îl numea iubit Fecioarei.

Am înt›eles că sfint›ii Ciprian s™i Iustina ar fi vrut să se căsătorească, dar n-au mai apucat..

Am găsit si o icoană foarte frumoasă, cu acesti sfinti mucenici.

https://scontent-b-ord.xx.fbcdn.net/...56&oe=54B0B21D

sophia 06.10.2014 12:13:48

Astazi 6 octombrie sarbatorim pe Sf. Apostol Toma:

http://www.crestinortodox.ro/calenda...ma-121503.html

Aici Adrian Cocosila incearca sa explice atitudinea Sf. Toma:

http://www.crestinortodox.ro/editori...or-126440.html

Un articol interesant. Sf. Toma este mai "uman" dintre apostoli prin greutatile lui de a intelege unele lucruri in credinta, tipic omului obisnuit.
I se spune si Toma Neceredinciosul, dar in articol se explica faptul ca el crede in Dumnezeu, nu intelege insa aparitia lui dupa Inviere tot ca om.

Ca el sunt multi, poate chiar majoritatea oamenilor. Au limite in a intelege anumite fenomene legate de Dumnezeu. Ceilalti apostoli, deci oamenii care le seamana, ori au puterea de a intelege foarte bine, ori pur si simplu nu le pasa, accepta totul asa cum li se spune.

adrian7 08.10.2014 16:31:29

In cartea "Vietile Sfintilor", editura "Lumina din Lumina" din 2005-Bucuresti, este prezentata viata Sfintei Cuvioase Pelaghia sarbatorita pe 8 octombrie.
Vietile Sfintilor sunt mai frumos descrise in carti decat de pe site-uri.

Cuvioasa Pelaghia care a fost intai desfranata a descoperit pe Dumnezeu cand a trecut pe langa o Biserica si a intrat pentru prima data, unde predica fericitul episcop Non, care era smerit si cu frica de Dumnezeu. Femeia s-a pocait cu lacrimi, a fost botezata de episcop, a eliberat pe slujitorii ei impartindu-le cu bucurie toata averea castigata necinstit, si la sfarsit s-a dus in sihastrie, in Muntele Eleonului(Maslinilor), dandu-se drept calugarul Pelaghie. Acolo a fost un exemplu bun pentru toti din zona, desi traia mai izolata, iar la adormire cand trebuia inmormantata s-a descoperit ca era barbat, si a fost facuta o slujba cu mare cinste la care a participat si Patriarhul Ierusalimului impreuna cu multi alti Parinti si multime de oameni.
Acestea au fost scrise de catre ucenicul fericitului Non, Iacob, care a participat si el la inmormantare.

Noi nu suntem vrednici sa urmam exemplu de la Sfintii din vechime.
Pentru rugaciunile Cuvioasei si ale Sfintilor zilei, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

tabitha 15.10.2014 09:12:42

14 Octombrie - Sfânta Cuvioasă Parascheva

Mereu am să îmi aduc aminte cu drag și cu emoție cum m-a ajutat Sfânta cu ani în urmă, într-un moment crucial al vieții mele.
S-a întâmplat într-o fracțiune de secundă, și nici acum nu am cuvinte să îi mulțumesc îndeajuns.

Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare !

https://www.wholefoodsmarket.com/sit...Tulips_JPG.jpg

adrian7 18.10.2014 20:01:55

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca este sarbatorit astazi. A pictat Icoana Maicii Domnului "Povatuitoarea" dupa chipul adevarat al Maicii Domnului. A scris Evanghelia care ii poarta numele si a fost ucenic al Sfantului Apostol Pavel.
Apostolii au propovaduit pe Dumnezeu, cel slavit in Sfanta Treime: Tatal cel fara de inceput, Fiul Sau, Unul-Nascut, si Preasfantul si bunul si de viata facatorul Sau Duh.
Pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfantului Apostol Luca si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne pe noi.

tabitha 18.10.2014 21:45:41

Sf. Apostol si Evanghelist Luca

Citat:

În prealabil postat de adrian7 (Post 569763)
A pictat Icoana Maicii Domnului "Povatuitoarea" dupa chipul adevarat al Maicii Domnului.

Care este icoana aceasta, pot›i să pui o imagine?

Se pare că aceasta este icoana, s™i se găses™te la mănăstirea Xenofont în Muntele Athos.

http://elenushu.files.wordpress.com/...a-xenofont.jpg

adrian7 19.10.2014 21:05:22

Era vorba de Icoana "Povatuitoarea" pictata de Sfantul Apostol Luca Evanghelistul care a fost dupa Maica Domnului asa cum arata in realitate. Nu stiu cum arata in realitate Icoana dar scrie despre in cartea "Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul si diavolul."

adrian7 20.10.2014 07:11:15

Cartea este cu invataturi si alte lucruri, de la Parintele Arsenie Boca si scrie ca Icoana a fost pictata de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca dupa ce s-a uitat la Maica Domnului. Nu scrie de la ce Manastire din Muntele Athos este. Doamne ajuta!

adrian7 22.10.2014 14:42:17

Astazi se sarbatoresc cei 7 tineri din Efes, cei care au adormit in pestera timp de sute de ani si s-au trezit si au salvat Biserica Ortodoxa, prin minunea aceasta. Au impartit din averile lor si ale familiei la saraci cand era prigoana si au parasit cetatea gasind o pestera unde au si adormit, astupati de necredinciosi.
Acesti 7 Sfinti mai sunt praznuiti si pe 4 august.
Pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale Sfintilor 7 tineri din Efes, Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne pe noi.

tabitha 23.10.2014 08:41:30

Sărbătoriți pe 22 Octombrie și 4 August

Povestea celor 7 tineri din Efes care au dormit 200 ani...

http://ziarullumina.ro/vietile-sfint...ineri-din-efes

http://www.crestinortodox.ro/files/i...eri-efes-6.jpg

cristiboss56 25.10.2014 23:02:03

Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

http://str1.crestin-ortodox.ro/foto/...itrie_w180.jpgSfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau, a fost numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor - un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: "Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi". Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.
Sfantul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moastele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuala in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita la putin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformata in moschee in anul 1493 si redata cultului crestin in 1912.
Cand vine vorba de Sfantul Dimitrie, grecii afirma ca trebuie sa vorbim de doi sfinti distincti: Sfantul Dimitrie de la Tesalonic, fiul guvernatorului, cinstit pe 26 octombrie si Sfantul Dimitrie de la Sirmium, diacon care si-a dat viata pentru Hristos si este pomenit pe 9 aprilie.Nu stim daca aceasta ipoteza a grecilor este adevarata. Nu avem un raspuns final din partea cercetatorilor pentru aceasta problema.
Vezi mai mult :
http://www.crestinortodox.ro/religie...mir-97170.html

adrian7 27.10.2014 17:01:46

Sfantul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor

Cu ocazia anului comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni, au fost vineri, pe 24 octombrie, in apropierea Dealului Mitropoliei, doua procesiuni, una cu Sfintele Moaste ale Sfantului Dimitrie Basarabov si una in cinstea Sfintilor Martiri Brancoveni, care s-au unit la Crucea brancoveneasca de la poalele Dealului.
Multumesc Maicii Domnului si Sfintilor care m-au ajutat sa particip cu bine la procesiunea cu Sfantul Dimitrie, dar si pentru ca am ajuns si la Sfanta Liturghie de la Catedrala Patriarhala, unde se afla Moastele Sfantului Dimitrie din Basarabi si unde a fost adus si un fragment din lemnul Sfintei Cruci de la Ierusalim, care este facator de minuni.
Sa il cinstim si noi pe Sfantul Dimitrie cel Nou care mijloceste pentru noi in Ceruri si ale carui Sfinte Moaste au fost descoperite, in urma visului unei copile cu acest Sfant, in apele Lomului, stralucind, semn de Sfinte Moaste. Doamne ajuta!

Mena59 28.10.2014 09:08:30

Sfantul Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos

Chilia fericitului Teofil nu lăsa să se vadă că de ea se îngrijea mâna unui om; era plină de lucruri îngrămădite și acoperită pe dinăuntru cu un strat de gunoi și murdărie. Atunci când era întrebat de ce face așa, fericitul răspundea:

– Pentru ca tot ce se află în jurul meu să-mi amintească neîncetat de neorânduiala ce o am în suflet.

Viata Sfantului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos
Sursa:
http://www.doxologia.ro/sarbatoare/s...pentru-hristos

tabitha 29.10.2014 06:29:51

29 Octombrie - Sf. Mc. Anastasia Romana

Astăzi pe 29 Octombrie este sărbătorită Sfânta Mucenit›ă Anastasia Romana.

http://calendar-ortodox.crez.ro/cale...mbrie/2910.jpg

Această sfântă a trăit pe vremea împărat›ilor Decius s™i Valerian, pe când cres™tinii erau din nou prigonit›i. Era din familie nobilă, dar a rămas orfană de ambii părint›i de la vârsta de 3 ani. Astfel că a fost crescută la o mănăstire pe lângă Roma de către staret›a mănăstirii, bătrâna Sophia... după multe pătimiri datorită darurilor sale alese, sfânta a murit ca mucenică la vârsta de numai 19 ani. Bătrâna Sophia a luat trupul sfintei mucenite s™i l-a ingropat cu cinste. Iar mare parte din Sfintele sale Moaste se află acum la Mănăstirea Grigoriu - la Muntele Athos.

Mai multe citit›i aici: http://www.noutati-ortodoxe.ro/viata...l35047_p0.html

cristiboss56 09.11.2014 00:19:16

Sfantul Nectarie

http://www.sfantulnectarie.ro/HTML/B...ge002_0000.jpg Acest sfânt, unul dintre cei mai noi sfinti canonizați de Biserica Greciei în acest secol, s-a născut la 1 octombrie 1846, în Silivria, un orășel situat în provincia Tracia din nordul Greciei, pe malul mării Marmara. Părinții săi au fost oameni săraci, dar foarte evlaviosi. Din botez a primit numele de Anastasie, bucurându-se din pruncie de o aleasă educație creștinească. După primii ani de școală, Anastasie este trimis să învețe carte la Constantinopol, unde studiază teologia și scrierile Sfintilor Parinti. Aici, sufletul său incepe să-L descopere pe Hristos prin rugăciune, prin citirea cărților sfinte și prin cugetarea la cele dumnezeiești.
La vârsta de douăzeci de ani, povățuit de Duhul Sfant, tânărul Anastasie se stabilește în insula Hios, unde predă religia la o școală. Apoi, fiind chemat de Hristos, intră în nevoința monahală în vestita chinovie numită "Noua Mânăstire" (Nea Moni), primind tunderea în monahism la 7 noiembrie 1876, sub numele de Lazar. După câteva luni, pe 15 ianuarie 1877, este hirotonit diacon de către mitropolitul de Hios, Grigorie, ocazie cu care primește numele Nectarie, pe care avea să-l poarte toată viața.
Următorii trei ani, ierodiaconul Nectarie îi petrece la Atena cu scopul de a-și completa studiile preuniversitare. În toamna anului 1881 se întoarce la mănăstire după ce absolvă liceul cu calificative excepționale.
În 1882, părintele Nectarie își va începe studiile la Facultatea de Teologie din Atena, după ce, între timp, la recomandarea lui Ioan Horemis, prietenul său, va fi intrat în legătură cu patriarhul de Alexandria, Sofronie, și va fi acceptat de către acesta în cadrul patriarhiei.
După ce-și termină studiile teologice, în anul 1886, părintele Nectarie se întoarce la Alexandria, unde este hirotonit preot iar după câteva luni este ridicat la treapta de arhimandrit și trimis la Cairo, în calitate de consilier patriarhal. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotonește mitropolit onorific de Pentapole, o veche eparhie ortodoxă din Libia Superioară. Mai mulți ani evlaviosul mitropolit a slujit ca responsabil cu problemele patriarhiei pentru orașul Cairo și predicator la biserica Sfantul Nicolae din capitala Egiptului, devenind un iscusit slujitor și povățuitor de suflete, fiind dăruit de Dumnezeu cu multă rabdare, smerenie și blândețe. De aceea, era mult căutat de credincioși și iubit de toți.
Văzând diavolul că nu-l poate birui cu mândria și iubirea de sine, a încercat să-l lovească pe fericitul ierarh Nectarie cu o altă armă, tot așa de periculoasă, adică cu invidia celorlalți ierarhi și slujitori ai Patriarhiei Alexandriei, aceștia vorbindu-l de rău către patriarh, cum că dorește să-i ia locul. Acest lucru a făcut ca, la 3 mai 1890, în urma unei ordonanțe date de patriarhul Sofronie, să fie eliberat din cinstea arhierească în care se afla, permițându-i-se să slujească mai departe în biserica Sfântul Nicolae. După mai puțin de două luni însă, la 11 iunie 1890, părintele Nectarie primește de la patriarh o scrisoare prin care i se cere să părăsească Egiptul. Cerându-și iertare de la toți, cu toate că nu greșise nimănui cu nimic, dovedind o adâncă smerenie, sfântul se supuse, dând slavă lui Dumnezeu, căci și cu dânsul s-a împlinit cuvântul lui Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, Care zice: „Fericiți veți fi, când vă vor ocărî și vă vor prigoni, și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, mințind din pricina Mea” (Matei 5,11). S-a retras la Atena în luna august a anului 1890, sărac, defăimat de ai săi și nebăgat în seamă, având toată nădejdea numai în Dumnezeu și în rugăciunile Maicii Domnului.
Aici a fost câțiva ani predicator, profesor și director al unei școli teologice pentru preoți, până în anul 1894, reușind să formeze duhovnicește mulți tineri iubitori de Hristos, pe care îi hrănea din cuvintele Sfintei Evanghelii și cu scrierile Sfintilor Parinti. Apoi făcea slujbe misionare în parohiile din jurul Atenei.
În taina inimii sale, fericitul ierarh Nectarie era un adevărat isihast și un mare lucrător al rugaciunii lui Iisus, care îi dădea multă pace, bucurie, blândețe și îndelungă răbdare. Cu aceste arme el biruia neîncetat pe diavoli, creștea duhovnicește pe cei din jurul său și avea întotdeauna pace si bucurie în Hristos, nebăgând în seamă defăimarea și osândirea celor din jurul său.
Dorind la bătrânețe să se retragă la mai multă liniște, a construit între anii 1904-1907, cu ajutorul multor credincioși si ucenici, o frumoasă manastire de călugărițe, în insula Eghina, din apropierea Atenei, rânduind aici viață desăvârșită de obște, după tradiția Sfinților Părinți. Apoi se retrage definitiv în această mănăstire și duce o viață înaltă de smerenie și slujire, de dăruire totală și rugăciune neadormită, arzând cu duhul pentru Hristos, Mântuitorul lumii și pentru toți care veneau și îi cereau binecuvântare, rugăciune și cuvânt de folos sufletesc. Aici l-a avut ucenic și pe Sfântul Cuvios Sava cel Nou (1862–1948), mare ascet al secolului XX, care a pustnicit o vreme in pustiul Hozeva, Palestina. După adormirea Sfântului Nectarie, s-a retras în insula Kalymnos, unde a și adormit întru Domnul.
Pentru viața sa înaltă, Dumnezeu l-a învrednicit pe Cuviosul Nectarie de Harul Duhului Sfant. Pentru aceasta mulți bolnavi și săraci alergau la biserica mânăstirii din Eghina și cereau ajutorul lui. Mai ales după primul Război Mondial, numeroși săraci și bolnavi, lipsiți de orice ajutor, veneau la el ca la părintele lor sufletesc. Iar Sfântul Nectarie a dat poruncă maicilor ce se nevoiau în mânăstirea sa să împartă la cei lipsiți orice fel de alimente și să nu păstreze nimic pentru ele, căci Dumnezeu, prin mila Sa, îi hrănea și pe unii și pe alții. Dar și cei bolnavi se vindecau cu rugaciunile fericitului Nectarie, căci se învrednicise de darul facerii de minuni.
Într-o vară, fiind mare secetă în insula Eghina, cu rugăciunile Sfântului Nectarie, a venit ploaie din belsug și au rodit țarinile, încât toți s-au îndestulat de hrană. De aceea, toți - mireni și calugari, săraci și bogați - cinsteau pe Sfântul Nectarie, ca pe un păstor și vas ales al Duhului Sfânt și urmau întru toate cuvântul lui. Astfel, el era totul pentru toți, căci putea toate prin Hristos, Care locuia în el. Apoi era foarte smerit si blând și nu căuta cinste de la nimeni. Iar în timpul liber lucra la grădina mânăstirii, îmbrăcat într-o haină simplă, încât toți se foloseau de tăcerea și smerenia lui. Pe lângă multele sale ocupații duhovnicești, Sfântul Nectarie a scris și a redactat mai multe scrieri teologice de morală și de istorie a Bisericii, intrând astfel în traditia Sfinților Părinți din patria sa, împotriva influențelor occidentale care asaltau țările ortodoxe.
Pentru toate acestea, diavolul a ridicat asupra Sfântului Nectarie numeroase ispite, căutând să-l biruiască. Astfel, numeroși slujitori și ierarhi ai Bisericii din Grecia s-au ridicat cu invidie asupra fericitului, făcându-i multe ispite. Dar Dumnezeu îl izbăvea din toate necazurile.

cristiboss56 09.11.2014 00:20:32

Sfantul Nectarie ( continuare )

http://www.sfantulnectarie.ro/HTML/B...ge002_0000.jpg
Trăind ca un înger în trup și iubind neîncetata rugăciune, tăcerea, smerenia, postul și milostenia, Sfântul Nectarie trăgea pe mulți la Hristos, revărsând în jurul lui, pacea, bucuria și lumina cea necreată a Duhului Sfânt, prin care mângâia și odihnea pe toți care veneau la chilia lui. Din această cauză, diavolul, nerăbdând nevoința lui, până la sfârșitul vieții sale a ridicat împotriva Sfântului multe calomnii și vorbe rele din partea multor clerici și ierarhi greci, care, din cauza invidiei, îl cleveteau și îl acuzau atât pe el, cât și mânăstirea lui. Dar fericitul Nectarie le răbda pe toate, în numele lui Hristos, Care locuia în inima sa.
Simțindu-și sfârșitul aproape, pe când făcea un pelerinaj cu icoana Maicii Domnului în insula Eghina, Sfântul Nectarie a descoperit ucenicilor săi că în curând va pleca la Hristos. Apoi, îmbolnăvindu-se, a fost dus la un spital din Atena. El răbda cu tărie toată boala și ispita, așteptând cu bucurie ceasul ieșirii sale din această viața.
După aproape două luni de suferință, Sfântul Nectarie și-a dat sufletul cu pace în mâinile lui Hristos, la 8 noiembrie 1920, izbăvindu-se de toate ispitele acestei vieți, pentru care s-a învrednicit să se numere în ceata Sfintilor lui Dumnezeu. Ucenicii săi, după ce l-au plâns mult, l-au înmormântat, după rânduială, în biserica zidită de el, făcând multe minuni de vindecare cu cei bolnavi, care alergau cu credință la ajutorul lui.
Viata dumnezeiescului Parinte a fost sfânta, iar purtarea sa desavarsita. Dupa ce toata aceasta viata "si-a petrecut-o in binefaceri", a urcat pe cele mai inalte trepte ale scarii virtutilor, a murit "pentru lume", a trait in Iisus Hristos, s-a facut salas al Duhului Sfânt, barbat indumnezeit si asemenea lui Dumnezeu, ajungand la dumnezeire, a dobandit nemurirea inca din aceasta lume, de unde a purces spre viata cea vesnica si fara sfârsit, pururea fericita si intocmai cu cea a lui Dumnezeu.
Lucrarea taumaturgica a Parintelui continua fara incetare dincolo de mormant: multi marturiseau ca ii tamaduise de boli cu neputinta de vindecat, in timp ce altii dadeau marturie ca sfantul alungase dintr-insii demoni puternici ce-i chinuisera ani de-a rândul si care sub puterea lui ieseau cu strigate inspaimantatoare. Multi credinciosi veneau din cele mai indepartate tinuturi ale Greciei sau din tari straine ca sa se inchine mormantului sau din Egina, care li se aratase si care-i vindeca de boli de nevindecat. Despre Sfântul Nectarie ca facator de minuni si tamaduitor auzisera foarte multi credinciosi; acestui lucru s-a datorat hotararea Bisericii de a-i recunoaste si oficial sfintenia, recunoscuta mai intâi de cei multi.
Trecând mai bine de douăzeci de ani, trupul său s-a aflat în mormânt întreg și nestricat, răspândind multă mireasmă. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormânt și așezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvântare. Iar în anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaștele sale, l-au declarat sfânt, cu zi de prăznuire la 9 noiembrie, devenind astfel cel mai venerat Sfânt din această binecuvântată țară ortodoxă. Zilnic credincioșii se închină la moaștele Sfântului Nectarie și la mormântul său, făcând din mânăstirea sa din insula Eghina cel mai iubit loc de pelerinaj din toată Grecia.
Cu rugăciunile Sfântului Ierarh Nectarie, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.

Yasmina 09.11.2014 05:54:43

1 atașament(e)
Scrisoarea pentru Hristos a micului Anastasis

Domnul Temistocle vindea tablouri, rame și mărunțișuri în prăvălioara lui din Constantinopol. Ținea mult la familia lui și se chinuia să-și vândă „nimicurile”, pentru ca să umple cinci guri flămânde. Deschidea dis-de-dimineață, își făcea semnul crucii privind spre Biserica Sfânta Sofia, atârna ramele în cuiele ce se găseau pe pereții din afară, lângă ușa magazinașului, ștergea praful ce se așeza din gros pe picturi - prăvălioara se găsea pe o străduță strâmtă, nepietruită - și așa își aștepta clienții.

Domnul Temistocle era un om bun, care simțea durerea celuilalt. Când intra vreun școlărel să ia o bomboană, gândea în sinea lui: „Sărăcuțul, este galben ca ceara. Cine știe ce mănâncă”. Cunoștea bine fața sărăciei, după cum cunoștea și sufletul omului, cu bunele și cu relele lui. Dintre toți copilașii de prin vecini, cel mai mult ținea la un băiețel dulce și cuviincios, pe nume Anastasis, care trăia singur-singurel într-o cămăruță, peste drum de casa lui. Sărăcuțul, cu noaptea în cap pleca și cu noaptea în cap se întorcea. După fața-i trasă și după hăinuțele și ghetuțele lui rupte, se putea ușor vedea că abia dacă avea ce mânca.

Într-o dimineață de iarnă, domnul Temistocle se îndrepta spre prăvălioara lui. Era frig și zloată și mergea strângându-și pe el paltonul, când îl vede pe micul Anastasis că se apropie pe trotuarul celălalt.
- Unde te duci, Anastasis? Ai alt drum astăzi? Nu te duci la lucru? Băiețelule, o să răcești. Nu ești îmbrăcat gros.
- Mă duc la poștă să duc niște scrisori.
- Dă-mi-le mie. Trec eu acum pe la poștă. Hai, fugi înapoi la lucru, că o să răcești afară.
- Vă mulțumesc mult, domnule, spuse micuțul dârdâind de frig.

Ce i-a venit domnului Temistocle, că s-a uitat pentru cine sunt scrisorile. Una era pentru un negustor, alta pentru o fabrica de tutun, a treia era... „CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎN CER”. S-a oprit locului și a început să zâmbească.
- Săracul băiețel! Ia să vad ce cere... A deschis scrisoarea și a citit:

„Hristoase al meu,
Hainele mi s-au rupt, pantofii mi s-au stricat și mi-e frig. Din ce-mi dă stăpânul, nu-mi ajunge nici de mâncare. N-am reușit să trimit aproape nimic mamei mele, care este săracă. Ce să mă fac acum? Cum ies eu din iarnă, Doamne? Ajută-mă! Mă închin Ție. Robul Tău, Anastasis”.

- Comoară scumpă, spuse domnul Temistocle și a plecat spre casă. A pregătit un pachet cu haine călduroase de iarnă - flaneluțe, un palton, pantofi, șosete de-ale copiilor lui - și s-a dus apoi la poștă.

Peste două zile l-a și văzut îmbrăcat în haine călduroase. Îi veneau numai bine. Ochii copilului străluceau de bucurie. Ba luase pe chip și o adiere de lumină tainică, căci cine poate ști câte nu și-au spus seara la rugăciune Domnul și micuțul Său rob...

Domnul Temistocle s-a bucurat mult să-l vadă fericit pe acel băiețel, dar nu avea cum să-i treacă atunci prin gând că Anastasis va ajunge cândva Sfântul Nectarie al Eghinei, făcătorul de minuni (prăznuit la 9 noiembrie)... De unde să fi putut bănui?

-preluat de pe blogul Sfantul Munte Athos

adrian7 09.11.2014 07:02:01

Sfantul Ierarh Nectarie s-a invredinicit sa vada in vedenie dumnezeiasca pe Sfantul Mare Mucenic Mina, si a vorbit cu el. A fost ocrotitor al lui cand se afla pe insula Eghina.
A fost vazut de un calugar ca se ruga in chilia sa si nu l-a intrerupt, vazandu-l inconjurat de limbi ca de foc in timpul rugaciunii, asemanator ca si un gardian cum a vazut pe Parintele Arsenie Boca in inchisoare rugandu-se inconjurat ca de flacari.
Sfantul Nectarie s-a rugat in timpul unei furtuni care era sa scufunde o corabie, ca Dumnezeu sa aiba mila de el si de cei din corabie, pentru a putea sa propovaduiasca cuvantul Evangheliei, si furtuna s-a oprit neasteptat. A devenit ani mai tarziu stea a ortodoxiei.
"Bucura-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare facatorule de minuni."
Pentru rugaciunile tuturor Sfintilor Tai Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne pe noi.

adrian7 09.11.2014 07:04:26

Sfantul Ierarh Nectarie s-a invrednicit sa vada in vedenie dumnezeiasca pe Sfantul Mare Mucenic Mina, si a vorbit cu el. A fost ocrotitor al lui cand se afla pe insula Eghina.
A fost vazut de un calugar ca se ruga in chilia sa si nu l-a intrerupt, vazandu-l inconjurat de limbi ca de foc in timpul rugaciunii, asemanator ca si un gardian cum a vazut pe Parintele Arsenie Boca in inchisoare rugandu-se inconjurat ca de flacari.
Sfantul Nectarie s-a rugat in timpul unei furtuni care era sa scufunde o corabie, ca Dumnezeu sa aiba mila de el si de cei din corabie, pentru a putea sa propovaduiasca cuvantul Evangheliei, si furtuna s-a oprit neasteptat. A devenit ani mai tarziu stea a ortodoxiei.
"Bucura-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare facatorule de minuni."
Pentru rugaciunile tuturor Sfintilor Tai Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne pe noi.

antoniap 09.11.2014 15:24:10

http://dositeea.blogspot.ro/2011/11/...na-icoane.html

Jennyy 09.11.2014 19:32:29

Veniti fratilor la Sfantul Nectarie!
Iata, prin mila Domnului si ravna Parintelui Dabija Vasile avem aici in Vrancea particele de la Sfantul Nectarie si nu, numai.
Veniti fratilor si va bucurati de sfintii nostri dragi! Veniti sa va umpleti de pace si bucurie! Rupeti o clipa din timpul vostru si daruiti-l sfintilor..
Ei..va asteapta..

tabitha 10.11.2014 07:23:26

Citat:

În prealabil postat de Jennyy (Post 571862)
Veniti fratilor la Sfantul Nectarie!
Iata, prin mila Domnului si ravna Parintelui Dabija Vasile avem aici in Vrancea particele de la Sfantul Nectarie si nu, numai.
Veniti fratilor si va bucurati de sfintii nostri dragi! Veniti sa va umpleti de pace si bucurie! Rupeti o clipa din timpul vostru si daruiti-l sfintilor..
Ei..va asteapta..

Si noi l-am sărbătorit pe Sfântul Nectarie din Eghina.. :)

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.n...e28033e13c34a2

tabitha 10.11.2014 07:34:59

Tot pe 9 Noiembrie, ca și Sfântul Nectarie, este sărbătorit Sfântul Simeon Metafrastul.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...taphrastes.jpg

Sf. Simeon Metafrastul este autorul celei mai importante antologii de "Vieți ale Sfinților" din Evul Mediu bizantin.

http://ro.orthodoxwiki.org/Simeon_Metafrastul

adrian7 11.11.2014 08:37:47

Astazi se sarbatoresc Sfantul Mucenic Mina si Sfantul Cuvios Teodor Studitul. Amandoi sunt facatori de minuni cu Sfintele Moaste.

Sfantul Mina a postit si s-a rugat in pustie, dupa ce a parasit pe paganii printre care era, apoi a ajuns si a marturisit pe Hristos Dumnezeu cu mult curaj in fata ighemonului, fiind intarit si luminat de El, si dupa multe chinuri i s-a taiat capul si a fost aruncat in foc. Apoi Sfintele sale Moaste au fost luate de credinciosi, si duse in patria sa cu mare cinste, unde a fost zidita si o Biserica in cinstea sa.

Sfantul Teodor Studitul a marturisit dreapta credinta si a aparat icoanele si in scris si in viata, si a suferit mult pentru aceasta, ca si Sfantul Maxim Marturisitorul, care a marturisit in fata ereticilor chiar aparand pe Maica Domnului, si Sfantul Grigorie Decapolitul a aparat iocanele.

Mena59 11.11.2014 09:19:16

Sf. Mucenic Mina

Citat:

În prealabil postat de adrian7 (Post 572045)
Astazi se sarbatoresc Sfantul Mucenic Mina si Sfantul Cuvios Teodor Studitul. Amandoi sunt facatori de minuni cu Sfintele Moaste.

Sfantul Mina a postit si s-a rugat in pustie, dupa ce a parasit pe paganii printre care era, apoi a ajuns si a marturisit pe Hristos Dumnezeu cu mult curaj in fata ighemonului, fiind intarit si luminat de El, si dupa multe chinuri i s-a taiat capul si a fost aruncat in foc. Apoi Sfintele sale Moaste au fost luate de credinciosi, si duse in patria sa cu mare cinste, unde a fost zidita si o Biserica in cinstea sa.

Sfantul Teodor Studitul a marturisit dreapta credinta si a aparat icoanele si in scris si in viata, si a suferit mult pentru aceasta, ca si Sfantul Maxim Marturisitorul, care a marturisit in fata ereticilor chiar aparand pe Maica Domnului, si Sfantul Grigorie Decapolitul a aparat iocanele.

Asa este, Sfantul Mina este praznuit de ortodocsi pe 11 noiembrie, iar romano-catolicii il serbeaza pe 24 noiembrie. Este sfantul care ii ocroteste pe pagubiti, se arata grabnic ajutator celor nedreptatiti in procese si celor ce au pierdut ceva sau au fost inselati. Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenti indeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica "Sfantul Mina" din Bucuresti, cu credinta ca vor recapata ce-au pierdut daca se roaga la moastele mucenicului Mina.

http://www.crestinortodox.ro/tag/sfantul+mina/

forever... 13.11.2014 09:52:10

Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfantul Ioan Gura de Aur

Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut la Antiohia, anul nasterii sale fiind plasat intre 344 si 354. A fost botezat la varsta de 20 de ani si a studiat filosofia, sub indrumarea lui Andragatiu, iar retorica cu Libaniu. A fost hirotonit diacon de catre Arhiepiscopul Meletie (381), si preot de catre Flavian, urmasul lui Meletie (386). Dupa moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfantul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Ioan reformeaza cetatea si preotimea, care se aflau intr-o mare stare de decadere. Astfel, el suprima luxul resedintei episcopale, introducand traiul modest. Criticile sale indreptate impotriva coruptiei i-au adus multi dusmani. Dusmanul sau cel mai important a fost Teofil de Alexandria.

Animozitatile sunt intensificate dupa ce Ioan Gura de Aur ii primeste pe Fratii Lungi, acuzati de origenism si alungati din Egipt de patriarhul Teofil, pe care ii gazduieste, fara a intra in comuniune cu ei. Amintim ca desi Fratii Lungi i-au adresat lui Ioan o plangere impotriva lui Teofil, acesta nu o ia in considerare. Imparateasa Eudoxia, il convoaca pe Ioan la un sinod la Stejar, spre a se dezvinovati de acuzele aduse. Ioan nu se prezinta la sinod si pentru acest fapt este depus in anul 403. Imparatul ratifica hotararea sinodului si il trimite pe loan in exil in Bitinia. Acest exil nu a durat multa vreme, deoarece este rechemat in scaun. Dupa revenire, Sfantul Ioan critica din nou dezmatul si zarva produse in jurul unei statui de argint ce o infatisa pe Eudoxia si care era aproape de catedrala in care el slujea. Din porunca imparatesei Eudoxia, Sfantul Ioan a fost alungat din scaun si surghiunit la Cucuz, in Armenia. Adversarii sai intervin pe langa imparat si este trimis la Pityum, un orasel pe malul rasaritean al Marii Negre. El nu rezista calatoriei si trece la cele vesnice pe 14 septembrie 407, la Comana in Pont.

Moastele sale au fost aduse la Constantinopol si asezate in Biserica Sfintilor Apostoli in 438, de catre patriarhul Proclu al Constantinopolului. In anul 1204, in timpul Cruciadei a IV-a, moastele Sfantului Ioan impreuna cu moastele Sfantului Grigorie de Nazianz, au fost luate de catre venetieni si duse la Roma, unde au fost depuse in catedrala Sfantul Petru. Dupa 800 de ani, Biserica Romano Catolica a inapoiat moastele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe. Pe 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a oferit moastele celor doi sfinti, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.

In anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florentei, a daruit Bisericii Ortodoxe Romane o particica din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, care se afla momentan in Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur

In timpul Sfantului Ioan Gura de Aur nu exista un formular fix, asa cum exista in prezent, pentru savarsirea Sfintei Liturghii. Sfantul Ioan a adunat intr-un formular actele cultice si rugaciunile si a dat nastere Liturghiei care ii poarta numele si care este cel mai des folosita.

Amintim ca Sfantul Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 si 30 ianuarie.

Troparul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din gura ta ca o lumină de foc stră*lu*cind harul, lumea a luminat. Vistie*riile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dum*nezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din ceruri ai luat Dumnezeiescul har și cu buzele tale pe toți înveți să se închine în Treime Unuia Dumnezeu, Sfinte Ioan Gură de Aur, preafericite cuvioase, după vrednicie te lăudăm pe tine, că ești îndreptător, ca cel ce arăți cele Dumnezeiești.

Tot in aceasta zi, Biserica face pomenirea Sfantului Cuvios Mucenic Damaschin.

Maine, 14 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfantului Apostol Filip si a Sfantului Grigorie Palama.

http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...aur-97687.html

Ioan_Cezar 14.11.2014 01:22:19

"Să nu ne uităm numai la materia ce ne stă înaintea ochilor, ci să avem în minte permanent cuvintele Domnului. Cuvântul Lui nu înșală niciodată, pe când simțurile ne înșală ușor. Cuvântul Lui n-a fost niciodată dezmințit, pe când simțurile noastre de foarte multe ori greșesc. Când cuvântul Lui spune: "Acesta este trupul Meu", să ascultăm și să credem și să vedem Trupul Lui cu ochii sufletului.
Hristos nu ne-a dat nouă ceva material ci, în lucrurile materiale, toate sunt duhovnicești."

Sf. Ioan Gură de Aur - Omilii la Matei

tabitha 15.11.2014 18:01:38

14 Noiembrie, o zi specială pentru mine

Citat:

În prealabil postat de forever... (Post 572291)
14 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfantului Apostol Filip si a Sfantului Grigorie Palama.

Sfântul Apostol Filip - unul din cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos.

Născut în Betsaida, lângă Marea Galileii, Filip cunoștea așa bine Sfânta Scriptură încât L-a recunoscut imediat pe Iisus ca fiind Mesia, Unsul lui Dumnezeu, de cum L-a întâlnit. După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Filip a propovăduit în Asia și În Grecia. În Grecia, evreii îl urau atât de tare încât marele preot s-a apucat el însuși să îl ciomăgească până la moarte, dar printr-o minune marele preot a orbit dintr-o dată și s-a înnegrit. Apoi pământul s-a deschis și l-a înghițit. Atunci s-au vindecat mulți bolnavi și mulți păgâni au crezut în Hristos.

Sfântul Filip se găsea împreună cu sora lui, Mariamna (prăznuită la 17 februarie), cu Sf. Apostol Ioan și cu Sf. Apostol Bartolomeu în cetatea Hieropolis din Frigia, propovăduind. Prin rugăciune, a ucis un șarpe uriaș pe care îl adorau păgânii; aceștia s-au mâniat așa de tare încât i-au răstignit pe el și pe Sfântul Bartolomeu cu capul în jos. Iarăși, pământul s-a deschis și l-a înghițit pe judecător, împreună cu mulți păgâni. Poporul, fiind foarte înspăimântat, a alergat să îi scoată pe cei doi apostoli din chinuri. Dar Sfântul Filip deja murise. Ulterior, moastele Sfântului Filip au fost duse la Roma.

Sfântul Grigorie Palama (Γρηγόριος Παλαμάς : 1296-1359), Arhiepiscop al Tesalonicului, a fost unul dintre cei mai profunzi și mai originali teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea. Este considerat un Sfânt Părinte al Bisericii.

El este înscris în calendarul ortodox cu zi de prăznuire la data de 14 noiembrie, dar este cinstit în chip aparte în Duminica a doua a Sfântului și Marelui Post, numită și Duminica Sfântului Grigorie Palama.

mai multe aici : http://ro.orthodoxwiki.org/Grigorie_Palama

http://www.cuvantul-ortodox.ro/wp-co.../gr_palama.jpg

Tot în această zi, pomenirea binecredincioșilor împărați Iustinian și Teodora.

Sfântul și drept-credinciosul Împărat Iustinian I (11 mai, 483 – 14 noiembrie, 565) a condus Imperiul Roman de Răsărit de la 1 august 527, până la moartea sa, în noiembrie 565. Soția sa a fost Împărăteasa Teodora. În afara faptului că a fost unul din cei mai importanți conducători ai antichității târzii și o figură majoră în istoria imperiului bizantin, Iustinian a fost de asemenea și un apărător al Ortodoxiei și un ctitor de biserici. În timpul domniei sale Bizanțul a câștigat glorie prin victorii militare în Persia, Africa și Italia, care au avut ca rezultat dezrădăcinarea păgânismului printre germanii vandali și triburile vizigote. Iustinian este cunoscut și sub numele de "ultimul împărat roman", fiind împăratul care a recucerit Roma din mâinile ostrogoților.

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/...oiembrie14.htm

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:38:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.