![]() |
Același subiect, alt autor: Serafim Rose, "Sufletul dupa moarte. Experiente contemporane de dupa moarte in lumina invataturii ortodoxe".
|
Citat:
Disprețuirea Harului, Pelerinule. Disprețuirea Harului... |
Ioane,mie mi-se pare,atat cat pot eu intelege la nivelul meu,ca asa-zisa noastra lume de crestini contine trist de multe aspecte impotriva carora Apostolul Pavel a luptat.Un amanunt interesant de observat este ca spre diferenta de noi apostolul,cand vorbea despre ceea ce credea,nu folosea niciodata cuvinte precum ,,probabil sau ,,posibil".Asta,in comparatie,confirma care este baza tristei tale concluzii intr-o lume care,pe zi ce trece,pare sa aiba ca regula faptul ca nu exista de fapt nici o regula.Ar fi multe de spus dar in acelasi timp si foarte putine de spus,realitatea vorbeste de la sine.Cu toate acestea totusi ma gandesc ca macar un lucru se vede clar in epistolele apostolului:si el a suferit esecuri,dezamagiri,dureri,framantari sau griji.Insa niciodata nu a renuntat,mereu cu putere a mers inainte,stiind ca poate infrunta orice,prin credinta, in Hristos si ca nimic din ce ar veni din partea celui rau nu-l va putea desparti de dragostea lui Dumnezeu care este in Hristos.Si daca te intristeaza dispretuirea noastra,a celor mai multi,imbarbateaza-te,bun prieten,cu profundele cuvinte ale apostolului din Romani 3:3-4.
|
La care aș adăuga, prompt, întreg capitolul 7. Cu oarecare simțământ de lămurire...
|
Picatura de gandire apostolica
O bucurie neimpartasita este un pas catre tristete.
http://ziarullumina.ro/calendarul-zi...catre-tristete |
Ma bucur
Ma bucur fratilor, ca vad mai multe confesiuni sau cel putin doua vorbind despre acelasi Dumnezeu si despre Adevarul pe care ni l-a adus noua prin Iisus Hristos!
Scriu pentru fratii mei, dar sa nu intelegeti din fratii mei doar cei Ortodoxi! Pentru ca asa cum a spus si Pavel, toti au fost chemati! Imi recunosc dementa si recunosc ca m-am ratacit rasfoind ceea ce voi ati publicat. Pentru mine multe din cuvinte au fost neologisme si ca sa le pricep trebuie sa stau cu dexul in fata! Nevrednic sunt eu de ce spun si spun ca si cum nu as spune de la mine, iertare sa aduca fratii mei intru Domnul, daca am sa ii ratacesc, dar nu vreau decat sa aduc aminte si sa fac apel la constiinta lor, sa priveasca cu luare aminte la radul lor spre Cuvantul Lui Dumnezeu! Asa cum m-am ratacit eu prin neologisme, rog pe fratii mei sa nu se rataceasca printre Legi! Pentru ca am pierdut oameni dragi din pricina legii, fac apel la aceia pe care nu ii cunosc, ca si cum i-as cunoaste si le spun, nu de la mine, ci din ceea ce a scris Pavel si asta pentru ca sa nu cadem in fariseismul sau iudeismul pe care Apostolul il descrie ca pe o Lege. Nimeni nu a descris mai bine decat el diferenta dintre Lege si Adevar si a facut asta prin binecuvantarea adusa de Iisus Hristos din dragoste de la Dumnezeu pentur noi toti! Iau aminte si nu critic, iau aminte pentru ca mi-a fost dat sa ii vad pe fratii mei care se lauda cu Legea, dar nu fac Legea, se ratacesc in Lege si uita de Cuvantul Lui Dumnezeu, vor sa il stapaneasca si uita sa slujasca Cuvantului! Sa se fereasca fratii mei sa voiasca sa fie mariti din pricina Cuvantului si sa se bucure daca pot sluji Cuvantului! Nu amintesc pentru cei care cunosc Adevarul, ci pentur aceia care s-au ratacit si va rog pe voi pe toti sa ne rugam, pentru ca toti sa ne trezim si intr-un gand sa slujim Lui Hristos, Lui Dumnezeu! Tu*, care te numești iudeu, care te** rezemi pe o Lege, care† te lauzi cu Dumnezeul tău, 18. care cunoști* voia Lui, care știi să faci deosebire** între lucruri, pentru că ești învățat de Lege; 19. tu, care te* măgulești că ești călăuza orbilor, lumina celor ce sunt în întuneric, 20. povățuitorul celor fără minte, învățătorul celor neștiutori, pentru că în Lege ai* dreptarul cunoștinței depline și al adevărului; – 21. tu deci, care înveți pe alții, pe tine însuți nu te înveți? Tu, care propovăduiești: „Să nu furi”, furi? 22. Tu* care zici: „Să nu preacurvești”, preacurvești?** Tu, căruia ți-e scârbă de idoli, le jefuiești templele? 23. Tu*, care te fălești cu Legea, necinstești pe Dumnezeu prin călcarea acestei Legi? 24. Căci „din pricina voastră este hulit Numele lui Dumnezeu între Neamuri”, după cum este* scris. Despre lege si infaptuirea ei, nu lauda pentru primirea ei: 25. Tăierea împrejur*, negreșit, este de folos, dacă împlinești Legea; dar dacă tu calci Legea, tăierea ta împrejur ajunge netăiere împrejur. 26. Dacă* deci cel netăiat împrejur păzește poruncile Legii, netăierea lui împrejur nu i se va socoti ea ca o tăiere împrejur? 27. Cel netăiat împrejur din naștere, care împlinește Legea, nu te* va osândi el pe tine, care o calci, măcar că ai slova Legii și tăierea împrejur? 28. Iudeu nu* este acela care se arată pe din afară că este iudeu; și tăiere împrejur nu este aceea care este pe din afară, în carne. 29. Ci iudeu este acela* care este iudeu înăuntru; și tăiere împrejur** este aceea a inimii, în duh†, nu în slovă; un astfel de iudeu își scoate lauda†† nu de la oameni, ci de la Dumnezeu. Iudeii și Neamurile sunt la fel 9. Ce urmează atunci? Suntem noi mai buni decât ei? Nicidecum. Fiindcă am dovedit că toți*, fie iudei, fie greci, sunt sub păcat, 10. după cum este scris: „Nu este niciun om neprihănit, niciunul măcar. 11. Nu* este niciunul care să aibă pricepere. Nu este niciunul care să caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu. 12. Toți s-au abătut și au ajuns niște netrebnici. Nu este niciunul care să facă binele, niciunul măcar. 13. Gâtlejul* lor este un mormânt deschis; se slujesc de limbile lor ca să înșele; sub buze au venin** de aspidă; 14. gura* le este plină de blestem și de amărăciune; 15. au picioarele grabnice* să verse sânge; 16. prăpădul și pustiirea sunt pe drumul lor; 17. nu cunosc calea păcii; 18. frica de Dumnezeu nu* este înaintea ochilor lor.” 19. Știm însă că tot ce* spune Legea, spune celor ce sunt sub Lege, pentru ca orice** gură să fie astupată, și toatㆠlumea să fie găsită vinovată înaintea lui Dumnezeu. 20. Căci nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui prin* faptele Legii, deoarece prin** Lege vine cunoștința deplină a păcatului. 31. Deci prin credință desființăm noi Legea? Nicidecum. Dimpotrivă, noi întărim Legea. Si acum ma adresez fratilor mei intru Domnul! Cunosc legea in care m-am nascut si nu vreau sa o curm, dar mi-a fost dat sa vad si nu scriu pentru cei neprihaniti, care nu au nevoie sa vada ci pentru cei prihaniti, care au nevoie sa se opreasca! Fratilor, degeaba ne falim cu legea, daca nu o respectam! Legea e buna, dar daca venim cu legi noi in care ne intunecam, riscam sa ne ratacim! Noi spunem ca familia e importanta, dar daca ingaduim in biserica trei cununii, incurajam gandul viclean sa lucreze in mintea celor slabi! Daca ne spovedim fara sa ne lepadam de pacat, ne mandrim ca am fost iertati prin implinirea legii si iar savarsim pacatul si tot mai greu vine iertarea la noi! Degeaba imi fac norma de rugaciuni, daca mint pe fratele meu, daca ascund adevarul fata de fratele meu, daca il fac sa sufere si ma joc cu sentimentele lui, daca fug de el, daca a incapatanez si nu mai ascult Cuvantul Lui Dumnezeu! Asadar sa nu ne ascundem sub Lege si sa spunem ca Legea ne ingaduie, daca stim foarte bine ca nu ne ingaduie, dar gaseste mintea noastra o scuza pentru toate greselile pe care le facem! Legea bisericii in care m-am nascut nu este acoperamant pentur pacatele oamenilor! Nu strigati cei drepti, pentru ca nu am scris pentru cei drepti, iar cei care aveti in minte mustrare fata de sine, opriti-va sa mai faceti pacatul, ca sa nu ne ratacim intru totul si sa spunem ca nu am stiut! Legea va va trezi, dar nu va va mantui, asa ca nu va mandriti cu Legea, pentur ca insusi legea ne cere sa fim smeriti! Nimeni nu a implinit Adevarul prin fuga ci a slujit legii in loc sa sclujeasca adevarului, dar multi au fost prigoniti din pricina Adevarului, pentur ca au spus ei ca acesta este impotriva Legii! De cand a ajuns Legea mai importanta in mintea voastra decat Cel care a facut Legea?! Oare nu de cand ati invatat voi sa va linistiti mintea, doar cu portiuni din acesta lege si de cand stiti ca toate au iertare! De ce nu te lapezi, nu are iertare, doar pacatul lepadat nu este cel marturisit, ci este pacatul pe care nu il mai faci, atunci esti pe deplin desavarsit intru marturisirea credintei! Nu va judec, caci judecata nu e a mea, ci va amintesc, pentru ca Sfintii sa nu fi venit degeaba! Lucrurile acestea sunt scrise si la rubrica Marturisirea Credintei, daca considera cineva ca ii sunt de folos! Dumnezeu sa ne Lumineze cu Adevarul Lui! |
Domnule Florin ma bucur daca lecturarea acestui topic v-a adus ceva folositor dpdv al credintei.Cu privire la complexitatea limbajului folosit voi cauta,pe viitor,sa simplific prezentarea pentru a fi mult mai accesibila dar acest demers nu este un lucru usor cand vorbim de Apostolul Pavel,el insusi o personalitate complexa cu o teologie complexa.Cu privire la aspectele interesante din postarea dvs,va rog sa va simtiti liber in a va exprima cum va este mai usor,va pot spune ca am de gand sa postez aici,pe aceasta rubrica un foarte amplu material dintr-o perspectiva mai putin discutata cu privire la marele apostol.In cadrul acelui material veti gasi si o interesanta abordare a raportului dintre gandirea lui Pavel si Lege,dintr-o alta perspectiva decat cele obisnuite.Intrucat eu sunt amator,fac totul din pasiune si le timpul meu,nu va pot promite o data cand voi posta primul episod din lunga serie ce va urma.Va pot promite insa un ,,episod-pilot"in curand.In speranta ca veti gasi aspecte interesante in ce va urma,daca va urma cu voia lui Dumnezeu,eu va doresc numai bine si toate cele bune.
|
Citat:
Am spus despre limbaj, pentur ca nu trebuie sa uitam un aspect important atunci cand incercam sa transmitem ceva. Cuvantul Lui Dumnezeu este pentru cei multi si pentru trezirea lor, nu pentru ratacirea lor! Adevarul nu se ascunde in cuvinte mari si greu de patruns, nici nu se pune in taine mari sau greu de inteles! Adevarul este pentru noi toti si trebuie sa imbrace cea mai simpla forma a existentei, pentru ca el ne asigura insusi existenta, care nu este pentru un neam ales sau pentru anumiti oameni, ci pentu toti! Sa nu fie rataciti cei multi pentru a se pune in valoare pe cei invatati, pentru ca se vor rataci si pe cei invatati, din pricina pierzarii celor multii si in insusi invatatura lor! Pavel a vorbit clar in epistolele sale, binecuvantarea Lui Dumnezeu pentru noi, asfel, vreau sa amintesc ca nu e bine sa criptam acest mesaj, ci sa il facem mai accesibil pentru cei multi! Sfintii sa nu fi venit degeaba si noi sa cautam a ne rataci si sa vrem sa facem mai mult de cat ei deja au facut! Nu spunt doar pentru tine, spun ca daca vom putea aminti Cuvantul va fi bucurie pentru noi, pentru ca biserica sunt cei care il cauta pe Dumnezeu, iar daca insusi cei care o reprezinta, invatatorii, voiesc a face greu intelesul Cuvantului, fratii nostri vor merge la ratacire si nu asta e Voia Lui Dumnezeu! Dumnezeu sa ne Lumineze cu Adevarul Lui! |
Sa stiti ca in textele ebraice care vorbeau despre Mesia ,sau despre figura mesianica,termenul de ,,mantuitor" nu era folosit in mod specific,se subantelegea la modul general ca si actiune.In schimb aceasta semnificatie era ,,codificata"in numele ebraic al lui Isus,Yesua (abrv.Yesu)care insemna ,,Domnul mantuieste"sau ,,Fie ca Domnul sa mantuiasca"(cf.Mat 1:21).Au avut si ,,codificarile divine"rolul lor :) dar nu va faceti griji anticipat,ajunge fiecarei zile rautatea ei.Toate la timpul lor,vedem cum va iesi respectiva prezentare.Voi lua oricum in considerare sugestia dvs.
|
Apostolul Pavel reflectat in privirea unei femei
In loc de introducere: ,,Sarah Ruden a publicat cartea ,,Paul Among the People" în anul 2010. Înainte de a o scrie, cu toate ca era creștină, nu-l avea la inimă pe Apostolul Pavel din pricina învățăturilor lui privind locul femeii în societatea creștină, familie și Biserică. Autoarea se afla în aceeași tabără cu toți ceilalți critici ai lui Pavel, cu cei nemulțumiți de atitudinile lui față de păcatele pe care le săvârșesc și pe care Pavel le condamnă, fie ca e vorba de relațiile sexuale imorale, beție ori hedonism. De fapt, Sarah Ruden dădea și exemplul, cu totul bizar, al vrăjitoarelor care sunt mâniate pe Apostol pentru ca în epistolele lui condamnă vrăjitoria. Pentru vrăjitoare, magia și vrăjitoria sunt practici care eliberează femeia de sub tutela societății creștine.
Între timp, însă, autoarea și-a venit în fire, aidoma Apostolului Pavel pe drumul Damascului, și a prezentat o perspectivă a epistolelor Apostolului care până acum, se pare, nu a mai fost făcută: o comparație a valorilor promovate de Apostol cu valorile și practicile de viață din lumea contemporană lui. A descoperit, spre uimirea ei, că Apostolul Pavel a revoluționat valorile lumii clasice, plasându-le pe fundamente valorice noi, creștine. Și probabil ca nimeni nu ar fi fost mai capabil să facă acest exercițiu intelectual decât Ruden. Sarah Ruden poseda toate calificativele, eminente mai adăugăm, pentru a face acest studiu atât de util. Vreme de 7 ani a studiat literatura clasică (greacă și romană) la Universitatea Harvard. Este o buna cunoscătoare a latinei și a limbii grecești clasice. A făcut muncă de cercetare în lumea clasică la Universitatea Yale, a tradus Eneida în limba engleză, iar în prezent, predă literatura clasică la Wesleyan University din Connecticut. Cu alte cuvinte, e vorba de un expert în cunoașterea limbilor, literaturii și civilizației clasice." Intregul articol despre cartea ,,Apostolul Pavel printre oameni" il puteti citi AICI In loc de final: ,,Astăzi, Pavel este mult criticat pentru statutul pe care-l acordă femeii în societatea creștină. Dar, spune autoarea, Pavel a revoluționat spre bine statutul social al femeii din antichitate, când acesteia nu i se permitea sa participe la dezbaterile publice ori să pună piciorul în areopag. Pavel impune rânduieli noi: femeia e egală cu bărbatul și are acces în ekklésia, adică în adunarea credincioșilor. Sarah Ruden dă citate numeroase din literatura clasică, în special Iuvenal și Aristofan, citate care reflectă viața grea și statutul inferior al femeii în perioada pre-creștină. Radicală a fost, deci, consideră autoarea, afirmația lui Pavel că bărbatul are datoria de a nu-și exploata soția ori de a o folosi ca pe un obiect de satisfacție sexuală, ci de a o iubi ca pe sine însuși, așa cum Hristos a iubit Biserica, dându-și viața pentru ea. O expresie mai radicală, spre bine, privind demnitatea femeii, consideră autoarea, nu ar fi putut exista în contextul cultural al lumii clasice." |
Hristos Domnul ridică femeia la demnitatea rânduită dintru început de Dumnezeu și atrage atenția bărbatului, cu maximă fermitate, asupra acestei reașezări.
Dar cum oamenii nu prea se sinchisesc de Bunul Dumnezeu (că au diverse treburi de făcut, mai importante și mai urgente, mereu) și femeia "creștină" a luat în treacăt porunca precisă, foarte precisă a Domnului, exprimată direct sau prin vocea Apostolilor, văzîndu-și nestingherită de treburile/vanitățile/ușurătățile ei personale. Demnitatea repusă de Hristos femeii a devenit repede un oarecare punct dintr-un continuum. Modele vremurilor au purtat printr-un larg evantai de ipostaze necreștine milioanele/miliardele de femei. Astăzi se experimentează la greu ipostaza țoapei cu diplomă și, desigur, a femeii popă. Popă de damă! Splendoarea femeii creștine, așa cum apare ea zugrăvită de Hristos și de Apostoli, rămâne un ideal greu de atins de hoardele contemporane. Lucru prevăzut/preștiut, desigur, de Cel Care a inspirat redactarea Apocalipsei. În România, țara unde femeia creștină a cunoscut, poate, cea mai lungă supraviețuire și cea mai deplină noblețe, avem azi eșecul cel mai usturător: căderea e mare, că s-au prăvălit de foarte sus. Dar se pare că nimic nu le excită mai tare decât vijelia căderii. După rezolvarea problemei maidanezilor, dacă voim să mai rezolvăm ceva în lumea noastră post-paulină și totodată băsesciană, cred cu tărie că ar trebui continuat la modul apăsat cu problema femeii: să redevină ceea ce au fost mamele și bunicile ei sau... să plece ca Dobrin. Fără femeia paulină, România creștină e sortită dispariției, oricâte avorturi s-ar contramanda. Femeia hărăzită de Hristos și zugrăvită de Pavel este mai întâi o stare de spirit, iar nu o țoapă postmodernistă și postacademică cu mașinuța la scară și cu icoane atârnate în biroul unde face contrabandă cu viitorul in statu nascendi al propriilor copii. |
Intr-o lume de barbati necrestini nici femeile(multe dintre ele dar nu toate) nu vor face exceptie iar daca trebuie o schimbare ea vizeaza pe toata lumea.Am vazut recent un film extraordinar(bazat pe o poveste reala),numit ,,Miral",despre o femeie extraordinara numita Hind al Husseini.Intr-o lume in conflict,macinata de ura,o singura femeie are curajul,cu cata intelepciune si dragoste,sa salveze in loc sa ucida,sa iubeasca in loc sa urasca,sa invete in loc sa distruga.Este un exemplu pe care l-as recomanda multora,atat femei dar mai ales barbati,sunt multe lectii de viata in acel film.
|
....:)
Dacă dorești să amestecăm subiectele logice o putem face, desigur. Întrucât ai făcut-o deja, îți reamintesc că am scris despre relația femeii creștine cu Dumnezeu, prin prisma Învățăturii primite de la Hristos, direct și prin Apostoli, iar nu despre relația bărbatului cu femeia creștină. Demnitatea femeii creștine este oare conferită de bărbați, Pelerinule? .... Sau de Dumnezeu! Nu neg pertinența completării tale, măcar că e evidentă. Dar vorbim deja despre alt subiect. Te-aș ruga să comentezi ceva din interiorul subiectului lansat chiar de tine, iar nu altceva. Dacă nu, e binevenită și deplasarea subiectului, interesant și folositor fiind nouă și acest nou obiectiv, desigur. |
Citind despre amestecari curiose,Ioane,nu am putut sa nu remarc aparitia numelui doamnei Dobrin intr-o postare(printre ultimele postari de pe acest topic)despre apostoli si alte aspecte teologice :) Sa comentez?Nu ar fi multe de spus din punctul meu de vedere,suntem toti foarte departe de standardele apostolice,cel putin dupa aparente.De aceea am spus ca ar trebui o schimbare generala,apostolii le cereau,parca,femeilor sa-i castige pe barbati la credinta prin purtarea lor sfanta iar barbatilor nu mai zic ce le cereau pt ca suntem foarte departe de asa ceva :)
|
Pelerinule, discuția asta ar merita purtată pe privat sau mai bine între patru ochi, la un suc, ceva...
Eu mă opresc. Sunt sigur că ești în asentimentul meu când spun că ar fi cel mai bine să ne întoarcem la Apostolul Pavel. Păcat de topic (și-așa destul de slab întreținut, din nefericire...). |
En to onomati tou Kyriou Iesou: Ioan 15,12
Ioane sunt foarte de acord,o sa inchei cu un citat dintr-o scriere a Mitropolitului Nicolae Mladin: ,,Pavel, apostol al lui Hristos...sunt cuvinte simple incrustate in cartea vesniciei si in filele istoriei care cuprind toata viata,toata truda,toata fapta plasmuitoare de veac nou a marelui misionar.Intradevar el a fost apostolul,trimisul lui Dumnezeu in lume ca sa vesteasca,sa impartaseasca tuturor comoara de viata si intelepciune daruita omenirii in Iisus Hristos.Si viata lui a fost o jertfa curata,o jertfa deplina pe altarul apostoliei.El l-a cunoscut pe Hristos si in EL a cunoscut dragostea lui Dumnezeu prin care omul devine fiu al lui Dumnezeu.Si-a risipit viata pentru ca pe cat mai multi sa-i aduca la Hristos.El a trait numai in Hristos si prin Hristos.EL a fost instrumentul prin care Hristos a lucrat in lume si a cucerit lumea.Cine priveste harta calatoriilor misionare ale lui Pavel ramane uimit cum a fost posibil,intr-un timp relativ scurt si in imprejurarile de atunci,sa cuprinda toata jumatatea rasariteana a Imperiului Roman in reteaua comunitatilor crestine nou infiintate.Pavel trebuie pus in galeria celor mai mari cuceritori ai lumii.S-a si zis ca ,,Marile calatorii misionare ale Apostolului de la Antiohia pana la Roma au fost o a doua expeditie a lui Alexandru sens invers",au fost raspunsul Orientului la cucerirea Eladei.Expeditia lui Alexandru a unificat Orientul cu Occidentul,a cucerit Orientul pentru cultura greceasca;Imperiul Roman a stabilit pretutindeni justitia si ordinea romana.Dar amandoua aceste cuceriri au fost numai piedestalul marilor cuceriri pauline,cu adevarat fauritoare de istorie.Cu toate acestea Pavel a fost un biruitor numai pentru ca el insusi a fost biruit de Hristos:a fost un cuceritor pentru ca el insusi a fost cucerit de Hristos si ca un bun ostas al lui Hristos s-a bucurat in lipsuri,in necazuri,in rani si in moarte pentru ca prin el sa se arate puterea lui Hristos.
Toata fiinta lui era o flacara vie,aprinsa in dragostea lui Hristos si din flacarile ei a izbucnit marele incendiu care a cuprins lumea.Comunitatile pauline au fost samburele din care a crescut lumea crestina.Cu gandurile lui gandesc si cu vorbele lui vorbesc milioane de oameni.El traieste,adesea necunoscut,in cultura si civilizatia moderna.Un imens izvor de energie spirituala care lucreaza necontenit in lume si o transforma.Dar o energie ce-si are izvorul primordial in Iisus Hristos,un focar care primeste lumina si putere din Hristos.In el traieste Hristos si in toti cei ce urmeaza pildei si cuvantului lui.Caci aceasta a fost ravna lui cea mai mare:ca Hristos sa fie in toti si toti sa fie ai lui Hristos.Pavel,apostol al lui Iisus Hristos,care a ostenit mai mult decat toti ceilalti apostoli,este cel mai mare misionar,cel mai mare cuceritor din istoria crestinismului.Nu un simplu visator sau sentimental,ci un om al actiunii neobosite,un om al faptei neprecupetite.O vointa perseverenta,neinduplecata, care nu da inapoi in fata nici unor impotriviri.O inteligenta ascutita,o gandire profunda,care scurteaza deopotriva tainele sufletului omenesc si tainele vietii divine.O minte rapita in abisul de lumina al Dumnezeirii spre a talmaci oamenilor ,,taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta" a mantuirii noastra in Iisus Hristos. Un temperament aprins,drept,fara intortocheli,si o inima topita de iubire,care invaluie in undele ei pe fiecare credincios in parte si pe toti la un loc.In aceasta inima franta din iubirea divina a lui Iisus a fost forta care a subjugat inimile si le-a cucerit definitiv.El,ca un parinte care-si naste copii in dureri,ii hraneste in furtuna prigoanelor,ii calauzeste prin negura ispitelor si este in stare sa se aduca pe sine insusi jertfa pentru ei,numai sa-i vada crescand ,,pana la masura varstei lui Hristos".Cele mai impresionante pagini din epistolele lui-dupa cele in care izbucneste ca un vulcan dragostea lui fata de Hristos-sunt cele in care isi gasesc expresie adancurile de iubire ce izvorasc din inima lui pentru fiii lui duhovnicesti.Este o dragoste sincera,magnifica,o dragoste care copleseste,care imoaie si sufletele de piatra,le converteste,o dragoste care purifica,indoaie genunchii in cainta si inalta catre catre zarile izbavirii.Ea se bucura intru progresul fiilor ei,mustra cu lacrimi pe cei ce s-au abatut,nu spre a-i intrista ci spre a-i indrepta,indeamna,invata,se risipeste cu timp si fara timp,in lucrurile cele mai marunte,ca si in cele mai mari.Daca este departe arde de dorul de a-si vedea fiii si se roaga pentru ei ,,tuturor toate se face ca pe toti sa-i aduca la Hristos." De aceea viata lui este cel mai magnific imn al iubirii de Hristos si al iubirii de aproapele,dintre toate intruparile umane ale istoriei.Imnul acesta l-a invesnicit nu numai pe filele de pergament ci l-a scris cu sufletul lui,cu ranile lui,cu sangele lui,in cartea veacurilor,ca sa straluceasca mereu ca un luceafar al zorilor peste vremelnicia vremilor si nestatornicia lucrurilor omenesti.Ca toate pier,toate se sting:iubirea singura ramane in veac si peste veac..." |
Citat:
Din greseli trebuie sa invatam, ca sa nu le repetam. Vin sarbatorile acusi, asa ca va doresc voua si celor dragi: Bucurii! |
Mediul istoric si cultural in timpul Apostolului Pavel
Deseori cercetatorii si-au pus problema relatiei din mediul cultural in care a trait apostolul Pavel si scrierile sale,disputa pe aceasta tema fiind deseori aprinsa.Unii au afirmat ca apostolul a fost profund influentat de cultura timpului sau, iudaica sau elenistica, careia,cumva,i-ar fi ramas intr-o anumita masura tributar.Alti cercetatori au mers pe ideea unui geniu al Mediteranei care nu doar ca nu a ramas tributar unei culturi dar a transformat-o profund,influentand-o intr-un mod greu de imaginat altfel decat dintr-o perspectiva crestina.La secole distanta dupa martiriul sau,personalitatea acestui complex apostol continua sa trezeasca dorinta intelegerii sale in continuare.Bland sau arzand de zel,sfatuind sau luptand,iubit sau respins,inteles sau dur criticat apostolul Pavel continua sa fascineze.Puteti citi aici un articol general pe tema contextului istorico-general al epocii sale, scris de catre preot Constantin Barsan Nicolae.
,,Daca Dumnezeu este pentru noi,cine este impotriva noastra?"(Apostolul Pavel) |
Dialog despre Apostolul Pavel
Dialog intre diacon George Aniculoaie si parintele Adrian Gabor,profesor de istorie a Bisericii la Facultatea de Teologie din Bucuresti.Sursa: ziarul Lumina.
,,-Părinte profesor de ce evreul Saul, viitorul Sfânt Apostol Pavel, era cetățean roman? -Prin naștere a primit cetățenia romană, pe care o cumpărase tatăl său. Numele de Pavel (cel mic) este latinesc și îl purta în fața autorităților romane. S-a născut între 10 și 15 d.Hr. în orașul Tars, capitala provinciei Cilicia. Părinții lui erau iudei, cu oarecare bunăstare, având un atelier de țesut stofe din păr de capră, din care se făceau mai ales mantale și corturi. Saul însuși a învățat această meserie. Tarsul (azi Tarasso, o mică localitate în Turcia), era orașul principal al Ciliciei, unul dintre cele mai importante orașe ale Imperiului, o autentică lumen Asiae, rivalizând din acest punct de vedere cu Atena și cu Alexandria. Dintre toate curentele filosofice ale epocii, predominant era în Tars stoicismul, care devenise o orientare oficială a locuitorilor cetății. Stoicismul va determina instaurarea, la Tars, a unui climat de înaltă moralitate, de cultivare a virtuților civice, de adâncă seriozitate și, până la un punct, de austeritate. Din mediul grec al Tarsului, în care a trăit până la 15 ani, și în care a revenit, uneori pentru perioade mai lungi de timp, din unele cursuri pe care le-a audiat, în măsura în care-i rețineau interesul, Sfântul Apostol Pavel a putut să cunoască firea și obiceiul grecilor, preferințele și năzuințele filosofice și religioase ale acestora, putând face comparații pertinente între aceștia și iudei. El va cunoaște aici starea de decădere morală și religioasă a lumii păgâne, care va constitui, nu o dată, punctul de plecare al multor expuneri din cuvântările sale. Este lesne de înțeles că Mântuitorul l-a ales pe Saul pentru a-I purta numele „înaintea neamurilor și a regilor“, ținând seama tocmai de această experiență privind cunoașterea aspirațiilor păgânilor, care, prin morala stoică ajunseseră până la cea mai înaltă limită a moralei naturale. -Ce a studiat tânărul Saul? -Mai profund, sufletul lui Saul a fost marcat de componenta iudaică a educației și instrucțiunii sale. Atât în familie, cât mai ales la școala sinagogală, tânărul Saul va primi ample cunoștințe în privința studiului Vechiului Testament (cu comentarii în limba greacă a Septuagintei) și a limbii aramaice. La Ierusalim avea o soră, mama lui Ioan Marcu, vărul lui Barnaba.De la vârsta de 12 ani va studia în celebra școală a lui Gamaliel, din Ierusalim, un renumit rabin al acelei epoci, bărbat înțelept, având o concepție liberală în ce privește aplicarea Legii, nu atât în literă, cât „în duh“. Se străduia să insufle ucenicilor lui mai multă îngăduință în relațiile lor cu cei de alt neam.Puțini erau în epocă care să se fi comparat cu Saul în privința cunoașterii Legii, a istoriei neamului omenesc, a profeților. -De ce Saul și-a manifestat iubirea față de Iahve prin persecutarea creștinilor? -Prin calitațile sale sufletești, Saul era un om superior, rar, un geniu religios. Nu a cunoscut direct pe Iisus în timpul activității Sale pământești. Pe vremea activității publice a Mântuitorului, el terminase studiile la Gamaliel și trăia în orașul său natal, unde era probabil rabin. La Ierusalim îl adusese, mai mult ca sigur, Providența, fapt de care era convins și marele său Gamaliel, Providență care activase predica Apostolilor. În istorie, el apare ca un persecutor, păzind hainele iudeilor la primul martiraj creștin. Este aproape sigur că, printre iudeii din sinagogă, care îl provocau pe Ștefan la discuții contradictorii, se afla și Saul. Acesta a arătat un fanatism și o violență sângeroasă aparte, fiind sufletul acestei prime persecuții. Cum el însuși mărturisește, comportându-se astfel, considera că se află în slujba lui Dumnezeu. Dar, nu ar fi putut acționa atât de crud dacă nu ar fi avut acordul și îndemnul arhiereilor. Totodată, Saul își asigură, prin intransigența sa ucigașă față de creștini, un loc de frunte în fața Sinedriului și aprecieri din partea conaționalilor. El devine o stea în ascensiune a iudaismului. Saul perseverează în direcția persecutării creștinilor, cerând scrisori de la arhiereu către sinagogile din Damasc, pentru a-i aduce la Ierusalim pe creștini. Este vârful unei cariere curmate de Providență. -Pe ce fond vine convertirea marelui persecutor al creștinismului? -Sinedriștii credeau că ucenicii au furat trupul lui Iisus din mormânt. Saul credea și el că mâini misterioase L-au ridicat pe Nazarinean din mormânt, dar trebuia să recunoască, în mintea lui, că nu sunt cele ale ucenicilor. Credea, de asemenea, că cei ce L-au văzut pe Iisus viu sunt prada unor halucinații, dar era incapabil să-și explice coincidența halucinațiilor și a existenței mormântului gol. În aceste cicumstanțe, se produce cea dintâi intervenție directă și personală a Mântuitorului în destinul Bisericii, prin oprirea activității de persecutor a lui Saul. Damascul va dezlega enigma și va risipi nebunia galileenilor.Cu scrisori de împuternicire de la marele preot către comunitatea iudaică din Damasc și cu o gardă dată de Sinedriu, Saul se îndreaptă spre capitala Siriei, Damasc. Pe acest drum al călătoriei sale în a elucida misterul despre Iisus și trupul Său, are loc convertirea sa la creștinism, prin apariția, ziua în amiaza mare, într-o lumină strălucitoare, a lui Iisus Hristos (cf. Fapte 9, 1-20; 22, 6-21; 26, 1-19). Părintele Gala Galaction redă într-un studiu - „De la mormântul gol al Golgotei la Porțile Damascului“, textul original al Faptelor Apostolilor. „Saule, Saule, de ce Mă urmărești?“ și nu „De ce Mă prigonești“. „Eu sunt Cel pe Care tu Îl cauți cu înverșunare“ și nu „Eu sunt Iisus pe care-L prigonești“. Saul nu prigonea pe Iisus, ci răscolea sufletele și pământul ca să găsească trupul Lui. Înțelesul urmăresc, alerg după este înțelesul revelator. Desigur, a-ceastă divină interpelare s-a păstrat cu grijă și Luca a consemnat-o în memoriile sale, în grecește. Cuvintele Domnului, adresate lui Saul, la porțile Damascului, și-au pierdut sensul lor strict istoric, căci însuși Pavel a dorit aceasta, și au rămas generale și solemne. -Cât de vastă a fost misiunea Apostolului Popoarelor? -Misiunea marelui Pavel de la Damasc începe. După o perioadă de ucenicie, va predica Evanghelia în întreg imperiul roman, fiind primul care va duce Cuvântul lui Dumnezeu și la neamurile păgâne. Renumitul filosof Petre Țuțea spunea despre Sfântul Apostol Pavel: „Ăsta nu-i om, este toată Mediterana“. Pentru că, prin călătoriile sale misionare, a schimbat mentalitatea, viața, obiceiurile și modul de rugăciune al celor care populau atunci viitoarea Europă, el este numit Apostolul Popoarelor. A întemeiat cu ușurință comunități în Asia Mică, dar, atunci când a trecut pe continentul european, s-a întâlnit cu repulsia grecilor. Însă, cu trecerea timpului, cultele păgâne au pierdut teren în defavoarea noii religii care câștigase foarte mulți aderenți și pe continent. În misiune, el se adresa, de regulă, comunităților iudaice, prozeliților, apoi pătrundea în lumea greco-romană, preferând orașele mai însemnate, unde interesul pentru ideile noi era mai mare. Era însoțit și ajutat în misiune atât de colaboratori proveniți dintre iudei, cât și proveniți dintre păgâni convertiți, dintre care pe unii i-a așezat episcopi. -Cum a murit Sfantul Apostol Pavel? -Împrejurările sfârșitului sunt neclare. Se pare că s-a întors la Roma, unde, după o detenție mai lungă, a fost martirizat, foarte probabil în anul 67 d.Hr., în timpul lui Nero, la aceeași dată, după tradiție, cu Sfântul Apostol Petru. A fost îngropat pe Via Ostia, la Roma, unde permanent pelerinii creștini vin de secole să se închine la mormântul lui. Monumentele, mormintele Sfinților Petru și Pavel sunt așezate, în timpul episcopului Romei Zephyrinus (199-217), pe drumul către Ostia." |
Eu as zice mai degraba Pelerin spre Iad decat Pelerin spre Rasarit....
|
Citat:
|
Apostolul Pavel in Areopag
Pentru gpalama cu toata simpatia
Prima parte Cu totii am citit predica Apostolului Pavel in Areopag.Diaconul doctor Adrian Sorin Mihalache a numit-o, extrem de inspirat,intr-un articol cu acelasi titlu: ,,o intalnire istorica intre Ratiune si Credinta".In cele ce urmeaza veti putea lectura extrase din trei perspective,cu privire la acest moment, si, bineinteles, un link direct catre articolele complete,pentru cei interesati.Intai de toate cateva date introductive despre Areopag: ,,Areopagul din Atena este un deal plesuv cu inaltimea de 115 metri, situat nu departe de Acropole, spre nord-vest. Cunoastem ca acest deal a fost locul de intrunire al Consiliului Areopagului, ca prima curte suprema si for legislativ al Atenei. Este cunoscut crestinilor mai ales datorita predicii rostite de catre Sfantul Apostol Pavel in acest loc, cuvantare consemnata in Faptele Apostolilor. Potrivit mitologiei grecesti, Ares (zeul razboiului, iar in cea romana Marte ) a fost condamnat aici de catre zei pentru ca l-a ucis pe Alirrothios, fiul lui Poseidon. Aceasta legenda explica originea numelui, Areios Pagos sau Dealul lui Ares, cu toate ca inca din antichitate existau mai multe interpretari ale acestui nume. Potrivit unei alte interpretari numele ar proveni de la tempul situat la baza sa inchinat lui Erinyes sau Eumenidelor.O alta legenda spune ca dealul a fost locul acuzarii lui Oreste pentru ucidereea mamei sale vitrege, Clytemnestra, si iubitului ei, Aegisthus.Potrivit Traditiei, dupa intalnirea cu Pavel in Areopag, Dionisie Areopagitul s-a convertit la crestinism, calatorind cu Pavel si cunoscandu-i pe ceilalalti Apostoli ai lui Hristos."(articolul complet aici) Diacon doctor Adrian Sorin Mihalache: ,,Conștient de faptul că are de-a face cu bărbați obișnuiți cu subtilitățile rațiunii, Sfântul Pavel pornește în predica sa din Areopag, locul consacrat al filosofilor atenieni, de la faptul că grecii aveau în cetatea lor statui închinate unui zeu necunoscut. „Bărbați atenieni, în toate vă văd că sunteți foarte evlavioși. Căci străbătând cetatea voastră și privind locurile voastre de închinare, am aflat și un altar pe care era scris: «Dumnezeului necunoscut». Deci pe Cel pe Care voi, necunoscându-L, Îl cinstiți, pe Acesta Îl vestesc eu vouă“ (Fapte, 17, 22-23).(...) Este remarcabilă mai întâi abordarea Sfântului Apostol Pavel, care se arată deopotrivă inspirată și firească. Sfântul Pavel nu exercită presiune, nu încearcă să mărturisească împotriva auditoriului mai mult decât acesta poate primi, semn că înțelege și dificultatea lor de a crede și înălțimea străină de lumea aceasta a ceea ce el ar fi putut să mărturisească despre Adevăr. Sfântul Pavel înțelege condiția existențială a filosofilor din Areopag, situați, prin cultura și preocupările lor, deopotrivă aproape de Dumnezeu și departe de El. Ei sunt deopotrivă aproape de Dumnezeu, prin nevoile lor existențiale, prezente în fiecare om conștient de propria-i finitudine, dar sunt și departe de El, cu mintea împovărată de concepte și acoperită cu stratul gros al modelelor raționale, strânse și dezvoltate în lunga tradiție greacă. Sfântul Apostol Pavel înțelege, ca un misionar prin excelență, situarea filosofilor greci și pentru faptul că el însuși a experiat, în propria-i viață, situația aceasta de a fi aproape și în același timp departe de Dumnezeu; aproape de adevărul înveșmântat în tiposurile Vechiului Legământ și departe de Dumnezeul Întrupat, apărând cu ardoare tradiția și credința poporului ales, printr-o luptă îndreptată chiar împotriva celor ce mărturisesc venirea lui Mesia. De aceea, Sfântul Apostol Pavel - trecut el însuși peste prăpastia dintre rătăcire și Adevăr, nu prin puterile sale, ci prin arătarea lui Hristos pe drumul Damascului - nu va crede în forța argumentelor raționale, nici în puterea lor de a transmite fiorul credinței vii, care să-i convertească pe greci. Omenește judecând, e greu de înțeles cum, în Areopag, la prima întâlnire cu cea mai profundă, cea mai articulată dintre culturile vremii, Sfântul Pavel, cel mai instruit dintre Apostoli, trece sub tăcere puternica experiență a convertirii lui. Stă în firea omenească, atunci când crede ceva cu toată ființa, să mărturisească într-un mod cât mai convingător, apelând la toate argumentele posibile. Tocmai de aceea, Sfântul Apostol Pavel procedează într-un fel neobișnuit. El nu scoate la bătaie dovezile tari privitoare la Adevărul Hristos, nu pomenește de faptul că L-a întâlnit față către față pe Cel ce a trecut prin moarte; nu strigă filosofilor în mod sfidător sau amenințător că L-a văzut pe Cel Înviat, Cuvântul lui Dumnezeu, și nici nu pomenește despre nenumăratele profeții făcute de-a lungul unui mileniu și jumătate despre El, în Vechiul Testament. Deși despre toate acestea Sfântul Pavel avea cunoștință. De fapt, în Areopag, Sfântul Pavel nici măcar nu pomenește numele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel veșnic, chiar dacă L-a văzut față către față! Aceasta ne arată că Sfântul Apostol Pavel nu scoate în luptă cele mai tari dintre argumentele credinței, chiar dacă se află la cea mai provocatoare dintre întâlnirile culturale ale primelor secole creștine, la confruntarea dintre creștinismul luminat de credință și cea mai elaborată dintre culturile filosofice ale vremii. Cumva, ceea ce se anunța a fi o mare dispută de argumente, o desfășurare de erudiție și înțelepciune se sfârșește, dimpotrivă, destul de repede. Și aceasta pentru că Sfântul Pavel nu intră în Areopag cu o strategie omenească, pregătit cu un discurs argumentat, gata să se confrunte cu elaboratele critici ale filosofilor greci. Sfântul Pavel nu caută să expună Adevărul ca doctrină bogat întemeiată și anunțată în Vechiul Testament, așa cum cunoștea preabine. Sfântul Pavel nu expune nici Adevărul experiat de el însuși, în profunda experiență a convertirii. Și aceasta pentru că nu urmărește să convertească pe cei din Areopag cu orice preț împotriva voinței lor de a se deschide către Adevăr, printr-o luptă în care să utilizeze orice mijloace. El face mărturisirea Adevărului credinței doar până la măsura disponibilității acelora de a-L primi."(articolul complet aici ) |
Partea a-II-a
Diacon Profesor Doctor Ioan Caraza: ,,Sf. Ioan Hrisostom comentează cu multă sensibilitate în Omiliile 38 și 39 la Faptele Apostolilor temele abordate de Sf. Pavel. Astfel, el arată sensul șederii la Atena[7]. Chestiunea era justificată, deoarece în alte locuri Sf. Pavel era oprit de Duhul să meargă (FAp 16, 7), iar la Atena se arată că, din cauza idolilor, el „se întărâta cu duhul, văzând cetatea plină de idoli” (FAp 17, 16). Vorbind atenienilor în Areopag, Sf. Pavel arată că în concepția lor ei Îi atribuiau lui Dumnezeu patimi omenești și tocmai de aceea le vorbește despre Dumnezeul spiritual și Creatorul lumii, adresându-li-se ca unor „catehumeni” cu astfel de noțiuni începătoare. Dacă Dumnezeu este Creatorul, astfel trebuie arătat că neamul omenesc se trage dintr-un singur om[8]. Arătând că Dumnezeu a rânduit „timpul și hotarele locuirii lor” (FAp 17, 26), Sf. Ioan Hrisostom arată și scopul acestei lucrări providențiale, cu referire la întoarcerea oamenilor de la trufia Turnului Babel, la limitele unui popor prin amestecarea limbilor. Deci, direcția căutării lui Dumnezeu era nu în „umplerea”, ci în „lepădarea de sine”, o direcție pentru care oamenii aveau în continuare nevoie de ajutor: „A așezat pe fiecare popor la locul lui ca să caute pe Dumnezeu, doar L-ar găsi și L-ar pipăi, cu toate că nu e departe de nici unul din noi” (FAp 17, 27). Astfel, „cele ale lui Dumnezeu” (Mc 8, 33) sunt măsură pentru cele omenești. Acest lucru înseamnă și o critică la adresa cosmologiilor antice, care determinau viața morală a oamenilor prin idolatrie, fiind vorba de o viață imorală ca o consecință indirectă a idolatriei. În acest sens, în sec. IV, Sf. Vasile cel Mare a simțit nevoia să pună în lumină „creația din nimic” (2 Mac 7, 28) după Sfânta Scriptură în lucrarea sa Hexaimeron. Pentru Sf. Pavel punctul de plecare este de la nucleu la cosmos, de la Hristos la Univers, ca cel Care, prin simbolul „grăuntelui de muștar al Împărăției lui Dumnezeu” (Mt 13, 31) deschide cerul (Ioan 1, 51), cum arăta Sf. Ignatie Teoforul și Biserica în Hristos ca Biserică universală. Pentru lepădarea de sine, ajutorul nu era altul decât calea lui Hristos, Care cheamă la intrare pe „poarta cea strâmtă” (Lc 13, 24). El a venit numai pentru acest ajutor, și dacă nu era de ajutor, nu venea. El este „har și adevăr” (In 1, 17) Care, mai mult decât o mamă pentru pruncul ei, își arată nu forța, ci dăruirea totală de sine, și Care în acest sens învață că „nimeni nu vine la Tatăl” (In 14, 6) Său decât ca „fiu al lui Dumnezeu” (In 1, 12), și anume prin El ca „Ușă” (In 10, 9). „Puterea” de a intra este tot Hristos (Ioan 1, 12) prin Jertfa Sa, pentru arătarea Adevărului, ca „aur lămurit în foc” (Apoc 3, 18)." (articolul complet aici) Preot Lector Doctor Ioan Bajau: ,,In Areopag, aflat deci in centrul atentiei, in fata ochilor avand o priveliste magnifica a vestigiilor religioase, politice si culturale, cu un aer de incredere in invatatura Evangheliei pe care avea sa o vesteasca, Apostolul neamurilor si-a rostit Cuvantarea. Si astfel, <<ridicandu-se la inaltimea evenimentului pe care istoriseste, autorul Faptelor Apostolilor, a scris nu numai una din cele mai frumoase pagini ale Sfintei Scripturi, dar chiar din intreaga literatura universala>>, incat <<in zadar se straduiesc filologii si istoricii sa gaseasca o opera de arta literara care sa egaleze in valoare aceasta pericopa, numita pe drept cuvant ,,das Glanzstuck der Apostolgeschichte".Cuvantarea insasi in intreg ansamblul ei corespunde imprejurarii solemne in care a fost rostita, unind elocventa si delicatetea cu cele mai profunde sentimente religioase, fiind apreciata in toate timpurile si locurile ca o adevarata capodopera. Iar forma ei este tot atat de perfecta cat este si continutul, bogat si inaltator. De-a lungul veacurilor majoritatea exegetilor si-au indreptat atentia spre aceasta Cuvantare, pe care au apreciat-o in modul cel mai deosebit, in primul rand pentru prudenta, intelepciunea si abilitatea care s-a dat dovada la rostirea ei, daca ne gandim ca Apostolul neamurilor se afla in fata unei mari incercari. Era de fapt prima confruntare dintre crestinism si paganism, la cel mai inalt nivel. Erau de fata Sfantul Apostol Pavel si reprezentantii filosofiei stoice si epicureice.(....). Imbinand ideile sanatoase ale cautarii religioase cu cele ale decaderii si indepartarii de adevarul religios, din zbuciumata istorie a omenirii, Sfantul Apostol Pavel prezinta foarte concis, in continuarea Cuvantarii sale, insasi starea generala de lucruri, de oscilatie intre adevar si eroare. Apoi, fara digresiuni, infatiseaza adevarul existentei lui Dumnezeu, Care <<nu e departe de fiecare dintre noi>> (V. 27). Fiindca, dupa spusa sa, Dumnezeul pe care il vesteste el in fata atenienilor, nu este numai al lui, ci al tuturor, este Cel <<in (Care) El traim si ne miscam si suntem>> (V. 28). Si pentru a fi si mai bine inteles isi consolideaza spusa atat de elevata cu o marturie din arsenalul gandirii si simtirii lor poetice - <<precum au zis si unii dintre poetii vostri: <<confirmativ>> din componenta clasica a discursului antic.Intelegand sa-si consolideze si mai mult cele afirmate, Sfantul Apostol Pavel citeaza chiar din poetii lor. Si aceasta nu numai pentru valoarea lor, dar si pentru ca expunerea sa fie in concordanta cu arsenalul lor de gandire si simtire, onorandu-le totodata, prestigiul la care tineau atat de mult. Chiar si acesta este un procedeu pe care il foloseste propovaduitorul neamurilor. Atunci cand vorbeste iudeilor apeleaza la scriitorii Vechiului Testament, iar atunci cand are in fata neamurile straine de Revelatia Dumnezeiasca, supranaturala, face uz de scriitorii, filosofii sau poetii antici, ca si in acest caz. Desi referirea este generala, este totusi potrivita momentului. Denota ca Sfantul Apostol Pavel cunoastea pe marii poeti antici, fiindca se refera nu numai la unul, ci la mai multi, la <<unii dintre poetii vostri" (V. 28).(articolul complet aici) In loc de final o lectura foarte interesanta: ,,Kerygma Apostolica in predica Sfantului Apostol Pavel"(Preot Costachi Grigoras) |
Iata, avem posibilitatea de a face un "pelerinaj virtual" la mormantul Apostolului Neamurilor, aici.
Audio on! Si iata cea mai veche icoana cunoscuta a sfantului, descoperita (nu de mult) intr-o catacomba a Romei: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/...56_468x350.jpg |
Citat:
|
|
http://4.bp.blogspot.com/_BPv9HTI7Pd...,+Apostles.jpg
Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, rugati-va pentru noi! |
Citat:
|
O lucrare foarte interesanta,pe care vroiam mai demult sa o recomand,atat prin structura cat si prin bibliografia care a stat la baza ei, este cartea domnului profesor Martin Hengel intitulata: ,,Between Jesus and Paul:Studies in the Earliest History of Christianity".Cartea este o lucrare de nivel universitar,nu stiu sa se fi tradus in romana si prin urmare se poate aduce prin comanda,ea fiind destinata in general celor cu studii in domeniu sau macar pasionati de acest tip de cercetare.
Domnul profesor Martin Hengel Ph.D (14.12.1926-02.07.2009) a fost profesor emerit de Noul Testament si Iudaism timpuriu la Universitatea din Tubingen:,,Acum cateva luni editorul meu american m-a intrebat:De ce esti asa de conservator?".La acel moment i-am raspuns simplu: ,,De ce nu?" Poate ar fi trebuit sa adaug:aceste distinctii intre conservator si liberal, sau chiar progresist sunt in ultima instanta lipsite de sens.Suntem preocupati numai de adevar, teologic si istoric.Adevarul este singura noastra obligatie,el trebuie cautat si aratat.La final el va triumfa peste toate conjuncturile,peste toate dorintele noastre de a fi corecti,peste toate constructiile noastre imaginare si nelinistile noastre: ,,Caci impotriva adevarului n-avem nici o putere; avem pentru adevar." II Corinteni 13.8".(Profesor Martin Hengel) |
Pe urmele Apostolului Pavel
Profesor Ioánnis Karavidópoulos:,,Mulți istorici fac o paralelă între primul veac creștin și epoca noastră, mai ales în ce privește subiectele libertății și responsabilității, fac analogii cu inițierile în diferite cúlturi și cultul imperial care era strâns legat și de conceptul de Pax Romana, care conduce azi la definirea ostilă a unei altei mari puteri. Voi adăuga și eu încă un semn de paralelism. Azi se vorbește mult despre globalizare, nu doar la nivel economic, ci și la nivel cultural și la multe alte nivele. În primul veac, creșterea și răspândirea creștinismului se făcea în cadrul creat de globalizarea impusă de stăpânirea romană după modelul culturii elene păstrând, desigur, măsurile cuvenite: exista o limbă unitară limba greacă și se realizau unificări de cult și de organizare administrativă. Apostolul Pavel nu a discutat vreodată cu împreună-lucrătorii lui [în răspândirea cuvântului evanghelic] dacă globalizarea din vremea sa este o evoluție reversibilă sau nu. Se gândea doar cum să valorifice posibilitățile pe care le oferea aceasta și simțea nevoia să ia pe umerii săi povara acelui trebuie misionar, a lui trebuie să se propovăduiască evanghelia la toată făptura. Și spunea: vai mie dacă nu voi binevesti (evanghelízomai) (I Corinteni 9, 16). Și astfel a tulburat toată lumea propovăduind un alt împărat: Iisus."
Biserica Sfanta Chiriachi Chrisopolitissa - Apostolul Pavel in Halkidiki precum si Apostolul Pavel si societatea greaca Parintele Galeriu: ,,A iubi inseamna tocmai a te "parasi", a renunta la tine, a te uita pe tine pentru altul, pentru salvarea lui. Acesta este intelesul adanc al cuvantului Sfantului Apostol Pavel cand zice despre Domnul : "S-a golit pe Sine, chip de rob luand.. S-a smerit pe Sine, ascultator facandu-Se pana la moarte.." (Filipeni II, 7-8). |
Lumea in care a trait Apostolul Pavel: scurt intro
Ctitind recent o carte a lui NT Wright, intitulata ,,Paul:fresh perspectives" am ajuns la o argumentatie care mi s-a parut interesanta.Analizand viata apostolului autorul ajunge la concluzia ca acesta a strabatut trei lumi si a participat la formarea celei de-a patra, a crestinismului.Cele trei lumi prin care Apostolul a trecut sunt urmatoarele: iudaismul,elenismul si lumea romana.
Iudaismul celui de-al Doilea Templu a fost studiat in ultimii 100 de ani mai mult decat in ultimii 1000 de ani iar cercetarea continua cu noi analize referitoare la manuscrisele de la Marea Moarta,rabinismul timpuriu,conceptiile fariseice,ca sa nu mai mentionam descoperirile arheologice.Cu toate acestea inca nu a rezultat o imagine coerenta pe deplin din tot acest amalgam de informatii.Iudaismul acelei perioada era,dupa cum concluzioneaza autorul,o combinatie vibranta si cu multe fatete ce includea ceea ce noi azi am numi separat (evrei din acele timpuri ar fi refuzat complet distinctia moderna) religie,cultura si politica.Insa toate aceste elemente,desi se izbeau intre ele puternic dpdv al conceptiilor,se intalneau, nu fara conflicte, in cateva puncte centrale: ce inseamna sa faci parte din poporul lui Dumnezeu, ce presupunea sa fii loial Torei, cum sa-ti mentii identitatea religioasa intr-o lume pagana care te impresura ca o menghina si mai ales, mai presus de toate ce insemna sa astepti Imparatia lui Dumnezeu, noua lume promisa de profeti, mantuirea lui Israel.Orice evreu al acelor clipe spera ca, intr-un fel sau altul,va avea parte de mantuirea si binecuvantarile ei,in clipa cand s-ar fi instaurat. Era o lume in care Apostolul Pavel a trait o buna parte a vietii sale, o lume in care a primit prima sa educatie religioasa si in care a spus lucruri,de-a lungul timpului,care i-au socat cel putin pe cei ce faceau parte din ea,unii dintre ei considerandu-le chiar distructive in raport de invatatura traditionala iudaica. A doua lume in care Apostolul Pavel a trait a fost lumea culturii elenistice,cultura care in aceea perioada patrunsese in tot bazinul Mediteranei si chiar dincolo de aceste granite.Inca din timpurile lui Alexandru cel Mare, greaca nu numai ca devenise un fel de a doua limba oficiala dar ajutase la punerea bazelor unui sistem de gandire cu certe influente elenistice.Bineinteles existau si aici mai multe curente ale acestui corp central al gandirii elenistice dar cultura,filosofia si mai ales retorica se impamantenisera puternic si purtau cu ele argumente extrem de convingatoare.Daca ar compara cineva stilul retoric al Apostolului cu cel al lui Epictet, de exemplu, ar realiza fara mari dificultati ca desi reprezentau conceptii diferite, impartasau un limbaj comun in argumentare.Pavel a fructificat pe deplin aceste avantaje ale culturii elenistice insa le-a injectat sensuri noi, mult mai profunde.Acest lucru a fost posibil intrucat cultura sa iudaica ii permitea sa mentina o baza solida de argumentare teologica si in acelasi timp sa foloseasca o retorica si o imaginistica noua,fara a-si compromite in vreun fel mostenirea credintei in care se formase.Dupa cum spunea chiar el: ,,cercetați toate lucrurile, și păstrați ce este bun".Nu trebuie uitat faptul ca (inclusiv) intr-o mare parte din Imperiul Roman se vorbea preponderent greaca, inclusiv la Roma in multe situatii, si prin urmare gandirea sa crestina a trebuit sa faca fata acestor lumi complexe si intrepatrunse,cu specificatia ca ea aducea un mesaj nou care urma sa le transforme pe toate definitiv. In fine,al treilea punct al acestei lumi triunghiulare,era lumea puterii romane in care traia.Pavel a fost cetatean roman iar Faptele Apostolilor arata ca nu a ezitat sa foloseasca acest avantaj in anumite circumstante. Dar, ca si in cazul celorlalte doua componente, iudaica si elenistica, Pavel nu a fost un cetatean lipsit de simtul critic cu privire la vastul imperiu in care traia sub mana de fier a imparatului roman. Iudaismul avea doua componente interesante; critica din interior (critica profetica de exemplu) si critica exterioara, mai ales cu privire la lumea pagana in care traiau, exodul din Egipt fiind o poveste care era spusa mereu dar de data acesta cu Imperiul Roman in rolul negativ principal, multi dintre evrei asteptand evenimente similare celor care i-au eliberat de sub dominatia faraonilor.Era un fel de hermeneutica recapitulativa daca doriti, exista o lunga traditie umana ca in clipele dificile ale unei natii oamenii sa intoarca capul spre momente din trecut care pot dinamiza speranta si rezistenta din prezent. In fata ideologiei imperiale si a unui cult stralucitor Pavel ramane profund atasat de un monoteism clasic iar credinta sa ca Dumnezeu l-a trimis pe adevaratul Mesia sa mantuiasca lumea l-a dus, si cred ca a stiut si si-a asumat asta,la o ciocnire a civilizatiilor si ideilor, in special cu ideea imperiala de dominatiei si glorie acordata Cezarului. Un evreu plin de zel in tinerete,instruit fariseic,folosind anumite cadre ale culturii elenistice, cetatean roman dar si critic al sistemului imperial,Apostol al lui Hristos. O personalitate greu de apreciat in toata profunzimea ei, dar, dupa cum spunea extrem de inspirat Petre Tutea ,,Ăsta nu-i om, este toată Mediterana" |
Parintele a avut acest dar,de a surprinde esenta in mod clar si frumos.Parca rasare mereu o lumina peste cuvintele sale, este un dar de la Dumnezeu pentru sfintii Lui :), nu oricine poate asa ceva. Este unul dintre oamenii care prin felul lui de a-si trai credinta mi-a lamurit un verset biblic pe care mereu m-am temut sa-l comentez,pentru ca are o profunzime atat de cutremuratoare incat trebuie sa vezi ceva din el in trairea unui om in Hristos ca sa-l intelegi.Nici acum nu l-as comenta dar am vazut un om care l-a trait :)
|
,,Nici o moarte"
Extras din cartea ,,Apostolul. Saul din Tars devine Pavel, Apostolul" (John Pollock)
,,L-au dus pe Pavel pana la a treia borna militara de pe Via Ostia, intr-o poiana dintr-o mica padure de pini, probabil un loc cu morminte, cunoscut atunci ca Aquae Salviae, sau Ape Tamaduitoare, iar in prezent ca Tre Fontane, unde mai tarziu a fost ridicata o abatie in amintirea lui. Se crede ca a fost pus peste noapte intr-o mica celula, fiindca aici era un loc obisnuit de executii. Fie ca Luca a avut sau nu permisiunea de a sta langa fereastra lui, ori ca Timotei sau Marcu au ajuns sau nu la timp la Roma, noaptea de veghe nu va fi rasunat de planset, ci de cantec: ,,ca niste intristati si totdeauna suntem veseli; ca unii care murim si iata ca traim" Cum s-a crapat de ziua soldatii l-au dus pe Pavel la stalp.Dezbracat, calaul era pregatit. Soldatii au smuls vesmintele de pe Pavel, lasandu-l la bustul gol si l-au legat, in genunchi, cu spatele drept, de stalpul mic, care ii lasa gatul liber. Potrivit unor relatari, lictorii l-au bicuit cu nuielele. Bicuirea era, de obicei, prologul decapitarii, desi in anii din urma nu era aplicata intotdeauna. Daca trebuiau sa administreze aceasta ultima, absurda, doza de durere unui trup care atat de curand urma sa moara ,,Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul..sau sabia?" ,,Eu socotesc ca suferintele din vremea de acum nu sunt vrednice sa fie puse alaturi cu"- o fulgerare de sabie - ,,slava" |
Citat:
Opera cuiva nu ajunge sa fie citata de milioane de ori pe parcursul a milenii asa, intamplator. |
Citat:
|
Citat:
|
Epistola catre Biserica din Laodiceea a Apostolului Pavel: o scriere pierduta, Epistola catre Efeseni sau de fapt este vorba de I Timotei ?
|
Salutare!
Am si eu o curiozitate: daca Sf ap. Pavel nu era cu ceilalti 11 in ziua cinzecimii, cand s-a pogorat Duhul sfant, El cand si unde, cum, l- a primit? Atunci pe drumul spre Damasc cand A avut acea viziune? Sau a fost "hirotonisit" de unul dintre ceilalti apostoli care déjà primisera harul? Sau El nici nu a fost defapt preot? Multumesc! |
Citat:
1. Iar Saul, sufland inca amenintare si ucidere impotriva ucenicilor Domnului, a mers la arhiereu, 2. Si a cerut de la el scrisori catre sinagogile din Damasc ca, daca va afla acolo pe vreunii, atat barbati, cat si femei, ca merg pe calea aceasta, sa-i aduca legati la Ierusalim. 3. Dar pe cand calatorea el si se apropia de Damasc, o lumina din cer, ca de fulger, l-a invaluit deodata. 4. Si, cazand la pamant, a auzit un glas, zicandu-i: Saule, Saule, de ce Ma prigonesti? 5. Iar el a zis: Cine esti, Doamne? Si Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe Care tu Il prigonesti. Greu iti este sa izbesti cu piciorul in tepusa. 6. Si el, tremurand si inspaimantat fiind, a zis: Doamne, ce voiesti sa fac? Iar Domnul i-a zis: Ridica-te, intra in cetate si ti se va spune ce trebuie sa faci. 7. Iar barbatii, care erau cu el pe cale, stateau inmarmuriti, auzind glasul, dar nevazand pe nimeni. 8. Si s-a ridicat Saul de la pamant, dar, desi avea ochii deschisi, nu vedea nimic. Si luandu-l de mana, l-au dus in Damasc. 9. Si trei zile a fost fara vedere; si n-a mancat, nici n-a baut. 10. Si era in Damasc un ucenic, anume Anania, si Domnul i-a zis in vedenie: Anania! Iar el a zis: Iata-ma, Doamne; 11. Si Domnul a zis catre el: Sculandu-te, mergi pe ulita care se cheama Ulita Dreapta si cauta in casa lui Iuda, pe un om din Tars, cu numele Saul; ca, iata, se roaga. 12. Si a vazut in vedenie pe un barbat, anume Anania, intrand la el si punandu-si mainile peste el, ca sa vada iarasi. 13. Si a raspuns Anania: Doamne, despre barbatul acesta am auzit de la multi cate rele a facut sfintilor Tai in Ierusalim. 14. Si aici are putere de la arhierei sa lege pe toti care cheama numele Tau. 15. Si a zis Domnul catre el: Mergi, fiindca acesta Imi este vas ales, ca sa poarte numele Meu inaintea neamurilor si a regilor si a fiilor lui Israel; 16. Caci Eu ii voi arata cate trebuie sa patimeasca el pentru numele Meu. 17. Si a mers Anania si a intrat in casa si, punandu-si mainile pe el, a zis: Frate Saul, Domnul Iisus, Cel ce ti S-a aratat pe calea pe care tu veneai, m-a trimis ca sa vezi iarasi si sa te umpli de Duh Sfant. 18. Si indata au cazut de pe ochii lui ca niste solzi; si a vazut iarasi si, sculandu-se, a fost botezat. 19. Si luand mancare, s-a intarit. Si a stat cu ucenicii din Damasc cateva zile. 20. Apoi propovaduia in sinagogi pe Iisus, ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu. 21. Si se mirau toti care il auzeau si ziceau: Nu este, oare, acesta cel care prigonea in Ierusalim pe cei ce cheama acest nume si a venit aici pentru aceea ca sa-i duca pe ei legati la arhierei? 22. Si Saul se intarea mai mult si tulbura pe iudeii care locuiau in Damasc, dovedind ca Acesta este Hristos. 23. Si dupa ce au trecut destule zile, iudeii s-au sfatuit sa-l omoare. 24. Si s-a facut cunoscut lui Saul viclesugul lor. Si ei pazeau portile si ziua si noaptea, ca sa-l ucida. 25. Si luandu-l ucenicii lui noaptea, l-au coborat peste zid, lasandu-l jos intr-un cos. 26. Si venind la Ierusalim, Saul incerca sa se alipeasca de ucenici; si toti se temeau de el, necrezand ca este ucenic. 27. Iar Barnaba, luandu-l pe el, l-a dus la apostoli si le-a istorisit cum a vazut pe cale pe Domnul si ca El i-a vorbit lui si cum a propovaduit la Damasc, cu indrazneala in numele lui Iisus. 28. Si era cu ei intrand si iesind in Ierusalim si propovaduia cu indrazneala in numele Domnului. 29. Si vorbea si se sfadea cu elenistii, iar ei cautau sa-l ucida. 30. Dar fratii, afland aceasta, l-au dus pe Saul la Cezareea si de acolo l-au trimis la Tars. (Faptele Apostolilor, cap. 9) Saul=Pavel, dupa botez |
Părintele Gala Galaction redă într-un studiu - "De la mormântul gol al Golgotei la Porțile Damascului", textul original al Faptelor Apostolilor. "Saule, Saule, de ce Mă urmărești?" și nu "De ce Mă prigonești". "Eu sunt Cel pe Care tu Îl cauți cu înverșunare" și nu "Eu sunt Iisus pe care-L prigonești".
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:40:35. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.