Biserica Sfanta Chiriachi

Biserica Sfanta Chiriachi Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Chiriachi Chrisopolitissa, principalul obiectiv religios din Pafos, este localizata in partea sudica a insulei Cipru. Orasul Pafos este cunoscut ca fiind locul unde Sfantul Apostol Pavel l-a intalnit pe guvernatorul roman al Ciprului, Sergius Paulus, in cadrul primei calatorii misionare.

Dupa ce Pavel, Barnaba si Ioan Marcu au parasit Salamina, din capitolul 13 al Faptelor nu aflam despre alte vizite in locuri din Cipru pana cand acestia au ajuns in Pafos. Aici s-au intalnit cu Sergius Paulus, proconsul al insulei.

Se pare ca apostolii predicasera in regiune atunci cand Sergius Paulus a auzit de ei, devenind interesat in privinta mesajului si scopului lor. Un vrajitor evreu, Elimas, a incercat sa discrediteze activitatea acestora inaintea guvernatorului. Pavel l-a numit ”plin de toata viclenia si de toata inselaciunea, fiu al diavolului, vrajmas a toata dreptatea", iar vrajitorul a orbit. Cand uvernatorul a vazut ceea ce s-a intamplat, a crezut, "mirandu-se foarte de invatatura Domnului”.

Apostolii au parasit apoi Ciprul, navigand spre Perga Pamfiliei (provincie aflata pe coasta sudica a Asiei Mici). Aceasta a fost singura data cand Apostolul Pavel a vizitat Ciprul. Potrivit Faptelor Apostolilor, Barnaba si Ioan Marcu s-au intors, iar traditia dezvoltata ulterior a consemnat faptul ca Barnaba a fost intaiul episcop al insulei.

Biserica paleocrestina Panagia Chrisopolitissa, ce a fost ridicata in jurul Bisericii Sfanta Chiriachi, este una din cele mai mari biserici descoperite pana in prezent in Cipru. Faza cea mai veche a acestui locas de cult a fost datata in sec. al IV -lea. Este o biserica ce are sapte nave, cu doua abside succesive la extremitatea rasariteana a navei centrale. In partea de apus are un nartex si un atrium cu colonada. Peretii si podeaua bisericii originale au fost acoperite cu mozaicuri ce prezinta motive simbolice crestine.

In sec. al VI-lea biserica a fost mult largita in cursul unor ample lucrari de restaurare, insa, din cele sapte nave au mai ramas numai cinci. In acelasi timp, absida interioara a navei centrale a fost daramata. Noi mozaicuri si pavimente au fost realizate. Aceasta biserica a fost distrusa in sec al VII-lea, in timpul celei de-a doua incursiuni arabe.

Mai tarziu, probabil in secolele XI-XII, o mica biserica a fost construita pe acelasi loc, dar care, la randul ei, a fost inlocuita de biserica actuala inchinata Sfintei Chiriachi, constuita in sec. al XVI-lea. Ruinele din partea de nord a bisericii au facut parte din biserica in stil gotic a unei manastiri franciscane, construita in sec. al XIV-lea si distrusa in sec. al XVI -lea.

Pe partea stanga a curtii exterioare a bisericii, se afla o coloana avand un varf rotunjit. Este cunoacuta sub numele de "Stalpul Apostolului Pavel”. Potrivit traditiei locale, Apostolul ar fi fost legat de acesta si supus flagelarii.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 4415

Voteaza:

Biserica Sfanta Chiriachi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE