Casa Sfantului Anania - Damasc

Casa Sfantului Anania - Damasc Mareste imaginea.

Casa Sfantului Anania este un renumit locas crestin aflat in Damasc, Siria. Potrivit traditiei rasaritene, Sfantul Anania a fost unul dintre cei 72 de ucenici trimisi de Mantuitorul la propovaduire. Dupa omorarea cu pietre a Sfantului intai-mucenic Stefan, la care a fost martor si Saul, Anania, cel ales ucenic de Mantuitorul, s-ar fi intors in orasul natal, anume in Damasc. La scurta vreme, el a ajuns cel dintai episcop al cetatii Damasc.

Sfantul Ipolit al Romei il aminteste si el pe Anania drept unul dintre cei saptezeci si doi de ucenici. Evanghelia dupa Sfantul Apostol Luca, marturiseste despre alegerea acestora, zicand: "Domnul a ales alti saptezeci (si doi) si i-a trimis cate doi inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc, unde Insusi avea sa vina" (Luca 10, 1).

Potrivit traditiei locului, el a fost arestat de catre guvernatorul roman Licinius, doar datorita faptului ca se afla in fruntea crestinilor din oras, si omorat cu pietre, in afara zidurilor cetatii Damasc. Dupa alta traditie, Anania a murit tot ca martir, insa in localitatea Elefteropolis.

Drumul spre Damasc. Saul este orbit de o lumina minunata.

"Iar Saul, sufland inca amenintare si ucidere impotriva ucenicilor Domnului, a mers la arhiereu, si a cerut de la el scrisori catre sinagogile din Damasc ca, daca va afla acolo pe vreunii, atat barbati, cat si femei, ca merg pe calea aceasta, sa-i aduca legati la Ierusalim.

 

Dar pe cand calatorea el si se apropia de Damasc, o lumina din cer, ca de fulger, l-a invaluit deodata si, cazand la pamant, a auzit un glas, zicandu-i: Saule, Saule, de ce Ma prigonesti? Iar el a zis: Cine esti, Doamne? si Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe Care tu il prigonesti. Greu iti este sa izbesti cu piciorul in tepusa. Si el, tremurand si inspaimantat fiind, a zis: Doamne, ce voiesti sa fac? Iar Domnul i-a zis: Ridica-te, intra in cetate si ti se va spune ce trebuie sa faci.

Iar barbatii, care erau cu el pe cale, stateau inmarmuriti, auzind glasul, dar nevazand pe nimeni. Si s-a ridicat Saul de la pamant, dar, desi avea ochii deschisi, nu vedea nimic. si luandu-l de mana, l-au dus in Damasc. Si trei zile a fost fara vedere; si n-a mancat, nici n-a baut.

 

Si era in Damasc un ucenic, anume Anania, si Domnul i-a zis in vedenie: Anania! Iar el a zis: Iata-ma, Doamne; si Domnul a zis catre el: Sculandu-te, mergi pe ulita care se cheama Ulita Dreapta si cauta in casa lui Iuda, pe un om din Tars, cu numele Saul; ca, iata, se roaga. Si a vazut in vedenie pe un barbat, anume Anania, intrand la el si punandu-si mainile peste el, ca sa vada iarasi.

Si a raspuns Anania: Doamne, despre barbatul acesta am auzit de la multi cate rele a facut sfintilor Tai in Ierusalim. Si aici are putere de la arhierei sa lege pe toti care cheama numele Tau. Si a zis Domnul catre el: Mergi, fiindca acesta imi este vas ales, ca sa poarte numele Meu inaintea neamurilor si a regilor si a fiilor lui Israel; caci Eu ii voi arata cate trebuie sa patimeasca el pentru numele Meu.

 

Si a mers Anania si a intrat in casa si, punandu-si mainile pe el, a zis: Frate Saul, Domnul Iisus, Cel ce ti S-a aratat pe calea pe care tu veneai, m-a trimis ca sa vezi iarasi si sa te umpli de Duh Sfant. Si indata au cazut de pe ochii lui ca niste solzi; si a vazut iarasi si, sculandu-se, a fost botezat. Si luand mancare, s-a intarit si a stat cu ucenicii din Damasc cateva zile." (Faptele Apostolilor 9, 1-25)

Anania, sfantul care l-a botezat pe Apostolul Pavel.

Sfantul Apostol Pavel, vorbind despre Anania, spune: "Un oarecare Anania, barbat evlavios, dupa Lege, marturisit de toti iudeii care locuiau in Damasc, venind la mine si stand alaturi, mi-a zis: Frate Saule, vezi iarasi! Si eu in ceasul acela l-am vazut. Iar el a zis: Dumnezeul parintilor nostri te-a ales de mai inainte pe tine ca sa cunosti voia Lui si sa vezi pe Cel Drept si sa auzi glas din gura Lui, ca martor vei fi Lui, in fata tuturor oamenilor, despre cele ce ai vazut si auzit. Si acum de ce zabovesti? Sculandu-te, boteaza-te si spala-ti pacatele, chemand numele Lui" (Fapte 22, 12-16).

Casa Sfantului Anania din Damasc

Potrivit traditiei locale, cat si unor marturii istorice scrise, locul numit astazi "Casa lui Anania" a fost chiar locul unde a vietuit sfantul si unde crestinii se adunau pentru savarsirea sfintelor slujbe si rugaciuni. In aceasta zona se afla cartierul in care se adunasera mai toti crestinii din localitatea Damasc.

 

De-a lungul vremii insa, pe locul cu pricina, au fost inaltate mai multe cladiri. In anul 1820, calugarii franciscani au reusit sa cumpere locul si sa reconstruiasca renumita Casa a Sfantului Anania, amenajand in aceasta o capela simpla. Alte schimbari au fost efectuate in anii 1893 si 1973, acestea fiind cele care au dat capelei subterane forma actuala.

La capela subterana, aflata chiar sub curtea casei, se ajunge coborand cele 23 de trepte din roca de bazalt, nivelul actual al strazii fiind cu patru-cinci metri mai sus decat in vremea Sfintilor Anania si Pavel. Acest locas de cult este singura casa crestina de rugaciune ramasa din secolul I.

 

Capela este formata din doua camere micute, avand peretii ziditi din blocuri de piatra. In camera din spate se afla un Altar, cateva icoane si banci. Icoanele vorbesc despre convertirea si botezul Sfantului Apostol Pavel. Capela aminteste de simplitatea crestinismului primar.

In curtea casei se afla doua mici turle, acestea fiind singurele doua "ferestre" prin care lumina patrunde in capela subterana. Tot in curte, in partea dreapta se afla o scena in care Sfantul Anania apare botezandu-l pe Sfantul Apostol Pavel, dupa ce acesta din urma ramasese orb, pe drumul sau spre Damasc.

 

Pentru a ajunge la Casa Sfantului Anania, pelerinii intra in vechea cetate Damasc pe poarta estica, numita Bab Sharqi, si fac dreapta, pe prima strada, numita tocmai strada Hanania. Pe aceasta strada, ei merg pana cand ea coteste la stanga; aici se afla casa sfantului. Casa se afla chiar in capatul strazii numita "Ulita Dreapta".

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4633

Voteaza:

Casa Sfantului Anania - Damasc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE