Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Sa ramanem ORTODOCSI pana la capat ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12796)

cristiboss56 28.12.2012 16:10:45

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 491256)
Dacă ați renunța în a le înălța rugăciuni și v-ați limita strict la a le aduce "cinstire", poate ne-am schimba și noi optica și am recunoaște că-L vedeți pe Hristos ca Unic Mântuitor - așa cum Îl prezintă Scriptura. Recunoașteți că această "prejudecată" vi se datorează în mare parte.

O LUAM DE LA CAP :

Învățătura corectă despre Maica Domnului

Sfântul Proclu al Constantinopolului a fost cel mai apropiat ucenic al Sfântului Ioan Gură de Aur. Cu toate acestea, contribuția sa privind învățătura corectă despre Maica Domnului a trecut aproape neobservată până astăzi. Considerăm prioritară, în momentul de față, sarcina de a dezvălui personalitatea fascinantă și contribuția deosebită a acestui mare ierarh.

Deși Sinodul al III-lea Ecumenic a utilizat fragmente din predicile sale pentru a susține faptul că Fecioara Maria este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, puțini au fost cei care s-au aplecat cu atenția asupra acestor texte în zilele noastre.

Viața Sfântului Proclu

Nu cunoaștem locul și nici data nașterii Sfântului Proclu. Este cert, însă, că a fost ucenic al Sfântului Ioan Gură de Aur, deși nu l-a putut urma pe acesta în exilul final. Nu l-a susținut niciodată pe Arsaciu, urmașul Sfântului Ioan, la scaunul de patriarh, deoarece acesta din urmă ocupase scaunul de episcop într-un mod necanonic. În schimb, a devenit secretarul lui Atticus, care i-a succedat în anul 406. Istoricul bisericesc Socrate precizează că "Proclu a devenit profesor încă din tinerețe și, frecventând asiduu școlile vremii, a devenit pasionat de retorică. Pe când era încă tânăr, a devenit unul dintre apropiații lui Atticus, care l-a numit mai târziu secretar al său". Atticus îl va hirotoni, de altfel, mai întîi diacon, iar apoi, la scurtă vreme, preot. După moartea lui Atticus, Proclu a fost foarte aproape să fie numit patriarh al Constantinopolului, dar lucrul acesta nu
s-a întâmplat. În schimb a fost numit episcop de Cyzic, dar nu a fost primit de creștinii din eparhia sa. După moartea patriarhului Sisinie (succesorul lui Atticus), s-a numărat din nou printre cei care puteau fi aleși, dar i*a fost preferat Nestorie, viitorul eretic. Proclu s-a dezis de erezia lui Nestorie, predicând plin de curaj împotriva acesteia. În cele din urmă va fi ales patriarh în jurul anului 434. Printre activitățile sale importante se numără aducerea la Constantinopol a moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur, în jurul anului 438, și punerea lor în biserica închinată Sfinților Apostoli. Un alt eveniment notabil din perioada petrecută ca patriarh este introducerea liturgică a cântării "Sfinte Dumnezeule", eveniment petrecut cu ocazia unui cutremur puternic care a zguduit capitala Imperiului Bizantin.

Istoria Omiliei a 5-a

Am decis să analizăm una dintre omiliile rostite de Cuviosul Proclu al Constantinopolului cu ocazia introducerii unei noi sărbători închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Parascheva Grigoriu, cea care s-a ocupat de traducerea acestei omilii în limba română, ne-a oferit și un scurt comentariu cu privire la istoricul ei. Astfel, introducerea unei noi sărbători era privită în vremea respectivă cu suspiciune, pentru că existau creștini care afirmau că se diminuează posibilitatea adorării lui Dumnezeu prin aceste noi celebrări închinate sfinților. Însă era necesară dezvoltarea cultului adus Maicii Domnului, pentru că nu dispăruseră controversele legate de erezia nestoriană. Parascheva Grigoriu precizează: "Omilia a 5-a este documentul păstrat al unui astfel de argument care promovează noua sărbătoare pentru Fecioara Născătoare de Dumnezeu în Constantinopolul secolului al V-lea și constituie dovada vie pentru organizarea cultului ei în această perioadă. Forme private ale unei astfel de devoțiuni sunt, desigur, mai vechi decât secolul al V-lea, după cum se arată într*un papirus din secolul al III-lea ce invocă mila și protecția Născătoarei de Dumnezeu. Aceste devoțiuni au continuat să câștige teren tot mai mult în secolul al IV-lea, când, de pildă, Sfinții Grigorie de Nisa și Grigorie de Nazianz atestă cele mai timpurii exemple ale aparițiilor și mijlocirilor Maicii Domnului, deși nici în relatările lor aceste exemple nu par să fie ceva cu caracter extraordinar sau de noutate, având corespondente în literatura ascetică contemporană. În același timp, Fecioara a început să ocupe din ce în ce mai mult un loc central, ca figură exemplară atât în cultul public și privat, cât și în monahism. Omilia a 5-a marchează un pas decisiv în această direcție odată cu afirmarea de către Sfântul Proclu a preeminenței Fecioarei asupra tuturor celorlalți sfinți" (Sfântul Proclu al Constantinopolului, Omilii la Nașterea Domnului, trad. Parascheva Grigoriu, Editura Sophia, București, 2008, pp. 84-85).

Născătoarea de Dumnezeu - mai presus de toți sfinții

Încă din debutul omiliei sale, Sfântul Proclu afirmă că Născătoarea de Dumnezeu este mai presus de toți sfinții. Prima comparație pe care o efectuează este cea cu drepții vechi-testamentari. După ce enumeră virtuțile acestora, începe să explice de ce Preasfânta Fecioară îi depășește pe toți în sfințenie. "Ea a purtat în pântece pe Cel întrupat, căci ce putea împiedica iconomia cea negrăită a lui Dumnezeu Cuvântul? Creșterea materială a pântecelui? Dar de creștere și pătimire Cuvântul este străin. Mărire? Dar dumnezeirea nu este circumscrisă. Întinăciune? Dar Cel ce a zidit-o pe ea nu se întinează și Cel întrupat în ea și Cel ce S-a născut nu S-a întinat, ci și mai mare slavă aduce împăratul, iubirea de oameni. (...) Așadar nimic nu este în viață precum Născătoarea de Dumnezeu Maria. Cutreieră toată făptura, o, omule, cu mintea și vezi dacă este ceva mai mare decât Preasfânta Născătoare de Dumnezeu Fecioara. Răscolește pământul, scrutează marea, iscodește văzduhul, cerurile le cercetează cu mintea, gândește-te la toate puterile cele nevăzute și vezi dacă este vreo altă minune așa de mare în toată făptura. (...) Numără deci cele străine și minunează-te de biruința Fecioarei, fiindcă pe Cel pe care toată făptura Îl preamărește numai ea în chip netâlcuit în cămara de nuntă l-a primit" (Omilii la Nașterea Domnului, pp. 91-93). Sfântul Proclu al Constantinopolului nu cuprinde doar sfinții, ci și îngerii în treapta inferioară a Născătoarei de Dumnezeu. Fecioara Maria a rămas om, fără a căpăta o natură necreată, dar, cu toate acestea, s-a ridicat mai presus de puterile fără de trup, prin faptul că a purtat în pântece pe Fiul lui Dumnezeu. Nici drepții vechiului legământ, nici sfinții Evangheliei nu pot să se ridice la treapta Născătoarei de Dumnezeu.

Împlinirea femeilor

"Fericite sunt pentru ea toate femeile. Neamul femeiesc nu mai este sub blestem, fiindcă a născut pe cea care și pe îngeri îi va birui în slavă. Eva se vindecă, este redusă la tăcere egipteanca, se îngroapă Dalila, fără pomenire rămâne Irodiada, și acum se admiră șirul femeilor de cinste, se binecuvintează Sarra, ca născătoare a popoarelor, Rebecca se cinstește ca dătătoare înțeleaptă a binecuvântărilor, se admiră și Lia ca maică a strămoșului după trup al Domnului, se laudă Debora ca strategă mai presus de fire, se fericește și Elisabeta ca una ce a odrăslit săltarea în pântece a Înaintemergătorului harului" (Omilii la Nașterea Domnului, pp. 93-94). Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este cea prin care neamul femeiesc dobândește cea mai înaltă slavă. Prin ea sunt lăudate femeile virtuoase ale Legii vechi, dar sunt și mustrate cele care au păcătuit. Încheiem cu un citat de o frumusețe retorică deosebită al Sfântului Proclu al Constantinopolului, în care el identifică și simbolurile Legii vechi cu prefigurări ale Preasfintei Fecioare. "Dar Maria este închinată fiindcă s-a făcut maică și roabă, și nor, și cămară de nuntă, arcă și chivot al Stăpânului. Maică, fiindcă a născut pe Cel ce a binevoit a Se naște. Roabă, mărturisind firea și propovăduind harul. Nor, fiindcă de la Duhul Sfânt a luat în pântece pe Cel pe care L-a născut. Cămară de nuntă, fiindcă Dumnezeu Cuvântul, ca într-o cămară de nuntă, a umbrit taina. Chivot, nu purtând Legea, ci pe dătătorul de Lege odrăslindu-L" (Omilii la Nașterea Domnului, p. 94).

" Maria este închinată fiindcă s-a făcut maică și roabă, și nor, și cămară de nuntă, arcă și chivot al Stăpânului. Maică, fiindcă a născut pe Cel ce a binevoit a Se naște. Roabă, mărturisind firea și propovăduind harul. Nor, fiindcă de la Duhul Sfânt a luat în pântece pe Cel pe care L-a născut. Cămară de nuntă, fiindcă Dumnezeu Cuvântul, ca într-o cămară de nuntă, a umbrit taina. Chivot, nu purtând Legea, ci pe dătătorul de Lege odrăslindu-L."
Sf. Proclu, Omilii la Nașterea Domnului

ioanna 28.12.2012 16:22:06

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 491255)
In legatura cu neoprotestantii , nu sunt toti asa cum spui !

Bineinteles ca nu toti, mai sunt si exceptii care trec peste prejudecati si afla adevarul despre cultul sfintilor, iar atunci il privesc in alta lumina. Ce reproseaza e pericolul caderii in idolatrie, care exista, insa fenomenul idolatriei e mult mai complex, iconoclasmul nu-l eradica. Scott e protestant, nu neoprotestant :) Uite la protestanti apreciez ca stiu sa faca distinctii si sa nu incrimineze fara a cunoaste. M-am uitat odata pe un site baptist, voxdeibaptist, unde se explica foarte frumos si corect diferenta dintre idolatrie si venerarea icoanelor.

N-are sens sa-i aratati lui osutafaraunu invatatura despre Maica Domnului si modul in care noi o cinstim prin rugaciune, cantare, pictura etc. Dansul are convingerea ca omul e mort, trup si suflet de aceea i se pare anormal sa i te adresezi in mod direct prin rugaciune, rugandu-l sa ti se alature in rugaciunea catre Dumnezeu.

Mosh-Neagu 28.12.2012 16:36:30

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 491253)
Dar mai încetați, măi, odată !!!!

Vă faceți de râsul curcilor.

Ziceți fiecare o rugăciune, beți un pahar de vin și scrieți aici așa: eu sunt vai de capul meu, dar Hristos mă iubește și pe mine la fel ca pe fratele Cristi/Mosh Neagu/sora Ioana/Icsulescu, Amin.

Saru'mana pe obraz!... De obicei nu prea suntem mereu pe aceeasi lungime de unda, dar aici ai mare dreptate! OK: Eu sunt vai de capul meu, iar Hristos mai iubeste si pe mine... macar un pic! Cel putin asa nadajduiesc!!

Acu' merg sa-mi pun o cana de vin la fiert!

Ioana, inteleg ca te-am necajit mai mult decat am crezut. Uneori fac greseala sa cred ca daca eu apreciez ironia ce mi se face si mi-o insusesc ca pe o lectie, ar trebui sa fie si ceilalti la fel. Citindu-te mai pe-ndelete, cred ca in acea zi eu am fost indispus din alte motive (acea reclama la un site pt adulti) si mi-a casunat pe mesajul tau (inca o data spun: NU PE TINE!). Din reactia ta, inteleg ca nu prea m-ai ierta... Fratilor, daca eu cad in abatere (si cad atat de des), taxati-ma, ca sa ma pot indrepta. Am cochetat cu astrologia (inca mai am niste influente pe ici - pe colo), am avut temeri despre previziunile mayase (inca sunt usor ingandurat in anumite privinte), am intrat in biserici catolice, fiind in vizita prin locuri straine, doar sa vad cum e in interior, si n-am spus-o duhovnicului fiindca n-am considerat necesar... Ironia poate indrepta, daca nu ne ascundem in spatele mandriei. Dar o jignire e mai greu s-o poti trece cu vederea.

Cristi, daca nu ai vin, ti-as trimite eu vreo 10 litri sa bei in sanatatea mea si a celorlalti membri!... Asta ca sa intelegi ca dincolo de "virtual" sunt un om normal care nu tin manie si sunt rezistent la "tavaleala"... Cat despre faptul ca m-ai trecut pe lista grupului de rugaciune, pe mine ma jigneste... Eu voiam sa poti tu sa ierti si sa te rogi pentru mine, pacatosul!...

cristiboss56 28.12.2012 16:46:55

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 491268)

Cristi, daca nu ai vin, ti-as trimite eu vreo 10 litri sa bei in sanatatea mea si a celorlalti membri!... Asta ca sa intelegi ca dincolo de "virtual" sunt un om normal care nu tin manie si sunt rezistent la "tavaleala"...!...

Mai , tu nu vezi ca eu deja am pus in aplicare "planul" lui Mihai ?
Cat despre vin , am din belsug , caci nevasta mea este din patria vinului , Urechesti de Vrancea , avem cam doua hectare partea noastra , dar nu sunt consumator inrait , caci orice bautura imi da dureri de cap , plus tensiunea , asa ca mai ponderat cate o tara !
Un an nou cu bucurii !:1:

Mosh-Neagu 28.12.2012 17:06:15

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 491269)
Mai , tu nu vezi ca eu deja am pus in aplicare "planul" lui Mihai ?
Cat despre vin , am din belsug , caci nevasta mea este din patria vinului , Urechesti de Vrancea , avem cam doua hectare partea noastra , dar nu sunt consumator inrait , caci orice bautura imi da dureri de cap , plus tensiunea , asa ca mai ponderat cate o tara !

Hm! Urechesti de Vrancea!... Asa deci... Atat de aproape de mine!... O aruncatura de bat!... Asta da surpriza!...
Cat despre baut, de obicei mai pe seara, cand stiu ca nu trebuie sa mai ies cu masina... Deocamdata pentru mine, ziua de condus nu cred ca s-a terminat. Desi am figurat "aici" intreaga ziulica, am facut o gramada de drumuri... Noroc ca-i orasul mititel!...

Imi imaginam ca voi, bucurestenii, duceti lipsa... E bine cand ai rude in provincie!...

cristiboss56 28.12.2012 21:48:07

Harți între Crăciun și Bobotează

Conform rânduielilor bisericești din calendarul ortodox, în perioada dintre Crăciun și Bobotează, miercurea și vinerea sunt zile cu harți. Credincioșii pot astfel să mânânce de frupt sau ”de dulce”, adică produse alimentare de origine animală.

De altfel, în tradiția populară zilele dintre Crăciun și Bobotează erau denumite și ”hârța”. Dezlegarea pentru zilele de miercuri și vineri este doar până la Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, care este zi de post.

cristiboss56 29.12.2012 13:10:44

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 491274)
Hm! Urechesti de Vrancea!... Asa deci... Atat de aproape de mine!... O aruncatura de bat!... Asta da surpriza!...
Cat despre baut, de obicei mai pe seara, cand stiu ca nu trebuie sa mai ies cu masina... Deocamdata pentru mine, ziua de condus nu cred ca s-a terminat. Desi am figurat "aici" intreaga ziulica, am facut o gramada de drumuri... Noroc ca-i orasul mititel!...

Imi imaginam ca voi, bucurestenii, duceti lipsa... E bine cand ai rude in provincie!...

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu , poate ne vedem vreodata !
Da , mare lucru sa ai rude in provincie , sa mai scapi de orasul asta galagios , muradar si rautacios pana la urma . Ce m-a impresionat prima data cand am ajuns aici , asta acum 30 de ani , ca toata lumea se saluta , exista un bun simt aparte , ce nu-l intalnesti in "marile" orase .
Inca odata , un an nou cu bucurii si iertare pentru toate "conflictele " din anul 2012 !
Pace si numai bucurii !:25:

cristiboss56 29.12.2012 21:14:53

Documentar TRINITAS TV dedicat Părintelui Cleopa

http://www.basilica.ro/_upload/img/2...81k0c1975a.jpg

Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, cunoscutul duhovnic de la Mănăstirea Sihăstria, a schimbat viața a mii de credincioși. Aceștia veneau cu smerenie și speranță în suflet la chilia lui pentru a-i asculta sfatul. În 2013 s-au împlinit100 de ani de la nașterea părintelui, dar credincioșii vin în număr mare la mormântul lui, să aprindă o lumânare și să-i mulțumească pentru ajutor.

Totuși, viața părintelui nu a fost ușoară. A fost marcată de numeroase retrageri în munți și peregrinări pe la mai multe mănăstiri din țară din cauza Securității. Mărturiile copleșitoare despre trăirea sa duhovnicească alcătuiesc veritabile pagini de Pateric autohton.

TRINITAS TV a realizat un film documentar despre viața și învățăturile marelui duhovnic.

Filmul „Părintele Cleopa” va fi difuzat în cadrul nopții duhovnicești dintre ani. La primele ore din anul 2013, vă puteți reîntâlni cu mai multe personalități ale vieții bisericești de la noi și puteți viziona mai multe filme documentare, producții recente și simbolice ale televiziunii Patriarhiei Române în anul pe care îl încheiem. Printre acestea filmul documentar „Părintele Cleopa”, care va putea fi vizionat imediat după slujba dintre ani, pe care TRINITAS TV o va transmite în direct de la Catedrala patriarhală.

cristiboss56 30.12.2012 19:00:35

Pentru anul nou

"...vreau să vă spun că, începând de la Anul Nou, grija noastră cea mai mare trebuie să fie alta. Cel mai mare lucru este să ne înnoim viata, să luăm aminte, cu fiecare an nou să lăsăm câte un păcat care ne stăpâneste cine stie de când si să punem în locul lui o virtute. Să iertăm greselile celor ce ne-au supărat, să-i iertăm pe toti, să începem Anul Nou cu inima curată si cu credintă în Dumnezeu. Să nu începem la crâsmă cu betie, cu fluiere, cu câte si mai câte petreceri. Că dacă începi bine din ziua întâi, fiindcă ziua bună se arată de dimineată, asa o să-ti meargă tot timpul!
Du-te prin sate acum, în noaptea aceasta. Este iadul pe fata pământului! Iată cum stiu oamenii să multumească lui Dumnezeu că le-a mai dat un an de viată. Dar vine moartea la om si-l strânge de gât, de nu mai poate spune nici preotului ce a făcut, că i-a legat limba! Cât ar mai vrea el atunci să-i mai dea Dumnezeu un ceas. Dar nu-i mai dă! Este rânduit: când ti-o veni ceasul, te ia si te duce. Ai vrea să te rogi: "Doamne, mai dă-mi un minut!" Dar nu-ti mai dă! Ai avut destule! Dumnezeu este prea drept! Ti-a dat vreme, dar n-ai vrut să te îndrepti, să te pocăiesti, să plângi, să te rogi! Ti-a dat atâtia ani de viată si n-ai avut nici o grijă. Si atunci vei vedea că nu mai este pocăintă în timpul mortii.
Deci, să ne gândim că, trecând un an de zile, foarte mult trebuie să plângem lui Dumnezeu, că n-am făcut nimic bun si să-I multumim că ne-a ajutat cu mila si cu îndurarea Lui să trecem iarăsi 365 de zile si să ajungem până azi.
Toti trebuie să multumească. Toată zidirea lui Dumnezeu. Căci viata si fiintele si toate vremurile sunt în mâna lui Dumnezeu. Tocmai acum trebuie să multumim lui Dumnezeu, ca să nu vină urgia Domnului peste noi!
Asteptăm mila lui Dumnezeu, dar odată n-ar să mai fie timp, căci vine moartea pentru fiecare! Vine dreptatea lui Dumnezeu, de care nu poate scăpa nimeni! Nu pot scăpa nici împăratii. Unde sunt împărătiile? Unde sunt faraonii Egiptului? Unde sunt sultanii turcilor? Unde sunt craii Germaniei? Unde sunt împăratii de care se cutremura lumea? Unde sunt cetătile? Unde sunt orasele? Unde-i orasul Pompei si unde este Cartagina si orasele vechi care s-au dărâmat de cutremur?
Unde sunt cetătile lumii? Unde sunt puternicii? Unde sunt cei învătati? Unde sunt filosofii? Unde sunt cei care au purtat sceptru si ale căror capete străluceau ca soarele? Unde sunt? Praf, pământ si pulbere s-au făcut. Asa-i dreptatea lui Dumnezeu si vai de noi si de noi dacă cheltuim vremea în zadar. Marele Apostol Pavel spune: Răscumpărati vremea, că zilele rele sunt (Ef. 5, 16).
Vom cere să mai trăim un minut si n-ar să ne mai dea Dumnezeu! Pentru că trecem fără griji viata aceasta si ne încurcăm cu grijile veacului, de parcă am fi nemuritori. Fum suntem! În toată ziua Biserica ne spune: Omul ca iarba; zilele lui ca floarea câmpului, asa va înflori (Ps. 102, 15). I-a spus Dumnezeu lui Isaia, pentru toti: Tot trupul este iarbă si slava omului ca floarea ierbii; uscatu-s-a iarba si floarea ei a căzut. Si iarăsi zice Duhul Sfânt în psalmi: Zilele lui ca umbra trec; că s-au stins ca fumul zilele mele. Si iarăsi: Anii lor ca pânza unui păianjen s-au socotit; si iarăsi: Zilele mele ca umbra s-au plecat si eu ca iarba m-am uscat.
Pentru cine vorbeste aici Duhul Sfânt? Pentru noi! Să avem urechi, să nu fim surzi. Să nu ne astupăm urechile, că visuri suntem sub soare. Oricine ar fi, praf si pulbere este! Nimic nu rămâne vesnic pe pământ. Unde sunt puternicii de care se cutremura lumea până ieri? Du-te si vezi-i în gheenă, cum îi muncesc dracii. Du-te si întreabă-i acolo: "Cu ce v-ati ales din viata aceasta?" Unde a rămas stăpânirea, unde stiinta, unde puterea popoarelor? I-a luat moartea, după dreptate, si-i tine în legături până în ziua Judecătii de Apoi.
Împăratul Alexandru Macedon era mare filosof; învătase filosofia despre suflet si moarte de la acel mare filosof din antichitate, Aristotel, opt ani de zile. Si tot îl cinsteau ai lui, dar el avea cuvântul acela: "Dacă-i moarte, nu-i nimic!"
Dar odată, tot îl lăudau:
- Măria ta, cât stăpânesti! Cât de mare esti!...
- Măi, dacă credeti că am stăpânire, veniti cu mine la malul mării (si marea era tulbure în ziua aceea. Vărsa valuri si se agita). Uite, ca să vedeti ce putere am: Mare, îti poruncesc să stai pe loc!
Dar marea zvârlea valuri peste el.
- Ati văzut? Ati zis că am putere! Ati spus că eu împărătesc. Un val de apă, tot acum mă îneacă. Nu a ascultat deloc de mine. Cum ziceti că am putere, dacă un val de apă nu ascultă de mine?
El era om care cunostea că omul nu poate nimic fără Dumnezeu!
Când era să moară, l-au întrebat generalii lui:
- Măria ta, din ce să-ti facem mormântul? Din marmură? Din aur? Din pietre scumpe de iachint, de hrisolit, de onix, de ametist sau de rubin? Toate pietrele scumpe i le-au spus. Iar el le-a răspuns:
- Dacă-i moarte, nu-i nimic! Să nu-mi faceti mormântul meu din aur si din alte pietre scumpe, ci să-mi faceti mormântul si sicriul de granit. Să nu cumva să mă îmbrăcati în haine aurite, ci simplu, ca un simplu om. Si să lăsati la sicriu două găuri: una în stânga si alta în dreapta.
- Dar de ce asta?
- Pe acolo să-mi scoateti mâinile goale, ca să vadă toti că nimic n-am luat cu mine după moarte.
Să veghem cum petrecem timpul înaintea Domnului. Căci negresit vom muri si ne va cere socoteală ce-am vorbit în fiecare clipă si ce-am gândit si ce-am lucrat.
Aceasta v-o spun pentru Anul Nou! Să multumim Preasfintei Treimi si Preacuratei Maicii Domnului, care mijloceste pentru toată lumea, că ne-a învrednicit să mai trecem un an. Să ne hotărâm în inima noastră să punem început bun si să petrecem de aici înainte cu Dumnezeu, crestineste. Să ne împăcăm cu Dumnezeu mai înainte de a ne răpi moartea. Amin!"

(Părintele CLEOPA ILIE)

cristiboss56 31.12.2012 16:35:35

O precizare bine venita publicata astazi :

Folosirea molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în cult:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...932#post491932

glykys 02.01.2013 15:40:36

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 491579)
http://www.basilica.ro/_upload/img/2...81k0c1975a.jpg

Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, cunoscutul duhovnic de la Mănăstirea Sihăstria, a schimbat viața a mii de credincioși. Aceștia veneau cu smerenie și speranță în suflet la chilia lui pentru a-i asculta sfatul. În 2013 s-au împlinit100 de ani de la nașterea părintelui, dar credincioșii vin în număr mare la mormântul lui, să aprindă o lumânare și să-i mulțumească pentru ajutor.

Totuși, viața părintelui nu a fost ușoară. A fost marcată de numeroase retrageri în munți și peregrinări pe la mai multe mănăstiri din țară din cauza Securității. Mărturiile copleșitoare despre trăirea sa duhovnicească alcătuiesc veritabile pagini de Pateric autohton.

TRINITAS TV a realizat un film documentar despre viața și învățăturile marelui duhovnic.

Filmul „Părintele Cleopa” va fi difuzat în cadrul nopții duhovnicești dintre ani. La primele ore din anul 2013, vă puteți reîntâlni cu mai multe personalități ale vieții bisericești de la noi și puteți viziona mai multe filme documentare, producții recente și simbolice ale televiziunii Patriarhiei Române în anul pe care îl încheiem. Printre acestea filmul documentar „Părintele Cleopa”, care va putea fi vizionat imediat după slujba dintre ani, pe care TRINITAS TV o va transmite în direct de la Catedrala patriarhală.

Multumim de atentionare, Cristi. A fost si in ziua de 1 ianuarie, dupa pranz. Imbucurator si odihnitor film, la zi de sarbatoare!
Mi-a placut foarte mult inceputul filmului: centrul Bucurestiului filmat de sus, traficul infernal si pe fundal o voce de monah ce repeta monoton, ca o placa stricata: Răbdaaare - Rabdaaaare - Rabdaaaaare - Rabdaaaare - Rabdaaare... iar mai apoi, marturia unui preot calugar care spunea, tot pe o voce ritmica, despre semnificatia sunetului ceasului: "groapa-groapa, indata-indata, groapa-groapa, indata-indata."

Daniel_Ortodox 03.01.2013 00:36:33

Doamne ajută.

Frații mei dragi, ați scris așa frumoase posturi aici, despre scumpa noastră credință creștină.

Îmi amintesc de cuvintele părintelui Rafail Noica: "Ortodoxia e firea omului."

Mi-e milă pentru cei din ereziile noilor protestanți, am citit câteva rânduri din ce scria o fată din mișcarea penticostală, Adriana parcă, pe la pagina 51... că ei citesc sărăcuții de ei, orice Biblie. Să fim lămuriți, înainte de orice, Biblia e doar una. cea care s-a definitivat în originalele grecești din Septuaginta și originalele latine din Vulgata, și cea mai autentică traducere este cea care se numește Biblia Ortodoxă, anume cu aprobarea și binecuvântarea Sfântului Sinod.

Celelalte nu sunt biblii, sunt inovații, căci au scos și au pus, au modificat sensuri și înțelesuri, din cele numite biblii, ca să-și susțină inovațiile eretice din hristoșii mincinoși pe care i-au primit în sânurile minții lor întunecate. Acelea dacă le ardem, nu avem nici un păcat, căci ele sunt tipărite în așa manieră încât sprijină teze străine Ortodoxiei. un exemplu unde sunt macabeii din "bibliile" înșelaților? În originalele grecești ei sunt acolo! Canonul de organizare al cărților Bibliei a fost făcut cu mult înainte de a apărea chiar și prima erezie majoră, înșelarea lui Arie. Deci, de ce a fost nevoie de altă biblie, făcută de protestanții noi? Cea veche, existentă deja, ce are?

Oh, vai lor, că aleargă la iad și mai trag după ei și pe alții și încă se și agită să facă asta. Vai lor!

FERIȚI-VĂ DE "BIBLIILE" ERETICILOR DIN ÎNȘELĂRILE BAPTIȘTILOR, PENTICOSTALILOR, MARTORILOR LUI IEHOVA, ADVENTIȘTILOR ȘI A TUTUROR NOILOR PROTESTANȚI, sunt minciuni, sunt cu hristoși mincinoși înăuntru. Vă vestesc altă Evanghelie, unde Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a mai avut copii cu dreptul Iosif, după Nașterea Mântuitorului. ANATEMA. Oh, blestemați sunt ei. Îi așteaptă Domnul acasă, în Ortodoxie. Singura Biserică Creștină pe pământ.

Bucurii.

osutafaraunu 03.01.2013 08:34:22

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 492462)
Să fim lămuriți, înainte de orice, Biblia e doar una. cea care s-a definitivat în originalele grecești din Septuaginta și originalele latine din Vulgata

Pentru a ne putea lămuri, ar trebui ca în prealabil să fiți dumneavoastră lămurit în ce privește originalele: originalul Vechiului Testament este în ebraică (Septuaginta fiind doar o traducere în limba greacă), iar originalele cărților din Noul Testament sunt scrise în limba greacă, nu în latină (precum Vulgata).

Citat:

Celelalte nu sunt biblii, sunt inovații, [...] Acelea dacă le ardem, nu avem nici un păcat, căci ele sunt tipărite în așa manieră încât sprijină teze străine Ortodoxiei.

Nu fiți atât de aspru în a condamna alte versiuni ale Bibliei căci ar trebui să ardeți (conform acestei atitudini de ayatolah) până și versiunea sinodală actuală- aceasta fiind tot o "inovație"! Așa cum se știe, ea este doar o traducere a traducerii, plus că are în anumite pasaje oareșce "inovații" față de alte versiuni ortodoxe, remarcându-se astfel prin "originalitate".:1:

Citat:

Bucurii.

Un An Nou fericit, plin de delectări duhovnicești și Bucurii mai profunde decât anateme, afurisenii, ori incendieri ale Cuvântului lui Dumnezeu!

cristiboss56 03.01.2013 10:43:50

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 492261)
Mi-a placut foarte mult inceputul filmului

Ma bucur ca ti-a placut , si am inteles de la niste amici care lucreaza pe acolo, ca Trinitas Tv . are in pregatire multe filme de acest gen , acum totul depinde de bani si nu numai !

DragosP 03.01.2013 10:47:53

Eu mi-am comandat dvd-ul ieri. Pentru cei interesați, e acum o ofertă la trinitastv: comanzi 3 și plătești 2 dvd-uri.

cristiboss56 05.01.2013 00:43:59

Ortodocsi pana la capat :O poveste de viață născută din dor, trăită cu dor . . .

O poveste de viață născută din dor, trăită cu dor și-mplinită din dor de dor. Eu personal am perceput-o ca pe un dar, primit în sfântă zi din Postul Nașterii Domnului, în chilia caldă a maicii Teodosia. Copil sărac, plecat cu oile spre Frăsinei, L-a întâlnit pe Dumnezeu la Schitul Iezer, într-o desăvârșită lume a rugăciunii.

Un nemilos decret al vremii a aruncat-o în vâltoarea vieții din lume, unde s-a căsătorit și Dumnezeu a binecuvântat-o cu cinci copii. În toți acești ani, în care a ars de dorul mănăstirii, și-a crescut copiii cu dragoste. Soțul însă a trăit toată viața cu gândul că într-o bună zi nimic n-o va putea opri și se va întoarce la mănăstire. Așa s-a și întâmplat, dar cu acceptul acestuia. Venind împreună la prăznuirea Sfântului Antonie de la Iezer, maica a rămas pentru totdeauna în mănăstirea pentru care sufletul său a ars neîncetat.

De unde a început acest drum care, cu toate suișurile și coborâșurile lui, a fost tot timpul sub binecuvântarea lui Dumnezeu?

Eram copil, acasă la părinți, aveam vreo paisprezece ani. Într-o zi a venit la noi un părinte Ioil, de la Frăsinei, care, observând că o tot trăgeam de mânecă pe mama, a întrebat-o ce vreau. Parc-o aud și acum: "Ce să vrea părinte, vrea să meargă cu sfinția voastră, parcă ea-i de mănăstire…". Și voia Domnului a fost ca în scurt timp să plec la mănăstire, împreună cu verișoara mea, Domnica. De fapt, noi împreună puseserăm la cale totul, eu fiind fascinată de ceea ce-mi povestea despre cei doi frați ai săi, care se călugăriseră la Frăsinei. Dumnezeu a rânduit totul. În primăvara aceea, după o iarnă grea, starețul Simeon de la Frăsinei venise să ia un car cu fân de la tata Pătru. Și pentru că de-acum unchiul meu le dăduse și pe cei doi fii, și oile, și fânul, călugărul îi spune că în curând va veni să ne ia și pe noi. Și uite-așa, marți după Paști, am plecat de-acasă pe jos. Am dormit o noapte la niște gospodari din Țara Loviștei, o noapte la Cozia, după care am rămas la Frăsinei, jos, unde au voie femeile, iar sâmbătă părintele Ioil ne-a dus la Iezer.

Un vis împlinit: m-am călugărit la 18 ani

Cum ați perceput viețuirea în această sihăstrie și care au fost trăirile pe care le-ați avut cu fiecare ascultare în parte?

Acesta era cu adevărat locul la care visasem atâta vreme fără să știu. Am coborât în aripa veche a clădirii, acolo unde câteva dintre maici țeseau la război. Bineînțeles că imediat mi-am vârât degetele printre firele de lână, știind de acasă cum se țese la un război, lucru care a încântat-o pe maica stareță încă de la început. Am plecat însă acasă, pentru ca maica să-și dea seama dacă într-adevăr ardeam după Dumnezeu. Bineînțeles că de Rusalii eram deja înapoi. Aici am țesut, am cărat piatră, am fost și paracliser atunci când era nevoie, am făcut și școala monahală și alte ascultări. Atâta timp cât un călugăr se află sub ascultare, este acoperit și ferit de rele în fiece clipă. M-am călugărit la optsprezece ani, eu devenind maica Teodosia, iar verișoara mea, maica Varvara. Vă dați seama cât de mare era bucuria! În clipa aceea credeam că avea să țină o veșnicie, dar din păcate, după numai doi ani, aveam să cad de-acolo de sus, într-o prăpastie a celei mai cumplite dureri sufletești.

Un decret comunist ne-a alungat din mănăstiri

Cum au fost anii în care, fără de voie, ați ajuns din nou în lume și cum ați reușit să țineți departe ispitele?

Decretul 410 ne-a lovit din plin și până la sfârșitul anului 1960 aveam să plecăm una câte una, spre durerea și suferința tuturor. În ziua de Buna Vestire, după slujbă, am plecat împreună cu părinții, care veniseră după mine și după maica Varvara. Părinții erau și ei săraci, motiv pentru care, după Paști, ne-am angajat la fabrică, la Tălmaciu. De voie, de nevoie, a trebuit să renunțăm la hainele călugărești și să ne conformăm rigorilor fabricii. Imaginați-vă cum e să te trezești dintr-odată, din liniștea privegherilor, în haosul unui cămin de nefamiliști. Mi-a fost foarte greu, motiv pentru care am hotărât să mă căsătoresc, decât să cad pradă ispitelor lumești. Soțul meu provenea și el dintr-o familie modestă, ceea ce a făcut să cunoaștem greul mult prea devreme. După ani și ani de stat cu chirie, am primit un apartament unde încet, încet ne-am încropit cam ceea ce este necesar într-o familie, după care Bunul Dumnezeu ne-a dăruit cinci copii.

"Fă ce-ai face și-ntoarce-te la locul tău!"

Se mai aprindea când și când dorul de mănăstire?

A fost o perioadă foarte grea, iar eu plângeam zilnic. Nu era zi de la Dumnezeu în care să nu mă gândesc la mănăstire. Anii au trecut, cei cinci copii au crescut și ei, i-am dat la școli, s-au căsătorit… și dorul meu cel mare s-a reaprins, mai viu, mai puternic. De câte ori mergeam la vreo nuntă sau un botez, ochii soțului meu erau numai la mine, încercând să mă protejeze cumva de întrebarea care de-acum mă obseda: "Ce caut eu aici?" Între timp l-am căutat pe părintele Mina de la Schitul Cornetu, ale cărui cuvinte mi s-au înfipt ca un cuțit în rană: "Întoarce-te acum, când s-a aprins flacăra, pentru că dacă se va mai stinge o dată, stinsă va rămâne pe veci!". Am trecut apoi pe la Mănăstirea Turnu, dar am plecat și de-aici cu inima arsă de ceea ce avea să mă-ntrebe părintele Neofit la despărțire: "Când te-ntorci?". Hotărârea aveam să o iau la Sihăstria, în chilia părintelui Cleopa, care m-a sfătuit: "Fă ce-ai face și-ntoarce-te la locul tău!". Era greu să conștientizeze un călugăr trăirile unei persoane care viețuiește sub Sfânta Taină a Cununiei.

Soțul meu a trăit toată viața cu teama că mă voi întoarce la mănăstire

Și iată că astăzi vă regăsesc în chilia de la schit. Cum au acceptat până la urmă cei din familie ca într-o bună zi să vă-ntoarceți la viața monahală?

Când Dumnezeu a hotărât acest lucru, nimeni și nimic nu m-a mai putut opri. Era într-o sâmbătă, când cu mare greutate (cred că soțul presimțea ceea ce avea să se întâmple) am reușit să-l conving să mergem împreună la hramul Sfântului Antonie de la Iezer. Nimic premeditat. Am ajuns la Iezer, cu sentimentul că mă-ntorc de undeva, acasă. Parcă-l văd și azi pe Înalt Preasfințitul Irineu, care pe vremea aceea era la Râmnic și care venise să slujească la Priveghere. Am primit cu mare bucurie binecuvântarea, după care maica stareță, care tocmai venise, i-a spus în câteva cuvinte povestea mea. Privindu-mă cu blândețe, mi-a spus: "Maică Teodosia, dar când ne-ntoarcem, ce-I dăm lui Dumnezeu, drojdia?". Am simțit că pică cerul pe mine, de tulburare și de rușine, și i-am explicat că dacă ar fi după mine, eu aș rămâne și acum. Am rămas cu lacrimi în ochi. A doua zi, după Sfânta Liturghie, soțul meu a mers de bunăvoie la episcop, spunându-i că dorește să dea semnătura de care este nevoie, pentru ca eu să mă pot întoarce la mănăstire. Ceea ce nu știa soțul meu a fost faptul că eu aveam să rămân chiar din clipa aceea acolo, iar el a plecat înlăcrimat, dar cu mulțumirea aceea de bun creștin, care mi-a redat libertatea. Eu, în schimb, îmi regăsisem pacea sufletească, pe care de-atâta vreme o așteptam. Zile la rând mergeam pe marginea râului Iezer și strigam din toată ființa mea: "Slavă Ție Doamne, slavă Ție!". De-atunci a mai venit pe la Iezer, dar numai pentru a ne ajuta cu ce mai era nevoie. Și asta până-ntr-o zi când, după o îndelungată suferință, a trecut la Domnul. Am fost înainte de asta cu părintele Siluan, care l-a spovedit, l-a împărtășit și i-a citit toate dezlegările de cuviință.

Acum s-au liniștit cu toții, copiii își văd de viața lor și nu mai trăiesc cu povara acelui dor pe care tatăl lor l-a luat cu el în mormânt. Iar eu dau slavă lui Dumnezeu că m-am întors ACASĂ! Nimic în lumea asta nu se poate compara cu rugăciunile și privegherile din mănăstiri.

(Interviu realizat de Mariana Borloveanu și publicat în Ediția din 4 ianuarie 2012 a "Ziarului Lumina")

Mihnea Dragomir 05.01.2013 00:49:56

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 492496)
Pentru a ne putea lămuri, ar trebui ca în prealabil să fiți dumneavoastră lămurit în ce privește originalele: originalul Vechiului Testament este în ebraică (Septuaginta fiind doar o traducere în limba greacă), iar originalele cărților din Noul Testament sunt scrise în limba greacă, nu în latină (precum Vulgata).

Dar, ca sa-i lamurim pe altii, ar trebui mai intai sa fim noi insine lamuriti. De exemplu cu aceea ca originalele...nu mai exista. Ceea ce numiti dv "originale" sunt copii ale copistilor, care nici acelea nu s-au pastrat.

osutafaraunu 05.01.2013 06:10:38

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 493046)
Dar, ca sa-i lamurim pe altii, ar trebui mai intai sa fim noi insine lamuriti. De exemplu cu aceea ca originalele...nu mai exista. Ceea ce numiti dv "originale" sunt copii ale copistilor, care nici acelea nu s-au pastrat.

Vă dau dreptate, așa este: cele mai vechi codexuri descoperite până acum, nu sunt decât copii ale copiilor după originale, cu excepția (poate) a câtorva mici fragmente din "perioada martorilor". Considerați că atunci când am scris "originalele", m-am referit la limba de origine și nu la autori. Acesta a fost și motivul postării mele, am corectat faptul că dl Daniel_Ortodox a numit Septuaginta și Vulgata ca originale.

MariaElena 05.01.2013 22:45:33

Creștinismul, cea mai răspândită grupare religioasă din lume

<<Creștinismul, cea mai răspândită grupare religioasă din lume. Vezi care este continentul cu cei mai mulți creștini
D.D. | 20 Dec 2011, 13:40

Creștinismul este de departe cea mai răspândită grupare religioasă din lume, cunoscând o propagare accelerată pe întregul Glob, în ultimul secol, informează CNN. Un studiu efectuat recent arată că cei mai mulți creștini nu sunt în Europa, așa cum ne-am fi așteptat și cum era situația în urmă cu o sută de ani, ci în SUA.

Statele Unite găzduiesc cel mai mare număr de creștini, peste 247 de milioane, fiind urmate de Brazilia și Mexic. Și China se află în top 10 al statelor cu cei mai mulți creștini (67 de milioane) , notează CNN.
In Africa de la sud de Sahara este o adevarata explozie a Crestinismului: de la aproximativ 9 milioane de crestini in 1900 la aproximativ 516 milioane de crestini acum. In Africa, cei mai multi crestini se afla in Nigeria, Republica Democratica Congo si Ethiopia.
La nivel mondial, există 2,2 miliarde de creștini, aproximativ o treime din Populația lumii. Jumătate din creștini sunt catolici, 37% sunt protestanți și 12% sunt ortodocși si aproximativ 1% (alte, ex.: mormoni).
Islamul este cel de-a doua religie ca răspândire la nivel planetar, cu 1,6 miliarde de adepți.
Studiul denumit „Crestinism global” se bazează pe sondajul efectuat în rândul locuitorilor din 232 de state ale lumii.>>
http://www.antena3.ro/externe/cresti...ni-148668.html
(Articolul original: Christianity goes global as world's largest religion By Richard Allen Greene, CNN
Richard Allen Greene - Newsdesk editor, The CNN Wire, http://religion.blogs.cnn.com/2011/1...iref=allsearch

MariaElena 05.01.2013 22:58:37

DECI: crestinii ortodocsi: 12%.

<<Bisericii noastre Ortodoxe i s-a dat prin Duhul Sfânt să înțeleagă tainele lui Dumnezeu, și ea este tare prin cugetul ei sfânt și răbdarea ei.
Sufletul ortodox e învățat de har să se alipească cu tărie de Domnul și de Preacurata Lui Maică, și duhul nostru se veselește văzând pe Dumnezeu pe care-L cunoaște.
Dar Dumnezeu este cunoscut numai prin Duhul Sfânt, și cel ce în mândria sa vrea să cunoască pe Făcătorul cu mintea sa, acela e orb și nebun.
Cu mintea noastră nu putem cunoaște nici măcar cum s-a făcut soarele; și atunci când cerem lui Dumnezeu să ne spună cum s-a făcut soarele, primim în suflet acest răspuns limpede: „Smerește-te și vei cunoaște nu numai soarele, ci și pe Făcătorul lui”.
Dar când sufletul cunoaște pe Domnul, el uită de bucurie soarele și întreaga zidire și lasă grija pentru cunoașterea pământească.
Dumnezeu își descoperă tainele Sale sufletului smerit.>>
(Cuviosul Siluan Athonitul, Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei, pag. 60, Editura DEISIS, Sibiu, Editia a IV-a revizuita, Studiu introductiv si traducere diac. Ioan I. Ica jr.)

<<Spunea Parintele meu duhovnic: „NOI SUNTEM ORTODOCSI, DAR NOI NU PUTEM FI MANDRI CA SUNTEM ORTODOCSI, NOI TREBUIE SA FIM SMERITI CA SUNTEM ORTODOCSI SI ORTODOXIA IN SMERENIE SE PASTREAZA.>>
(Ieromonahul Rafail Noica, Cultura duhului, Alba-Iulia 2002, pag.138)

Parintele Rafail Noica spune undeva ca ortodoxia este firea omului. Deci firea noastra ar fi: sa-L iubim pe Domnul Dumnezeu, sa ne iubim aproapele, sa nu furam, sa nu ucidem, sa nu... sa nu.... E foarte greu; de fapt, este imposibil, asa cum spune tot Parintele Noica; este imposibil fara ajutorul lui Dumnezeu. Ortodoxia este fara indoiala, mult mai mult decat mersul la biserica, inchinarea la Sfintele Moaste sau la icoanele facatoare de minuni.

<<Tu zici: „Cutare e un criminal și e bine să ardă în focul iadului”. Dar te întreb: „Dacă Dumnezeu ți-ar da un loc bun în rai și de acolo ai vedea arzând în foc pe cel căruia i-ai dorit chinurile iadului, nu-ți va fi milă de el, oricine ar fi, chiar dacă e un dușman al Bisericii?”Sau vei avea și tu o inimă de fier? Dar în rai nu e nevoie de fier. Acolo e nevoie de smerenie și de iubirea lui Hristos, care are grija de toți.>>
Cuviosul Siluan Athonitul, Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei, pag. 59, Editura DEISIS, Sibiu, Editia a IV-a revizuita, Studiu introductiv si traducere diac. Ioan I. Ica jr.

MariaElena 05.01.2013 23:29:30

Si totusi: crestinii ortodocsi doar 12%

Si totusi, crestinii ortodocsi: 12%.
Credeti ca Dumnezeu a facut ceva inutil in lumea asta? Credeti ca Dumnezeu ingaduie existenta atator religii si confesiuni doar ca sa piara in Iad atatia oameni? Sunt milioane de oameni care au trait pana la intruparea Mantuitorului Iisus Hristos: oare viata lor a fost inutila?
Ma intreb pentru ca, din loc in loc pe forumul www.crestinortodx.ro, se vorbeste despre "mantuirea numai pentru ortodocsi". Dar ne bucuram cand aflam, din diverse statistici, ca in Asia si in Africa si in America de Nord si de Sud a crescut numarul de crestini. Dar stim cine au fost/cine sunt misionarii? Cine sunt misionarii?

Sa nu uitam:

<<un singur Domn, o singură Credință, un singur Botez >>(Ef. 4,5)
<<Și alte oi am, care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc; și glasul Mi-l vor auzi, și va fi o turmă și un păstor >>(Ioan 10,16)
<<și nu numai pentru neam, ci și ca să adune întru una pe fiii lui Dumnezeu cei împrăștiați.>>(Ioan 11,52)
<<ca să-i pregătească pe sfinți pentru lucrarea slujirii, spre zidirea trupului lui Hristos,>> (Ef.4,12)
<<până ce toți vom ajunge la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de bărbat desăvârșit, la măsura vârstei plinătății lui Hristos;>> (Ef.4,13)
Nimeni nu stie cum se va realiza ”Unitatea credintei” (Ef.4,13) dar asta este voia lui Dumnezeu. Si noi toti trebuie sa ne rugam pentru Unitatea credintei, nu numai la Sfanta Liturghie, trebuie sa ne rugam tot timpul. Si sa credem ca Dumnezeu este cu noi.

„Imi amintesc de o conversatie avuta cu un pustnic. Acesta din urma i-a spus cu un aer de vadita satisfactie: - Dumnezeu ii va pedepsi pe toti ateii, care vor arde in focul cel vesnic. Vizibil chinuit, staretul Siluan i-a raspuns: - Ei bine! Spune-mi, rogu-te, daca ajungi in rai si de acolo poti vedea cum arde cineva in focul iadului, vei putea fi in pace? - Ce sa fac? E vina lor, a spus celalalt. Atunci cu fata indurerata staretul a raspuns: - Iubirea nu poate indura acest lucru.” (Viata si invataturile staretului Siluan Athonitul scrise de ucenicul sau, arhimandritul Sofronie, pag. 49, Editura DEISIS, Sibiu, Editia a II-a, Traducere de pr.prof. dr. Ioan Ica, ).

Si poate "sa ne iubim unii pe altii" asa cum ne-a poruncit Dumnezeu. Crestinii trebuie sa fie "buni, blanzi si smeriti cu inima" asa cum a fost si este Mantuitorul Iisus Hristos. Sa ne gandim la mantuirea noastra (a fiecaruia dintre noi); sa nu ne intereseze doar ca altii nu se mantuiesc. Nu din indiferenta, nu din egoism. Dar mantuirea este un proces individual si unic. Nu exista doua mantuiri la fel. Si sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne ajute sa ne intalnim cat mai multi in Rai. Sa ne rugam pentru rude, prieteni, cunoscuti, oameni mai necajiti ca noi, oameni mai bogati ca noi.
Sa-i privim pe toti oamenii ca pe fratii nostri, ca toti suntem frati. Toti suntem creatia lui Dumnezeu. Nici unul nu este mai fiu decat altul. Si toti suntem pascatosi. Dar daca talharul de pe cruce a fost mantuit daca s-a smerit si s-a pocait, inseamna ca toti putem sa ne mantuim: dar trebuie sa ne smerim, sa ne luptam cu ispitele, sa ne rugam de Dumnezeu sa ne ajute sa credem, sa nadajduim, sa iubim, sa rabdam, sa ne ducem crucea. Pentru ca, spunea parintele Arsenie Papacioc,"Crucea a mantuit neamul omenesc."
Dumneze sa ne ajute sa fim crestini.

MariaElena 05.01.2013 23:32:01

Judecata lui Dumnezeu

<<Mantuitorul nostru Iisus Hristos va judeca lumea dupa patru legi, pentru ca nimeni sa nu poata scapa de urgia si dreptatea lui Dumnezeu.
1. Legea firii sau legea constiintei este legea cea dintai pe care a pus-o Dumnezeu in inima omului de la creatie, dupa care s-a condus lumea pana la Legea cea scrisa. Constiinta este glasul lui Dumnezeu in om si ea pururea il mustra cand greseste: "Omule de ce ai facut aceasta?" Constiinta este judecatorul cel drept pe care l-a pus Dumnezeu inlauntrul nostru. Aceasta lege a firii o au si chinezii, o au si crestinii, o au si budistii si brahmanii si mahomedanii.
2. A doua lege, care sta in fata noastra vesnic, cum arata Sfantul Grigore de Nissa, este legea zidirii. Cine a facut cerul, pamantul si toate cate sunt? Ca o trambita din inaltul cerului aceasta lege rasuna pururea si ne arata pe Dumnezeu Ziditorul lumii, care a pus randuiala in toate.
"Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria". (Ps. 18, 1) Deci, prin contemplatia naturala in duh, noi ne suim de la ratiunile lucrurilor la Ziditorul lor. Daca vom vedea o haina buna pe un om, trebuie sa stim ca a fost bun si croitorul, daca vedem o cladire cu arhitectura frumoasa, sa stim ca a fost construita de un arhitect priceput. Astfel, orice vom vedea, nu vom putea spune ca s-au facut singure. Deci, toate acestea ne arata ca este un Facator si, daca este, trebuie sa ne temem si sa ascultam de El, ca sa nu ne pedepseasca dupa dreptate.
Marele fizician englez Isaac Newton, care timp de treizeci de ani a fost ateu, iar la urma, cand a descoperit "legea gravitatiei universale", vazand ca fiecare planeta o atrage pe cea mai mica si nu o lasa sa se departeze, nici sa se sfarame sau sa mearga in neregula in lumea astrelor ceresti, a pus aparatele pe masa si a zis: "Mare esti Doamne si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este deajuns spre lauda minunilor Tale".
E bine sa retinem ca dupa aceste doua legi amintite anterior, se vor judeca toate popoarele lumii, afara de crestini si evrei.
3. A treia lege este legea scrisa, data de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, adica cele zece porunci si tot Vechiul Testament, dupa care va fi judecat poporul ales, adica evreii.
4. A patra si ultima lege este Legea Darului, Legea Desavarsirii, Legea Dragostei lui Iisus Hristos, adica Sfanta Evanghelie. Dupa aceasta lege dumnezeiasca vor fi judecati toti crestinii, botezati in numele Preasfintei Treimi. Este mai desavarsita decat toate celelalte legi, iar daca o vom incalca sau lepada, vom avea mai mare pacat si mai mare munca decat popoarele care n-au cunoscut Evanghelia si au facut cele vrednice de bataie.
Dupa judecata universala, va avea loc sfarsitul lumii acesteia si va incepe domnia glorioasa a vietii prea fericite a dreptilor si a vietii suferintei vesnice pentru cei pacatosi. Insusi Domnul nostru Iisus Hristos spune: "Secerisul este sfarsitul veacului", iar "seceratorii sunt ingerii".
Universul va fi schimbat in acelasi chip ca si omul, "va fi cer nou si pamant nou". Alte legi si o noua ordine va domni in Univers, care vor reda creatiei puritatea de la inceput, iar viata vesnica a oamenilor va fi o vesnica activitate si un vesnic progres, in bine sau in rau. In esenta, va fi un Rai al celor drepti, unde vor domni binele, dreptatea, bucuria, adevarul, si un infern, unde va guverna raul si in care se vor munci adeptii lui plini de ura, minciuna si neadevar. >>
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ine-80498.html

Si cuvantul Parintelui Ilie Cleopa despre cele 4 legi dupa care va judeca lumea Mantuitorul Iisus Hristos: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/12patrulegi.htm

Daniel_Ortodox 05.01.2013 23:33:26

Doamne ajută.

Cu foarte frumoase cuvinte ne-ai veselit inimile, surioară preaiubită de Hristos, Maria Elena.
Mult adevăr au spus, marii oameni în virtute ai Bisericii Creștine Dreptslăvitoare.

Suntem puțini, dar oare numărul contează?

La nivel global, creștinii (ortodocși) sunt pe la 400 de milioane. ȘI PRIN EI ȘI PRIN DUMNEZEIASCA LITURGHIE MAI ȚINE DUMNEZEU LUMEA. Amin.

Când nu va mai fi LITURGHIA ORTODOXĂ pe pământ, se va sfârși lumea. Vai zilelor acelora.

Și dintre cei ce nu sunt ortodocși, nădăjduiesc că se vor mântui, cum zice în Scriptură la Romani: "Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege". (Romani 2, 14) Zice Sfântul Nicolae Velimirovici la cuvântul ăsta (preaiubitul sfânt ce l-am pus și la imaginea de profil), că deși ei se vor mântui, vor avea mântuirea întrun mod foarte diferit de creștini, anume ei nu vor vedea pe Dumnezeu, nici pe Preacurata Maică, nu Îl vor auzi, nu vor vedea și înțelege tainele creației și ale universului, nu vor vedea nici un sfânt, nu vor vedea nici o ierarhie cerească, nu vor putea aduce slavă Domnului, nu vor auzi cântările de slavă, nu vor vedea înțelepciunea, nimic din tot ce vor avea creștinii. Ci doar o stare de liniștire, de pace și odihnă veșnică. Ce să ne dorim mai mult? Că eu unul, aș fi mulțumit și cu atât. Slavă Domnului.
Zice Domnul: "În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii." (Matei 22, 40) Dumnezeu va judeca lumea după o singură lege, spune Sfântul Ioan Gură de Aur: IUBIREA. El este Iubire. Te va judeca după cât de mult ai iubit. Și-atât. Ți-a pus în mădulare, în ființa ta întreagă putința de-a iubi. De-a iubi mult. Foarte mult. Și în asta te va judeca.

Tot Scriptura zice:
"Căci trebuie să fie între voi și eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercați." (I Corinteni 11, 19). De aceea trebuie să cunoaștem întâi cine este Adevărul și unde este El și apoi să Îl mărturisim. Că nu sunt 3 sau 4 adevăruri. E doar Unul. Dar de aceea sunt atât de multe religii și înșelari. Căci cum bine ai amintit, un domn, o credință, un botez, la 4, 4 Efeseni.
Și cum tot Domnul zice: vor veni între voi hristoși mincinoși și falși dumnezei. E plină lumea de ei. În SUA sunt peste 60.000 de secte și culte. Dacă eu și alți 2 vrem să facem o religie, mergem la primărie, o înregistrăm, și apoi venim acasă și îi facem dogmele după bunul plac. Ferească Dumnezeu.

Dar ia uite ce mai zice:

"Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăția." (Luca 12, 32)

Și slavă lui Dumnezeu cel Viu și Veșnic, iubitului nostru Dumnezeu scump și drag și nimic altceva de-adăugat ! Bucurii.

MariaElena 06.01.2013 00:15:02

Precizare

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 493273)
<<Mantuitorul nostru Iisus Hristos va judeca lumea dupa patru legi, pentru ca nimeni sa nu poata scapa de urgia si dreptatea lui Dumnezeu.
1. Legea firii sau legea constiintei este legea cea dintai pe care a pus-o Dumnezeu in inima omului de la creatie, dupa care s-a condus lumea pana la Legea cea scrisa. Constiinta este glasul lui Dumnezeu in om si ea pururea il mustra cand greseste: "Omule de ce ai facut aceasta?" Constiinta este judecatorul cel drept pe care l-a pus Dumnezeu inlauntrul nostru. Aceasta lege a firii o au si chinezii, o au si crestinii, o au si budistii si brahmanii si mahomedanii.
2. A doua lege, care sta in fata noastra vesnic, cum arata Sfantul Grigore de Nissa, este legea zidirii. Cine a facut cerul, pamantul si toate cate sunt? Ca o trambita din inaltul cerului aceasta lege rasuna pururea si ne arata pe Dumnezeu Ziditorul lumii, care a pus randuiala in toate.
"Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria". (Ps. 18, 1) Deci, prin contemplatia naturala in duh, noi ne suim de la ratiunile lucrurilor la Ziditorul lor. Daca vom vedea o haina buna pe un om, trebuie sa stim ca a fost bun si croitorul, daca vedem o cladire cu arhitectura frumoasa, sa stim ca a fost construita de un arhitect priceput. Astfel, orice vom vedea, nu vom putea spune ca s-au facut singure. Deci, toate acestea ne arata ca este un Facator si, daca este, trebuie sa ne temem si sa ascultam de El, ca sa nu ne pedepseasca dupa dreptate.
Marele fizician englez Isaac Newton, care timp de treizeci de ani a fost ateu, iar la urma, cand a descoperit "legea gravitatiei universale", vazand ca fiecare planeta o atrage pe cea mai mica si nu o lasa sa se departeze, nici sa se sfarame sau sa mearga in neregula in lumea astrelor ceresti, a pus aparatele pe masa si a zis: "Mare esti Doamne si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este deajuns spre lauda minunilor Tale".
E bine sa retinem ca dupa aceste doua legi amintite anterior, se vor judeca toate popoarele lumii, afara de crestini si evrei.
3. A treia lege este legea scrisa, data de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, adica cele zece porunci si tot Vechiul Testament, dupa care va fi judecat poporul ales, adica evreii.
4. A patra si ultima lege este Legea Darului, Legea Desavarsirii, Legea Dragostei lui Iisus Hristos, adica Sfanta Evanghelie. Dupa aceasta lege dumnezeiasca vor fi judecati toti crestinii, botezati in numele Preasfintei Treimi. Este mai desavarsita decat toate celelalte legi, iar daca o vom incalca sau lepada, vom avea mai mare pacat si mai mare munca decat popoarele care n-au cunoscut Evanghelia si au facut cele vrednice de bataie.
Dupa judecata universala, va avea loc sfarsitul lumii acesteia si va incepe domnia glorioasa a vietii prea fericite a dreptilor si a vietii suferintei vesnice pentru cei pacatosi. Insusi Domnul nostru Iisus Hristos spune: "Secerisul este sfarsitul veacului", iar "seceratorii sunt ingerii".
Universul va fi schimbat in acelasi chip ca si omul, "va fi cer nou si pamant nou". Alte legi si o noua ordine va domni in Univers, care vor reda creatiei puritatea de la inceput, iar viata vesnica a oamenilor va fi o vesnica activitate si un vesnic progres, in bine sau in rau. In esenta, va fi un Rai al celor drepti, unde vor domni binele, dreptatea, bucuria, adevarul, si un infern, unde va guverna raul si in care se vor munci adeptii lui plini de ura, minciuna si neadevar. >>
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ine-80498.html

Si cuvantul Parintelui Ilie Cleopa despre cele 4 legi dupa care va judeca lumea Mantuitorul Iisus Hristos: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/12patrulegi.htm

Precizare:
Citat din: Indrumar pentru restabilirea sanatatii, de Mihai Popa, pag.228-230; Text ingrijit si completat de Protosinghel Sofian Ardelean; se tipareste cu binecuvantarea Prea Sfintitului Calinic, Episcopul Argesului; Editata de Manastirea Brazi, Bucuresti 2000
Textul se gaseste si pe : http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ine-80498.html

Daniel_Ortodox 06.01.2013 00:31:09

Frumoasă sursă ai dat Maria-Elena, dar ceea ce s-a scris acolo e doar o teleogumenă, nu e o dogmă.

Dar sursa tuturor surselor și dogma tuturor dogmelor e Hristos Iisus. Și El a zis minunat:
"În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii." (Matei 22, 40) Dumnezeu va judeca lumea după o singură lege, spune Sfântul Ioan Gură de Aur: IUBIREA. El este Iubire. Te va judeca după cât de mult ai iubit. Și-atât. Ți-a pus în mădulare, în ființa ta întreagă putința de-a iubi. De-a iubi mult. Foarte mult. Și în asta te va judeca.
Nu după 4 legi. Ci după doar una. Dacă vrei să despici firul în patru, și să dezvolți idea, dai de acele 4 idei, legi.

Datorită Ortodoxiei mai ține Dumnezeu lumea. Ea e singura Biserică Creștină rămasă pe pământ. Datorită Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. ATÂT. E durere în sufletu-mi când spun asta...
Ai văzut ce frumos spune la Luca 12, 32: nu te teme, turmă mică. Nu mă tem cu adevărat. Știu cu adevărat că Ortodoxia e singurul creștinism rămas. Iar în rest erezie și pucioasă. Fum și puroi viu. Să nu fie.

Să vor mântui și aceia de prin africa, ca păgânii, căci nu au cunoscut creștinismul, doar o erezie din multele erezii creștine. Se vor mântui prin nevinovăție și inocență și sânge și suferință, de vor rămâne din fire făcând ale legii, cum spune la Romani, cap. 8 parcă.
Dar ereziile creștine care sunt printre creștinii adevărați, scripturistici, autentici, originali și neschimbați, ca și în primele veacuri creștine, nu vor avea cuvânt de îndreptățire la Judecată. Ereziile care stau pe lângă Adevăr, adevăratul creștinism (ortodox) și îl refuză, e vai și-amar. Știu cu adevărat că în Cine credem noi, ortodocșii, este Unicul Adevăr, singurul Hristos Iisus, iar ceilalți sunt hristoși mincinoși. Așa să-ți ajute Dumnezeu și ție să crezi, surioară dragă Maria. În Unicul Hristos Iisus din Ortodoxie. Căci altul nu mai este, doar diavoli ce imită pe Hristos, dar iau mințile oamenilor.

Să ne fie spre învățătură și să ne ferim de toată erezia pământului. Ca să putem iubi curat, în singura curăție creștinească care mai există pe pământ Ortodoxia. Căci precum viermii mănâncă cadavrul, așa va mânca iadul ereziile, la nesfârșit. O spun cu durere în suflet.

Bucurii !

MariaElena 06.01.2013 02:11:48

Sursa e Parintele Cleopa

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 493286)
Frumoasă sursă ai dat Maria-Elena, dar ceea ce s-a scris acolo e doar o teleogumenă, nu e o dogmă.

Dar sursa tuturor surselor și dogma tuturor dogmelor e Hristos Iisus. Și El a zis minunat:
"În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii." (Matei 22, 40) Dumnezeu va judeca lumea după o singură lege, spune Sfântul Ioan Gură de Aur: IUBIREA. El este Iubire. Te va judeca după cât de mult ai iubit. Și-atât. Ți-a pus în mădulare, în ființa ta întreagă putința de-a iubi. De-a iubi mult. Foarte mult. Și în asta te va judeca.
Nu după 4 legi. Ci după doar una. Dacă vrei să despici firul în patru, și să dezvolți idea, dai de acele 4 idei, legi.

Să ne fie spre învățătură și să ne ferim de toată erezia pământului. Ca să putem iubi curat, în singura curăție creștinească care mai există pe pământ Ortodoxia. O spun cu durere în suflet.

Bucurii !

Daca prima sursa nu e de incredere: "Citat din: Indrumar pentru restabilirea sanatatii, de Mihai Popa, pag.228-230; Text ingrijit si completat de Protosinghel Sofian Ardelean; se tipareste cu binecuvantarea Prea Sfintitului Calinic, Episcopul Argesului; Editata de Manastirea Brazi, Bucuresti 2000"
Poate e mai "de incredere" daca acest "Idrumar... "se gaseste si pe www.crestinortodox.ro :
"Textul se gaseste si pe : http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/indrumar-pentru-restabilirea-sanatatii/v-scopul-vietii-crestine-80498.html"

Tot despre "Cele 4 legi" vorbeste si ziatul LUMINA de Miercuri, 01 Octombrie 2008, care preia articolul din cuvantul parintelui Ilie Cleopa. (Ne vorbește părintele Cleopa, vol. 2) pe : http://www.ziarullumina.ro/articole;...tos-lumea.html

Păgân dacă ai fost, dar conștiință ai avut, și după acea lege te va judeca
<<Cine își păzește conștiința sa curată negreșit moartea îl găsește fericit și pregătit. Conștiința este judecătorul cel drept pe care l-a pus Dumnezeu înlăuntrul nostru. Conștiința nu poate fi reflexia materiei în veacul veacului. Ea este glasul lui Dumnezeu în om și ea pururea îl mustră, când greșește: „Omule, de ce ai făcut asta?“ Această lege a firii o au și chinezii, o au și creștinii, o au și budiștii, și brahmanii, și mahomedanii. Este legea cea dintâi pe care a pus-o Dumnezeu în inima omului de la creație, după care s-a condus lumea până la Legea cea scrisă.
Patru legi sunt după care Dumnezeu va judeca tot pământul. Și nimeni nu poate scăpa de urgia și dreptatea lui Dumnezeu, fie chinez, fie brahman, fie budist, fie creștin, fie mahomedan, fie evreu, pentru că Dumnezeu este drept, cum zice Apostolul: Dumnezeu este drept, și tot omul mincinos. Dumnezeu, deoarece este drept, a pus legile acestea, ca pe toți să-i judece după dreptate.
Legea cea dintâi este legea firii sau legea conștiinței. Orice om de pe pământ, când face rău, este mustrat de conștiința sa, care îi spune: „De ce ai făcut rău?“ Aceasta este legea cea dintâi dată de Dumnezeu omului, numită și legea conștiinței sau legea firii.
A doua lege care stă în fața noastră veșnic, cum arată Sfântul Grigorie de Nissa, și care, ca o trâmbiță din înaltul cerului răsună pururea și ne arată pe Dumnezeu, este legea zidirii. Cine a făcut ceasul universului care merge cu atâta precizie și uimire, încât nimeni nu-l poate imita? Nimeni altul decât Bunul Dumnezeu! Centrul de îndrumare al acestei lumi este Ziditorul ei, Dumnezeu, Care a pus rânduială în toate.
Din secretele naturii încă nu s-a scos nici unu la miliard. Că înțelepciunea lui Dumnezeu n-are margini și nici nu va avea în veacul veacului, pentru că nemărginită este înțelepciunea Creatorului. Deci, a doua lege care ne stă tuturor în față este Legea zidirilor sau a creației. Că prin contemplația naturală în duh noi ne suim de la rațiunile lucrurilor, la Ziditorul lor. Dacă vezi corabia, trebuie să te gândești că a fost un meșter care a făcut-o; dacă vezi o haină bună pe un om, trebuie să știi că bun a fost și croitorul. Dacă vezi un palat, o clădire arhitectonică frumoasă, să știi că a fost un arhitect deștept. Dacă vezi un ceas, negreșit este un ceasornicar priceput care l-a făcut. Deci, toate acestea ne arată că este un Făcător și, dacă este, trebuie să ne temem și să ascultăm de El, ca să nu ne pedepsească după dreptate.
A treia lege este Legea scrisă, dată de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, adică cele zece porunci și tot Vechiul Testament, după care va fi judecat poporul ales, adică evreii.
A patra și ultima lege este Legea Darului, Legea desăvârșirii, Legea dragostei lui Iisus Hristos, adică Sfânta Evanghelie. După această lege dumnezeiască vor fi judecăți toți creștinii, botezați în numele Preasfintei Treimi.
Cea dintâi a fost legea firii, care rămâne generală pentru toate popoarele până la sfârșitul lumii. Cea de-a doua, legea zidirilor, este la fel cu cea dintâi. După cea dintâi și a doua lege se vor judeca toate popoarele lumii, afară de creștini și de evrei. După Legea scrisă, adică după Vechiul Testament, se vor judeca evreii. Iar după Legea Darului și după Evanghelie vom fi judecăți noi, creștinii, fiindcă legea noastră este mai desăvârșită decât toate celelalte legi. Iar dacă o călcăm, mai mare păcat avem și mai mare muncă vom avea decât ei, care n-au cunoscut Evanghelia.
Așadar, ne-a pus Dumnezeu asemenea avocat. Să nu ne înșelăm, fraților, și să zicem că Dumnezeu nu știe ce face fiecare. Nici nu vei putea să spui că nu ai păcat pentru că n-ai știut, că ai fost chinez, sau turc, sau ateu. Păgân dacă ai fost, dar conștiință ai avut și după acea lege te va judeca. Zidirea ai văzut-o. Nu ți-ai pus niciodată întrebarea cine a făcut cerul, soarele, pământul și toate, ca după aceea să te gândești și să te temi de Dumnezeu, care a făcut toate?>>

MariaElena 06.01.2013 02:17:19

Mai e cineva de incredere?

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 493286)

Să ne fie spre învățătură și să ne ferim de toată erezia pământului. Ca să putem iubi curat, în singura curăție creștinească care mai există pe pământ Ortodoxia. O spun cu durere în suflet.

Bucurii !

CELE PATRU LEGI DUPA CARE VA JUDECA HRISTOS LUMEA

<<Am zis cateva cuvinte despre moarte. Acum voi zice cateva cuvinte si despre constiinta, ca cine isi pazeste constiinta sa curata, negresit moartea il gaseste fericit si pregatit. Constiinta este judecatorul cel drept pe care l-a pus Dumnezeu inlauntrul nostru.
Constiinta nu poate fi reflexia materiei in veacul veacului. Ea este glasul lui Dumnezeu in om si ea pururea il mustra, cand greseste : " Omule, de ce ai facut asta ?"
Aceasta lege a firii o au si chinezii, o au si crestinii, o au si budistii si brahmanii si mahomedanii. Este legea cea dintai pe care a pus-o Dumnezeu in inima omului de la creatie, dupa care s-a condus lumea pana la Legea cea scrisa. M-a intrebat un avocat necredincios :
- Parinte, eu nu ma impac cu judecata de apoi !
- Dar de ce nu te impaci, frate ? Cum asa ?
- Cum, parinte, o sa ma judece Hristos, daca eu as fi chinez sau de alt neam, care n-am auzit niciodata de Hristos ? Ei de acolo nu au auzit de Hristos. Oare Dumnezeu pedepseste cu nedreptate ? El este drept. Cum o sa ma judece si o sa ma pedepseasca, daca eu nici nu am auzit de Evanghelia lui Hristos ?
- Stai oleaca ! Dumneata stii sa invartesti actele acolo, sa faci procese verbale sau ce faci dumneata. Scriptura insa nu o cunosti. Esti un rationalist, desfaci firul in 40 si te prapadesti cu totul, umbland dupa capul tau.>>Parintele Cleopa, Ne vorbeste Parintele Cleopa - vol. 1-10 Editura Episcopiei Romanului 1995-2000, Restul articolului pe
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/12patrulegi.htm

Daca nici Parintele Ilie Cleopa nu mai e de incredere.... nici www.crestinortodox.ro nici www. sfaturiortodoxe.ro
Doamne ajuta!

Daniel_Ortodox 06.01.2013 02:46:24

Doamne ajută.

Iubitoare de Dumnezeu, eu n-am spus că nu e de încredere cineva. E foarte bine și frumos ce ai adus la cunoștința noastră. Dar e doar o explicație. E o teleogumenă. Adică părere teologică.

Hristos ne spune clar că toată legea și proorocii, totul adică, cuprins întro singură lege: IUBIREA. Dacă vrem să înțelegem întrun mod mai bun iubirea dată de Dumnezeu nouă, oamenilor, atunci despicăm firul și vedem cele 4 legi, prin care Dumnezeu va judeca lumea, care defapt e una, Iubirea. Cât de mult iubești. Când mă refer la lume, mă refer la toți necreștinii. Căci creștinii, ortodocșii, cu a căror rugăciuni mai ține Dumnezeu lumea, cu rugăciunile preoților, monahilor și pustnicilor creștini (ortodocși desigur), cu ei va fi altceva. Nu știu ce, dar știu doar că va fi mai frumos, e altă răsplată.

Bucurii.

Marinescu 06.01.2013 07:29:34

o nedumerire

Parinte, vad ca ai cunostinte multe si esti invatat, as vrea sa ma lamuresti intr-o problema:
Cand citesc cuvantul "ortodox" inteleg "dreptcredincios". Inseamna ca ceilalti nu sunt dreptcredinciosi si sunt pierduti? la ce se refera aceasta?

cristiboss56 06.01.2013 13:13:34

Catehism CRESTIN ORTODOX

http://www.credo.ro/catehism2.php?q=2

cristiboss56 06.01.2013 13:15:21

Catehism detailat ORTODOX !

http://www.credo.ro/catehism.php

MariaElena 06.01.2013 21:41:00

Va rog sa ma iertati

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 493300)
Doamne ajută.

Iubitoare de Dumnezeu, eu n-am spus că nu e de încredere cineva. E foarte bine și frumos ce ai adus la cunoștința noastră. Dar e doar o explicație. E o teleogumenă. Adică părere teologică.

Hristos ne spune clar că toată legea și proorocii, totul adică, cuprins întro singură lege: IUBIREA. Dacă vrem să înțelegem întrun mod mai bun iubirea dată de Dumnezeu nouă, oamenilor, atunci despicăm firul și vedem cele 4 legi, prin care Dumnezeu va judeca lumea, care defapt e una, Iubirea. Cât de mult iubești. Când mă refer la lume, mă refer la toți necreștinii. Căci creștinii, ortodocșii, cu a căror rugăciuni mai ține Dumnezeu lumea, cu rugăciunile preoților, monahilor și pustnicilor creștini (ortodocși desigur), cu ei va fi altceva. Nu știu ce, dar știu doar că va fi mai frumos, e altă răsplată.

Bucurii.

Va rog sa ma iertati. Am avut impresia ca puneti la indoiala cuvintele parintelui Cleopa. Nu-l aparam pe parintele Cleopa; parintele n-are nevoie sa-l apere cineva; imi aparam gandul exprimat prin ideile pe care le-am gasit despre Judecata lumii.
Dumneavoastra m-ati intampinat cu blandete; eu m-am grabit sa-mi argumentez raspunsul. Am uitat (pentru o clipa) ca un crestin (in devenire) trebuie sa fie macar bland, rabdator, intelegator. De multe ori pe forum esti ca in ring.
Nu mi-am amintit nici o clipa de Cuvantul Mantuitorului Iisus Hristos:
<<Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați, și Eu vă voi odihni! Luați jugul Meu asupra voastră; și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți afla odihnă sufletelor voastre! Că jugul Meu este bun și povara Mea este ușoară.>> Matei 11, 28-30

Din 2006 accesez cel putin o data pe zi www.crestinortodox pentru ca sunt multe de citit, de inteles, de adunat... Pe forum am intrat mai rar. Pe forum insa, din pacate, de cele mai multe ori n-am vazut intelegere, pace, disputa prietenoasa. Eu insami, m-am razboit de multe ori.

Se vorbeste mult despre mantuire. Nu stiu daca se si face mult, in acest sens. De cele mai multe ori vorbim despre imposibilitatea mantuirii altora, dar despre garantia mantuirii noastre (crestini ortodocsi fiind).

Cand am postat acele date statistice (care nu-mi partin, sunt ale CNN) despre Crestinismul in lume, am vrut sa ne gandim (sau se ne amintim) ca:
1. Lumea crestina nu e doar crestinism ortodox
2. Lumea nu e numai crestinism
3. Ca popoarele din Asia, Africa si America de Nord si America de Sud au fost increstinate, in mare parte, de catre misionarii crestini romano-catolici, baptisti etc...si poate mai putin, de catre crestinii ortodocsi.

Si atunci, in mod firesc, apar alte intrebari:

1. Dumnezeu Creatorul tuturor celor vazute si nevazute putea sa ingaduie existenta atator milioane de oameni (pana la intruparea Mantuitorului Hristos) si dupa, doar pentru a-i trimite in Iad (nefiind crestini ortodocsi)? Si atunci, de ce ne spune Apostolul Petru: „Domnul nu este partinitor”.(Fapte10,34)(adaugand si toate trimiterile; sunt foarte multe si nu le-am mai postat).
2. E bine ca s-a facut increstinarea acestor popoare? Chiar daca au facut-o crestinii romano-catolici, crestinii baptisti etc. ? Si atunci, de ce a ingaduit Dumnezeu increstinarea in acest mod? Credeti ca Dumnezeu nu-i iubeste pe toti fiii Sai?
3. Cu siguranta ne iubeste pe toti, pentru ca toti suntem fiii lui Dumnezeu. Doar pentru NOI si a noastra mantuire: <<Că într'atât a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într'Însul să nu piară, ci să aibă viață veșnică.>> Ioan 3,16 (Sa fie aici raspunsul: ca viata vesnica este dobandita doar daca ai credinta in Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul Hristos?) (Dar nici asa nu pare in concordanta cu Iubirea lui Dumnezeu, iconomia lui Dumnezeu!!)

<< Și această poruncă o avem de la El: Cel care-L iubește pe Dumnezeu, să-l iubească și pe fratele său>>1Ioan 4,21
<< Noi știm că am trecut din moarte la viață, pentru că-i iubim pe frați; cel ce nu-l iubește pe fratele său rămâne în moarte.>>1Ioan 3,14 << Dacă cineva zice: Îl iubesc pe Dumnezeu!, dar pe fratele său îl urăște, mincinos este. Pentru că cel ce nu-și iubește fratele pe care-l vede, nu-L poate iubi pe Dumnezeu pe Care nu-L vede.>> 1Ioan 4,20
Si aici ar mai fi o intrebare: fratele este tot una cu aproapele?

Mantuitorul Iisus Hristos ne-a poruncit sa ne iubim aproapele:

<<și: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta. Aceasta este cea dintâi poruncă. Iar a doua este aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Altă poruncă mai mare decât aceasta nu este.>> Marcu 12, 30-31
Și să-L iubești pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toată puterea și să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți este mai mult decât toate arderile-de-tot și decât toate jertfele“.>> Marcu 12, 33

Mantuitorul Iisus Hristos ne-a poruncit sa ne iubim aproapele, dar nu a facut niciun comentariu de genul:
1. Aproapele tau nu este: crestin romano-catolic sau musulman sau hindus etc.;
2. Aproapele tau nu este cu pielea neagra sau cu pielea rosie etc.
3. Aproapele tau nu este desfrantul sau hotul sau talharul sau .....
Dar stim sigur ca:
<<Așadar, mergeți și învățați-vă ce înseamnă: Milă voiesc, iar nu jertfă; că n'am venit să-i chem pe cei drepți la pocăință, ci pe cei păcătoși“.>> Matei 9,13

cristiboss56 06.01.2013 21:53:26

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 493506)

Din 2006 accesez cel putin o data pe zi www.crestinortodox pentru ca sunt multe de citit, inteles, adunat...

Draga Maria , pentru ca esti o veche prietena a acestui site minunat , iti recomand un nou articol publicat aici , de folos si bine scris , adica la obiect !
Te invit sa citesti , "SMERENIA DIVINA " semnat de colaboratorul acestui site Stefan Popa care are deja semnate 53 de articole aici :
http://www.crestinortodox.ro/diverse...na-138799.html

Un an nou cu bucurii !

Daniel_Ortodox 06.01.2013 22:08:02

Doamne ajută.
Mă bucur nespus să văd la dumneavoastră blândețe și răbdare. Eternul feminin.
Nu vreau să mă îndoiesc de dvs., dar îmi doresc să nu aveți scopuri ascunse în posturile a căror idei se repetă, sau îndoială față de credința creștină de suflete mântuitoare, ortodoxă.

În nădejdea că deja ați citit ce am scris anterior și nu mai e nevoie să scriu din nou, căci idea se repetă, și că ați înțeles ce am scris (cu multă iubire, să-mi fie spre smerenie, unde nu ați înțeles, vă voi explica din nou), ar mai fi de adăugat doar că ortodoxia nu a încreștinat pe nimeni cu forța, niciodată, ca și eresul romano-catolic.
Hristos a zis: "Cine nu vă va primi pe voi, nici nu va asculta cuvintele voastre, ieșind din casa sau din cetatea aceea, scuturați praful de pe picioarele voastre." (Matei 10, 14)
Eresul romano-catolic a luat muschetele, săbiile și tunurile și au distrus civilizațiile una după alta, nu doar în america precolumbiană, ci și în Transilvania, în tot Ardealul prin ordinele reginei Tereza. Oare așa au făcut martirii primelor veacuri creștine când erau condamnați la arenele din coloseum la a fi hrană leilor? Au luat praștiile, și săbiile? S-au smerit și au acceptat. S-au rugat, am mulțumit. Și așa s-a înmulțit creștinismul.
Așa face Ortodoxia, acum ca și atunci. Nebuniile lumii, să nu ne pese de ele, erezii și eretici vor fi până la finalul lumii. Datori suntem noi să luptăm și să mărturisim. "Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduh." (Efeseni 6, 12)

Bucurii.

Laura19 07.01.2013 09:54:19

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 493506)

2. E bine ca s-a facut increstinarea acestor popoare? Chiar daca au facut-o crestinii romano-catolici, crestinii baptisti etc. ? Si atunci, de ce a ingaduit Dumnezeu increstinarea in acest mod? Credeti ca Dumnezeu nu-i iubeste pe toti fiii Sai?

Stati putin. Parintele Cleopa a spus de 4 legi, ultima fiind cea mai desavarsita dupa care vor fi judecati crestinii. Cu alte cuvinte, toti cei care au avut posibilitatea sa puna mana pe Sf.Evanghelie si care crestini numindu-se au avut posibilitatea sa caute Adevarul. Nu poti gasi nici o scuza ptr. protestantii si papistasii din Europa, caci daca cautau Adevarul ar fi aflat de BO.

Apoi, nu merge asa. A pai aia din Africa si Asia au fost increstinati de protestanti deci gata noi ca ortodocsi nu trebuie sa ne mai facem griji. Nu. Daca cei din Africa/Asia nu au auzit de ortodoxie, ci de alte culte asa zis crestine, este vina ortodocsilor! BOR are si datoria, nu dreptul, datoria de a face misiune, nu doar sa se limiteze la a se preocupa de cei aflati deja in BOR. Rusia face misiune in Africa, Asia, Grecia la fel, si mai sunt cateva Biserici locale care fac misiune. Si nu doar in Asia/Africa, ci si in Europa, in Vest. Cititi ce a scris Pr. Daniel Sâsoev, noul mucenic din Rusia, cel care a botezat peste 500 de musulmani si sectari. El a spus ca nu exista mantuire in afara Bisericii Ortodoxe. Si nu este singurul.

Da, poate ca cei care traiesc in triburi sau musulmanii care nu au avut sansa sa afle despre Hritos cel ortodox, vor fi judecati dupa legea I. De aceea ii numim pagani, si nu eretici. Caci sa imi fie cu iertare, dar cercetand cu sinceritate este imposibil sa nu iti dai seama ca BO este Biserica cea Adevarata. Multi nici in fata Adevarului nu vor sa se lepede de ereziile lor.

Treaba asta, ecumenismul asta, care spune ca si altii din cultele "crestine" se mantuiesc nu este in duhul Adevarului. Nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, ca a, se vor mantui si ei ca uite ce a zis Pr.Cleopa (desi el nu a zis despre eretici, ci despre pagani). Noi trebuie sa lasam egoismul si pasivitatea la o parte si sa facem ceva ca sa le salvam sufletele celor aflati in cultele astea. Sa nu amestecam lucrurile.

Repet. Recomand scrierile Pr.Daniel Sâsoev si cartea 18 zile in Congo+conferinta la lansarea cartii.

Cornel Urs 07.01.2013 10:35:09

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 493593)
El a spus ca nu exista mantuire in afara Bisericii Ortodoxe. Si nu este singurul.

bineinteles! pai ce, Hristos are mai multe trupuri ??

Marinescu 07.01.2013 18:32:15

Posibil raspuns

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 493356)

2. Ce inseamna ortodox si Ortodoxie?

Ortodox inseamna dreptcredincios sau dreptmaritor. Ortodox este acela care are in sufletul sau dreapta credinta in Dumnezeu, care se inchina dupa cuviinta lui Dumnezeu si care traieste dupa poruncile Lui.

Ortodoxia este dreapta invatatura de credinta, de inchinare si de traire, pe care Dumnezeu a descoperit-o lumii, la inceput, in chip mai general, prin alesii Sai din poporul evreu, pana la venirea Mantuitorului, si apoi, in chip lamurit, prin Domnul nostru Iisus Hristos.

Invatatura aceasta este tinuta de Sfanta noastra Biserica Ortodoxa, fara stirbiri si fara adaugiri omenesti, adica asa cum a descoperit-o Mantuitorul, cum au vestit-o Sfintii Apostoli, cum au talmacit-o Sfintii Parinti si cum au propovaduit-o slujitorii bisericesti din neam in neam, pana in zilele noastre.

Nedumerirea mea ramane cand compar poruncile lui Dumnezeu cele 10 sfinte si bune cu ceea ce sustine Sfanta Biserica . De pilda, de ce Biserica nu mai cinsteste Sambata, ci Duminica desi porunca zice sa cinstesc ziua a saptea sau Sambata? ca un bun dreptcredincios?
De apare inchinarea la icoane desi porunca imi spune sa nu-mi fac chip, imagine ?
De ce ....? Una spune Scriptura unde gasesc sfintele porunci si alta sustine Sf. Biserica?

cristiboss56 07.01.2013 21:43:55

A plecat la cele vesnice Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei

http://adevarul.ro/assets/adevarul.r...e5/646x404.jpg Epifanie Norocel împlinise, luna trecută, 80 de ani

Înalt Prea Sfințitul Epifanie Norocel, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, a încetat astăzi din viață. Din primele informații, se pare că a suferit un infarct miocardic în timp ce se afla internat la un spital din Panciu, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru salvarea sa.

”Până la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, care va fi pomenit la sfintele slujbe, ca Locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, a încetat din viață în aceasă seară. A murit pe patul Spitalului din Panciu, spun unele surse, din cauza unui infract miocardic. Epifanie Norocel împlinise, luna trecută, 80 de ani de viață și 37 de ani de arhierie în slujba Bisericii Ortodoxe.

Epifanie Norocel a fost un episcop român, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, născut la data de 14 decembrie 1932 în localitatea Mălini din județul Suceava.

În anul 1961 a fost Licențiat în Teologie la Academia Teologică din Sofia, a studiat Teologia la București și Moscova. Între 1965-1971 a fost profesor și director la Seminarul Teologic Mănăstirea Neamț.

Între 1971-1975 a fost starețul Mănăstirii Neamț, iar în data de 09 noiembrie 1975 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului. În anul 1981 a fost ales ca Episcop al Buzăului unde a păstorit până astăzi, când a încetat din viață.
Dumnezeu să-l odihnească în pace și veșnică să-i fie pomenirea!

glykys 07.01.2013 22:22:05

Catehismul Ortodox are mai multe pagini. La pagina 51, spre exemplu, se vorbeste succint despre cinstirea Sfintelor Icoane si de ce nu sunt ele chip cioplit.
Despre cinstirea duminicii, ziua a opta, cine doreste un raspuns bogat si documentat, il are aici pe par. Galeriu: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...rii-68882.html

cristiboss56 07.01.2013 22:30:35

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 493865)
Catehismul Ortodox are mai multe pagini. La pagina 51, spre exemplu, se vorbeste succint despre cinstirea Sfintelor Icoane si de ce nu sunt ele chip cioplit.
Despre cinstirea duminicii, ziua a opta, cine doreste un raspuns bogat si documentat, il are aici pe par. Galeriu: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...rii-68882.html

Nici o suta de mii de raspunsuri nu sunt suficiente pentru cei din afara ortodoxiei , iata nu le mai spun sectari ca sa nu se mai sifoneze !
Tu ai impresia ca dialogand la infinit cu oameni precum "Marinescu " vei ajunge la un rezultat pozitiv ? Nu , nu , nu , si atunci aceste "dialoguri" sunt pierdere de timp , si nimic mai mult !
Reluam aceleasi probleme de mii de ori , cu ce folos duhovnicesc , glykis ?

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:24:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.