![]() |
Administrative
Buna seara. As avea si eu o curiozitate - poate e cineva amabil sa ma ajute. Am citit recent un articol despre numirea fortata a unui preot intr-o parohie in care slujea deja alt preot. E drept ca vechiul preot era mai in varsta dar nu era neaparat in pragul pensionarii.
As vrea sa stiu cum se desfasoara o astfel de procedura - din punct de vedere administrativ. Din cate am citit se da un concurs. Dar cum este aleasa parohia cu pricina si de catre ce institutie (Protopopiatul? Episcopia?). Care sunt criteriile alegerii parohiei pentru care se da concurs? M-ar interesa, de asemenea, si daca preotul vechi este instiintat dinainte de faptul ca in Parohia lui va veni un alt preot. Daca da, cum este instiintat? Prin scrisoare oficiala sau este convocat undeva (si unde?). Sau doar i se trimite preotul nou in ograda? Noul preot vine pe pozitii de egalitate sau e subordonat implicit preotului paroh? Am vazut ca situatiile variaza si daca da, de ce? Cine hotaraste nivelul de autoritate al noului preot? Mi-e foarte greu sa inteleg sistemul si mi-ar prinde bine genul asta de informatii strict obiective - nu caut sa aflu barfe sau critici. Sunt curioasa mai mult asupra partii birocratice si administrative a procedurii. |
Din cate stiu, un preot nu este considerat proprietarul unei anumite biserici, chiar daca o construieste din bani personali. Oricand el poate fi mutat in alt loc. Biserica la care slujieste nu este ograda lui, si venirea unui alt preot nu este un abuz, amandoi pot sluji in aceeasi biserica.
Nu cred ca un preot poate sa fie numit fara voia lui intr-o anumita parohie, cu siguranta el candideaza pentru acel post. Nici pentru preotul mai batran, sau care a slujit primul acolo, nu trebuie sa reprezinte o problema venirea unui nou preot, dar am vazut ca in realitate se lasa cu o stire la ProTv si cu tot satul suparat foc. Nu trebuie sa plece preotul vechi, pot sluji impreuna, cu atat mai bine daca parohia are doi preoti, se pot ocupa mai bine de credinciosi. Nu stiu sa va dau informatii concrete, dar din cate am aflat, intr-o parohie cu mai multi preoti unul este preot paroh, in sensul ca raspunde de partea administrativa. Nivelul de autoritate al noului preot este stabilit de cel ce il numeste in acea parohie. |
Orice preot este in subordinea Episcopului locului, de care trebuie sa faca ascultare.
Desigur, este posibil ca in unele cazuri sa apara situatii nepotrivite, datorita faptului ca Episcopul nu ia, poate, intotdeuna personal deciziile si mai ales este informat prin terte persoane despre cum decurg lucrurile in parohii. Nu exista absolut nici un motiv pentru care numirea unui nou preot sau schimbarea celui vechi sa produca tensiuni, deoarece aceste mutari corespund cu 'fisa postului'. Ele sunt insa generate de oameni care se ataseaza de un anumit preot - sensibilitate care totusi trebuie luata in considerare cu exceptii cand e vorba de greseli grave ale preotului in cauza, greseli fata de care oamenii pot fi mai toleranti datorita poate unei mai slabi intelegeri a ortodoxiei. |
Multumesc pentru raspunsuri. E normal cum spuneti, biserica e a enoriasilor si a lui Dumnezeu, nu proprietatea preotului. Intr-adevar, stirile de tip Protv, au componenta asta foarte sentimentala si partinitoare si mai mult din cauza asta ma interesau amanunte administrative, ca sa imi pot forma o viziune obiectiva.
|
Nici macar a enoriasilor.
Legal, este proprietatea BOR. Nu exista biserici ortodoxe in proprietate particulara a unei persoane sau grup de persoane. Chiar daca o construieste cineva pe banii lui, cap-coada, pentru a fi sfintita ca biserica ortodoxa si pentru a sluji in ea preot ortodox, trebuie donata BOR. |
editat.........
|
Citat:
|
Citat:
"puterea corupe. iar puterea absolută corupe absolut" - Lord Acton dar preotul că slujitor al altarului și a lui Hristos, ar trebui să fie deasupra filozofiilor lumești. el se află sub ascultarea ierarhului. iar răzvrătirea față de ierarh, poate aduce caterisirea. un preot care își uită locul și se consideră un stăpân al bisericii pe care o pastoreste, mai bine se făcea zugrav. a nu se înțelege că iau partea ierarhiilor. dar reportajele tv sunt subiective. |
Citat:
Oare cu ce ii supara parohii, care ridica o biserica la ei in parohie pe administratorii BOR, de acestia isi aduc aminte instantaneu cand biserica e sfintita, ca sunt proprietari de drept ai bisericilor si ii schimba tocmai pe cei, care au muncit f bine?!? Probabil ca e valabila zicala: "Dai tot in calul care trage". |
Citat:
și sunt de acord cu protestele credincioșilor, nu și cu ale preoților. e ca la șah. sacrifici un pion pentru a păstra nebunul? |
Citat:
Oricum, acel preot avea si o situatie familiara complicata... Toata lumea spunea ca preoteasa e alcoolica si face scandal frecvent... El la randul lui cu ratacirile lui printre enoriasii cam lipsiti de duh sfant daca nu sesizau ratacirea... Pana la urma n-a avut incotro si a trebuit sa renunte, dar preotul care a venit dupa aceea a avut foarte mari probleme cu simpatizantii celuilalt preot, care nici ei nu mergeau la biserica, dar nici pe ceilalti nu-i lasau, facandu-le tot felul de sicane, iar pe preotul cel nou il umileau in fel si chip. Acum lucrurile au intrat pe fagasul lor firesc. Chiar am mers de cateva ori la sf liturghie in acea localitate (preotul cel nou era o cunostinta din tineretile mele) si am observat ca lumea il indragea nespus, fiindca chiar in acea zi am fost cu totii invitati la masa de catre mai multe familii, dupa slujba... Fostul preot a si murit dupa un timp, facand-o pe preoteasa sa chiuie de bucurie, fiindca il barfeste pe la toate colturile cum ca era ... betiv si curvar... Vedeti, e foarte usor sa cadem in capcana sentimentala, dar pe de o parte, fara "ascultare" nu putem vorbi de ortodoxie (ma refer la preot), iar pe de alta, noi, credinciosii, nu putem face nici un compromis cu Dumnezeu, oricat am dori sa-l pastram pe preotul care s-a ostenit sa ridice biserica cu banii nostri. |
Citat:
|
Citat:
Dar na, probabil asa inteleg unii virtutea, ca oaia sa se sumeteasca asupra pastorilor ei. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Greseala persoanei nu e greseala BOR, ci a persoanei. Cei care acopera persoanele aflate in greseala, se afla in cardasie cu cei, care gresesc si se fac partasi la pacatul acestora. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Dar cei care se plang, au de obicei privirea scurta, nu mai vede pana la Dumnezeu ci doar pana la superiorii sai administrativi. |
Citat:
Dar daca tu ai fi in locul acelui preot, ai lasa totul, biserica construita de tine in ultimii ani, cu fortele tale si te-ai duce acolo unde esti trimis, ca un adevarat ostas al lui Hristos, fara remuscari ca ti-ai investiti toti banii si apoi esti azvarlit intr-un sat fara canalizare! Jos palaria pentru asemenea ascultare! Atata doar ca nu esti tu in aceasta situatie, dar preferi sa dai doua palme la fundul altuia, fara a arata nici cea mai mica intelegere pentru situatia in care se afla acesta. Nu e prima data! Ei, asa procedeaza si unii slujbasi ai bisericii. Nu ma mir ca ii intelegi. In acest caz nu Biserica greseste, caci cum zice Pr. Staniloae ea este infailibila; ci gresesc slujbasii ei, care uita ce sunt, si se comporta aidoma politicienilor nostri de azi, adica se gandesc mai mult la bani. |
Situatia de care vorbesti este una reala sau imaginara?
Esti sigura ca stii toate datele problemei, mai exact ai fost acolo personal, il stii pe preot, ce a facut, ce nu a facut, ai vorbit si cu superiorii lui si ai ascultat si punctul lor de vedere, etc? Daca da, te rog expune situatia in detaliu sa vedem cam cum stau lucrurile de fapt. Daca nu, imaginatia de genul asta este rea, poate chiar mai rea decat cea erotica. Aia produce fantasme care se curata la o spovedanie asta produce sectari care nici macar nu-si martusisesc acest pacat si ghici ce? Raman si cu toate celelalte. |
Citat:
Nu este doar un caz, ci sunt cazuri multiple, in care s-a intamplat acest lucru. Nu mai amintesc despre ce ierarh e vorba, caci a fost implicat in prea multe scandaluri publice si nu e cazul sa il aducem iar in atentia tuturor. Nu-mi purta tu de grija; mai bine ai grija de tine ca te vad rece ca ghiata. |
Aha, deci in locul unor argumente la obiect, ne refugim in "este un topic", "cazuri multiple"..
Daca nu sarim la gatul ierarhilor suntem "rece ca ghiata", "impietriti", etc. Nu uita sa adaugi astea pe topicul tau "despre manipulare", sunt exemple vii, foarte bune. |
Citat:
Raceala razbate din fiecare cuvant scris de tine. Cuvantul "impietrit" iti apartine; deci trebuie sa te credem pe cuvant. |
Ești offtopic.
|
Citat:
dar su democrația este puterea poporului manifestată prin cei aleși de popor. de aceea există ierarhíe. nu poate să vină cineva și să afirme că el este sub directă ascultare față de Hristos. așa apar sectele și așa se umplu paturile spitalelor de psihiatrie. |
Citat:
Preotii sunt numiti fara concurs, de catre ordinariul locului (episcop). Episcopul este suveran in decizia sa de a hirotoni si numi preoti, iar hotararile sale nu pot fi rasturnate decat de Roma. Arhiepiscopul, mitropolitul, sau patriarhul nu au putere vicariala, adica nu au capabilitate de a rasturna hotararea unui episcop in ceea ce priveste numirea unui preot intr-o anumita parohie. |
Citat:
Esti mai ortodox decat crezi si categoric mai ortodox decat se cred altii. |
Citat:
știi cum e cu cele 3 lucruri de care ne vom mira dacă ajungem în rai :) am scris de câteva ori și nu vreau să mă repet la nesfârșit. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Mantuitorul zice: "Cine va asculta pe voi, pe Mine Ma asculta, si cine va nesocoteste pe voi, pe Mine Ma nesocoteste; iar cel ce Ma nesocoteste pe Mine, nesocoteste pe Cel ce M-a trimis pe Mine". Intreaga "urmare a lui Hristos", adica intreaga supunere fata de poruncile Mantuitorului si ale conducerii bisericesti, intemeiata pe aceste cuvinte ale Domnului, se numeste ascultare canonica". "Sf. Ioan Hrisostom, insistand asupra importantei pe care o are lucrarea harului si colaborarea libertatii omenesti cu harul, arata ca noi primim acest har numai in situatia cand prezentam o stare de vrednicie pentru el, aceasta fara sa paralizeze "liberul nostru arbitru", ci din contra, colaborand cu el." "Consacrand dreptul superiorilor legitimi, vointa divina vine si aseaza in acelasi timp limite exercitiului autoritatii, in sensul ca nu-i obligat nimeni de a asculta pe superiorul care ar manifesta oarecare atitudini contrare legilor divine sau bisericesti. In astfel de situatii, "Trebuie sa ascultam pe Dumnezeu mai mult decat pe oameni". De aceea si cand superiorul cere ascultatorilor lucruri care ies din sfera atributiilor sale sau cu neputinta de infaptuit, nimeni nu poate fi obligat sa le aduca la indeplinire. Dar nu credinciosul singuratic, ci tot Biserica este aceea care poate si trebuie sa judece si sa hotarasca ce se cuvine sau nu ascultarii." Mai mult, pe: http://www.crestinortodox.ro/drept-b...ica-69949.html |
Credincioșii de la biserica "Sfântul Mina" din Constanța îl sprijină pe Părintele Nicolae Picu
http://c-tarziu.blogspot.ro/2013/03/...a-sfantul.html Din păcate, la îndepărtarea nedreaptă a părintelui Picu, nu s-a ținut seama deloc de adevărata Biserică – comunitatea credincioșilor uniți în duhul dragostei cu puterea harului Duhului Sfânt, care Îi slujeau lui Hristos, împreună cu preotul Picu, la altarul de la Sfântul Mina. Nu au contat nici copiii cu dizabilități și familiile acestora, îngrijiți la Centrul Arca (mărturiile lor pe net sunt zguduitoare). DOUĂ VICTIME ALE ORGOLIULUI ȘI LĂCOMIEI ARHIEREȘTI În urmă cu puțină vreme, ÎPS Teodosie l-a oprit de la slujire pe pr. Nicolae Picu, ctitorul și parohul bisericii "Sf. Mina" din Constanța, pe lîngă care funcționează un foarte bun așezămînt filantropic. Arhiereul vrea să-l îndepărteze de tot pe părintele Nicolae de la biserica sa, să-l rupă de credincioșii pe care i-a păstorit vreo douăzeci de ani, ca să-și pună acolo un om al lui. Motivul evident îl constituie banii care pot fi făcuți pe seama acestei biserici și care ar trebui să meargă în alte "proiecte" decît cele filantropice. În paralel, împotriva părintelui Nicolae a fost declanșată o campanie de presă virulentă, în care se vehiculează tot felul de acuzații fără temei. Părintele n-a răspuns, s-a supus ierarhului și așteaptă cuminte să vadă ce hotărăște Dumnezezu cu sfinția sa. ÎPS Teodosie a trimis, pînă acum, doi preoți care să slujească în locul pr. Nicolae Picu, la "Sf. Mina": Valeriu Roman, consilier cultural la Arhiepiscopie, care imediat după aceea a comis un accident auto, aflîndu-se într-o stare de ebrietate vecină cu coma alcoolică, și Remus Dumbravă, căruia i s-a făcut rău duminică la Sfînta Liturghie și a murit pe patul de spital, în ciuda intervenției rapide a medicilor. Poate că după această tragedie, ÎPS Teodosie va înțelege că a greșit în fața lui Dumnezeu prigonind un om nevinovat și îl va repune în drepturi pe părintele Nicolae Picu. Sau poate că își închipuie că nenorocirile acestea sînt numai coincidențe și va continua manevrele de îndepărtare a părintelui Nicolae. În acest caz, să-l ferească Dumnezeu de consecințele încăpățînării sale! Claudiu Târziu |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Ceea ce se discuta aici este o problema ortodoxa. Noi intelegem si fara certificat de la IML, mai ales daca fenomenul nu e singular, ci se repeta. A mai fost cazul parintelui de la Biserica garnizoanei Mangalia, care a fost inlocuit dupa ce a terminat cu constructia bisericii din donatii provenite de la oamenii din parohie. A fost inlocuit cu un preot tanar. S-a mai discutat acest lucru. Aveti destule probleme in BC; ocupati-va mai bine de ele, si nu mai puneti sare pe rana ortodocsilor. |
Citat:
Citat:
Iar in ceea ce priveste ca BC ar avea destul probleme si nu ar fi cazul sa "intorc cutitul in rana": dv sunteti vicecampioana la datul cu parerea despre bubele pe care le-ar avea BC, nefiind depasita decat de catalin2. Sau va faceti ca ati uitat ? |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 04:05:23. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.