![]() |
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu?
Deschid acest subiect deoarece nu cunosc foarte bine canoanele Bisericii, dar nici stadiul la care s-a ajuns, in cadrul dialogului ecumenic, in ceea ce priveste recunoasterea Tainelor celorlalte confesiuni. De aceea nu pot avea un punct de vedere intemeiat.
Cum a procedat/procedeaza Biserica Ortodoxa in situatia in care o familie crestina, de alta confesiune, trece la ortodoxie? Dupa Botez (unde este cazul), Mirungere, primirea Sfintei Euharistii, li se oficiaza Taina Casatoriei, sau li se recunoaste casatoria oficiata in cadrul confesiunii anterioare? Dar daca familia apartine altei religii (mozaica, islamica etc.)? |
Buna si interesanta intrebare.
In mod logic, ar trebui sa se oficieze Taina Casatoriei, probabil cu exceptia cazului in care e vorba de Greco/Romano-Catolici deoarece exista o recunoastere reciproca a Tainelor. |
Marius, uite am gasit ceva aici:
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...siuni-crestine Si acest link mi se pare destul de interesant: http://www.crestinortodox.ro/cuvinte...neoprotestanta |
" Cum a procedat/procedeaza Biserica Ortodoxa in situatia in care o familie crestina, de alta confesiune, trece la ortodoxie? Dupa Botez (unde este cazul), Mirungere, primirea Sfintei Euharistii, li se oficiaza Taina Casatoriei, sau li se recunoaste casatoria oficiata in cadrul confesiunii anterioare? Dar daca familia apartine altei religii (mozaica, islamica etc.)? "
nici una nici cealalta ! nu se recunoaste tainele catolicilor , nici preotia nici botezul , nici nunta nici impartasania , deoarece in afara bis ortoroxe nu exista sfinte taine si har ; deci nu se poate recunoaste tainele catolice si deci nici casatoria lor ; din punct de vedere ortodox , catolicii traiesc in curvie ca si paganii si ereticii ... insa o familie musulmana , iudaica , pagana sau sectara sau catolica , daca trece la ortodoxie este primita cu botezare , mirungere si impartasanie ( eventual daca este de catolici se poate primi si fara botezare ) insa nu este nevoie sa se savarseasca taina nuntii asupra lor ; de obicei cei din afara ortodoxiei cand sunt primiti la ortodoxie , se primesc ca sot si sotie , insa se considera ca ei devin sot si sotie legitimi NUMAI din momentul in care ei s-au botezat ortodocsi ; pana la botez ei traiu in curvie , nelegitim , iar din momentul in care se boteaza casatoria lor devine legitima chiar si fara sa fie cununati ortodox ... asa si cu preotia : la fel , un preot catolic nu are preotie valida in catolicism , insa cadn este primit la ortodoxie , se boteaza ( sau nu ) , se mirunge , si ABIA APOI se recunoaste ca si preot fara sa fie neaparat hirotonit ... acestea sunt pogoraminte : prin pogoramant se considera ca prin botez devin valide si casatoria si preotia care mai inainte nu erau valide , deoarece nu erau ortodoxe ... dar asta este prin pogoramant ; daca s-ar aplica acrivia ar trebui si sa se refaca si hirotonia si casatoria asupra lor ... subliniez CU LITERE MARI de o schioapa : prin aceste pogoraminte nu inseamna ca sunt recunoascute tainele ereticilor sau schismaticilor ca fiind valide , NICIDECUM , caci a spune UNA CA ASTA ar fi EREZIE si anatema de la Hristos , fereasca Dumnezeu ... nu exista taine valide decat numai la ortodocsi ... asta sa fe clar ... nu exista har decat la ortodocsi ... cum se explica treaba mai pe indelete ? asa : cand un om este preotit la catolici nu vine asupra lui nici un har nimic , ci ramane tot mirean si inca unul eretic si fara mantuire ; dar cand un astfel de preot catolic vine la ortodoxie , si i se face asupra lui botezul sau mirungerea ortodoxa , vine asupra lui harul Duhului sfant care il face in acelasi timp si preot valid , acest har al botezului valideaza si preotia lui nevalida pana atunci ... asa se explica ; insa prin asta nu se intelege ca si ceilalti preoti din catolicism , care au ramas catolici devin preoti valizi ; nu nicidecum , fereasca Dumnezeu ... nu devin valizi , ci numai acela care a trecut la ortodoxie devine valid datorita botezului sau mirungerii ortodoxe care a primit-o ... daca un musulman sau catolic , care traieste in curvie in religia lui , neavand o nunta valida si sfintita , vine la ortodoxie si este botezat sau miruns , prin botezul sau mirungerea lui se valideaza si casatoria care pana atunci nu era valida ci curvie ... asa si cu catolicii : ei sunt uneori primiti la ortodoxie numai prin mirungere ; asta nu inseamna ca botezul catolic ar fi valid , nu , Doamne fereste ... asta inseamna numai ca mirungerea ortodoxa primita valideaza botezul catolic si astfel omul devine botezat ortodox ... dar mirungerea primita de el nu valideaza si botezele celorlalti catolici care au ramas catolici , ci valideaza numai botezul lui , adica transforma botezul lui catolic in botez ortodox si astfel primeste asupra lui si harul mantuirii , al botezului ... dar se valideaza numai botezul lui , numai botezul se transforma in botez ortodox nu si botezele celorlalti catolici , care au ramas catolici si deci nebotezati ... deci nu exista nici o recunoastere a tainelor ereticilor sau schismatiilor ; nu exista taine valide decat la ortodocsi ... cine recunoaste tainele catolicilor sa fie anatema ! cine crede ca din pogoramant pot fi socotite valide si tainele catolicilor este eretic si sub anatema bisericii ; nu este numai sub anatema canoanelor bisericii , sa nu fiu inteles gresit ! nu , este sub anatema Bisericii ortodoxe , care nu recnoaste nici prin pogoramant nici prin acrigvie si absolut niciodata tainele ereticilor sau schismaticilor ... or fi unii care cred ca prin pogoramant se pot recunoaste tainele catolicilor , insa asta este erezie si anatema de la bis ortodoxa , sa fie clar ... asta au spus-o sfintii parinti , care niciodata nu au recunoscut tainele nici unui eretic sau schismatic ... am explicat mai sus de ce sunt uneori ereticii primiti la ortodoxie fara rebotezare sau casatorie , si am aratat prin asta ca aceasta primire nu inseamna defel ca se recunosc tainele eterodocsilor , fereasca Dumnezeu ... deci sa intelegem corect ortodoxia daca vrem sa ne mantuim ; iar daca nu , treaba voastra , nu va obliga nimeni ... eu doar am spus ce spune invatatura ortodoxa autentica , nu mascariciuni teoligice demonice ... |
Citat:
explica mai clar : botezul "catolic" nu este recunoscut ca valid de catre ortodoxie? ca doar se boteaza in numele Sfintei Treimi....eu asa stiam.stiam de asemenea ca celui care este catolic si vrea sa primeasca ortodoxia doar i se "administreaza" Pecetea Duhului Sfant , prin taina Mirungerii.... nu cred ca am gresit in ceea ce am zis, dar astept o lamurire...nici eu nu prea ii am la inima pe cei cu ecumenismul |
Botezul este valid !
|
Citat:
Emanuel2007 are niste pareri foarte personale in ceea ce priveste lucrurile astea, care nu se potrivesc cu parerea Bisericii in toate, desi el citeaza si canoane si parinti. El crede si ca femeia la ciclu este pacatoasa si ca nu ar trebui sa mai avem ciclu. Scuze, Emanuel ;-) |
da fratele meu , nici o problema nu ma supar deloc ca ai zis asta ... din contra ...
sa luam un exemplu : sa zicem ca eu ma dezic de asultarea de sf sinod bor si infiintez acuma o noua biserica ortodoxa , cu toata traditia corecta din punct de vedere ortodox , numai atata ca eu nu mai fac ascultare de sinod si deci cad in afara bisericii ... da ? simpla neascultare te scoate in afara bisericii chair si daca continui sa pastrezi toata traditia ortodoxa , in rest ; asta au zis-o si sf ioan gura de aur si altii ... eu ca mirean , normal , in cadrul bisericii ortodoxe aveam dreptul sa botez in absenta preotului la nevoie , nu ? pai si acuma , dupa ce m-am dezis de sinod , daca eu ma duc intr-o pustie pe undeva si iau cu mine niste ucenici , si ii botez in Numele Sfintei Treimi , exact asa cum boteaza un mirean ortodox , oare eu transmit vre-un har celor pe care i-am botezat ? crezi ? nu se mai transmite nimic , aia raman nebotezati , chiar daca se boteaza in numele sf treimi ... si sectarii uneori mai boteaza in numele sf treimi , dar degeaba , ei nu sfintesc nimic ... nu e suficient sa botezi in numele sf treimi , mai trebuie sa ai si harul de a boteza ... harul botezului nu se transmite DECAT in cadrul bisericii apostolice , care ami are succesiunea apostolica ... ori harul Duhului sfant nu exista si nu se poate pastra decat in bis ortodoxa si atat , caci bis ortodoxa este SINGURA biserica infiintata de apostoli si Mantuitorul Iisus Hristos ; iar in crez noi zicem : cred intru Una , Sfanta , Soborniceasca si Apostoleasca Biserica ... sa analizam putin ... Una , deci exista nu mai O Singura biserica adevarata , care sa mantuiasca oameni ... Sfanta , deci una sfanta , deci o singura biserica care sa aiba sfintenia in ea , sa aiba harul Duhului sfant in ea ... deci O Singura biserica sfanta , care sa poata da sfintire oamenilor ce cred in ea ... una singura , si atata , nu exista mai multe ... atata timp cat este numai una care sa aiba harul Duhului sfant , inseamna ca numai ea are si sf taine , caci nu exista sfinte taine daca nu exista Duh sfant care sfinteste tainele ; fara Duhul sfant nu exista sfinte taine ; deci nu exista , spunem noi in crez , sf taine in afara acelei biserici Una Sfanta ... care e acea biserica ? zicem : apostoleasca si soborniceasca ; asta inseamna ca biserica aia Una Sfanta este bis care pastreaza credinta apostolica si care este unita , nu dezbinata ... ne dam seama clar ca singura biserica care indeplineste aceste conditii este bis ortodoxa , nicidecum catolica sau altceva ... deci nu exista har decat in ortodoxie , ar fara har nu exista sf taine deloc ... de aia sf parinti au zis ca nici macar prin pogoramant nu se poate zice ca tainele eterodocsilor ar fi sfinte ; ele sunt doar taine , dar fara nici o sfintenie in ele ; ori taine pot sa fac si eu , chiar si daca ma fac budist , poate oricine ; insa sf taine nu pot face decat preotii ortodocsi , si atata ... cred in Una Sfanta biserica ... sa reflectam ce inseamna aceste cuvinte simple ... daca zice Una sfanta atunci Una e sfanta si are sfinte taine ... restu , treaba lor , faca ce vor ... insa sfinte taine nu vor avea in veacu veacului , ci doar sperante omenesti desarte , planuri omenesti eronate ... ce este papalitatea ? o unitate desigur , da la ce folos ? si un parlament poate sa fie foarte unit ; iata : UE , uniune ... mare scofala unirea omeneasca ... nu asta e mantuirea adevarata , nu asta e sfintenia ; nu asta e Biserica ; nu are nici o importanta ca papa boteaza in numele sf treimi , daca el nu mai e ortodox ... in afara bis ortodoxe nu mai are ce har sa mai transmita ... papa nici preot nu e macar , e un simplu mirean care se cred in visele lui mare inlocuitor si arhiereu , insa nu e nimic ; e un simplu mirean eretic , fara mantuire ... o sminteala , si noi stim cat de grav e sa smintesti lumea ... am tot respectu fara de cei care isi iubesc aproapele si doresc o unire omeneasac , intre oameni ; respect si pe papa ca doreste unirea oamenilor si pacea , respect si UE ca doreste unirea si pacea ; ii apreciez si pe ei si ii admir , insa nu e suficient ce fac ei ; pare suficient aici pe pamant ce fac ei , insa dincolo nu e suficient ! insa mantuirea e altceva ; una e o mantuire omeneasca aici pe pamant , care e o inselaciune pana la urma daca e considerata suficienta , nefiind niciodata desavarsita , si altceva e mantuirea in cer , unde nu mai exista dezamagire si drama ... Iisus nu ne-a poruncit pentru mantuire numai iubirea de aproapele ci si iubirea de Dumnezeu ... deci botezul in Numele sfintei Treimi nu da sfintire decat in cadrul bis ortodoxe si atata ... |
Citat:
|
cristibos , in cate botezuri crezi tu ? in doua ? unu catolic si unu ortodox ?
asta e erezie ... sorry ... unde nu preotie nu exista nici botez nici mirungere nici nunta nici maslu nici mir si nici o taina valida ... iar catolicii au pierdut succesiunea apostolica din 1054 de cand au devenit anatema ... de atunci nu li s-a mai administrat niciodata o preotie ortodoxa de catre nici un episcop ortodox , deci nu mai au harul preotiei , si deci nici o sf taina ... au taine dar fara sfintenie , asa cum orice eretic poate sa faca cate taine vrea el ... cand o sa fie hirotoniti preotii catolici de ierarhi ortodocsi atunci si tainele acelor preoti o sa devina valide ! dar asta nu o sa fie niciodata desigur ... nu se poate zice ca exitsta la catolici harul Duhului sfant numai in botez dar in alte taine nu exista ; harul ori exista in toate tainele ori nu exista in nici una ; daca ei ar avea obotez ar avea si mantuire si preotie si toate tainele valide si ar fi ortodocsi ... ceea ce e fals ... harul e unul si acelasi in toate tainele , ele fiind legate impreuna prin acelasi Duh sfant ; deci ei nu au Duh sfant nefiind ortodocsi ... |
" Cristiboss are dreptate, botezul catolicilor si protestantilor daca este facut in numele Sf. Treimi s erecunoaste. Uite-te in molitvelmnic sa vezi cum s eface slujba de primire la ortodoxie. "
ha , crezi ca nu stiu slujba din moliftelnic ? dar tu stii ce invata sf parinti in privinta botezului ereticilor , neortodocsilor ? se vede treaba ca nu ... ce am spus eu mai sus aia zic ei ... si daca ai citit ce am scris ai vazut ca sf nu spun ca tainele ereticilor sunt valide , ci doar ca ereticul care vine la ortodoxie dobandeste prin pogoramant ( dar numai el !!!!!!!!! ) o validare a botezului eretic care l-a avut inainte , adica botezul neortodox se transforma in botez ortodox si primes harul ... insa asta nu inseamna defel ca botezul catolic devine valid in general , deloc ... ceilalti catolici raman nebotezati si fara nici un har ... deci clar , nu e acelasi lucru ... |
Sfântul Vasile cel Mare (+380), în Epistola I Canonică, spune: „Începutul separării a fost schisma, iar prin această despărțire ei (schismaticii, ereticii, n.n.)nu mai au harul Sfântului Duh care nu li se mai dă din momentul despărțirii lor. La începuturi, înainte de despărțire, aceștia aveau harul preoției și, prin punerea mâinilor, transmiteau acest har sfințitor, iar după schismă au devenit laici, încât nu mai au puterea harului nici pentru a boteza, nici pentru a hirotoni; cei rupți de Biserică au devenit astfel incapabili de a transmite și altora harul Sfântului Duh”. Sfântul Ioan Gură de Aur spune și el: „Nu te amăgească pe tine o, ascultătorule, adunările ereticilor, că au botez, dar nu luminare, ei se botează cu trupul, iar cu sufletul nu se luminează”. În epistola cea către Nichita, Sfântul Leon, papă al Romei, arată lămurit: „Nici un eretic nu dă sfințenia prin (așa zisele, n.n.) taine”. Iar Sfântul Ambrozie, în cuvântul pentru cei ce se catehizează, întărește: „Botezul celor rău cinstitori de Dumnezeu nu sfințește”. În lumina acestor învățături înțelegem că bisericile, cultele și confesiunile contemporane sunt lipsite de Sfintele Taine ale lui Hristos. Excepție nu face nici biserica romano-catolică ori greco-catolică.
„Romano-catolicismul și alte câteva secte consideră că au taine, dar eu vă spun că adevăratele Sfinte Taine, în sensul în care le-a întemeiat Hristos, sunt de găsit doar în Biserica Ortodoxă. Cât despre cei care, folosind denumirea de taină, încearcă să profite cât pot de ea, este o chestiune între sufletul lor și Dumnezeu și orice va voi Dumnezeu să-i facă acelui om este treaba Lui” (Cuviosul Părinte Seraphim Rose). |
Nu se poate recunoaste ceea ce nu exista, oricate pogoraminte ai face. Deci daca se recunoaste, inseamna ca exista har, chiar daca nu intreg - de aia se face mirungerea. PUNCT.
Ereticii de care era vorba cand s-au facut acele canoane pe care le citeaza Emanuel nu erau catolici si protestanti, erau eretci din vremea aceea, care in general se desopartisera de Biserica prin propria voie, de curand. Catolicii nu pot fi considerati eretici in acest sens. Nici protestantii. este cu totul alta situartie decat cea descrisa de canoane. Toate Bisericile ortodoxe locale recunosc asta. Cat despre ce se intrebase la inceput: casatoria la protestantii trecuti la ortodoxie se face pt ca la ei nu e considerata taina casatoria ci numai o binecuvantare. La catolici oipiniile sunt impartite. Unii o accepta, altii nu, pt ca la eli taina este inteleasa altfel ( se zice ca mirii isi dau taina unul altuia, taina se dizolva la moarte etc). In primul mileniu, taina casatoriei consta intr-o binecuvantare a celor doi dar mai ales in impartasania comuna, care pecetluia unirea lor in Hristos. Atunci deci, daca se faceau crestini, nu era nevoie sa se casatoreasca in Biserica, faptul ca erau crestini pecetluia si unirea lor in Hristos. Dar acum, ca exista o slujba aparte, se face totusi la cei de alte religii sau fara religie care trec la ortodoxie fiind casatoriti inainte doar civil sau in alte religii. |
Pardon, am pus din greseala emoticonul care ranjeste. Eram serioasa. ;-)
|
" Nu se poate recunoaste ceea ce nu exista, oricate pogoraminte ai face. Deci daca se recunoaste, inseamna ca exista har, chiar daca nu intreg - de aia se face mirungerea. PUNCT. "
pai nu se recunoaste ... ce nu intelegi ? nu am zis ca nu se recunoaste ? deci nu exista ... cand un catolic vine la ortodoxie nu se recunoaste harul botezului catolic , deloc ... caci asta ar inseamna sa se recunoasca harul acolo unde nu este si asta ar fi erezie ... nu exista har la catolici ... insa cand un eretic vine la ortodoxie nu are asupra lui decat slujba de botezare catolica care nu a primit nici un har cand s-a efectuat ( cand ereticul s-a botezat la catolici ) ; prin faptul ca se mirunge cu sf si marele mir ortodox , care are tot harul Duhului sfant in el , ereticul primeste si harul care trebuia sa il primeasca la botezul catolic dar nu l-a primit deoarece nu se puteasa il primeasca atunci , ca ala era botez facut de eretici ... dar cand el este miruns cu harul Duhului sfant la mirungerea ortodoxa , el primeste atunci si harul botezului , si astfel slujba facuta de catolici , in momentul ACELA , adica abia in momentul cand se miruieste ortodox , acea slujba isi pirmeste ( catolica ) si harul dumnezeiesc ... insa acest har nu se duce si asupra celorlalti catolici , caci ei au ramas eretici neconvertiti ... primeste har numai ala care a trecut la ortodoxie si numai datorita faptului ca a fost miruns cu harul Duhului sfant la mirungere ... nu numai catolicii au fost primiti fara rebotezare ci si arienii ... pai dupa erezia voastra si arienii ar avea botez valid ... :24: |
" Catolicii nu pot fi considerati eretici in acest sens.
Nici protestantii. este cu totul alta situartie decat cea descrisa de canoane. Toate Bisericile ortodoxe locale recunosc asta. " nu exista alta situatie ! ereticii eretic raman in toate timpurile , nu devin ortodocsi niciodata ... sincer nu imi pasa de cati de multi ai sa smintesti si ai sa atragi in erezia ta , fani , nu imi pasa deoarece ce este scris sa se intample se va intampla , si nici un fir de par nu se misca fara voia Tatalui ... insa " vai de cei prin care vin smintelile " ... treaba ta ... |
Citat:
:-) |
insa , daca e sa incerc inca o data sa te fac sa intelegi de gravitatea situatiei , iti marturisesc ca ceea ce zici tu nu este deloc absolut pogoramant ortodox , ci este erezie 100 % si pentru asta te pui singura sub afurisenia bisericii ...
eu te-as sfatui , cu blandete desigur , sa te dezici de erezia asta , dar alegerea e a ta ... e grav ce faci , insa nu iti dai seama ... ai un balast de erezie care l-ai invatat in apus de la catolici , si crezi ca e ortodoxie ce inveti tu pe aici , insa astea sunt erezii 100 % ... pure erezii , nicidecum pogoraminte ... iti dau cateva exemple : - poti sa faci pogoramant sa impartasesti un om cu mai putin canon , insa a arunca impartasania la gunoi , sau la toaleta e erezie pura si niciodata nu ar putea coinstitui un pogoramant asa ceva , in nici o situatie oricat de grea - poti sa lipsesti de la biserica 3 saptamani cu motiv , asta e pogoramant , insa a lipsi de la biserica 20 de ani fara nici un motiv nu va fi asta pogoramant niciodata ci intotdeauna va fi erezie pura - poti stai numai pe scaun in biserica din pogoramant , insa a-ti face nevoile la biserica nu se poate - poti sa te impartasesti si dupa ce ai mancat la mare nevoie din pogoramant , insa a impartasi un porc nu este pogoramant ci erezie veci etc . deci incearca sa faci deosebire intre pogoraminte si erezii , ca nu sunt acelasi lucru ... ce spui tu despre tainele ereticllor sunt erezii pure nu pogoraminte ... |
" Aha, deci si eu sunt eretica.
" sigur ca esti eretica ... ce ti se pare de necrezut ? si eu am fost eretic , nu ma mir ... acuma doi trei ani nu mergeam la biserica din pricina ecumenismului , ori asta e erezie pura si niciodata pogoramant ... trebuie sa facem niste diferente ... sunt doua lucruri diferite ... una e erezia si altceva e pogoramantul ... imi pare rau sa spun astea , e dureros , mi-e mila , te compatimesc , insa nu pot tagadui Adevarul de dragul tau ... cu Dumnezeu nu e de joaca ... |
am inteles absolut "-100%"....nu te supara dar pari fanatic.....
ma informez maine din carti sa vad cum sta treaba k aici nu prea am ce intelege...spun k maine doarece am cartile la scoala....si apoi voi putea completa afirmatiile mele si apropo ce studii teologice ai ,ca parca esti prea sigur ?? :D |
Citat:
Iar tu nu recunosti diferenta dintre dogma si canon. |
[COLOR=Red]Cititi aici:[/COLOR]
[SIZE=2]Recunoasterea validitatii tainelor eterodocsilor[/SIZE] [SIZE=2]Sfanta Scriptura, recunoscand o singura biserica adevarata, recunoaste si o singura lucrare adevarata: pe cea a ei (un Domn, o credinta, un botez, Efeseni IV, 5). Biserica ecumenica a intarit aceasta afirmatie in legatura cu tainele savarsite in afara ei, preocupand-o in chip deosebit taina botezului. Pentru a defini taina botezului ca fiind numai de competenta arevaratei Biserici, ea a adunat toate aprecierile conforme cu doctrina si practica ei, afirmand, in acord cu Sfanta Scriptura, ca numai botezul savarsit in Biserica ecumenica este adevarat. Conform acestei teze recunoasterea botezului este in functie de apartenenta la Biserica a savarsitorului tainei.[/SIZE] [SIZE=2]Astfel, botezul savarsit de eretici, care nu mai tin de Biserica, pentru ca au parasit-o prin schimbarea credintei, nu este adevarat si oricine primeste botezul lor nu are calitatea de membru al Bisericii. Canonul 46 apostolic spune: "episcopul, ori prezbiterul, daca va admite botezul sau jertfa ereticilor, poruncim sa se cateriseasca. Caci ce comunitate are Hristos cu Beliar, sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul"". Iar Canonul 1 al sinodului de la Cartagina, din anul 256, hotaraste ca "nimeni nu se poate boteza afara de catoliceasca (ortodoxa) Biserica ; fiindca botezul este unul si se afla numai in catoliceasca (ortodoxa) Biserica" si "una Biserica intemeiata de Hristos Domnul nostru fiindca dintru inceput a zis apostolului Petru ca ea este intemeiata pe unitate".[/SIZE] [SIZE=2]Prescriptiile canonice sunt categorice. Cu toate acestea, alaturi de asemenea hotarari ale Bisericii ecumenice, ea a adoptat si o practica indulgenta fata de principiul amintit. Desi Biserica hotarase ca botezul savarsit in afara ei nu este valid si precizase si cine sunt cei care nu mai fac parte din Biserica, revine asupra unora dintre acestea prin hotarari ecumenice si le recunoaste botezul.[/SIZE] [SIZE=2]S-ar parea ca exista o contradictie intre regulile fixate de Biserica si practica lor. Desigur pentru primirea botezului, si in general a tainelor savarsite de eretici si schismatici, exista de drept o justificare. Socotindu-i pe acestia nedespartiti de membrii Bisericii, prin credinta, deci facand parte din Biserica, recunoasterea tainelor savarsite de ei nu lezeaza principiul ca numai in Biserica este botez adevarat.[/SIZE] [SIZE=2]Cand Biserica Ortodoxa, din iubire pentru cel ce vrea sa vina la sanul ei spre a se mantui si in virtutea unei puteri date de intemeietorul ei, recunoaste, pentru binele mai mare, valabilitatea de taina a unor lucrari savarsite in afara ei, ea procedeaza in chip dumnezeiesc. Numai Biserica are dreptul si puterea sa introduca vreo modificare in ritualul sau ceremonialul tainelor; in puterea Bisericii sta sa termine ce este necesar in aceasa privinta, pentru validitatea tainei. O taina in a carei savarsire apare vreo lipsa - partea vazuta sau se introduce vreo schimbare, nu poate fi considerata ca valida decat in virtutea "iconomiei".[/SIZE] [SIZE=2]De aceea, in recunoasterea prin "iconomie" a tainelor savarsite de eterodocsi, Biserica nu procedeaza arbitrar, ci dupa anumite principii si anume: gradul de apropiere doctrinala de Ortodoxie; invatatura despre taine, in general, si despre botez si preotie in special; savarsirea canonica a tainelor; succesiunea canonica a tainelor ; succesiunea apostolica neintrerupta; atitudinea fata de Ortodoxie.[/SIZE] [SIZE=2]In faza actuala a relatiilor ecumeniste, atitudinea Bisericii Ortodoxe de recunoastere a validitatii tainei are ca sprijin noua "baza" doctrinara, adoptata de Consiliul Ecumenic al Bisericilor, la cea de-a treia Adunare generala de la New Delhi, 1961, din initiativa Bisericii Ortodoxe, in care este marturisita nu numai dumnezeirea Mantuitorului Iisus Hristos, ci si Sfanta Treime: "Consiliul Ecumenic al Bisericilor este o asociatie frateasca de Biserici care marturisesc pe Domnul Iisus Hristos ca Dumnezeu si Mantuitor, dupa Scriptura si se straduiesc sa raspunda la chemarea lor comuna pentru slava lui Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantu! Duh".[/SIZE] [SIZE=2]Credinta in Sfanta Treime, acceptata prin noua "baza" de aproape toate ramurile Protestantismului da un temei recunoasterii botezului lor de catre Biserica Ortodoxa si Romano-Catolica . Acum se poate adopta in mod unitar iconomia in ce priveste validitatea botezului, fata de toate gruparile crestine care au acceptat aceasta "baza", trecand in felul acesta de la conditia de recunoastere a validitatii tainei botezului la conditia aplicarii in concret a principiului "iconomiei", anume primirea eterodocsilor in Biserica Ortodoxa.[/SIZE] [SIZE=2][COLOR=Red]Continuarea aici: [/COLOR] [/SIZE] http://www.crestinortodox.ro/drept-b...ntelor-canoane |
Citat:
Pai da, uite-te mai bine in carti. Poate nu am dreptate, 30 sau 50 la suta, dar nici eretica nu cred ca sunt din cauza asta. Iar in formatiile le-am luat de la ortodocsi, nu de la catolici. Doamne ajuta! |
desigur , eu nu te reduc la simpla erezie ce o propovaduiesti ; ai sansa mare de mantuire inca ... insa asta depinde si de ravna ta si de cat de repede ai sa te corectezi de balast ...
orice om are si calitati si trebuie recunoscute ; nu e bine sa califici omul ca fiind numai eretic si gata ; in societate este bine chiar ca sa nu ii zici unui om in fata ereticule , chiar daca si este ; ii zici eretic numai daca este vorba despre ce este el din punctul tau de vedere ... este bine sa ii zici doar : eu am alta credinta si sa nu il infrunti in fata ... dar acuma mi-am permis sa iti zic pe fata cum te consider eu deoarece am vrut sa clarific o situatie ambigua : te dai drept ceea ce nu esti , din punctu meu de vedere ; eu nu te consider ortodoxa cu credinta de aceea ti-am zis ce cred pe fata ... ca sa fim intelesi , sa clarificam relatia noastra cu adevarat fara ambiguitati ... |
Citat:
|
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...uh-in-biserica
http://www.crestinortodox.ro/primele...zul-ereticilor http://www.crestinortodox.ro/drept-b...ntelor-canoane Daca binevoiesti emanuel sa citesti nitel..:3: Hristos a inviat! Scuze Marius! .. nu sunt chiar offtopic, ti-am raspuns din primul mesaj.:1: |
oi fi eu fanatic din punctu vostru de vedere dar nu imi pasa , caci nu imi pasa de parerile eterodocsilor ...
" Prescriptiile canonice sunt categorice. Cu toate acestea, alaturi de asemenea hotarari ale Bisericii ecumenice, ea a adoptat si o practica indulgenta fata de principiul amintit. Desi Biserica hotarase ca botezul savarsit in afara ei nu este valid si precizase si cine sunt cei care nu mai fac parte din Biserica, revine asupra unora dintre acestea prin hotarari ecumenice si le recunoaste botezul. [SIZE=2]S-ar parea ca exista o contradictie intre regulile fixate de Biserica si practica lor. Desigur pentru primirea botezului, si in general a tainelor savarsite de eretici si schismatici, exista de drept o justificare. Socotindu-i pe acestia nedespartiti de membrii Bisericii, prin credinta, deci facand parte din Biserica, recunoasterea tainelor savarsite de ei nu lezeaza principiul ca numai in Biserica este botez adevarat.[/SIZE] [SIZE=2]Cand Biserica Ortodoxa, din iubire pentru cel ce vrea sa vina la sanul ei spre a se mantui si in virtutea unei puteri date de intemeietorul ei, recunoaste, pentru binele mai mare, valabilitatea de taina a unor lucrari savarsite in afara ei, ea procedeaza in chip dumnezeiesc. Numai Biserica are dreptul si puterea sa introduca vreo modificare in ritualul sau ceremonialul tainelor; in puterea Bisericii sta sa termine ce este necesar in aceasa privinta, pentru validitatea tainei. O taina in a carei savarsire apare vreo lipsa - partea vazuta sau se introduce vreo schimbare, nu poate fi considerata ca valida decat in virtutea "iconomiei".[/SIZE] [SIZE=2]De aceea, in recunoasterea prin "iconomie" a tainelor savarsite de eterodocsi, Biserica nu procedeaza arbitrar, ci dupa anumite principii si anume: gradul de apropiere doctrinala de Ortodoxie; invatatura despre taine, in general, si despre botez si preotie in special; savarsirea canonica a tainelor; succesiunea canonica a tainelor ; succesiunea apostolica neintrerupta; atitudinea fata de Ortodoxie.[/SIZE] [SIZE=2]In faza actuala a relatiilor ecumeniste, atitudinea Bisericii Ortodoxe de recunoastere a validitatii tainei are ca sprijin noua "baza" doctrinara, adoptata de Consiliul Ecumenic al Bisericilor, la cea de-a treia Adunare generala de la New Delhi, 1961, din initiativa Bisericii Ortodoxe, in care este marturisita nu numai dumnezeirea Mantuitorului Iisus Hristos, ci si Sfanta Treime: "Consiliul Ecumenic al Bisericilor este o asociatie frateasca de Biserici care marturisesc pe Domnul Iisus Hristos ca Dumnezeu si Mantuitor, dupa Scriptura si se straduiesc sa raspunda la chemarea lor comuna pentru slava lui Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantu! Duh".[/SIZE] [SIZE=2]Credinta in Sfanta Treime, acceptata prin noua "baza" de aproape toate ramurile Protestantismului da un temei recunoasterii botezului lor de catre Biserica Ortodoxa si Romano-Catolica . Acum se poate adopta in mod unitar iconomia in ce priveste validitatea botezului, fata de toate gruparile crestine care au acceptat aceasta "baza", trecand in felul acesta de la conditia de recunoastere a validitatii tainei botezului la conditia aplicarii in concret a principiului "iconomiei", anume primirea eterodocsilor in Biserica Ortodoxa.[/SIZE] [SIZE=2][COLOR=red]Continuarea aici: "[/COLOR][/SIZE] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]acesta , desigur este un text eretic 100 % ... nu conteaza de unde l-ai scos insa este eretic 100 % ... Biserica nu recunoaste nici un botez eterodox nici din pogoramant niciodata absolut ...[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]pogoramantul este ca se primeste harul botezului prin mirungere , dar botezul eretic nu este valid veci ...[/COLOR] |
par dumitru staniloaie nu a zis niciodata ca exista botez valid in afara bis ortodoxe ...
|
dar chiar nici nu intentionez sa'mi bat capul cu el...prin afirmatiile "violente" mia demonstrat cat de BINE crede...daca ar fi fost un bun interlocutor ar fi stiut cand sa se opreasca din acuzat...
emanuel vezi Matei 7,1-5... |
Daca iti pasa sau nu este problema ta emanuel. Eu doar ti-am aratat si parerea unora mult mai in masura decat noi, sa vorbeasca . Atata tot! Zici ca e erezie..e optiunea ta.
Doamne ajuta! |
pana la urma am sa aduc aici citatul cu sf vasile cel mare care a zis clar ca nici din pogoramant nu se recunoaste valid botezul ereticlor ... si mai este un sfant care a zis asta si am sa aduc si citatul de la acel sfant ... sf vasile a zis doar ca prin pogoramant se primeste harul botezului prin mirungere , si apoi a zis ca botezul ereticilor nu are har niciodata si nu poate fi considerat cu har nici din pogoramant ...
dar , ma rog , am sa aduc citatul respectiv ca sa vedeti cum stau treburile ... |
dak tot vorbesti de pogoramant defineste'l k sa vorbim pe aceeasi limba...nu mi'ai raspuns la intrebarea: "ce studii teologice ai?"...maine vin si eu cu afirmatii sigure, k sa nu spui k sunt eretic
|
frate , nu veni cu afirmatii de la teologi ecumenisti care si-au facut studiile in universitati din apus , ca mai bine era pentru ei sa nu fi fost niciodata teologi sau preoti ...
vino cu citate clare de la sfintii parinti , insa te asigur ca asa ceva nu ai sa gasesti ... asa , speculatii din astea gratis de la teologi modernisti ecumenisti , nu ma influenteaza cu nimic , din contra , ma lasa rece ... |
" "ce studii teologice ai?"... "
oare sf apostoli ce studii teologice au avut ? :24: sau Mantuitorul , o fi facut si el teologia poate ???!!! |
zici sa iti definesc pogoramantul ; iata pe sf nicodim , cel care a alcatuit pidalionul , ca da o definitie cat se poate de clara :
"Deci pentru cã ereticii aceea pãzeau chipul Apostolescului Botez - spune Sf. Nicodim - Canoanele acelor douã Soboare, i-au primit ca botezati. Si nu numai pentru aceasta, ci si pentru iconomie, precum am zis. Cã de le-ar fi lipsit iconomia, negresit nu ar fi stãtut împotriva Apostolestilor Canoane, care poruncesc dimpotrivã, adicã sã nu primim botezul ereticilor. Toatã teoria, care pînã acum o am fãcut aici, nu este de prisos, mai ales este si prea de nevoie, de obste adicã pentru toatã vremea, iar mai ales pentru ziua de astãzi, pentru gîlceava cea mare, si prigonirea cea multã, ce se face pentru botezul Latinilor, nu numai între noi si Latini, ci si între noi si între cei de o cugetare cu Latinii. Deci urmînd celor zise fiindcã locul Apostolescului Canon o cere, zicem cã botezul Latinilor este botez mincinos. Si pentru aceasta, nici dupã cuvîntul acriviei nu este primit, nici dupã cuvîntul iconomiei. Nu este primit dupã cuvîntul acriviei, întîi pentru cã sunt eretici. Si cum cã Latinii sunt eretici nici o trebuintã este acum sã arãtãm, vreo dovadã. Cã însusi aceasta, cã avem atîta urã, si atît întoarcere, iatã atîtea veacuri, despre dînsii, este arãtatã dovadã, cã ca pre niste eretici îi urîm, adicã precum si pe arieni, sau pe savelieni, sau pe macedonienii cei luptãtori de Duh."[4] |
"Deci pentru ca ereticii aceea pazeau chipul Apostolescului Botez - spune Sf. Nicodim - Canoanele acelor doua Soboare, i-au primit ca botezati. Si nu numai pentru aceasta, ci si pentru iconomie, precum am zis. Ca de le-ar fi lipsit iconomia, negresit nu ar fi statut împotriva Apostolestilor Canoane, care poruncesc dimpotriva, adica sa nu primim botezul ereticilor. Toata teoria, care pîna acum o am facut aici, nu este de prisos, mai ales este si prea de nevoie, de obste adica pentru toata vremea, iar mai ales pentru ziua de astazi, pentru galceava cea mare, si prigonirea cea multa, ce se face pentru botezul Latinilor, nu numai între noi si Latini, ci si între noi si între cei de o cugetare cu Latinii. Deci urmînd celor zise fiindca locul Apostolescului Canon o cere, zicem ca botezul Latinilor este botez mincinos. Si pentru aceasta, nici dupa cuvîntul acriviei nu este primit, nici dupa cuvîntul iconomiei. Nu este primit dupa cuvantul acriviei, întai pentru ca sunt eretici. Si cum ca Latinii sunt eretici nici o trebuinta este acum sa aratam, vreo dovada. Ca însusi aceasta, cã avem atîta ura, si atît întoarcere, iata atatea veacuri, despre dansii, este aratata dovada, ca ca pre niste eretici îi uram, adica precum si pe arieni, sau pe savelieni, sau pe macedonienii cei luptatori de Duh."[4]
textul este chiar in prefata pidalionului si este al sf nicodim , si el zice ca nici prin acrivie nici prin pogoramant nu se considera valid boitezul ereticilor sau schismaticilor ... o fi si sf nicodim fanatic ??? |
iata si textul de la sf vasile cel mare :
Sf. Vasile aratã pogorãmîntul: "Dar fiindca cu totul s-a parut oarecarora din cei din Asia, pentru iconomia multora sa se primeasca botezul [al schismaticilor] lor. Fie primit. Ca ma sfiesc ca nu cumva întîrziindu-i cu Botezul sa-i întîrziem întru ale mîntuirii prin aceasta asprime a îndelungarii. Iar daca aceia pazesc Botezul nostru [ adica daca schismaticii pastreaza inca forma ortodoxa a botezului ] , aceasta pe noi sa nu ne înduplece. Ca nu suntem datori sa le recunoastem lor har" deci sfintii parinti ziceau ca ei prin pogoramant primesc botezul ereticilor , insa prin asta ei intelegeau numai ca ii primea pe eretici fara sa ii reboteze , si considerau ca convertitul care trecea la ortodoxie primea harul botezului la mirungere ... insa ei nu socoteau ca prin faptul ca primeau botezul ereticilor , primeau prin asta si faptul ca acel botez al lor ar avea si har : " iar daca aceia pastreaza ( forma ) botezul nostru , asta pe noi sa nu ne induplece , ca nu suntem datori sa le recunoastem lor har " ; deci prin fatul ca noi ii primim fara rebotezare si sfintim botezul lor cu mirungerea ortodoxa , nu inseamna ca recunoastem harul si in botezul lor , ci din contra ; botezul ereticilor nu are nici un har ; deci harul botezului se da la mirungerea ortodoxa si nu in botezul ereticilor , caci ereticii nu pot da har indiferent daca biserica ii trateaza cu acrivie sau pogoramant ... |
iar pogoramintele nu merg la infinit , au niste limite ;
Sfîntul Marcu Eugenicul [6], mitropolitul Efesului (+1444), singurul aparator al Ortodoxiei la sinodul "unionist" de la Ferrara-Florenta (1438-1439) vorbeste despre pogoraminte: "Credinta noastra este dreapta marturisire a Parintilor nostri. Cu ea, noi nadajduim sa ne înfatisam înaintea Domnului si sa primim iertarea pacatelor; iar fara de ea, nu stiu ce fel de cuviosie ne-ar putea izbavi de chinul cel vesnic... În materie de credinta nu exista concesie. Chestiunile credintei nu admit iconomia. Asta ar fi egal cu a spune: Taie-ti capul si du-te unde vrei." |
[SIZE=5][SIZE=3]sf Firimlian al Capadociei :"Ereticii care s-au despartit de Biserica lui Dumnezeu, nu pot avea putere sau har, întrucît toata puterea si tot harul este în Biserica."[/SIZE] [/SIZE]
|
cum poate exista botez acolo unde nu este preotie , si cum poate exista preotie acolo unde nu este succesiune apostolica , si cum poate exista succesiune apostolica acolo unde nu e credinta apostolica ???
caci preotia transmite toate tainele ; fara preotie nu exista nici o alta taina valida ... iar unde nu mai est eevanghelia apostolica , credinta apotolica , cum mai poate exista succesiunea apotolica ? caci apostolul pavel a zis sa fie anatema preotii , apostolii sau episcopii sau ingerii care nu mai au credinta dreapta ; ori anatema sunt toti episcopii , apostolii ( iuda ) si preotii eretici , iar anatema este in afara bisericii , iar in afara bisericii nu exista succesiune apostolica : una sfanta soborniceasca si apostolica biserica ... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:48:51. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.